Wednesday, July 30, 2008

belasah anak...

Minggu ni acik balik kampung lagi...dengan si zirah..

Dia beriyer nak suh acik bagi alasan kat cikgu dia sebab dia nak balik hari ni. Tapi acik bekeras, tk nak layan. Patut tak?

Ader ke dia suh ummi dia ni nipu cikgu, sebab nk kasi dia balik awal. Alasan dia pulak, sebab kenkawan dia ramai yg balik hari ni.. ummi dia mana la reti nak menipu. betul la..acik ni sanggup orang marah dari acik menipu sebab takut orang marah.

Dalam bulan ni, tah baper kali dia tipon nenek dia sibuk kata nak balik jer....huhu..pesal la budak ni...dah tk sonok sangat agaknya duk kat asrama tu. Dah tk sesabar nak duk umah.
Bukan lama sangat lagi, lepas habis SPM nanti, dukla rumah sampai lebam2 pun.

Pagi tadi dia tipon,


"Ummi...math mod adik dapat 90..."
Acik bukan dengar sangat....yang acik dengar,
"Ummi...adik bad mood..." hahhaa... pehal pulak budak ni bad mood...

"ulang balik.."

"math mod adik dapat 90...!"
"ooooo.....oklah tu..Alhamdulillah..!"

"Tapi ada 5-6 orang yang dapat 100..!"
"Abih tu..naper kamu tk leh dapat 100???" huhu...acik sajer provoke dia...

"ala ummi ni...ingat senang ke....!" merengus dia...
"Adik balik esok..khamis ni...kul 2.30 dari Pontian..." dia kabo..
"OK...umi tunggu kul 6 ptg kt tmpat biasa..." Tempat biasa tu kat perhentian serdang depan kolej 11 UPM..situ lah acik salu tunggu dia balik dengan bas ekspress. Kekadg sampai lewat, kalu bas bermasalah. Standardnya sampai dalam kul 6 petang.
heheh...acik puas hati, akhirnya dia akur dengan keputusan acik, tk kasi dia balik awal dgn menipu cikgu. Tapi dengan nenek, dia ngadu. Kata acik tk layan biler dia mintak nak balik awal. Nasibla... tk baik tau nipu...

Acik senornya tk kisah..klu blh mang nk dia dpt yg terbaik dalam apa yg dia buat. Tpi depan dia dan kakak/abang dia...salu cabar diorang suh dpt lebih lagi. Mang jarang sgt nak puji diorg. Sekrg ni jer baru acik nak ucap tahniah kat diorg...sbb tgk org lain celebrate anak bila diorg bejaya...acik rasa tk patut gak acik tk bagi penghargaan biler diorg bejaya.


Garang sangat kan...kat anak...!! hehhe...itu lah acik. Acik tepaksa centu...sebab acik kener jadik ayah...kener jadi ummi...dalam satu masa. Tringat si Yanie...umur 1 1/2 dah kener rotan. Cayer tak??? Sebabnya pun mang tk patut....sebab dia tekencin dalam suar... bayangkan budak umur 1 1/2 thn kener pukul sebab kencing dlm suar...! Rotan bebetul tuh...!!

Lepas tu, memang dia tk penah lagi kencing dalam suar...acik pun tk ingat, biler kali terakhir acik rotan dia...drj 3-4 kot... Masa tu dia dah bijak. Acik baru jer angkat tangan, dia dah menjerit memekau (kata org NS) cam teruk sangat kena pukul. Pada hal, tk sentuh lagi pun.

 Ada sekali tu dia buat acik geram sangat. Atok dia bagi coklat, dia duk dalam bilik, dia lumur coklat tu kat muka dia....huhu....acik naik hangin masa tu... rasanya dia kener belasah kot...hahah..puas hati acik...!! Acik kalu pukul anak, diorg nangis sikit...acik tk puas hati. Mesti kasik diorg nangis banyak sikit. Biler reda jer diorg nangis..acik blasah lagi...sampai diorg tetido...kejamkan acik nih...hehhe... tu dulu. Skrg acik dah tobat. Bebudak pun dah bebesar, dah jadi orang dah.

Ngkorang rasa, kalu diorg tk pekena ngan acik masa kekecik dulu...diorg jadik orang tak???? Mesti manja giler kan..tk boleh dilarang...

Yanie dan adiknya, Shahmah.

Ni ler 2 orang budak nakal dulu tuh..nakal???? oh tidak...diorg tk brani nakal dengan ummi dia...

Tapi dah bebesar ni, si yanie masih ingat aper dia buat masa kekecik. Dia salu citer yang dia penah gi kutip puntung rokok Tok Nyang dia kat dlm longkang..pehtu isap. huh...sib la acik tk nmpak masa tu. Kalu nmpak, mang teruk dia kena belasah...ke mang dia kener blasah......ahhh..bia lah...acik dah banyak lupa....dah tua kan...heheh..

Acik suka nengok gambar diorg masa kekecik...masa tu mesti tepikir...kejap nya masa berlalu...






Tringat gak dulu, kalu bawak diorg gi kedai, jarang la acik layan apa yg diorg nak. Sebaliknya, acik beli jer, tk yah tnya diorg kalu acik rasa elok. Tk merasa la diorg tu nk dapat apa yang diorg tunjuk.

Nak tunjuk ragam?? huh..cuber la... diorg nengok ujung mata acik pun, diorg dh paham. Yg diorg leh buat, muncung jer la...masam muka jer. Tu pun nnt kener warning gak dengan acik. Klu tension2, tk bawak diorg. Belikan jer..pehtu, kamu ndak ke tk ndak ke...ni lah dia yg ummi kamu belikan! Waaa...cam perintah askar kan... well...they dont hv choice.


 Cuma bila nenek dan atok masuk campur, acik kalah. Atok nenek tk sampai ati kalu dgr cucu2 tuh bekehendakkan apa2....besok gak dapatnya....hancuss strategi aku dlm didik anak. Yang dpt layanan penuh dri atok ngan nenek tu, si Zirah lah.

 Dia di bela dik nenek dia. Sb tu kakak ngan abang dia jaki betul kat dia. sebab smua apa dia nak, dapat..!! Dia salu kener buli. Sampai dah besar ni pun, diorg cam tk ngam jer. Pening acik kalu diorang bkumpul.

Hopefully lah...dah bekerja nnt, depa will be close to each other. Mesti tk ada gegaduh rebut harta...sebab ummi diorg tk ada harta donia nih...hahhaa... padan muka diorg.

Sekian. Merapek kali ni.





Sunday, July 27, 2008

Musim buah 2008

Semalam aku bekesempatan balik kampung walaupun tak masuk dalam plan awal untuk weekend ni. Asalnya aku dh rancang nak temankan Pn. Haida kt Pre. 9...since hubby dia out station..n dia sedang sarat mengandung.. acik rsa wajar ditemankan.. eventho dia confident duk sorang..
Tapi masa sembang2 ngan Yani, tetiber dia kata nk balik kampung pulokk minggu ni. Bukan senang acik nk dengar dia ndak balik kampung ni. Salu ajak asik tk ndak je. Asik ada meeting, ada training hoki lah...bla bla bla... tu yg previous week acik balik kg sensorang, biler dah sampai kampung, dia tipon, nak ikut....sabar jer lah.
Dalam pd tu, acik sms dengan shahmah, ajak2 ayam jer dia balik makan buah kat kampung....tup tup...dia ndak pulak balik..!!! huh...ghosak pogrem acik dgn Pn. Haida... Takper lah..demi anak.

