Friday, November 28, 2008

Al Fatihah

Untuk Timbalan Menteri Pelajaran, Dato' Hj Razali bin Ismail yang telah meninggal dunia pada petang tadi. Acik dpt berita ni mlam ni..tu pun di smskan dik Cik Ida..terkejut acik. Gambar ni acik amek dari rakaman Perhimpunan Bulanan KPM bln lepas. Allahyarham yang bagi ucapan/amanah. Memula ingatkan diorg ni memainkan acik...(tu lah..selalu memainkan orang lagi...dah, takut bayang2 sendiri...) Pas tanya beberapa kawan lain, maka sahlah berita ni. Menurut dalam berita Bulletin TV3, beliau rebah sewaktu beriadah di Institut Aminuddin Baki, GH. Moral: Mati itu datang tiba-tiba Mati itu datang, tak tau di mana Mati itu datang, tak tau juga bagaimana cara Mati itu datang, tk mengira siapa Mati itu datang, sekali sahaja di dunia Mati itu datang, tk menunggu samada kita telah sedia atau tiada Al Fatihah. Moga Allahyarham di Rahmati Allah, di pelihara dari siksaan kubur dan mendapat Rahmat Allah di akherat. Moga kehidupannya di akherat akan jauh lebih baik dari hidup di dunia. Moga api neraka tidak akan mendekatinya, moga bidadari syurga juga akan dimilikinya. Wahai anak cucu dan sekelian keturunannya serta semua umat manusia.... doakanlah hamba Allah ini, agar ia akan selamat di sana. Apabila kita telah ke sana, tidak akan ada lagi keinginan terhadap makanan, tidak akan ada keinginan terhadap harta benda, tidak akan ada keinginan terhadap kuasa. Sebaliknya, mereka hanya inginkan doa dari anak yang soleh...doa dari kita yang masih hidup. Moga segala amalnya waktu di dunia, akan diterima Allah. Moga segala pesanan dan amanahnya, kita amalkan bersama, Moga segala kesalahannya waktu bernyawa, akan diampuni Allah jua...begitu juga kesalahannya sesama makhluk dan manusia, moga semua kita dapat memaafkan Allahyarham.. "Hai jiwa yang tenang. Kembalilah pada Tuhanmu. Dengan hati yang puas lagi diridhai-Nya. Maka masuklah dalam jemaah hamba-hamba-Ku, dan masuklah ke surga-Ku.” (Q.S al Fajr: 27-30)"

Happy Birthday Zirah

Semalam, 27hb November, hari lahir Hazirah yang ke 17.... Subuh dia bangun solat subuh..heran pulak aku...sbb salu kena kejut sikit punya payah. Tapi subuh semalam, elok pulak bangunnya...(err..pagi ni tk bangun lagik tuh..) Dia anak bungsu dalam keluarga.. dan tahun ni merupakan tahun akhir di sekolah... Pasni acik dah tak ada anak kat sekolah menengah dah. Acik kener berterima kasih gak dengan zirah ni...sbb kan dia...acik dapat merasa naek ambulans 17 tawon lepas..
Masa tu, nk besalin kan dia... malamnya acik dah rasa sakit. Apa lagi...mak acik panggey la bidan kajaan kat Kalan Dian (Pengkalan Durian) tuh.. bidan tu dgn penuh kesabaran nunggu acik membuahkan hasil... tapi sampai subuh...tk gak banak2 ehhhh..
Lelama...dia ilang gak sabar....dia tipon ambulans...mai amek acik..hantar ke Hospital Besar Seremban...(sekarang dah nama Hospital Tuanku Jaafar)...
Sajer je zirah ni nk besalin kat sepital... dan nk kasik mak dia naek ambulan..ngan lampu ateih van tu yg bpusing2 warna warna...dan bunyi yg memekakkan tinger ..huh...
Sesampai je Spital tu...acik dimasukkan ke Labour room dan di post mortem bersalinkan....sbb kejap je..pehtu dah kuar budak kecit nih..
Comei la kan...untung dio..sbb jadi cucu kesayangan atok n nenek...dari kecik, dia banyak duk ngan atok n nenek...da besar ni baru lah ngan acik.. sebab tu...asik bocokau yo dgn kakak n abang dia..biler tah nk bebaik budak2 nih..
Hazirah membesar dengan sempurna sebagai seorang kanak2 cerdik yang poyo... Dari awal persekolahan dia selalu (selalu...bukan sentiasa ye..) menduduki tiga tangga teratas dalam carta kedudukan dlam kelas.. bangga? hmmm..not too soon...hinggalah dia berjaya mendapat 5A dalam UPSRnya... ini adalah permulaan kalau dia nk tunjuk kebijaksanaan dia.
PMR, cemerlang juga, walaupun tk score penuh. And now, SPM....we just wait and see and pray.
Pelajaran anak2 penting....tapi bagi acik, kejayaan sebenar seseorang anak apabila dia berjaya menjadi seorang anak yang taat pada perintah Allah dan Rasul, menghormati ibubapa dan org2 tua dan yg sekelilingnya...menjadi seorang yang bertanggungjawab, baik budi bahasa, dan berani menghadapi cabaran hidup...(bnyk lagi...maleh nk tulis)
Apapun, sempena ulangtahun kelahirannya ini...acik mendoakan kejayaan untuknya dunia dan akherat, dimurahkan rezeki, dikurniakan iman dan takwa, kesihatan yang baik, diberikan ketenangan dan dimudahkan dalam segala urusan, serta dijauhkan segala kejahatan, kesusahan dan bala bencana...aamin.

Thursday, November 27, 2008

Last Trip to Pontian.

