Friday, April 29, 2011

Hari Kematian

Semalam, Khamis, acik telah mendengar berita kematian beberapa orang...3 orang kalau tk silap.
Mula-mula, Pak sedara sepupu acik, yang juga merupakan cikgu acik masa sekolah menengah dulu, Cikgu Abu Bakar Ahmad.  Sudah agak lama beliau sakit.  Akhirnya Allah ambil juga nyawanya setelah mendapat rawatan rapi dari anak beliau yang juga seorang doktor pakar.
Untung jugalah ada anak yang jadi doktor kat dunia ni...moga keuntungan, akan dibawa ke akherat, di mana anak2 akan terus beramal jariah untuk ibu dan bapa mereka.
Arwah punya anak yang ramai.  ALhamdulillah.  Semua anak2 yang baik-baik. Apa lagi yang kita akan tinggalkan bila kita kembali ke rahmatullah...hanya anak-anak itu..penyelamat atau pembawa bala buat kita di akherat kelak...kenapa pembawa bala pulak? 

hmm..kalau anak itu buat kemungkaran di dunia, bala siksanya sampai lah kepada kita di alam barzakh itu. .. kalau anak-anak yang kita tinggalkan hidup bercakaran, bergaduh merebut harta, merebut tanah...kita yang di dalam kubur akan tidak aman dibuatnya...
Oleh itu, wahai orang-orang yang mengaku beriman kepada Allah dan RasulNya, ittaqullah...takutlah akan Allah, dan ikutlah sunnah rasulullah...amal makruf nahi mungkar,  berbuatlah kebaikan, dan jauhilah segala laranganNya...kerana setiap kita mempunyai ibu dan ayah yang menanti doa kita seorang anak...samada mereka masih hidup, ataupun telah pergi.

Eh....cerita tentang satu kematian je kan...tadi kata ada 3...  kematian yang 2 lagi tu acik tk brapa tau.  Dengar je.  Dah lupa pun saper yang cerita kat acik, bagitau, saudara dia meninggal.  Orang yang ketiga pulak, ipar kakak acik punya pak mentua...Allahummaghfirlaha, warhamha..
Memang sebenarnya, dalam satu hari, entah berapa ramai yang Allah telah perintahkan malaikalmaut cabut nyawa mereka. 
 
Waktu di Tanah Haram aritu, dalam satu hari, setiap kali waktu solat, ada je disertai solat jenazah...ertinya, ada je orang yang mati setiap saat dan ketika.  Giliran kita bila pula???  sentiasalah menyediakan sebanyak mungkin bekalan ke sana kelak...tak ada ekskues nya lagi di kala nyawa ditarik keluar dari badan, untuk kita katakan pada malaikat....tunggu jap...tunggu jap, belum ada bekal lagi ni ha...!!!
Sekian.

Tuesday, April 26, 2011

Ketawalah lagi...

 Hari ni rasa sungguh capek.  Namun masih ada kudrat yang Allah berikan untuk menaip lagi di hadapan PC usangku ini.
Gambar pinjam dari blog LovelyShafa...tq.
Mana tak letihnya, lepas kerja, acik ke Shah Alam, hantar si Hazirah Ramli ...sebelum tu menyinggah seketika di Pasar Malam Presint 2...tapi kensel, sebab tak dapat parking. Buang masa sahaja pusing-pusing cari tempat parking.

Hujan lebat dan kilat sabung menyabung seketika sewaktu melalui Shah Alam..risau pulak bila rasa kereta ni dah tk baper sedap nk rempit cam dulu lagik..bila nk cukup kumpul duit siling nak baiki keter ni gaknya...

Siang tadi tolong kawan yang kereta nya rosak betul-betul di hadapan kawasan ofis acik.  Acik bayangkan, kalau lah kereta acik ni buat hal....huhu...rasa seakan separuh nyawa ku pergi jua.