Sorry yek Pn. Haida. Acik dapat temankan satu malam je. Tu pun rasa spesel sangat layanan Pn. Haida kat acik. Segan dan rasa menyusahkan pulak...hehhe...but I tell u what...the bubur pulut hitam.....really delicious....Cik Yus and I enjoyed it...2-3 kali tambah tu..



Ingat nak betolak awal pagi sabtu. Tapi cam biasa, Yanie mintak extend time ke pukul 10. Sebab ada training hoki. Shahmah yang dah balik dari petang kemarin dengan sorang kawan dia, si syukri, lagi sonok betolak lewat. Boleh bangun tidur lewat.
Akhirnya, dalam pukul 11 jugak kami bertolak. Ambil Yanie dengan kawan dia, combi, di Kolej 11. Combi mang dah penah ikut kami. Dia dah jadik biasa dengan acik..biler free jer...sure dia ikut yanie samada balik umah ataupun balik kampung.

Sampai kampung, terus target dapur... nenek diorang ni sedang masak sakan. Kami menyibuk jer lah...tokok tambah sikit... ikut permintaan. Si Yanie teringin sambal tempoyak colek feberet dia.. kejap je...nenek dia dah standby cili api tumbuk...just tambah tempoyak fresh tuh kt sambal cili api je. Acik pulak masak kicap lada itam Tauhu jepun kegemaran anak2 acik. Nenek dia cam tetau jer....dah siapkan bahan.

Kami mengadap makan tengahari dulu sebelum gi serang pokok2 buah depan rumah tu. Malangnya, derian tk baper banyak. Tak per..kami bukan kuat makan derian sangatpun.



Ni pokok moktan zirah....tk petik lagi...tunggu dia balik..







Ni satu lagi pokok moktan depan umah.... moktan gading.





Dik sebab badan dia kecik, Syukri jadik mangsa disuruh panjat atas bumbung garaj yang ada banyak rambutan








Shahmah ??? huh.....camni lah dia....cekak pinggang je...bukan reti nk sungguh2 kait bebuah ni. Dia tau siap je. Bila suh kutip baru dia kutip. Masa acik, yanie, combi n nenek dia sibuk kait manggis, dia ngan syukri leh pegi lanyak basikal buruk nenek dia gi round kampung.
Tengok gamba ni...cucu dan nenek manjat.


Yanie ni pulak mang tk leh jumpa pokok moktan...dia pulak beriye manjat. Suh kait moktan tu..dia kait yang hijau lagi... sebab mata dia yang rabun tuh.


Ni pulak manggis yang mak acik dah sesiap kait dan kumpulkan untuk cucu2 dia. Tapi acik rasa tk cukup, sebab tingat nk bawakkan Puan Sya n Pn. Haida yang ngandun tuh... Puan sya yg dah lama tingin nk manggis....(binjai tk gak dapat2...huhu..)
Jadi acik ajak Yanie ngan combi pi kait lagi.





Huh...mang banyak buahnya atas pokok...yang rendah2 pun banyak ....tengok combi, just petik jer....






Penuh keter acik isi bebuah ni. Belum campur ngan kepek pisang yang kenkawan order lagi. Derian segoni...moktan 3 goni, manggis 2 goni..

next time kita bawak lori....kata yanie..

Mang minggu depan kener balik lagi. Sebab zirah pulak coti. Dia belum merasa lagi buah2 kt kampung tahun ni. Ni sedang exam...kalu dia tgk blog ni, mesti dia tk sesabar nak balik.
So, harap2 buah2 tu tk habis lagi la minggu depan....hehehhe..
Tapi dia mesti tk sonok...sbb kakak abang dia dah balik minggu ni...dia sok, sensorang je ngan umi dia...mesti bosan...hehhe...

OKlah...nk gi OT... sok nk agih2kan buah tu kat opis... senornya acik bukan makan sangatpun. Mungkin sebab duk sorang2 ...tk ada geng nk berebut2 makan. Kat opis...acik beriyer la makan...
Sekian utk kali ni.


Tuesday, July 22, 2008

Kesungguhan membawa kejayaan

Hari tu dalam n3 2-3 hari lepas, aku bising pasal tulang aku dah jadi besi. Sekarang, dengan gembiranya, aku nk bgitau, tulang aku dah jadik tulang smula. Tapi rasa cam nak reput...! Macam biasalah...umur dah makin betambah...proses tranformer yg kerap berlaku....kejap jadik besi, kejap jadi tulang...kejap jadik besi smula...nyebabkan tulang tu lelama jadik reput. So, sekarang, aku kena usahakan sebelum tulang aku ni relai, baik aku gam balik memana yg dah retak tuh...aduiii.. Aritu masa gi kursus kaunter kat Kajang, ada sorang mamat opis, yg duduk sebelah aku...

ader ke patut...dia tanya, "umur akak baper sekarang???" goin to be 44... aku kata . "tapi saya tgk macam 49 !" grrrrrrrrr.......hampehhh...ni nk marah ni.... huhu... selama ni orang asik kata aku ni tk nmpak cam umoq sebena aku...sbb aku pasan aku ni aktif sana sini.... tk sedar diri...kwan dgn orang muda2.. ruper2nya depa tu tk ikhlas ngan aku..kcuali mamat lurus sorang ni.... nyesal lak aku tk tnya dia, tang mana yang nampak tua tu.... lenkli aku nk tanya la...blh aku buat improvement.... hahahha uuupppss.... sori...gelak besar pulak.. senornya, aku kena la tima kasih dengan Amin tuh.

Dia mengingatkan aku ke akherat... improvement yang aku kena lakukan....adalah, memperbanyakkan bekalan ke akherat...sbb dlm keadaan usia camni ....aku sepatutnya makin berusaha utk buat persediaan tu. Dah makin singkat umur aku....yg makin panjang, senarai dosa2 yg aku dah buat. Bab umur, memang kita tk tau bila penghujungnya... sedang kan yang muda pun leh mati gitu ajer...apa lagi la yang umur cam aku nih...anytaim je boleh out. Dah...dah.... jgn sedih.

Aku nk bgitau diri aku...walau camner pun kesedaran yg kenkadang aku rasa...aku ingatkan diri.. , namun...idup tetap idup...selagi nyawa ada di badan, slagi tu kener usaha gak untuk idup sihat dan bertenaga..... uwaaa... (tahap kesedaran ke taraf stabil...)
Dalam seminggu dua ni... acik ngkorang ni sibuk mengeluarkan peluh badan. Pegi joging tetiap petang...pegi maien badminton... sampai lencun baju dik peluh. Aku tk tau la baper tinggi ukuran tahap kolestrol aku. Yang aku tau...mender yg tumbuh kat mata aku ni rasanya makin betambah...yg menandakan tahap kolestrol aku tk ok sgt2... gitu lah aku bersenam, bejoging, berenang, berbadminton...nmun tetap kolestrol tu tk kesiankan aku.