Hari selasa lepas acik ke Pontian lagi, harap2 kali terakhir sudahlah... Si Shahmah balik malamnya, setelah minta ekskues sbb dia masih bertugas sebagai volunteer kat AUG tuh.. Tapi sebab acik rekues dia balik utk jadik supir acik, dia balik gakla. Acik kalu drive pepagi, insyaAllah tk ada hal... tpi sebab last paper SPM zirah belah petang, acik dpt rasa penderitaannya bawak keter pepetang hari gitu. Alhamdulillah Shahmah ada...sebab acik hari tu mang jadik tak sihat tetiber...sakit kapla acik yg nyut nyut mendatang semula.. sakit paler yg kenkdang serang seblm period...tpi sejak akhir2 ni serang di awal period.. Di samping Shahmah..kakak dia si Yanie pun ikut sama...menambah riuh rendah dalam keter...dgn suara diorg becokau... Pukul 11.30 pagi baru kami bergerak dari Ptrj. Mang tengah panas terik tuh. Acik idakla tidur.. walaupun Shahmah tk kisah. Tapi acik kisah..sebab kalu acik tidur, acik akan dpt sakit kapla lagi. Nampaknya Yanie pun elok pulak tk tdo... iyer ke....ntah..duk kat seat bakang tu sensorang, nyumbat tinger la dia... Ni penunggang motor yg asik nompang keter kami..kami laju, dia laju..kami pelan..dia pelan. Dah nak sampai Tangkak..tapi kami idak le masuk sini. Awan yang mendung...melindngi kami selalu. Memula acik ngalah, kasik Shahmah bukak lagu gila kegemaran dia.. sampai Yanie pun heran.. "Eh..ummi kasik pulak shahmah bukak lagu tu...!" "Ahhh..bio ler...dia yg bawak keter...ummi pedulik aper..!!" Tpi lelama, dia tah naper, kasik acik bukak lagu kegemaran acik... lalu acikpun mainkan la lagu2 masa lalu...dan Yanie dan Shahmah menyumbat tinger dengan earphone masing2 . err..sori...siaran tergendala...heheh.. Kami sampai ke sekolah dia awal..mesti dia belum keluar dewan peperiksaan lagi. Jadi kami lajakkan perjalanan terakhir ke Pontian ni ke Bandar Pontian terus...konon nk gi shopping kt Shopping kompleks Pontian..kat mana?? Acik teringat dulu ada pi Giant ngan mak acik dan arwah tok Mat...so acik targetkan tempat tu le... Replika nenas...tanda dah sampai Bandar Pontian. Tongah panehh...tongah pokan... Carik Giant...akhirnya jumpa kat sini...uwaaahh...tk best nyer..
Akhirnya jumpa ni...Billion .
Supir yg baek ati ni ndak pulak susah payah bawak pompuan2 nih masuk sini pulak..senornya mesti ada mender yang dia nak carik tu..klu takkan, takkan dia sanggup membebankan minda menunggu pompuan2 dlm idup dia ni eksesaiz kat dlm kompleks ni. Setelah puas hati, tk jumpa apa yang di cari, maka kami balik pusingla balik ke arah sekolah si Zirah, adik2 aku mereka. On way tu...kamera ni intai2 gakla pemandang yang tk baper cantik kat laut belah tambak nih...(kata orang kat situ ...tempat ni dipanggey Tambak...tapi rasanya bukan Tambak Johor ye anak2.. Air keruh sesangat..ombak pulak kuat nampaknya. Acik mengandaikan semua itu dengan Gempa Bumi yang berlaku di Sumatera. Akhirnya kami sampai gak kat sekolah dia ni.. Harap2 dia dah besiap dgn bembarangnya..(tk der maknernyaa)
Selamat Datang dan Selamat Jalan.. Langkah akhir zirah di alam sekolah.
Dah...balikla... ni yg nampak...sbb balik dah nak gelap. Shahmah hanya serahkan steering pada ummi dia waktu dia rasa ngantuk...sekejap je lah acik bawak Acik suker pmandangan ni....masa perjalanan balik. Sampai rumah pada pukul 11.30 pm kot.. Letih....

Tilapia

Hari Isnin lepas En. Lan bagi acik sekarung besar ikan ni....Tilapia atau nama saintifiknya tilapiine cichlid tribe Acik suka bangat ikan ni...gorengpun sedap. Kalu dulu, masa gi umah Mak Mertua (arwah dah...) dia mesti masak ikan ni. Goreng je...menggelidat menantu haprak ni makan...sampai tinggal tulang...hehehe.. So, lepas acik bebagi ikan ni dgn orang lain kat opis ni...(mana la larat makan sorang..!!!!)..maka, ni jer lah tinggal untuk acik bawak balik umah..tahanla tk yah beli lauk seminggu..hehehe.. Buat masak sweet n sour ..fuhhh....mabelles. Citer je lah ye...heheh...cantikkan ikan tu....