 Minta Allah jauhkan lah perkara yang akan menyempitkan otak acik mikir nih..
Hari ini memang otak agak rasa ala kental2 gitu.  Tk cair ...utk melahirkan ilham2 ilmuwan sasterawan....
Acik amat menghargai pengunjung-pengunjung tetap di laman usang acik ni.  Tak ramai....tpi mereka lah yg rajin menceriakan lupekanje ini.  Tak kisahlah.  Ada ramai yang silent reader...dan acik ucap terima kasih atas kesudian berkunjung.  Datanglah..bacalah.  Kalu ilmu yang baik, amalkanlah...kelak kita sama-sama kan berkongsi ganjarannya.  Kalau yang tidak baik tu, kalian singkirkan jejauh.... acik bukan insan sempurna.
Banyak tersalah dan tersilap dalam perkataan dan  pergaulan..dengan Tuhan lebih2 lagi lah.. Sebab tu, acik cuba merasakan bahawa kalian, sangat mulia ..sgt baik dibanding dengan acik yang miskin budi bahasa ini...dan miskin amal jariah...

Sopan kan, kalu ketawa camni....   Gambar ihsan dari Google
Adakalanya di sini acik cuba menghiburkan diri dgn lawak2 yang tidak lucupun.  Cukuplah andai ianya dapat membuat acik dan kalian tersenyum menunjukkan gigi (kalau ada gigi lagi laa..).. Hadis Rasulullah ada mengatakan, 'Banyak ketawa itu mematikan hati dan melalaikan daripada mengingati akhirat dan mempusakai marah dalam hati'.

"Tertawa di dalam masjid itu menenggelamkan di dalam kubur dan mematikan hati dan melalaikan daripada menyebut nama Tuhan".

Daripada Hassan Basri, tertawa itu ada 2 bahagian. Satu bahagian, tertawa yang disukai Allah iaitu diberi pahala untuk org yang tertawa. Tertawa sayang yang disukai Allah ialah senyum seorang di hadapan saudaranya bertujuan untuk menyukakan hatinya. Dan tawa yang dimurkai Allah ialah tertawa kerana perkataan atau percakapan orang lain. 

Hah....kantoi lagi aku...sejak akhir-akhir ini tergoda juga menyaksikan lawak2 melampau, yg acik gi carik kat Youtube..(sebab kat rumah ni tader Astro tu..).pastu, ketawa tekekeh2 sorang-sorang.   Patut lah acik jadik semakin pemarah...



Sekian. * kali ni bebetul update. Mata udah kantouk...mawu tido awal.

Update Hari ini

kata nak update blog...dengan
Sepatah
perkataan sahaja....
wahhh..ni dah bepatah2....

Sekian.

Sunday, April 24, 2011

kerja hujung minggu


Dah 2 minggu tak balik kampung...dah lebih sebulan tk mesin rumput kat kampung ni...sejak gi umrah aritu. Tengokla rumput, udah semak di halaman rumah bonda.



 Petang Jumaat selepas waktu pejabat, acik bergegas pulang ke kampung.  Batalkan perancangan berlatih futsal di puspanitapuri....sebab Mr. Driver acik aka anak acik, dah buat perancangan dia sendiri....'mesti balik semula ke Ptjy sebelum tengahari esok!!' ..Sebab dia ada urusan nak diselesaikan di Shah Alam.

Pagi tu pulak, ada tahlil dan gotong royong di tanah perkuburan kampung acik ni.  Shahmah tepaksa ikut neneknya ke program tersebut.  Dan acik 'escape' kan diri, dengan alasan yang jitu...nak mesin rumput... betullah... habis tu, saper dan bila lagi nak mesin?????   hasilnya, macam biasa....clear......okeh..!!



 Shahmah siap sms lagi dari tanah perkuburan itu...'ummi dah siap mesin rumput kan...?? '


A ahh...udah!!  Ni mesti dia nak larikan diri dari terus bergotong royong tu. Busan lah tu di kelilingi orang veteran je kat sana.  Lalu dengan alasan nak balik cepat....lepas la dia...dengan bawak banyak makanan dari masejid...hehe..
 