Cuma yang aku tau...aku blm lagi dapat apa2 penyakit.... anyway, doktor dah warning aku, anytaim jer... dlm umur aku nih, aku blh dpt sakit2 yg manusia takut2 sgt. Sakit yang kenkadang tu, nk ngucappun tk sempat klu dah serang.... sudden death, ke sudden attack ke.... smua tu sentiasa menghampiri aku. Risau yek....hehhe...risau gak...

Berat badan aku dah berkurang dari 57 ke 53kg. Best kan??? hehhe... aku amalkan, tk makan malam.... biler masa aku nk makan, biler dah balik umah, penat giler, dan terus tidur...!!! Kalu nk tgk aku makan, masa kt opis jer la. Piuk aku dah lama bertangkup (rasanya lelabah pun dah besarang kt piuk tuh...)..semenjak anak dah mula balik ke kolej/asrama memasing.. memang jarang sgt aku masak kat umah. Salu masak kat cafe je. hahah... memang masa diorg tk ada ni lah peluang aku nk 'diet' lah konon.

Tapi memang aku rasa amat berbangga....sebab dpt kurang kan berat badan aku 3-4 kg dlm msa seminggu...klu 2 minggu aku dah blh capai berat bdan 49kg.... bayangkanlah....megah sungguh...heheh.. Dan aku harap, mesin penimbang aku tu tk ler rosak...!!! Adoiii...hahaha Aku sekarang joging dengan cik yus, pegawai kt opis aku tuh... dia tk gemuk...tpi dia salu rasa dia gemuk... (aku akan amek kesempatan ni utk memperalatkan dia jdi 'kawan' joging aku...!!).. kena buat centu...klu tk, aku jdi malas nk exercise. Tapi kenkadang, aku gi jugak joging sensorang. AKu tanamkan sikap utk ...... jangan tunggu orang lain ada, baru nk buat .......

cam semalam, Ahad petang, tetiber jer aku rasa nk gi joging.... aku ajak cik ida... dia dh ilang mood (sbb masa dia ajak aku...aku dh kata tk nak...pehtu ndak pulak..haha...aku mang cengini..) Aku pegi jugakla akhirnya...dah dekat kul 6.30 dah masa tu. Destinasi joging aku, biasanya dekat bukit di Hotel Shangrila Putrajaya tu... satu lokasi yang hebat untuk mencabar mereka yang nak kurangkan berat badan...tk caya meh cober !! ...selain dari track yang turun naik bukit, udara bersih, pemandangan cantik dan sihat dengan udara yang amat fresh (kcuali masa diorg membaja atau meracun pokok...uwaaa..)... tempat tu tk crowd sgt, kcuali ujung minggu kot...ada ramai sikit org bjoging... bedating dan pelawat asing yg bejalan2 kt situ.

Ni la tugu mercu tanda kat tempat Perdana Park depan Shangri la tuh... center of the Park. Petang tu aku cuma sempat menghabiskan 1 1/2 round jer... satu round, klu dlm mood bejalan, lebih kurang 20 minit. ..(aku salu dlm mood ni je...hahaha..) itupun klu bulatan kecik kt situ. Kalu bulatan besar, maybe more time to count. Kemaren, aku gi ikut round yang besar, dan yg setengah lagi... aku ikut round yang kecik jer...peluh gak..tu yg penting! Hari sabtu, department aku buat family day kat Wetland.... aku makan satey...makan nasik ayam...dan memacam lagi... tapi petang tu, aku dah cover.... cik yus ajak aku gi maen badminton kt presint 11..... aper lagi... aku pegi lah. Balik tu mang aku colapse ..tpi puas hati. Nk citer pasal Family Day....tpi aku dah tk larat nk menaip nih.. lgipun aku tringat, nk edit video clip Family Day nih jap lagi. Semalam aku dah buat, tapi version sempoi je... 

Tapi dapat sambutan masa tunjuk kt opis tdi siang...ni aku nk terai tgk aper problem Nero aku nih....payah nk burn aper yg aku dah bikin ke CD... Tdi baru anak aku si Yanie tipon, kata kunci motor dia ilang....aduii lagi... dah dekat 2 minggu tk contact aku, sampai aku mesej nanye dia idup lgi tk pun dia tk jawab, tetiber malam ni bru la nk tipon, tu pun sbb kunci motor ilang... klu tk, tk nak la amek tau umi dia ok ke tk ok...huhu..(org tua memang la sensitip..) 

Tapi, dia tu anak saper? Anak aku gak..!!! Kan dalam idup ni, kita sentiasa dapat balasan atas apa2 yg kita buat. Itu jugakla yg aku buat kat mak aku. Aku buat mak aku...anak aku lak buat kat aku cam yg aku buat kat mak aku tuh...penin kan...heheh.. Aku sendiri jarang tipon mak aku. Malam ni gak aku baru tingat nk tipon. Tu pun sebab ada hal... klu tk ada hal, bebuat lupa je kat orang tua tu. So, anak aku pun buat aku cam tu gak. Padan dengan muka aku !!...... pelik kan...anak tk reti nk sembang dgn emak sendiri. tu lah aku. Dan sekarang, anak aku pun sama dgn aku. Tapi boley la, sembang thru YM ngan diorg. Hahaha.. Sekian... tk ada moral of the story. Banyak story tk bermoral jer kali ni... Wassalam.

short stories

An eagle was sitting on a tree resting, doing nothing. A small rabbit saw the eagle and asked him, "Can I also sit like you and do nothing?" The eagle answered: "Sure , why not." So, the rabbit sat on the ground below the eagle and rested. All of a sudden, a fox appeared, jumped on the rabbit and ate it. Moral of the story To be sitting and doing nothing, you must be sitting very, very high up.


------------------------------------------------------------------------------- 


A sales rep, an administration clerk, and the manager are walking to lunch when they find an antique oil lamp. They rub it and a Genie comes out.The Genie says, 


"I'll give each of you just one wish."


"Me first! Me first!" says the admin clerk. 


"I want to be in the Bahamas, driving a speedboat, without a care in the world." Puff! 


She's gone. 


"Me next! Me next!" says the sales rep. 


"I want to be in Hawaii, relaxing on the beach with my personal masseuse, an endless supply of Pina Coladas and the love of my life." Puff! 


He's gone. 


"OK, you're up," the Genie says to the manager. 


The manager says, "I want those two back in the office after lunch." Moral of the story Always let your boss have the first say.


-------------------------------------------------------------- 


A turkey was chatting with a bull. "I would love to be able to get to the top of that tree," sighed the turkey,"but I haven't got the energy." "Well, why don't you nibble on some of my droppings?" replied the bull. They're packed with nutrients."
The turkey pecked at a lump of dung, and found it actually gave him enough strength to reach the lowest branch of the tree. 


The next day, after eating some more dung, he reached the second branch. Finally after a fourth night, the turkey was proudly perched at the top of the tree. He was promptly spotted by a farmer, who shot him out of the tree. 


Moral of the story BullShit might get you to the top, but it won't keep you there. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------


A little bird was flying south for the Winter.It was so cold the bird froze and fell to the ground into a large field. While he was lying there, a cow came by and dropped some dung on him. 