Wednesday, November 26, 2008

Anak Dah Balik

Ikutilah isi YM ibu mithali moden dgn anaknya di rumah pada waktu pejabat..
Amek laporan dulu dari si kakak (anak1)
13:30:26: shahskn: adik da mandi?
13:30:35: anak1 : kompem la belom
13:30:40: anak1: dok ngadap com
13:30:42: anak1: dr td
13:30:51: anak1: akk yg bgn lambt dr die pon da mandi
13:31:12: shahskn: suh dia kemas barang dia dulu...kener buat jadual budak tuh
13:31:25: shahskn: siler draft kan jadual untuk dia
13:33:52: anak1: ceh xde makne
13:33:56: anak1: akk mals nk lyn
13:34:00: anak1: da besar
13:34:03: anak1: sendiri pk la
13:34:08: anak1: umi ym die
13:34:13: anak1: soh die mandi
13:34:17: anak1: akk da bebel
13:34:21: anak1: wat x lyn
je13:34:28: anak1: mls da nk ckp
Sambil ibu mithali moden YM si adik (anak2)
13:31:43: shahskn: ada bau busuk
13:31:55: anak2 : amende?
13:32:02: shahskn: kamu la
13:32:10: anak2: hehe
13:32:15: anak2: alamak kantoi..
13:32:17: anak2: haha
13:32:18: shahskn: tak mandi lagi kan.....BANGUN SEKARANG DAN MANDI!!
Baguskan arahkan anak dengan remote control je...
Ini adalah senario biasa kalu masa cuti. Bayangkan acik kener sabar dengan telatah budak besar ni untuk selama beberapa bulan hingga dpt result dan dpt tau kat mana nk sambung bajar nnt...
Biler tah diorg ni nak berubah...
err..aku dulu tah camner la mak aku sabar dengan pangai buruk aku kann...heheh..
takk..takk..acik baekkk...masa tu mana ada komputer nk lepak..acik lebih suka naek beskal..merayap gi sungai...gi umah kawan, gi kedai, gi eskot kenkawan ngorat...(ader pulakk...)
Tapi anak2 acik skrg duk umah sik ngadap mendalah tu je..tahan tk memandi..aper lagi la ngemas rumah..
Mana lah my blood tk go upstairs???!!!
Kasik kawin baru tau...!!! tu pun kalu ader org ndak.....
________________________________________________________
Semalam sebelum pi Pontian amek zirah, acik nengok motor Yanie minyaknya kuar habih...ikut saluran getah belah bawah motor tu..agak2nya sebab aper la gaknya...tapi acik salu tgk jadik centu kat mesin rumput acik....saper tau..blh habaq mai...
Yanie udah ilang sabar dgn motor buruk acik yg bagi dia guna kat kolej tuh..dia nk beli yg baru. Dah memcm hal yg nyusahkan dia dan ngabihkan duit bajar dia... Kat mana ada jual motor yg reger 2K ke bawah..kat area Serdang nih?? atau second hand..tpi tk rosak cam acik nyer nih???
Mahal gak nih kan..
Yang ni cantik... I laikk..

Monday, November 24, 2008

Parking kat Putrajaya

Ada sesaper nak komplen?? siler kan..silerkan... Pihak Pengurusan memang perlukan komen atau komplen atau aper je lah yg sewaktu dengannya. Okeh..di sini aku menulis bukan kerna nama. Nak habaq, eksplin smua....dulu mang orang yang datang berurusan, pasti akan merungut dan berpeluh nk mencari tempat parking kereta kat Putrajaya (ku tujukan khas di Parcel E yg havoc tuh...)..betul tak cecikgu sekaliannnnn???















ambar hanya hiasan Tapi sekarang ni...kami...yang bergelar kakitangan kerajaan, yang menjalankan jentera pentadbiran kat Putrajaya ni khasnya di Parcel E pulokkk akan merungut dan berpeluh....ader ke patoooottt????? Siang tadi darah aku rasa run upstairs bila dengar kenkawan dari bahagian lain yg dah dapat memo tentang kuatkuasanya arahan parking keter kat Park n Ride... bukan aku jer..(tapi aku lah yg over, klu bab2 yang menyusahkan ni..)..yang aku tk suka dengar...hah...ni klu jawab soklan tag..aku jawab le ni.. apakah 5 perkara yang anda tidak suka dengar siang tadi?

1. Berkuatkuasa 01 Disember 2008, smua kakitangan yang ber gred 48 ke bawah, tidak dibenarkan parking kereta samada di basement, mahupun di padang/dataran tempat biasa memarking kereta itu..

2. Semua yang memandu kereta, (kcuali yang gred 48 ke atas yg telah sah jawatan ye anak2...) dikehendaki memarking kereta anda di Park n Ride (PR) yang disediakan di Presint 14 dan 7. ..ala..kat trapik lait tuh..kemudian seterusnya naek bas dengan tambang 50sen untuk ke pejabat. Bas akan turun di bas stop depaaaaaaaaaaaaaaaaann tu..dekat je..buat penat turun keter, naek pulak bas..pehtu turun bas, jalan kaki ke opis (kalau tk nak naek bas pun tk per..jalan kaki la cam bebudak SAS tu nak gi alamanda ..sampai kat opis.... siler mandi dan edjas bau badan anda untuk berurusan dengan pelanggan.

3. Sekiranya mahu meletakkan kereta anda lebih dekat dgn opis anda..siler parking kat tempat parking baru kat depan antara E13 dengan alamanda (tapi tak siap lagi pun...) dengan dikenakan bayaran singgit sejam... ingat kami nk shoping kat alamanda aper????

4. Kawasan di Parcel E ini akan dibina pagau dan once pagau ni siap nnt, tidak dibenarkan kenderaan melainkan pegawai yang gred 48 ke atas untuk 'drop' passenger kat depan opis....nak drop kalu, kat luar tuh..kt bas stop yang beribu batu kerikil jauhnya dari opis memasing. Itu kami yang merungut...belum lagi dengar rungutan cikgu2 atau mereka yang berurusan dengan kami.

5. pesanan kat bawah memo tu kata... siler sesuaikan diri anda dengan 'suasana baru' ini. Haprakk betui...

 Sejak kami terima memo bulan lepas lagi, tentang tempat parking berlabel no. keter pegawai tinggi..bukan yang bantut cam acik nihh.. memang rasa nak marah..menyirap darah je biler tgk tempat parking untuk diorg tu kosong..tk ada pun keter..sedangkan kami orang bawahan ni, bertindih2 parking kat peruntukan secipot yang dibenarkan kami guna utk dptkan tempat parking 'secipot' kat basement tuh...

Tetiber datang la satu memo lain yang tk beri langsung kami parking kat basement yang mewah dan salu banjir itu...bukan sahaja basement...kt padang kat leluar tu pun tk boleh!!..aper ke heee nya... baper ramai agaknya mereka yang memiliki tahap gred 48 ke atas??