 Sambil menunggu siap...*saper tunggu saper tah....acik amek gambar bunga-bunga dan pkok2 hiasan keliling rumah emak acik tu dengan video cam HCR36 acik yang baru dipulihkan dari kerosakan aritu.
Shahmah gelakkan acik...dia, dengan henpon baru dia yang dibeli dgn duit sponsor ummi dan kakaknya tu, dengan bangganya, mengutuk kamera acik....dia nak lawan amek gambar dengan acik...tengok, gambar saper yang paling canggih...gambar dari henpon dia ke..atau dari vid cam acik...cabar tuh...tengoklah, besungguh dia ngambik gambar bunga2 ni...pelik pulak..haha.
 Kata nak balik cepat...nak ekzem...nak study..last-last, dia yang melambatkan bergerak dari kampung...



 Ni hasil dari HCR36 acik .......bulih laa..

 Tengok gambar ni....ingat senang ke acik nak kejar rama-rama yang liar terbang sana sini nih...ini lah yang uniknya...hehe


 Gambar yang Shahmah amek dengan henponnya tu.....



Memang cantik...tpi dia kena fokus lebih pada paku dan lubang tu..bukan hanya pada lubang paku tu...kan kak pah ...




ternyata kamera ummi masih tidak boleh dikalahkan...

Jadi, tamatlah peperangan gambar anak branak ini hari...konklusyennya..dedua pakai kamera chokia...mana leh lawan DSLR orang lain tu..hehe..
Alhamdulillah...kami sempat balik sebelum tengahari..jalan pun clear lagi....cuaca pun baik...subhanallah..

Selesai misi hari ini...

Saturday, April 23, 2011

Memang marah

Acik pernah bagitau, acik ni ada dua sifat.  Pemarah dan peramah.

Sikap peramah, menyebabkan acik senang dapat kawan.

Sikap pemarah menyebabkan kawan yang acik dapat tu lari.

Duduk hutan lagi baik wahai acik lupekanje!!!

Bukan susah sangat nak berkawan dengan acik ni....respek, jangan tipu acik dan pegang pada janji.

Kalau ikut pada senarai sifat mengikut bulan kelahiran yang dituliskan oleh Dr. Fadhilah Kamsah..Acik adalah:


  • sangat setia dan pemurah
  • bersifat patriotik
  • sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
  • bercita-cita tinggi
  • suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
  • seronok didampingi
  • pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
  • suka bercampur dengan orang
  • suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai
  • sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur
  • tidak pandai berpura-pura
  • cepat marah
  • sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
  • perangai yang berubah-ubah
  • tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
  • benci pada kongkongan

Ada sikit la persamaannya..bagaimanapun, satu kepantangan acik, bila kawan senang-senang buat janji, pastu mungkir.  Acik tidakla marah, kalu itu kawan, mahu mungkir janji, kasitau acik terus terang.  Acik akan memahaminya...orang kampung acik kata, Ai will konsider.  Yang acik tak paham, mungkir janji dan duduk dendiam...tak bagitau.  Sedangkan kita tertunggu-tunggu.  Ini adalah kepantangan yang amat payah acik nak kawal kemarahan.

Harap-harap acik cepatlah sejuk balik lepas ni.  Tapi, acik insap la....nk buat janji lagi dengan itu orang.  Kalau sekali sudah tunjuk perangai itu macam, nanti senang-senang buat lagi camtu kat kita...dan orang lain agaknya.  Agaknya masa buat camtu tu, langsung tk pikir hal orang yang menunggu...tak ada perasaan.  Fikir kepentingan diri sendiri saje agaknya...bersenang lenang...dengan bahagianya...buat orang menunggu.

Lupekanje lah ....

Moral of the story, Peganglah pada janji, walau dengan siapapun anda berjanji.  Sebab manusia ni, dipegang pada janji..kalau tk , nak pegang kat mana???  cer citer...cer citer...
kalau rasa-rasa tk boleh pegang janji, jangan berani nak buat janji. Fullstop!!