As the frozen bird lay there in the pile of cow dung, he began to realize how warm he was. The dung was actually thawing him out! He lay there all warm and happy, and soon began to sing for joy.


A passing cat heard the bird singing and came to investigate. Following the sound, the cat discovered the bird under the pile of cow dung, and promptly dug him out and ate him. 


Morals of this story 
(1) Not everyone who shits on you is your enemy. 
(2) Not everyone who gets you out of shit is your friend. 
(3) And when you're in deep shit, it's best to keep your mouth shut!

Sunday, July 20, 2008

GPP - KL

Entah kenapa
Semakin aku meraba
semakin aku buta

Entah mengapa
Semakin aku memandang
Semakin pandanganku kelam

Dan sampai bila
Semakin aku berlari
Semakin aku tak dapat sembunyi

Entah sejak bila
bila aku berjalan
Arahku tidak ketahuan

Baru aku sedari
Aku belum benar-benar mengenali
Seorang 'aku' yang bersemadi dalam diri....

Nukilan: Bulma. Cedok dari KK, 05 Mac 1998



Gamba Bulma seploh thn dulu.. anak caper ni..



Aku jumpa sajak ni waktu aku punggah fail satu abad lalu. Ada sesaper jumpa minah ni tak?? hehe... dia ni salah sorang yang memeriahkan kedai kopi tempat aku, dizz (kteh) Jeen, Sebol lepak seploh tahun yang lalu. Aku jumpa dia sekali jer...masa gathering kat....mana ekk..Sg Wang Plaza ke...bowling alley kt situ. Masa tu aku muda lagi...hahaha...(tolak seploh thn umur kita kak teh..) Aku ngekor jer sorang minah singapore masa tu.


Ha .. nilah dia kawan dari Singapore tu seploh tahun dulu...



sekarang dia lagi lawa..lagi anggun..



Jgn marah yek..letak gamba kat sini...heheh..sorry...skype akak terdelete..nnt akak instal smula.

Seronokkan..klu kita dapat jumpa kenkawan tenet yg lama. Bulma memang aku tk dapat kesan
langsung. Mungkin Si Sutra tau kot...


Ha..ni, kenai dak sapa...seploh thn dulu...??






Selepas seploh thn....taraaaaaaaa...masih menawan.




Ni sorang lagi...masih aktif nmpaknya di KK... hmm...bru malam ni aku masuk smula kk setelah lebih 6 bln tk jenguk...tau-tau..dah renovate lagi....
kenkawan boleh la gi renew pendaftaran ngkorang kat sinun
Nk gambar baru.....!

ni sofea jane kk 10 thn lepas








selepas 10 thn .....maintain anggun.









10 thn dulu







sekarang, masih brutal.






seploh thn dulu






ha...ni gamba terbaru...lagi menggoda.

Ingat tadi tujuan masuk kat KK nk carik gamba tebaru gpp...tapi dah roboh dan buat rumah baru pulak kat situ. Baguih gak format baru kk sekarang...
Yang lelain, nanti aku carik smula gamba2 diorg...tmasuk gamba Jeen....alahai...tk der plak gamba lama cik mek nih..huhu..
Kenkwn lain, mcm kak iza, wati/loma, , syida, jah, sipah..smua ada dlm koleksi. Ternyata, kita smua masih maintain cam dulu...walaupun dh lebih spuluh thn berlalu. Tingin plak jumpa zue....hmm... nnti klu ada function kt Putrajaya, kita jumpa yek. Sorang lagi, smcs...ingt tak kat dia yg rupa dia ala-ala arash mohd tuh...
err..ni pos syok sendiri ni... tk per la...sempena ulangthn ke sepuluh gpp...heheh..bila bukak fail lama ni, macam bukak mesin masa ke sepuluh tahun yang lalu plak. Sorrylah, buang masa ngkorang baca N3 arini...heheh..


Pos ni tidak ada kaitan samada yang hidup atau yang dah meninggal, tak ada kaitan dengan Anwar Ibrahim pun. Ia hanyalah rekaan semata-mata. Harap maklum.

Kalau aku...

Kalau aku buta
Aku tidak melihat dosa...
Aku tidak akan mengata orang..
Aku tidak sakit hati pd orang...
Aku akan mudah menghafal Quran....
* Kalau aku pekak
Aku tidak akan dengar kata-kata yang menyakitkan
* Aku tidak mendengar perkara yang sesia
Aku tidakkan takut dengan guruh di dunia.
Kalau aku bisu
Aku tidak akan berkata yang sesia
aku tidak akan menyakitkan hati orang dengan lidahku
Aku tidak akan mngumpat keji orang lain
Kalau aku lumpuh kaki dan tangan
Aku tidak akan melangkah ke tempat yang tk sepatutnya aku pergi
Aku tidak akan menulis cerita yang merapu
Yang boleh mnyakitkan hati orang.

*[Masa aku gi kursus aritu, fasilitator tu ada cerita...tentang perkara yang menyusahkan kita untuk menghafal. Dia cerita punya cerita. .. dia bagi kesimpulan: Kalu nak cepat menghapal....jadik la lumpuh dn buta *.. Senang menghapal sbb mata tk tgk lain. Dan tk bz gi sana sini.. Boleh bagi tumpuan pada setiap perkara yang dilakukan..] *tapi idak le aku mintak..maksud fasi tu... kita perlu jaga diri agar tidak melihat dan membuat perkara yang sesia, memandang ianya akan mengganggu ibadah kita...

Entry Hari ni

Secebis Harapan Tika keheningan aku bagai dibuai Dinginnya malam yang panjang Tika kegelapan sayu unggas berdendang Mengubat hati yang rawan Bagaikan dinginnya malam yang suram Begitulah diriku diibaratkan Dalam kesamaran ku rempuhi ranjau Biarpun payah ku teruskan Siapa memandang tidakkan ku hirau Biarpun pedih ku tahankan Jamahlah bintang Beri daku sinaran Semoga hati ku cekal Akan ku teruskan walau harus ditelan Seribu nista di tangan Terbanglah hai unggas bebas di awan Agar kan tercapai sinar gemerlapan Tuhan ku inginkan secebis harapan Hanya padamu ku serahkan Apakah kan ada ketulusan jiwa Yang menilai ku seadanya Tuhan ku inginkan secebis harapan Hanya padamu ku serahkan Tuhan ku inginkan secebis harapan Ku pasrah padamu Tuhan Tuhan...... ~ Tatau nk buat aper dah...kelabu asap ~

Tuesday, July 15, 2008

Hari yang singkat

Alhamdulillah, aku dpt lagi hidup menikmati oksijen dunia hari ini...isnin 11 Rejab bersamaan 14 Julai.

Aku nak memuhasabah diri yang sering melakukan kesilapan dalam perlakuanku setiap detik dan saat.

Agaknya, usia yang semakin bertambah, menyebabkan aku semakin sensitif, yet, aku cepat juga berlembut..dah kekadang mampu beralah...tk macam dulu, aku tkkan mengalah. (certain case jer kot???)