..berapa ramai pulak yang akan datang kerja di opis...tolak yg kener pi taklimat, bengkel, mesuwrat, kursus, otstesen.. Sebab tu, tempat parking yg dikhaskan untuk diorg, tk berisipun....ini sudah jadi satu pembaziran yang tidak langsung digalakkan.....!! Acik mengetag diri sendiri lagi di sini..













Siler berikan 7 keburukan kalu perkara ini dikuatkuasakan...(tujuh je...jgn nk lelebih pulak)..sebab tk cukup masa.

1. Kereta akan cepat rosak, cepat buruk, dan akan selalu kener serbis.

2. Berkemungkinan risiko kereta hilang, kecurian, hilang tayar mungkin akan berlaku...ye la..parking jejauh tuh..ader jaminan ke selamat???

3. Risiko untuk kakitangan kerajaan yang sakit mental akan bertambah...sebab hari2 stress nak pegi keje... nk kejar punch card, nk kejar bas..

4. Hujan yang nak turun tk mengira masa akan merisaukan kami kuli2 kajaan yang berkasta rendah yang diwajibkan parking di Park n Ride...esp mereka yang mengandung, yang ada anak kecik ...nk kendong anak..kendong beg bekalan mereka...nk gi kat bas.. pehtu nak turun bas jalan kaki masuk ke pejabat..(klu opis kt bangunan depan...kat KTAK ke kesihatan ke.... tu tak per gak..idak le jauh..dan ada bumbung lagi..cuba bayangkan mereka yang ada anak kecil…membawa bakul bekalan di tangan kanan, mengendong anak di tangan kiri….ujan pulak tu..mana ada tangan nak pegang payung…uwaaaaaaaaaahh..

hibanya membayangkan permandangan itu. Sedangkan pegawai…senang lenang ..dahla anak bibik jaga..

5. Yang berusia warga tembaga suasa macam acik ni berisiko sakit ostreopsis, tepaksa la berlebih belanja membeli susu Anlene untuk menguatkan tulang temulang reput ini sebab nak kener berjalan jauh setiap hari kerja nanti.

6. Oleh sebab salu kena hujan dan sakit lelenguh sendi dan tulang, maka lebih kerap la ambil MC...demam...sakit...dah kener ambil coti yang tk banyak mana tuh...bukan tu aja...dah kener kuar duit...nk bayar kat doktor tu..

7. Yang kaya makin kaya, dan yang susah idup makin susah...sistem kapitalis ke ni.. Sebab aper, dah kami kasta rendah ni kena naik bas atau parking bebayar, maka perbelanjaan akan bertambah...sementara yang pegawai gaji besar2 dapat parking free dan selesa tu. Keter salu rosak dan buruk cat...duit lagi...sementara pegawai tinggi, sesuka hati menukar kereta 2 thn sekali atau bila2 mereka rasa dah jemu dgn kereta mereka yg elok berkilat itu. Mereka yang dapat elaun memacam lagi tu makin sehat la dengan keadaan kereta mereka yang tidak kena panas mentari dan air hujan itu...

Cukup ehh.. bukan nya cemburu dengan rezeki yang Tuhan bagi pda mereka, dah rezeki mereka kan. .. tapi marah sbb mereka menganiaya kami yang berpendapatan rendah, yang pasti tk mampu bertukar2 kenderaan, yang makin terbeban ekonomi dik sebab kerakusan mereka nakkan keistimewaan tempat letak kereta bawah tanah itu.

Apa ramai sangatkan bilangan pegawai gred 48 ke atas yang istimewa sangat tu yg datang bekerja, dibandingkan dengan kami kakitangan bawahan? Izinkan lah kami turut sama merasakan kemudahan yang sepatutnya dinikmati bersama sebagai mereka yang menjadi jentera penggerak pusat pentadbiran negara ini.

Tanpa kami, siapa lah pegawai2 itu.
Tanpa pegawai2 itu, siapalah pula kami.
Kita saling memerlukan…bukan hanya pegawai yang perlukan kemudahan.
Kita sama-sama nak senang. Bukan pegawai sahaja nak senang.

Kalaupun tk nak mengaku mendiskriminasikan kami, apakata, arahan ini dikeluarkan menyeluruh...semua kena guna kemudahan PR . Semua letak kereta di PR ...atau di tempat letak kereta berbayar singgit sejam itu...dan kosongkan saja basement parking yang jadi kontrobersi ini...maka acik akan setuju yang amat lah. Biar menteri2 dan jusa2, pegwai2 tinggi itu sama2 naik bas. Sama2 kejar bas. Sama2 mendokong anak berjalan dari bas stop ke opis masing-masing... pendekata, sama-sama susah lah... alangkah indahnya demokrasi itu.

Tapi sudah tentu mereka tak mahu. Sudah tentu mereka bagi alasan mereka orang penting...mereka mana boleh sama cam orang bawahan..nanti mereka penat..nanti badan mereka berpeluh dan busuk...aper keistimewaan mereka... habis tu? kami tak penting ke?? kami tk penat, kami tk busuk?? Keistimewaan... gaji tinggi, elaun memacam.. tu tk istimewa ke? Selama ni kita sama2 meletak kereta di basement tu, ader masalah ke? Parking tuan/puan yang dah dilabel itu di cerobohi orang ke?? Tak layak kah kereta murah kami berdampingan di sebelah kereta tuan/puan?
Acik mengharapkan apa pun keputusan yang dibuat oleh pihak pentadbiran kita….fikirkanlah kemudahan semua pihak….jangan fikirkan kemudahan sendiri sahaja…

Kalau sendiri rasa tk mahu susah payah.. begitu jugalah kami yang memang susah…bertambahlah susahnya kami.
kami rasa sungguh tertindas..sedangkan berlaku pembaziran ruangan meletak kereta di basement.


Nak kurangkan kesesakan meletak kereta? Apa kata mereka yang mahu berurusan di sini diberikan tempat parking baru yang bakal dibina di hadapan E13 tu…?