Thursday, April 21, 2011

Cergas dan cerdas

Minggu ini adalah minggu mengaktifkan diri acik.
Hari Isnin, berjogging dengan Nurul Munirah & sepupu dia.  Setelah berapa lama acik tidak berjogging.  Asik tangguh..tangguh...tangguh...tangguh...

Maka petang isnin itu akhirnya terlaksana tanggung acik pada tubuh badan acik yg semakin mereput ini.
Satu round je.  Sebab menghormati Nurul yang pers taim jogging. Bukan gitu Nurul?  Nanti kalu cramp saper nak hangkat dia?  Acikk???? Oh tidakk...tegolek lah kau di situ, dan acik akan teruskan larian 3km acik dengan kejamnya...hehe

Balik dari jogging sekitar pukul 7 gitu.  Mungkin langitpun kagum tengok acik jogging hari tu...makan Allah hadiah pelangi di langit petang...MasyaAllah..Subhanallah

Nampak tak? kalau tak nampak...makna nya ngkorang tak mandi pagi tadi..haha..gurau je.  Pepenat acik menyabung nyawa taw, nk amek gambar ni sambil memandu ketika lalu di jalan Presint Diplomatik ni.  Sib bek tadek bapak polisi.  Gambar diambil dgn henpon Sony eriksen seken hen acik je.  Kira ok la...
Ye lah...bahaya memandu sambil amek gamba ..lenkali acik tk buat lagi.

Hari Selasa pulak acik gi berenang dengan Nurul, Aishah dan Rahimah.  Plan asal nak jogging lagi petang tu.  Tapi bila dongak langit, langit cerah.  Sekian lama acik dok tangguh-tangguh rancangan nak pergi berenang dik sebabkan cuaca tidak mengizinkan. Maka peluang udah sampai.  Pelan mengejut dibuat dan itulah hasil..kehadiran 3 orang kawan2 memeriahkan swimming pool Presint 9 itu malam.  Eh..lupa pulak, si kecil Emer Albukhary pun sama, mencemar swimming pool tersebut....
Ketika sampai, hanya ada seorang perenang negara sahaja di situ.  Campur kami ada 5 orang + 1 kanak2 kecil itu. Wahhhhhh..rasa macam kolam mak bapak kami je.....berenang sesuka hati ibarat Dugong mendapat air.  Alhamdulillah.... Sungguh bahagia sekali.  Tapi dugong ini ternyata sudah tuha.....reput tulang sudah.  Hanya mampu melakukan 5-6 lap yang dibuat secara ansuran sahaja.  Tak apa.  Latihan akan diteruskan.  Praktis mek perfek.
Tgklah semangat dan kegembiraan kawan-kawan acik ni ha....



Monday, April 18, 2011

Idaman hati

Ini lah dia Kacang Penyet yang acik idam2kan dari Makkah aritu...rupa-rupanya selama ni, ada duk diam dekattttttttt je...kat Carrefour ni je rupanya...Dan seperti yang tertera, nama sebenarnya, Walnut ..strip..mungkin sbb dia dipenyetkan, lalu diletak nama hujungnya strip ..kot kot la..Eh...strip bukan retinya belang ke??...eh..itu stripe lahh..
Petang semalam acik ke Alamanda membeli barang dapor yang dah habis. Ketika lalu ditempat rempahratus, acik tepandang kacang putih yg warna kuning tu.  Tetiba acik teringatkan kacang penyet ni.  Lalu acik kerling2 la bahan2 rempah yang ada kat dalam bekas-bekas yang tersusun rapi tu.  Ada kuaci biji labu..kuaci bunga matahari, rempah kari, kacang kuda...dan maaacam2 lagi.  Dengan tak disangka-sangka, acik ternampak la kacang penyet ni...Alangkah gumbiranya....

Acik tengok harganya,  mak datuk...cekik darah apa.  100gm, RM6 lebih...ada tulis negara asal...Made in China.....aduuiiihh...semua made in China ke..