Walaupun aku akui, dengan segala dosa2 yang aku lakukan sepanjang aku diberi Tuhan nyawa dan segala nikmat dunia, hati aku kini semakin gelap dan berkarat. Aku susah nak mengamalkan ilmu yang aku pelajari. Aku semakin pelupa dan terus menjadi seorang yang sering lupa. Aku payah nak terima nasihat orang. Aku semakin ego. Semakin pemarah dan cepat marah...

Aku sedar, dalam kehidupan atau penghidupan kita, adakalanya, orang buat kita, dan adakalanya kita buat orang. Sedar atau tk sedar... Tapi pecayalah, aku cuba elak untuk tidak buat orang...(camner aku nk buat orang...hehhe) ..tapi aku mang selalu buat orang marah kat aku, buat orang terasa dengan aku.

Aku bersyukur, kerana sehingga hari ini, aku mudah mendapat kawan. Kerana aku peramah. Tapi aku juga mudah hilang kawan, kerana aku pemarah.... ha....senang jer kan formulanya. Aku bab formula matematik, aku memang blurr...tapi bab jiwang2 ni, aku mudah ingat. So, formula untuk dapat kawan, senang jer.... jadilah peramah. dan formula dan hilang kawan pun senang gak...jadilah pemarah.

Tapi tu formula boleh ubah. Peramah, perlu kena pada tempatnya..sebab kalu terlalu peramah pun boleh jadik penyebab hilang kawan. Dulu hingga sekarang, aku menghafal satu hadis Rasulullah s.a.w. yang bermaksud,

Barangsiapa banyak cakapnya, maka banyaklah salahnya, barangsiapa banyak salahnya, banyaklah dosanya, dan barangsiapa yang banyak dosanya, nerakalah tempatnya


setakat hafal jer, tk ada gunanya kalu tk diamalkan...betul tak.. Itulah aku. Aku kekdg terlalu banyak bercakap dan berterus terang, hingga aku tk sedar aku menyakitkan hati orang. Seringkali berlaku, bila aku dah luahkan apa yang aku rasa, aku nyesal.

Terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata, buruk padahnya.

Macam tu jugaklah, sesekali kita kena jadi pemarah. Tapi marah kena lah dengan cara hikmah. Marah itu asalnya dari api...sebab tu orang kata, api kemarahan... Tapi api pun ada gunanya dalam hidup kita kan... untuk memasak, untuk memanaskan badan terutama yang duk kat zon sejuk. ..

Kita perlu dimarahi, agar kita sedar kesalahan kita. Macam makanan, kalu tk dipanaskan atas api, basi lah pulak. Kita pun basi, kalu tk dipanaskan dengan api kemarahan. Sesekali kita perlu dimarah juga. Kalu tk, kita akan terus rosak kerana kesalahan kita tidak ada yang menegur. Itu kalu kita di tempat orang yang patut dimarahi oleh orang lain.

Kes aku, aku yang selalu marah orang. Dan adakalanya, aku rasa aku marah dengan cara hikmah, walaupun sebenarnya aku tk guna hikmah mana pun. Adakalanya aku sedar, aku tk guna cara hikmah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk umatnya amalkan. Sebab marah aku ibarat api aku curahkan minyak petrol (wlupun minyak petrol makin mahal sekarang ni..).. hasilnya, api makin besar lalu membakar diri. Bukan setakat menghanguskan apa yg aku masak.. lalu aku hilang segala. Hilang gulai yang aku masak, hilang kulit aku yang lecur dik sbb tersambar api tadi.

Namun, walaupun gulai aku dah hangus, aku masih teringat lagi, betapa sedapnya gulai tuh. Tapi apa aku nak buat....dah hangus rentung. Aku cuma ada satu cara, dik sebab aku gemar sangat kat gulai tuh, aku boleh cuba masak lain, walaupun rasanya mungkin tk sama dah. Aku perlu hati-hati agar gulai tu tk hangus lagi. ..tapi sebab aku pelupa....aku lalai lagi dlm menjaga api waktu masak gulai tu, lalu ianya hangit lagi....aaaaaaaaaahhhh...mudahnya kalu persahabatan tu macam gulai kan.....hangus, masak lagi...hangus, masak lain...asik salah aku jer yg salu lalai....
Ok...abaikan.

Aku buat perumpamaan ni, sbb aku memang selalu menghanguskan periuk. aku selalu lupa tutup api dapur. Penah sekali rumah aku hampir hangus sebabkan kelalaian aku. Pagi tu, aku masak air gula. Lepas tu, dengan senang hati aku pergi keja. Tinggalkan api tk di padam. Kat rumah tk ada sesaper... dah aku mang duk sensorang sejak smua anak2 dah masuk asrama.









Tapi entah camner, waktu rehat, aku hendak sangat balik rumah...orang tahan aku camner pun, aku berkeras nak balik jugak. Tuhan masih nak selamatkan aku, lalu Dia bagi aku rasa camtuh ... instinct... masa tu tk ingat lagi kat api dapur yang tk aku padamkan tuh. 

Bila aku bukak jer pintu rumah, aku dapat rasa bahang, aku nampak asap kat dapur... terus aku terjah ke dapur dan aku saksikan, api sedang makan salor getah gas dan dah hampir sampai ke kepala tong gas tu. Atas dapur tk payah cakap la.... dah lebur!! periuk aku dah jadik batu ladung, blh buat gi mancing ikan...

Alhamdulillah, aku belum sampai tahap panik lagi. Aku masih boleh betukar jadik otromen..lalu aku lari masuk dalam bilik, dan ambil blanket tebal, lalu aku beranikan diri, aku tepukkan / campakkan blanket tu atas api yang dah nak sampai ke kepala tong gas tuh. 

Kiranya aku waras lagi, memandangkan aku tak ada fire extinguisher kat rumah, aku fikir, kalau aku simbah air...takut api makin merebak...lantas tong gas akan meletup....KEDEBOOOOOMMMM...

Dengan aku sekali akan hangit, bukan setakat hangit, hangus dan rentung terbakar... lalu akan masuk surat khabar, yang aku mati sebab kelalaian sendiri...!!! Adusshhh...sadis....anak-anak aku yatim piatu.
ehh...dah...sambung cerita tadi.

Lepas aku tepuk2kan blanket tu kat atas api tu, Alhamdulillah, api pun padam. Memang sikit sgt lagi sampai dah kat kepala tong gas. Aku tk tau mana datang keberanian aku masa tu. 

Blanket aku hangus sikit jer. Tapi, bilik dapur tu teruk gak. Lampu kalimantang pecah dik menahan haba dari api tuh. semua bekas plastik jadik lembek dan lekak lekuk. Yang cair lain kira lah. 

Dapur double stove aku mang hangus terus, dan ketulan2 periuk berperisa gula, aku kutip dan simpan buat kenangan dan pengajaran. Masa nk padamkan api tu, aku pikir satu jer.... habis lah kuarters ni tebakar kalu aku tk padamkan !!!.... 

Alang2 aku tk ada duit nk tanggung kerugian kebakaran ni...baik aku hangus sekali... at least aku cuba padamkan api tu....heheh...tk adalah...aku gurau jer. Tuhan bagi aku kekuatan dan bantu aku waktu dalam kecemasan tuh. 

Takdir Tuhan yang nak bagi aku pengajaran, lenkali jangan lalai lagi. Jangan pasang api sesuka hati lepas tu tk bertanggungjawab untuk memadamnya semula.