Tak perlulah dikenakan bayaran pada mereka…kerana penat lelah mereka berjalan mencari blok2 opis yang mereka tk berapa tahu dah cukup menyusahkan mereka…acik menulis atas dasar memikirkan kesusahan pihak yang mahu meminta bantuan kita…kita tidak patut tambah menyusahkan mereka yang kadang-kadang datang dari jauh.

sekian.

Suara Rakyat biasa Putrajaya.

Tgk ni..suasana sebenar kat tempat parking basement yg banyak kosong. Kereta staf gred rendah duk tumpang je kat leluar menambah kesesakan..sementara lot parking pegawai kosong...
Ni kosong terus... pegawai samada bercuti atau keluar berkursus atau out station.














Nampak tak pembaziran nih..sementara kat luar sana, kereta bertindih2 hingga menghalang laluan.
kereta yg parking bertindih2..
ni lagi..

Sunday, November 23, 2008

Nak ke mana?

Bosannya minggu ni. Acik telah dengan sampai hatinya membatalkan hajat untuk memenuhi jemputan kawen sorang yang acik sayangi.. Tak po lah... diopun dah ado orang sayang kek dia.. moga dia bahagio lah endaknya. Mahapkan akak dik ooii.. Yanie kata... umi nk pegi jugak ke??? iskk ummi ni..pk bebetul...umi tuh bla bla bla bla... Dia membebel. ...kalah aku dah.... aku mana reti membebel centu. .... . So, sabtu aku...hanya lepak kt umah. Teringin gak nk pegi opis...tpi aku mikir..kalu aku pegi opis...nnt aku memain gak.. memandangkan aku tk baper aktif kt blog beberapa hari ni sbb bz sikit kt opis... aku nk pepuaskan ati, masa coti ni, ngadap mendalah nih...tu pun hanya mengexplore site orang je.. Buhsannya.. kalu lah dapat pegi sini... Air Terjun Lata Kijang atau berendam cam badak sumbu kat sini.. Blue Lagoon, Port Dickson. Best kan. Gambar ni acik amek dari simpanan acik lebih sepuluh tahun lepas...reti nya...dah lebih seploh tahun acik tk pegi tempat ni.

Buta???

Pagi ni Yanie bukan TV9 dan lepas tu dia tdo depan tv tuh tk seseda diri. Acik yg menyibukkan diri melayan sms dgan kawan acik, pegi ler intai2 citer kat tv tuh. Memula acik ingat nk tau tentang berita terkini tragedi gempa bumi di Sumatera.

 Malam tdi masa kejadian tu acik lom tidur lagi...tetiber kul 1 pagi lebih tu, kuar biter kt TV2 (tgk citer aper tah...kuarge negro yg memacam ragam tuh..)..pehtu citer Rocky.. berita tu kuar kat ruangan line tu je..

Risau la acik kalu belaku gempa bumi kt negara jiran tu. Acik sms kawan acik tu, suh dia berjaga2. Jgn tdo mati. kang kalu bergegar apartment kami ni..idak le sedo... (dia mang tk seda2 sampai pagi pun..)

Bukan aper acik beriyer ngingatkan dia tu. Dulu masa dia duk dekat ngan umah acik (tingkat bawah sikit..) dia sanggup naik tangga, gi tarik tangan acik ajak turun tangga dari aras 13 tu ke bawah..sebab masa tu berlaku gegaran akibat gempa bumi kat Sumatera tu gakla... maka acik dengan botol kicap dan cili sos yang baru dibeli itu, berlari2 lah turun sesama penghuni lain kat apartment nih... tak sempat simpan barang2 sbb belum bukak pintu rumah lagi masa tu...baru jer sampai umah...

Kami duduk dengan penuh debaran menunggu arahan untuk boleh naek smula ke atas rumah. Lif semua dah di matikan dalam kejadian tersebut... sampai magrib...ke isya' tah...kmi tetonggok kat lobby tuh.

Lelama acik kener kuar gak untuk ambil zirah yang baru sampai dengan bas Mayang Sari kat Serdang...acik ajak sekali kawan acik tu ikut sama...takut weeehh..klu gempa bumi...chances nk slamat kalu lambat turun tu..mang susah la nk kata 50-50 gak... mayat pun payah nk jumpa klu bangunan ni runtuh.. nauzubillah..


















Balik ke citer tadi..acik nengok la tv tu...citer dari satu tajuk ke satu tajuk...temasuk citer Rosnah Mat Aris nafikan kawin orang muda tuh... (pesalahnyer ye...wat per nk nafikan..)

 Pompuan yg dah bnyk umur kalu kawin ngan orang muda...adalah sesuatu yg blh menimbulkan gossip dan ada pihak yg nentang. Tapi kenapa kalu org lelaki umoq 50 kawen dgn pompuan muda umoq 20, org tk baper nak ngata??

....ye ker...ala...org ngata la jugak...dah tu..payahla nk kawen tk nk kasik org ngata...kener carik yg sebaya, se status, sepadan, se kaya..se miskin, sesama cantik dan ensem.. Tak per la..kita lupakan semua tu.. kita ke tajuk asal.




 Lepas tajuk tu, pengacara Secawan kopi n nasik lemak tu bawak citer tentang Cina Buta pulak.. Yg acik nk bebelkan kat sini...kenapa sebut Cina Buta' ? Kenapa tk panggey 'melayu buta'???? sebab kebanyakan yang terlibat dengan kes Cina Buta ni adalah orang melayu. Kenapa tk panggey Tenok Buta ke... Kambing Buta ke... Lembu Buta ke.. sebab mereka yang menceraikan isteri sesuka hati, mengikut pasaan marah, sampai tk hengat donia..tk mikir lidah yg Tuhan bagi tu nak jatuhkan talak sesuka hati sampai habih limit kenkadang tu skali gos.... aper hal??? Pehtu da nyesal la

kenkonon.giler talak giler meroyan smua ada... kata tk sengaja la..tk sedar la...tk niat la... suka ati je.. dan pehtu lagi, mula la nak carik cina untuk dibutakan..wat per??? Cina tak buta tau...ngko tu yg buta....huhu..errrkk..pesal lak aku yg telebih emo nih...hehe Nampaknya Dewan Bahasa dan Pustaka patut celik mata untuk tukar istilah2 nih smua...kaji balik kesesuaiannya...acik lebih rela klu kata Blind Malay Man..meh la bangsa ku..kita kukuhkan iman dan takwa, cergaskan minda, satukan warga...majukan negara. Sekian, Dari acik, Pencinta Damai.