Untuk menghilangkan rasa tringin acik, acik beli gak la segenggam...segenggam udah RM5 lebih jugak...tak pa lah..ngidam punya pasal.  Selain dari itu...rasanya....aahhh..tak sama macam yang Makcik Turki tu bagi....ada rasa pait2..ni mesti yang mentah..blm diproses....guna utk buat kuih gaknya...atau nk  buat coklat..pastinya kena panggang dulu...ok..nnt acik lakukan...


Ni lah antara orang-orang Turki yang berborak dengan acik...dan bagi kacang penyet kat acik...sebelah dia tu kakak dia, sorang lagi Ane dia..Ane bimakna Emak..!


Aritu penah acik mengidam derian...dah En Zino duk tayang-tayang gamba derian kat pesbuk dia.. Masa lalu dekat gerai berhampiran UNITEN tu acik singgah le...nampak derian di gerai memula...acik bawak turun RM10 je.. sebab acik bayangkan ada jual selonggok2 memurah... ramai lak org sedang memilih kat situ..bila sampai giliran acik, acik pun tanya lah.."berapa sekilo derian ni?"
 Mamat tu jawab RM20..!
acik tanya penjual tu, agak2nya Seploh hengget ni dapat tak?  Orang tu senyum je, jawab, "tak tentu juga!"
Lalu acik pilih yang paling kecil...suh dia timbang....

Umanggaih....nak teduduk acik..bila mamat yg tk baper ensem tu kata 1.5kg....so, reger dia RM30...!!!
Mamat tu dah siap toreh dah derian tu nak kasi acik tgk...acik kata...dah dahh!!! tak jadi lah nak beli.  Duit saya ada seploh hengget je....
Aper kes kan.!!Maka tekulat2 la mamat itu melihat acik pergi melangkah ke kereta.

Kan...dah rugi dah!!..entah saper yang tekulat tu tak tau la...acik pun tekulat2 gak la taim tu, sbb tk dpt lagi makan derian...

Dapat dah makan...masa acik gi walimatul Urus dak Azla kat Banting aritu, beli Derian kampung...carik yang paling murah.. RM4 perkg...tak pe..janji ada rasa derian...
Dan, si Nurzayani bawak balik 2 biji besar2 aritu...puas dah makan.  Alhamdulillah...klu idak, kemfunann acik!! Acik tk pnah beli derian, sbb salu nya dapat free, kat kampung je..sbb tu, tak tau sgt kat mana bulih dpt murah derian ni.










Sunday, April 17, 2011

Separuh Nyawaku kembali

Seperti yang acik maklumkan aritu dalam entry  Rosak sudah akhirnya operasi menyelamat sudah berjaya.  Alhamdulillah, walopun separuh duitku terbang...
Acik suh anak acik servey kat Lowyatt, lebih kurang je jumlah caj yg dikenakan dengan kedai di Alamanda di mana acik hantar untuk dibaiki itu.
Well....daripada acik beli yang baru, mesti harga pun lebih 1K kan..Repair ni, tak sampaipun suku dari harga yang baru.  Maka Alhamdulillah....acik masih dapat guna lagi barang antik ini.

Dapat juga acik nengok semula rakaman sepanjang di Makkah dan Madinah aritu.  Sangat winduu sama itu Tanah Haram. Cecepat process video tu. Sekurang2nya dah dibackup dlm HD atau CD.
Dah baper hari tak update blog ni.  Sebab sibuk belek kekasih hati acik ni... over kan!!  Alasan lah tu, tk update.  Malas..kata orang, hendak seribu daya.  Klu nak update, time sibuk giler pun, sempat gak selit entry kat sini.

Kat office pun dah tk brapa traffic jem sangat dah.  Sejak officemate acik udah masuk kerja, selepas coti MC sakit mata yang agak lama. Alhamdulillah.  Bukan senang mau buat dia punya kije...dia bulih buat smua proses waran tu sorang diri....tpi kami yg take over kerja dia, tepaksa bagi2 kerja biar cepat siap...tu pun lambat gak.  Haru biru...