Aku tk keluar duit banyak untuk repair balik akibat kebakaran tersebut. Hanya ambil cat free kt kampung, yang aku ambil dari office lama aku dulu (masa syarikat tu gulung tikar...) cat semula dinding, dan panggil wiring man untuk check aliran letrik dan tukar lampu yang da meletup tu...

Alhamdulillah...dan syukur tk terhingga...kerugian ditaksirkan RM100 sahaja termasuk harga dapur masak aku beli separuh harga kt Cosway ..hahah..RM5.00 utk periuk yg lebur tu, RM6-7.00 untuk bekas2 pastik yg dah cair tk blh guna dah tu... Rm20 utk lampu yang pecah, dan kerosakan wiring sikit jer.

Eh...aku tadi muhasabah diri kan... dah cerita tentang kebakaran pulak. Tak apalah. Bkongsi cerita dan pengalaman. Kira aku pernah hadapi dua kali peristiwa kebakaran dalam hidup aku setakat ni. 

Sekali lagi kat rumah emak aku. Malaslah nk cerita. Tapi keadaannya berlainan. Dan aku buat silap dlm hal cara memadamnya. Aku ingatkan blh guna cara yang sama. Guna blanket!!
Tapi ternyata memburukkan keadaan. 

Sebab kuali yang tertenggek masih ada minyak masak kat dalamnya...minyak telangkup aku kerjakan... lalu aku pulak jatuh tergelincir atas biji2 mender aper tah yg dari berterabur keluar dari kitchen hood yang disambar api tuh...

Nyaris lagi kami semua hangus terbakar. Pendek cerita tu, aku teringatkan fire extinguisher (FE) yang dah berusia lebih seploh tahun yang ada kat rumah tu. 

Aku belari kelam kabut gi carik (ye..aku still boleh bangun lagi lepas jatuh tu....), masa tu cari pintu pun tk jumpa... bila dah jumpa FE tuh, aku bagi kat bebudak lelaki kawan2 Shahmah yang ramai masa tu yang tengok ajer kejadian tuh...diorg smua panik..(aku jer tak...huhu..).. kener pulak, si Amir yang aku bagikan FE tu, memang ahli bomba sekolah...so, dia reti la guna FE tu camner (aku bukan reti pun..) ...terus semburkan kat api... 

Kejap jer...dah padam...fuuuuuhhhhhhhhhh !!!! Emak aku terduduk masa tu. Tetamu (buat BBQ senornya masa tu..) yang ramai panik masa tu smua lega dan bersyukur. Kiranya aku istiharkan aku dan Amir lah hero pada malam tu...tima kasih Amir sbb tulun auntie padamkan api tuh.... 

dan tima kasih kat Yanie Kasim (kawan Yanie, anak aku tuh..) 
yang tulun jerit...api..api...!!! kalu tk, dah hangus umah mak aku..
err...tdi aku kata malas nak citer...dah citer hampir full version dah. 

Tak apa ekk... aku harap cerita kisah benar aku tadi, akan jadik panduan dan pengajaran aku dan org2 yang baca citer aku nih. 

Moral of the story:
  1. Jangan panik bila ada kecemasan.
  2. Tambah ilmu anda untuk atasi kecemasan, samada kebakaran, kemalangan, kecederaan...(belaja lah guna First Aid kit atau FE atau alatan bantuan yang lain).
  3. Sentiasa sediakan Fire Extinguisher dalam rumah, di tempat yang senang dicari bila diperlukan.
  4. Dan yang paling penting, jangan lalai sebab kelalaian boleh menggadai nyawa anda dan orang disayang.

Sunday, July 13, 2008

berat


Pesal hari ni aku rasa badan aku berat sangat. Seolah2 semua tulang2 aku dah btukar jadik besi tulin... berat giler. Nak angkat tangan pun tk larat rasanya. 


 Nak bejalan angkat kaki satu satu....nk duduk pun main hempas jer. Bila dah baring...payah nak bangun. Bila bangun rasa nk baring balik jer...

  Pagi ni aku OT...sensorang je kat pejabat. Buhsan...tapi sbb keje aku banyak, aku kener gak buat ansur-ansur. Kalu dpt tukar nanti idak le aku kalut sgt. 


 Perut aku asik rasa lapar je. Pepagi buta aku dah makan pisang 5 bijik....pisang kekecik je. Aku makan nestum oat, ...belum tghari aku dah lapar...aku carik belen2 biskut aku kt pejabat nih. Penah sekali bila tahap kelaparan mencapai ke maksimum, aku gi punggah bos aku punya tempat carik bisekut...hahah..tapi arini idak le... aku punggah tempat sendiri. 


 Alhamdulillah...Jumpa maggi...tah baper lama dah aku simpan. Ada gak gunanya....apa lagi, aku sebat la. Untuk 'lapis perut' yg dah kelaparan bangat ni. Bila dah kenyang, aku sambung keje dengan senang hati. Pehtu, on way balik, aku nyinggah kat Alamanda. 


Memula nk beli kan 'barang' si yani je... Tapi makin lama aku duk kat K4 tu, makin banyak barang yg aku capai... mujur aku cepat sedar, yang aku belum solat zohor lagi.... maka aku lekas2 gi bayar dan balik umah. 


Bila dah sampai umah, situ lah bermulanya, aku rasa tulang2 aku transfer jadik besi yang bersilang2. Aku cuba duduk baca buku yg tak habih2 aku baca. Tapi tak lama....sedar2 aku dah terbaring... tapi bukan tidur.  


Azan Asar bunyik pun aku wat tak reti jer. sebabkan berat badan aku nih. Masa ni lah jugak aku tingat nak gi joging petang ni. Tapi aku tk ada kawan...(ni lah akibat nak buat apa, tunggu kawan...) tapi tk la smua...gi shoping boleh aper sensorang...hehhe...


Macam joging tu, aku tkut la kat kaum International yg ramai kat atas bukit tmpat aku salu joging tu...sbb tu aku kena ada geng gak. Tak per...lepas ni aku tk pedulik kat diorg tu...aku tk leh bia kan berat badan aku bertambah camni berterusan.

Tetiber sorang member sms ajak aku joging sok.... huhu...cik Yus...sok nk pose...pesal tk ajak arini... tapi aku seganla kt Cik Yus senornya. Wlupun dia idaklah protokol sgt ngan staf kt pejabat, tapi aku skema dlm berprotokol....haha... (tingat kat sorang tu...yg dlu salu jog ngan aku...elehh...kata nk lupakan dia...) hmmm...tempat jatuh lgi dikenang...apa lagi geng bejoging. 


Yelahhh...yelahhh....aku nk lupakan la ni... aku sms sorang kawan tu. Tapi risau gak aku..nnt dia kata lak nk ngorat dia smula...hahaha.. kensel lah... Bila hadapi situasi boring sorang diri camni lah....lelama, azan magrib berkumandang. 