Friday, November 21, 2008

Penipuan?

Sehari dua ni acik kebekuan ilham. Bukan sebab kesibukan menjadi ibu mithali seperti yang ader orang gembar gemburkan tuh.

Menjadi Ibu mithali memang dah jadi amalan acik..khasnya ketika anak2 balik bercuti sekolah/semester. Yanie dan Shahmah dah balik bercuti. Dan acik sebenarnya tidaklah amek berat sangat tentang mereka di rumah, memandangkan mereka dah bebesar, pandai engkoranglah nk buat apa...terutama tentang penyediaan makanan mereka.

Hari pertama mereka balik tu, acik rajin siapkan makanan... kebetulan baru balik dari beli lauk pauk mentah dari Mydin. Keteringinan masak tu memuncak. Jadi acik buat keputusan masak lauk untuk keesokan harinya yakni hari Rabu tu. Bangun tidurpun terawal subuhnya. Jadi acik buatkan mereka sarapan nasi goreng.

Tapi itu hari pertama mereka kat rumah. Hari kedua dan sehingga hari ini, acik dah lama tk masak apa2...pecaya lah. Sebab apa? Hari yang acik masak tu, bila balik dari kerja, acik tengok apa yang acik masak tu (masak asam pedas ikan cencaru + keladi) tk luak pun. ..takkan tk sedap kot...??

Shahmah pagi lagi dah keluar.. pegi lapur diri sebagai volunteer untuk AUG (Asean University Games) di Bukit Jalil untuk berapa lama, tidak pulak acik tanya. Nanti acik sms dia..lupa pulak nak tanya...tak lama lagi Yanie pulak gi melapor diri jadik volunteer kat situ.... Yanie? Rupa2nya dia tk gemo keladi.

Dan, dia kedemaman. Tak selera makan pun... cehh.. maka acik sorang gak yang makan... ni yang potong stim nak masak lagi. Kira lauk tu boleh makan 2 hari la...hahah.. Hari ketiga acik bangun pun lambat. Malamnya tak dpt hidayah untuk masak apa2. Pagi pun tak sempat menyediakan sarapan. Petangnya letih, gi maen badminton.

Makan apa yang ada. Senang hidup membujang ni. Yanie asik dengan favourite dia, nugget je. Dia dah besar...kalu lapar, pandai la masak sendiri. Semalam, dia ajak acik gi Alamanda. Tingin nak beli mushroom soup dan stok makanannya yang lelain...nugget, meggi, roti....dan yang sewaktu dengannya.

Pehtu dia beli roti boy dan CD industan ...wajib katanya. Pehtu boleh dia nyalahkan acik, sebab masa ngandun kan dia, acik tgk citer industan. Sebab tu citer Industan dah sebati dalam diri dia. Acik gak yang salah didikan. Ngaku jer lah.. Eh...aper cerita ni...tadi nak cerita lain. Acik senornya nak tampalkan vid clip ni je...ngkorang tengok sendiri la. Pehtu buat penilaian dan lu pikirlah sendiri. Kat Mesia dia dikenali seperti ini; Dan ini

Mungkin ramai yang tk boleh tengok video clip ni memandangkan you tube telah diblok. Pepandai lah ye...hehe. Sekian.

Wednesday, November 19, 2008

TANGGA KEJAYAAN

Hari ni acik agak membizikan dari sejak dari petang semalam.
Seperti yang acik dah citer kt beberapa orang kenkawan acik, balik kijer semalam acik telah melakukan exercise yang memang acik tk duga..dan ni pers taim sejak acik duduk di kuarter mencakar langit nih...

Panjat tangga sehingga ke tingkat 13 !

sebab lif rosak.. Memang hampehs... Bayangkanlah wanita separuh umur yg anggun cam acik tepaksa bawak ikan dan sayur yg acik baru beli dari Mydin tu menaiki tangga...

syukurlah acik tk tinggal kat aras paling atas...tingkat 17 !! sampai tingkat 3 acik dah pause ..rehat 5 seken..pehtu sambung tingkat 5, berenti lagi 5 seken...ngkorang kiralah sendiri baper kali benti sbb acik tk sempat nk kirapun....!!

sebelum ni acik penahlah turun tangga dari tingkat 13 kat umah ni dan jugak kat opis..yg juga tingkat 13. Tu pun rasa bebuah gakla betis acik ni selama beberapa hari selepas itu.

Tapi acik heran gak...naik tangga...sampai tingkat 13... memang terjelepak dan telentang legat biler dah sampai kat rumah...bepoluh engkooo.. tapi tu lahh..pagi ni tk pulak sakit memana bahagian badan... Alhamdulillahhhhh...!!..berkat makan telur ayam kampung ngan minum air mas cotek...hahahha..

Nampaknya acik kener lebih kerap merosakkan lif selepas ini ..











Ni gambar akuarium ikan acik yg terkini...dah ada tempurung...hehhe dan lihatlah ikan bandaraya yang suka bersantai kat tempurung tu..

Ikan bandaraya sedang menjalankan tugas membersih kawasan. Kat belakang tu replika...err..bukan, lampu dinding yang dah pecah, recycle jadik bahan hiasan akuarium acik yg besar kotak kasut nih..hehe..blasah la.