Itulah yang dikatakan alah tegal dik biasa...Alhamdulillah, smuanya ada hikmah.  Kini dah ramai yang tahu buat kerja tu.  Jadi, tiada masalah dah kalau beliau itu coti lagi.


Wednesday, April 13, 2011

Memantau di Alamanda

Hari Selasa, acik dgn geng2 Waran...telah menuju ke destinasi yg kerap kami kunjungi...tpi tk selalu...err..caner tu.
Hmmm...kalu tk sebab nak buat jamuan potluck kat opis ni, tader la kami berduyun2 menyerang Carrefour itu. Ialah, pusat membeli dan belah yang terhampir dengan pejabat kami.  Tapi, yang sorang ni nak beli apa senornya?  Takkan baby car seat ada kaitan dengan pot luck??? huhu...


gambar candid dgn menggunakan Sony Ericsson 2nd hand acik ni..



Alerr...sambil nyelam minum air lah nok...

Akhirnya, tk jadi beli jugak.... tah biler la nk beli, anak dah makin besar tu...nak pilih  yang camne lagi gaknya...hehehe

Moral of the Story,
Sayangi anak anda, utamakan keselamatan sewaktu memandu....err...

Sekian.

Monday, April 11, 2011

Senyuman yang sudah hilang serinya

Kan dah dikatakan, semua yang kita ada, hanya sementara.
Itulah yang berlaku....hari ini...gigi depanku, telah patah, tak bisa disambung lagi.
Semuanya gara-gara batu dalam nasi lemak yang menjadi santapan acik pagi tadi.  Nak kata tak baca Bismillah, acik baca dah.

Dah nak jadikan....lalu tercampaklah serpihan gigi yang tidak berdusa itu.

Bila ku tersenyum kini, jadilah ia....senyuman yang sumbing....

Dan tak lama lagi akan jadik camni plak...

aaaaarrghh....ooh tidakkk !!!  pinjamkan acik gigi.....!!!




Sekian. (Gambar ihsan dari Google...tq ..)

Friday, April 8, 2011

Tikus yang Membaiki Labu













Akukan suka merepair bembarang rosak. 

Alkisah, aku telah melabur duit ku utk mbeli sebuah tipon idaman..tpi made in china, dengan harga yang murah...tapi duit gak la kan.

Tak sampai sebulan guna, aku terrrpijak...lalu...innalillahiwainnailaihirojiuuun..adusss...alangkah..sedih dan pedihnya aku rsa...bila kesayangan baruku itu jahanam, gitu sahaja.  Nampak sgt yang itu semua hanyalah pinjaman Allah. Tapi rosaknya tidak mencacatkan rupanya...hanya kerosakan batin semata.

Lalu aku semadikan sebaik mungkin ke dalam lemari usang di kamarku.  Bila rindu ku keluarkan, ku belai-belai...ku usap2...jadilah....sian tak..?

Kekadang klu aku geram, ku ketuk2...kot2 la nnt elok pulak dia.

Hari ini aku ketuk lagi. Pastu, memandangkan screw driver kit ku ada di depan mata, lalu aku putar segala skru yang ada. Nampak wayar mic talipon yang telah aku terputuskan beberapa bulan yang lepas..waktu cuba membaikinya sendiri...hmmm. Aku dah tak sayang dah.  Nak ku godek habis2an.  Maka aku kluar mencari solder iron yang ada disimpanannya.

Apalagi...aku tonyoh2kan untuk ku lekatkan kembali wayar tu.  Susah payah...mata aku dah rabun, menjadi semakin rabun.  Nak melekatkan wayar yang halus itu. Buruk dah jadinya.  Aku tahu..bukan tak tahu, bahawa benda halus centu, kalu udah kena besi panas, solder itu, memang tipis harapan untuk tidak bertambah rosak.  Tpi sebab dah tak sayang, aku buat je.