 Aku bepaut kt sofa utk paksa diri bangun...(serik bena bunyiknya kan....huhu..) ...aku mandi, dan solat... pehtu aku terus duduk, capai Al Quran dan praktis taranum yg ustaz Anuar ajar minggu ni...kejap je..pehtu dah azan Isya'.. Pas solat Isya' baru aku tringin nk on kan PC, dan jengok smula blog ni dan friendster aku yg dah besawang...(sejak KPM blok kemasukan ke friendster)


Camtu lah weekend aku kali ni. Mujur lah aku balik kampung ari sabetu...klu idak mesti lagi boring idup aku... Nak balik lagi minggu depan??? uwaaaaaaaaaaa.... akaun bank dh tinggal basic jer tuh... tpi bebuah dah nak masak...saper nk makan...klu bukan aku....hahahah.. Alamak...perut aku dah lapar smula...ni lah keje aku skrg.. ni...makan..tidur...makan...tidur...

Ubat

Semalam acik balik kampung. Memikirkan kampung dah semak samun. Emak acik dh tk larat nk mengemas rumput yg dah makin panjang. Setakat ni acik jer yg ndak nolong mesin kan rumput utk dia.... acik suka, sbb tetiap kali mesin rumput, peluh acik memercik kluar....

acik pun dah lama tk exercise...tk gi joging...since acik dah hilang kawan joging acik. Acik dongak pokok derian, ada gak buahnya. Tapi lom gugur lagi. Acik dongak manggis, pun lom mencelah lagi.... (istilah kt kampung tu yg bermaksud belum masak lagi.....) Acik dongak rambutan, dah mula mencelah nmpaknya.

Rambutan gading depan rumah dah mula menguning sesikit. Sempat gak acik rembat 2-3 bijik jgn tak merasa. Acik dongak pokok rambutan yang mak acik tanam untuk zirah, anak bungsu acik yg hampir berusia 17 thn tuh....maknanya, pokok tu seusia dengan dia..... dah ada sebijik dua yang nak mencelah... rembat gak... hehhe... buah dia sedap...lengkang...dan tidak berair sangat. Salu klu suh pilih dengan rambutan gading tu, org akan pilih yang merah ni. Letih acik mendongak, tetiber Yani sms... Ummi, nanti klu balik, singgah le UPM dulu.! 


Acik jawab.. Nak wat per?? bawak la apa-apa....yang nenek masak ke...buah-buah ke.. Macam tetau je nenek tgh masak untuk kamu tuh... heheh....ni lagi sayang ni..... Nanti bawak la air penawar.... Huh...makan ubat tk ndak..! Sebenarnya dah 3 hari dia demam. Masalahnya, dia jenis tk reti makan ubat kalu sakit. 


Terutama kalu berbentuk tablet/pil. Telan la dengan 10 gelas air pun, komfem pil tu tak masuk gak kat kerongkong dia. Dia kata dia medicine hater..betui ka istilah tu...?? Dia nk kan air penawar. Acik tk teringat lak air Yasin yang ada. Tapi teringat suh nenek dia pegi buat kan air pinang kat Mak lang cik teh.. 


Heran pulak acik..sejak bila si yani ni pecaya kt air pinang utk berubat... acik tk la pecya sangt... kekadang tu stakat nk amek ati emak acik yg susah payah gi amek kan air pinang tu klu acik sakit... layan jer lah. Rupa2nya, Yani maksudkan air yasin yang nenek dia salu bagi kalu dia nk pekse tuh... hantam saja lahh.. nenek dia kata, cam ner nak baik kalu tk makan ubat... 


 Acik pnah jumpa, org yang sakit, tapi tk nak makan ubat. Katanya, bia la elok by nature/natural. Hmm...payah gak ekk.. Tapi acik pun kekadang pecaya centuh... bezanya sikit jer...acik pecaya, sakit tu dari Tuhan, sampai masanya, Tuhan akan sembuhkan jugak. (Mana leh...klu aku tk usahakan?? hehe..) kekadang jer.. 


 Kekadang, acik rasa baik gak acik tk gi klinik, amek ubat yang ntah apa2. Tu lah, faedah internet ni, banyak dpt maklumat tentang risiko ubat2 yg kita salu makan. Risiko rawatan itu ini.... Sembuh nya memang sembuh, tapi kkdg boleh nyebabkan timbul sakit lain pulak...terutama bila dah kerap sgt. Well....buat apa pun, kalu berlebihan, akan memberikan risiko kan.... contohnya, makan kerang, bagus utk darah...tpi klu berlebihan, kolestrol lak tinggi. 


Makan panadol...elok la pening paler...tapi klu bnyk sgt.....tak elok gak kesannya. Makan kobis, ada gak risikonya.... Kesimpulannya, makan la seimbang....sederhana....jgn berlebih2...jangan ikut sedap jer..ubat pun, blh berubat dengan makanan jugak... air barli misalnya, atau asam jawa...atau herba2 yg tk diproses...daun itu, daun ini... 


 Pendek citer, on way balik, acik pegi la jengok si Yani yg terbaring kat kolej dia...serik bena rupernya... suhu badan panas. Nk ajak gi klinik, komfem dia tk ndak. Hulur kan jer lah bekal yg nenek dia kirimkan... mangkuk tingkat yang berisi lauk kari ayam, paceri nenas, sambal belacan kegemaran dia, sayur campur.... dan nasi. Buah kundang ndak tak???? Ndakk....ndakkk... kata dia... Kepek pisang ndak tak... Ndakk...ndakkk... Derian ndak tak??? Ndakkk....ndakk.... Amboi....... mende makan semua ndak ye...... ubat tk ndak....!! 


tepaksa lah acik turun ke kereta lagi utk amekkan mender2 tu...tapi...not derian.....!! Demam mana blh makan derian....panas... nnt tambah demam... kata acik.. Dia akur.... tapi suh acik simpankan derian ntuk dia. Acik kata jgn risau...derian nenek lom gugur lagi. yang bawak tu orang lain bagi. Beriyer Yani mengadap bekalan nenek dia. 


Acik malaslah nk tunggu lagi... terus balik umah jer...letih tapi puas hati hari ni.... apa lagi, dapat beli ikan untuk peneman ikan yang kesepian kat dalam balang tuh. Guppy kat Serdang RM1.50 seekor. Tapi kat Rantau, acik dapat beli RM 0.50 sahaja....murahkan... acik beli 4 ekor... dengan harga RM2.00 sajer.. 


Sampai rumah, acik terus masukkan dlm balang, seekor, dan 3 ekor lagi dlm aquarium kecil tuh... Tapi....huhu....pagi ni, acik tgk seekor guppy betina dah mati..... agaknya tgn acik ni panas...tk blh nk bela ikan, tanam pokok.....smua cepat mati...bela org pun ada yg dh mati....ooopss.... astaghfirullah........ tarik balik.. Ikan yang dh lama keseorangan tuh nampak gembira sgt bila acik masukkan seekor ikan betina kt tempat dia. Agresif sungguh dia. 


Acik tgk jer....lelama acik risau....teruk pulak ikan betina ni dikerja kannya...so, acik keluarkan ikan tu...dan masukkan dengan ikan yg lagi 3 ekor lagi tu. Acik tinggal kan ikan betina duk sensorang kt dlm balang tu...(sensorang????) Dahlah...acik tk ada idea senornya. Dik sebab lama tk becerita kat sini...acik merapu jer lah...heheh... Sekian...nk gi keje arini...