 













Ni ikan2 yang masih berkeliaran. Semalam mati 4 ekor. ..3 darinya ikan neon tetra...sekor ikan guppy .. huhu..
















Selama ni acik guna air tapisan, tetiber acik guna air paip...campur ubat anti klorin..experiment la kenkononnya... nk nyenangkan kijer..pehtu puji2 ikan sendiri...yg tak mati2 sepanjang minggu ni..

Tetiber, balik kijer smlm..dah la letih panjat tangga...tgk ikan lak mati berjemaah... tmbah letih. Dan dan tu gak acik salin air akuarium, ganti ngan air tapis gak...sebab acik tgk ikan tu asik duk kt permukaan air je..tk diving kat dasar akuarium..lenmacam je.. cam ikan tu kata,
"mintak nyawa..mintak nyawa...!!"

Tuesday, November 18, 2008

Banyak makan

Pagi acik bersarapan ni...
dan ini...
Dan ini...
banyak makan kan...
Rasa berat badan mang nak naik sekarang ni. Asik fikir nak makan je. Lambat sikit makan dah menggigil rasanya.... kenapa ye..??
Hmmm...kener banyakkan makanan batin ni... haa...jangan otak kunin ye..
Acik kener banyakkan zikirullah... banyakkan lagi puasa....hanya puasa jer salah satu cara paling baik untuk mengurangkan berat badan selain dari berjoging, makan ubat yang memacam, operate buang lemak dll.....
Sekian

Ficus deltoidea - Mas Cotek

Kesinambungan dari lawatan acik ke Expo aritu, acik nak cerita tentang Mas cotek nih.. Emak acik ada tanam beberapa batang dekat rumah. Kalau tak silap, dia beli pokok ni pun dari Expo pertanian beberapa tahun yang lepas di tapak expo yang sama. Jadi, balik dari expo pertanian yang bebaru ni, dia bekalkan acik seikat dedaun Mas Cotek ni untuk acik jadikan minuman rasmi acik..huhu. Khasiatnya....hmmm..banyak sungguh. Tuan/puan boleh lah baca sendiri kat laman web yang berkaitan. Antaranya kat http://www.bio-asli.com/Herba/e_Herba/e_mascotek.asp Atau kat sini je lah yang standardnya... http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Emas_Cotek Dan banyak lagi laman web yang bagi maklumat tentang daun herba ini. Antara khasiatnya, memecahkan lemak..err..blh ke.., kurangkan kandungan kolestrol, melancarkan perjalanan darah, awet muda, membuang toxic dalam badan, darah tinggi, kencing manis, lemah jantung dan banyak lelain penyakit. Acik plagiatkan maklumat dari wikipedia tentang kandungan daun Mas Cotek ni untuk sesajer nak mengisi N3 acik yg kekurangan idea nih..hehe..(dah biasa memplagiat assignment yer..)
  1. Flavonoid
    • Anti-oksida yang kuat bagi membantu mengekalan peredaran darah yang sihat
    • Bertindak sebagai anti-radang dan anti-rival
  2. Tannis
    • Menegangkan tisu yang kendur, mengeringkan perembesan air yang berlebihan (ciri-birit) dan melindungi tisu rosak seperti ekzema atau melecur
  3. Triterpenoids
    • Membantu membuang serta mengeluarkan kahak dan membantu menyerap nutrient
  4. Phenols
    • Membantu mengurangkan serta menghilangkan bengkak dan bertindak sebagai antiseptik
Acik baru amalkan minum 2 hari ni.. tengoklah camner kesannya nanti, dalam masa beberapa tempoh yang belum pasti berapa lamanya. Errr.. kot kot la tetiber acik berubah dari nenek kebayan, menjadi puteri gunung ledang pulak..hehhe... Masa dekat expo aritu, orang tu ajar, ambil jer daun yang dah warna kunin tu..kemudian rendamkan dalam air panas, dan minum ja gitu-gitu. Air yg orang tu bagi testing, ada warna kekuningan. Tapi biler acik buat sendiri cam yang dia cadangkan tu, tak ada warna kunin pun. ..dia tk kata kener rebus daun tu pun. ..sebab ada kawan acik kata, kena rebus...ahh..suka ati acik la. Jadi malam tadi, acik perah2 daun tu...ha ngkau....baru roner dia jadik kunin...baru real..ye tak..heheh.. Betul ke cara acik tuh? Siler tegur dan bagi panduan kat acik untuk dapat lebih khasiat yang maksimum dari daun tersebut sebelum stok habis... err.. takut nnt acik jadik cam PAPAYA pulak sbb terlebih khasiat...heheh.. Sekian.

Monday, November 17, 2008

PIZZA HUT

Acik pegi pizza hut aritu tingat kat salah satu entry sya... pasal tajuk..err..aper tah..yg nk beli tv tuh..sebab aper tau...ada sorang customer yg dok sebelah kami masa kami nk milih2 nk beli pizza utk jamu kkwn opis...(masa nk carik kek besday arituh..) ..

sebelum tu kami gi kat Secret Recipe carik kek..tpi sbb kek yang bebesar lom siap masak lagi...kmi cuba la nengok kot2 ada yg sesuainya kt Pizza Hut.. Ader la sorang mamat, pakai kemeja dan tali leher kat situ...bawak satu briefcase laptop ke aper tah sedang membaca atau memilih2 kat menu kad pizza tu.




dia hulur kat kami satu kad menu dn kata, "yang ni yg murah2 punyer..." pehtu dia tinggalkan kami... cehhh...acik rasa menyirap darah masa tu...dlm ati kata, aper dia ni ingat org sempoi cam aku ni tk mampu ke nk beli yg memahal nyer?? (memangla klu acik, carik yg murah je)...

tpi yg nk beli ni bukan acik...tpi kawan acik tuh..yg tk kira pun baper harganya... huhh..klu pekerja PH tu yg cakap camtu, acik mang tk ndakla nempuh lagi PH nih.. kami mang tk jadi beli..sebab tk ada yg mahal nyer!! Sib org tu dah blah ....klu tak, lagi kuat acik cakap, kasik dia dengar..huhu.. Moral of the story.