Kemudian, aku cer pasang semula baterinya....eh ehhh...tetiba tipon tu idup !!! Aku kaget seketika.  MasyaAllah....tekezut jugak dibuatnya.  Lalu aku terus caj betrinya...sambil2 mencuba membuat panggilan ke sepupu ku di Seremban...
"hello...hellooo..."
Kedengaran suaranya di seberang sempadan negeri...berbunyi di peti suara tipon itu.
Aku pun sama,
"hello...helllo..helloooooooooooooo.."

Nampaknya suara aku tak berjaya melepasi sempadan maya untuk ke negeri jiran itu.
Maka tahu lah aku...bahawa aku telah berjaya menambah jahanamkan telepon tersebut.  Tahniah acik...hehehhe...

*sehingga waktu menaip ni, tipon itu masih hidup...sedang ku caj lagi.  Masih berfungsi sebagai kamera, penghantar sms, mendengar radio, menonton movie, alarm utk kejut aku bangun tidur, main game, internet melalui WAP,  rakaman video tanpa suara...(memandangkan mic nyer telah aku rosakkan)...bagaimanapun, Allah kurniakan aku akal yang agak panjang.  Alhamdulillah... aku terfikirkan earphone yang masih ku simpan baik dalam pastiknya...bukankah pada earphone tersebut ada microphone micro juga..??   aku terai...dan betul teori aku tu.   Alhamdulillah...yaaaaaaaaaaaaaahhhoooooo...
Aku masih bulih guna tipon xperia tiruan itu...heheheh..

ek elehhh...jangan la suka sangat.  ntah brapa lama pulak la ia akan elok gitu...tah tah kejap je..pastu buat hal semula....lalu akan bersemadi semula ke dalam kotaknya yang santik itu..dan seterusnya perkhidmatan handphone buwok itu gak yang aku gunakan semula...Apa-apa je lah...aku kan pass & rah...

Sekian.

Monday, April 4, 2011

Kuburan itu

Untuk suami tercinta, untuk abah tersayang, untuk nenek & datuk yang dirindu, untuk Pak Tam, Pak Lang dan semua yang telah pergi dahulu..

Di kuburan ini
Ku tanamkan bunga Qalamullah,bukan tanaman bunga kemboja
ku siramkan dengan zikirullah,bukan siraman air mawar
ku bajai dengan amal makruf nahi mungkar..bukan baja organik mahupun baja Inorganik
moga ianya kan hidup subur,
tidak kering gersang ditemani nisan kaku..
moga ia kan menemani,
moga ia kan menghiburkan kalian di sini
moga ianya kan membantu kalian di sini
Di kuburan ini...di alam itu. ..

Sunday, April 3, 2011

Doalah yang baik-baik

Dalam hidup ini, setiap perkataan kita merupakan doa.  Jadi berkatalah perkara yang baik-baik.  Jangan menggunakan lidah untuk melahirkan ayat-ayat yang membinasakan diri, keluarga atau saudara seIslam sendiri..

Kita tidak sedar, bahawa ada perkara yang kita dapat dalam hidup ini adalah merupakan doa kita sendiri.  Tapi, apakala doa kita tidak dimakbulkan, jangan cepat menyalahkan Tuhan atau takdirNya. Segala yang berlaku ada hikmahnya.

Masa menaip entry ni tetiba acik dapat mesej ni melalui sms dari sorang teman;
'Jika doamu dimakbulkan, tanda Allah menyayangimu, jika doamu lambat dimakbulkan,
Tanda Allah mengujimu,
Jika doamu tidak dimakbulkan, tanda Allah merancang yang terbaik untukmu !!

Subhanallah....macam tetau je acik tengah nulis entry tentang doa ni...

Berjaya juga menghapdet hari ni. .  Pesanan buat diri yang terlupa.


Friday, April 1, 2011

Awas teman


Salam Jumaat ..
Bila tengok video ni, rasa sangatlah setuju.. Dan kekadang rasa terkena juga bila menggunakan bahasa dan ejaan yang entah apa-apa tika menulis di blog ini..