Tuesday, July 8, 2008

Tukar

Pagi tdi acik rasa sedih sbb permhnn tukar acik tidak disokong dik pegawai acik. Acik mang la baru berkhidmat setahun kat sini. Tapi pesalahnya acik nk tukar tempat lain...dalam kementerian yang sama gak...pesalahnya acik nk tambah kemahiran bekerja lain bidang lain dept pulak...

eheheh...senornya, acik nk tukar sbb nak lari dari masalah....tak patutkan...!! Mana kita boleh lari dari masalah???? Mana kita pergi pun, kita akan berhadapan dengan masalah. Tapi acik tk kira. Acik nak tukar jugak. Sekurang-kurangnya, ada pihak yang akan selesa kalu acik tk ada. (Walaupun ramai yang akan merasai kehilangan acik....hahaha...prasan..)

Memula tu, acik sendiri tk tentu arah nak buat keputusan. acik penah citer kat blog acik yg lain...

Akhirnya aku pikir aku perlu keluar, tengok dunia lain.. Aku dah mula nak merancang utk ke tempat lain.
 Aku belajar utk yakin yang ujud tempat lain utk aku hidup dan mencari rezeki. Cuma aku tak tahu samada tempat tu akan lebih baik atau lebih teruk . Ia mengajar aku erti berani. Aku perlu berani. 


Dua tiga hari lepas aku dengar dari beberapa orang yang dah bertukar tempat kerja.... mereka semua dapat bahagia. Amat bahagia, kata sorang tu....Bahagia sangat, kata bekas boss aku yang berpindah tu. 


Maknanya diorg langkah kanan dan keputusan yang mereka lakukan, tidak silap. Tapi...mana tau, kalu masa aku yang pindah, tempat baru aku lebey teruk?????? Boss aku pesan, semayang istikharahlah..ok boss.




















Ini lah dia...acik tkut acik nnt pegi tempat yg lebey teruk. Tak apa lah..acik mesti think positive.
Mana tau, tempat tu jauh lebih baik...tk cam tongkang pecah cam kt opis skrg ni. Dan acik blh buat perubahan diri. 



Acik semestinya akan kena buat keje lain dari yang cam acik buat sekarang ni...so, acik akan blaja perkara baru. Mang acik suka kalu dapat gi out station...tapi klu tempat baru ni tk ada out station pn tk apa la. Acik akan cuba sungguh2 untuk buat keje bebaik. 


Acik tak akan masuk campur hal org lain lagi. Sebaliknya acik sentiasa ingatkan diri tujuan acik gi hari2 kt pejabat tu nanti...untuk buat keje...!!! bukan untuk kaco orang...(Tapi acik mana blh tk kaco org.....hari2 nk ngusik orang jer...huhuhu...) Acik nak happy...acik tk ndak sedih2....well, klu tk cuba, tk tau kan....

Eh lupa nk citer...setelah belah pagi tu kawan2 acik gelakkan acik sbb tk dpt tukar, petang hari pula acik dapat berita gembira. SUB (big boss) sokong borang pindah acik..!!!!!dengan syarat ada ganti. Makanya, acik masih ada peluang pindah...tpi tak tau la acik sonok ke tk sonok bila dah diluluskan dik SUB tuh.

Tetiber rasa hiba pulak nk ninggalkan diorg ni.... tidak...acik tkkan berpatah pd setiap kputusan yang acik buat. ..kalu dapat acik gi ...klu tk dapat, acik stay lah seadanya...haha..




Sunday, July 6, 2008

terima kasih kawan

Friday, July 4, 2008

Sendiri...


Ini ikan aku yg tinggal sebtg kara dalam balang nih...serupa cam aku gak..yg sekarang tinggal sensorang kt umah ni. Pagi tadi aku gi hantar Shahmah balik, sampai ke Puduraya jer lah..tk larat minyak keter...heheh
bila dia dah tk ada....memula tu aku rasa lega..tak yah risaukan dia yg tinggal kat umah, dah makan ke belum.... kunci pintu ke idak.... tk rasa susah nk pegi memana. Tapi lelama aku dah mula rasa belain... aku rasa sunyi. Rasa cam mengong je....cam ne yer... tk apa lah. Mlam ni aku nk habiskan baca buku yang aku beli kemarin. Dah baca setengah buku dah... tajuk buku . "For One More Day"..kisah sorang pemain besbal yang tingat kat mak dia yang dah meninggal.. memula aku dok dengar promotion dari TV1...best pulak aku nengok ..so kemarin dulu aku carik kat MPH....jumpa...tu pun dah buruk je yg tinggal. Aku beli gak la...sbb dah tingin nak baca.
tu je lah aku citer arini...
Ngantuk dah...time to forget everything..!!!!

Demam Panas?

Hari ni dari pagi hingga petang aku sibuk..sibuk..sibuk....pagi menyiapkan bembarang yang nk aku bawa utk ke taklimat program di UM. Tengahari aku dengan Bos aku, Pn. Lin, pergi ke UM untuk majlis taklimat tersebut. Dedua kami tk ada telefon bimbit...henfon la...heheh... Hidup gak tanpa henpon. Tapi tu lah...takut ada panggilan penting...kami akan ketinggalan. Tu yg jadi pada aku hari ini. Henpon aku tertinggal kt atas meja. Sampai petang aku ke UM...balik baru tgk kt Tipon tu...ada beberapa miss call. Dari Mak aku.. Tapi aku tk call balikpun. Aku letih sangat. Dah tengah malam barulah Shahmah bagitau aku... "Umi tipon nenek tk tadi????" "Tak...kenapa?" "Nenek suh tipon cikgu adik kt Pontian....dia demam panas...!" "Kenapa tk bagi tau tadi...???" aku dah mula risau.. Demam panas tk boleh dibuat memain.... Aku kesal aku tk tipon terus ke mak aku tadi....Risau la pulak aku kat si Zirah ni.... Aku doakan dia selamat, murah rezeki, berjaya cemerlang dalam peperiksaannya.

Wednesday, July 2, 2008

Cuti

aku cuti 2 hari selepas balik dari Genting. Tapi tak rasa cam cuti pun. Hari pertama, aku gi opis sekerat hari.... siapkan keje yang tk siap. Balik dari opis, aku gi Alamanda, beli barang dapur lagi...cum merayau2 tk tentu arah... hingga tercicir cd kosng 2 pek yg aku beli. Aku pun tk ingat kat mana aku letak....rasa cam letak atas bumbung keter je. Malamnya aku balik kampung dgn shahmah. Pas maghrib. Kul 7 lebih baru jalan. Sampai jer..mak aku dah tidur...tepaksa tipon kejut dia bukak pintu. Esoknya, aku dah fresh.. Gi Port Dickson... urusan orang tua tuh. tengahari - petang baru sampai rumah kampung...solat, pehtu teruskan perjalanan ke Terminal One Seremban. Sebelum tu gi hantar beg si shahmah kt umah kawan dia kt seremban tuh. Kat Terminal. aku bebaskan dia mencarik apa yang dia mahu. Aku just beli balang ikan sebijik Sampai umah dah larut petang....aku letih sangat .. Nak hapdet blog pun tk larat. Ni pun tk larat niiiiiihh..
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-