 Jangan jadik cam orang tu. Kita kener hati2 dalam buat andaian tentang apa kehendak dan cita rasa orang lain. Kenkadang kita tk dpat menjangka kemampuan orang lain dari melihat lahiriahnya...silap2 kita akan sakitkan ati orang lain sebab andaian kita yang tk betul, walaupun niat kita mungkin baik...

kalu rasa diri peramah sangatpun, tanya dulu..contohnya: "Encik nak yg biasa punya ke atau yg harga mahal nya?" atau ader tak ayat lain yg lagi halus..? Soal hati ni mang payah nak diagak... Niat baek kita, orang tk leh nak baca, niat orang pun kita payah nak baca...tau2... ada pihak yang terasa hati... Jadi, beragak2 la dlm mengeluarkan kata2. sekian.

Sunday, November 16, 2008

NS AGRO-BIOTEC EXPO 2008

Hari Sabtu, acik balik kampung ngantar emak acik yg dah seminggu menemankan kakak acik kat Putraheight tuh. On the way nk sampai kampung tu, acik singgah di rumah Mak sedara kat Panchor Jaya. Menjamu mi kari si Sheila, sepupu acik yang poyo tu.. habih la 2 mangkok acik kejer kan. Pehtu dia kabo ada expo kat bekas tapak tentera Paroi.. emak acik terguda la nk pi. Untuk tidak menghampakan, acik kata...JOOMMMMMMM..


 Langit dah mendung dan ujan gerimis dah mula turun. Tapi kami pegi gak. Setelah mencari tempat parking..(gi kat basement pusat Akuatik yang banyak ta*k hanjing... cehh.. camner leh paking kt situ..) maka acik n company pun jalan ler menuruni tangga cam kat batu caves laks.. menuju ke expo berkenaan. Ikuti lah pengembaraan kami kali nih...

Ni booth mesin2 pertanian.. sya...mesti ada pamer mesin rumput nih...tapi acik idak ler gi dekat...amek gambar dari kejauhan je...hehhe

Masuk dalam booth berbumbung.. ramainya orang.. menggesel2 je dlm tuh..ni yg acik tk gemo. Dalam kesesakan lalulintas tu, acik terpandang nih.... dan ini... kerabat ikan guppy !!!! dan tepesona ngan ikan nih...

Pastu kami nengok buah kaper sawet.. rebus pun sodap kan..saper penah makan? Berbondong2 gakla pengunjung kat expo nih. tetiber.... acik tenampak sorang nih... dengan batalion dia.. hahaha.... kenalkan...saper... diva unibers.

Acik gi mana jer...mesti teserempak ngan minah ni. Tak leh ke kalu tak kaco idup acik??? seorang mammarazzi yg mang gema ngan gamba2 candid gini.... tak apa..gamba ni tk leh dijualpun cam gamba anakBrangelina..

Senornya, biler acik nengok ikan guppy tadi, acik terus otomatik tingat kat miss unibers ni.

Dlm keadaan tipon tk ada kedit..acik pinjam tipon cousin acik ...sms sedara sorang nih... Itu la...kenkadang instinct acik tu menjadi... (siler amek perhatian tiny...!!) .... diva kita ni rupa2nya dah ada kat Shell depan kawasan expo ni.. acik ni rasa acik ni ada 'anugerah' cam zulaikha kat dalam citer Sutera Maya tu...hahah...


Oleh kerana acik ada batalion acik sendiri...acik tk leh lelama pokpek ngan dia nih..nnt takut acik terikut lak dia balik umah...teluper kat batalion acik sendiri... sian diorg..mesti nnt buat pengumuman carik acik..sbb supir tk ada nk antar diorg balik.

ha..ni aper hal pulak... kolam renang aper?? mari lah....jom kita tengokk... laaaaaaaa...mancing kat dalam kolam kenbes ropernya.. patutla kaki acik ni mengarah ke sini je.. Nak mancing rasanya...dah lama betul acik tk guna pancing tu. hmm..tapi...acik ada komitmen lain...kang omak acik nangis sbb dah gindu kat ayam dan pokok2 bunga dia.






























Tengok mak acik ni..sejak dari awal menjejak kaki kat expo ni...tk peputus asa nak carik pokok Kunyit Hitam. tapi tk bejumpa gak hingga ke akhir lawatan kehormat kami nih. Lagi syahdu, biler dia dapat jumpa kenkawan lama... pepeluk lak tetengah org ramai tu...gembira sungguh..

Kita sok2...klu jumpa kenkawan lama ..yg masa tu dah kerepot2...mesti cam gini gak gaya kita kan????

Tapi kan... acik takut ada yg bebuat ingat je..maklum la dah tua.. dalam ati, tah2 makcik ni kata... (sapo tah ni...ala..bebuat kenal je dah la...) hahaha.. penah tak ngkorang salah tegor orang..??? tetengok dia bukan orang yang kita sangka kan!!!

Akhirnya, pokok Kunyit Hitam bertukar jadik pokok anggor. dalam jangkamasa beberapa tahun ni, kalu ngkorang nak makan anggur, siler lah dtg kat umah mak acik nih... taim tu, anggor ni dah berbuah...ni jenis anggor ijau...tk ada bijik nyer... 

Mak acik beli 3 jenis pokok masa lawatan singkat tuh. Kalu duk lama lagi, mau beli 30 jenis...sib la keter acik penuh lagi ngan bembarang yanie yang lupa nk di angkut masuk rumah dari aritu lagi... errrr err.. Itu jer lah citer hari Sabtu acik minggu ni. Sekian.
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-