Kalau budak muda macam ni pun punya kesedaran gini, kita yang dah tak brapa nak muda ni pun sepatutnya lebih-lebihlah lagi.
Ok..acik cuba. Untuk memertabatkan bahasa....InsyaAllah.
Taaapi...ala..sesekali bergurau, bukan bertujuan mencemar bahasa, tak apa kan...??? Acik pun tak suka bahasa atau gaya bahasa dan ejaan 'Eeew' ni.  Anak acik pun nampak ada yang guna camni..acik tengok kat FB diorang.

Acik suka bahasa santai. Mudah difahami...dan ringkas..(tapi kekadang merapek gakkan....)  Cuma ada ketikanya, waktu sms terutamanya, acik gunakan seringkas ejaan yang boleh. Namun sesuatu yang berlaku, menyebabkan acik lebih hati-hati dalam meringkaskan ejaan ketika berkomunikasi samada di blog mahupun ketika menghantar sms.
 huhu....padan muka kan...sendiri rasa bersalah...takut dengan bayangan diri sendiri gamaknya.

Oleh yang demikian, hati-hati kawan, ketika mengshortformkan ejaan. Jangan ayat menyimpang dari maksud sebenar...Gitu juga kekadang kita menulis, atau menaip, kerana nak cepat, ejaan selalu selalu tersilap.

Sorang sahabat acik, Rahimah, cerita baru-baru ini, yang dia sering tersilap eja, jika mahu menulis perkataan 'sila'.  Yang sering terhasil adalah 'sial'.   Apa akan jadi bila catatannya menjadi,
'Sial sertakan lampiran yang diminta ! '
aaaargghh.... nasib baik tak ada koma je lepas perkataan sial itu, katanya.

Selalu juga berlaku salah eja akaun, yang jadi, akuan....

Kisah acik pulak, ketika sms sesuatu pada sorang kakak, hanya untuk bersembang-sembang, acik taipkan sms gini...
'akak dah mnpos belum?' .....(bengong gak aku pergi tanya benda camni kat orang!!)...............
tetiba, bila acik baca ayat tu, acik rasa macam something wrong...rasa bersalah..apalagi bila suruh kawan sepejabat baca....memang lain sungguh bunyiknya. Kok baik, tak apa gakla...tapi kok disalahtafsirkan...mahu je acik disantau dari jauh....hahha... ok..gurau je.

Syukurlah, kakak tu tak marah. Acik tersangka buruk yang dia marah kat acik.  Ni semua gara-gara perkataan shortform itu lah...hingga menyebabkan otak kelabu...dah buat salahkan..ekekkeke....

Moral of the story, nak shortform, hati-hati, lebih-lebih lagi pada singkatan yang boleh memberi makna pada lebih dari satu perkataan...seperti;


bdh - mungkin bodoh, mungkin bedah

slh - mungkin suluh, mungkin salah, munkin silih

prt - mungkin perut, mungkin parit, mungkin perit, mungkin parut.

btl - mungkin botol, mungkin betul, mungkin batal.

brt - mungkin berat, mungkin barat, mungkin birat, mungkin...err...errr....no no no...tak mungkin aku menyebutnya...

pgi - mungkin pergi, mungkin pagi, mungkin perigi


crg - mungkin corong, mungkin curang dll.

kwn - mungkin kawan, mungkin kawin

dan banyak lagi yang lain.   Kita letih otak kadang-kadang tu nak terjemahkan apa la yang orang ni tulis kat aku...

Tapi, mesti lagi best kalau orang tulis mesej tanpa tanda noktah, koma atau jarak camni....

slmkauktmananipuasakutiponxdpt2gerambetulakulenkalikaluxnakajwbtiponbaikjgnbelitiponataucampakjetiponkautudlmsungaikatbanting.
?????????? hehhe..boleh baca?

Penutup kata, andai ada (memang adapun..)acik tersilap kata tersalah eja sepanjang berblog ni, maafkan dakuuuu......dah terbiasa gitu.

(Bahasa lebih skema dalam entry ini.  Tapi tidak menjanjikan gaya yang sama di entry selepas ini..!  Kira cakap tak serupa bikinlah ye... haha   )

Sekian.
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-