Friday, October 30, 2009

nak gi yg mana

Besok....ader house warming + tahlil + cukur jambul at my cousins residence..

Nak pegi..tak pegi..nak pegi...tak pegi..camnerpun, acik kener jadik supir untuk itu bonda tersayang...
Pegi je lah dgn kakak acik...err....oh tak boley... itu kakak mawu balik sepat....sbb dia ada urusan laen..abeh tu? klu acik pegi itu Bukit Jelutung......... balik punyer jam..ada tawu jalan ka???
Adeihh...
Aku tak sanggup sesat lagik...ikut jalan yang jawoh dan mahal tolnya cam aritu masa gi sppital...huhu...
KakPah blogger nyer kenduri pun esok....alahai kakk...mana satu kan ku pergi...
Kalu berkesempatan, acik cari la umah Kak Pah tuh..

Ni rumah si fazlur ni pun tk tawu kat manao...tulung daku ya Allah...



Andai ku terlupa

Gembira, sedih, marah, bengang, bosan....itu semua hanya perasaan yg datang dan pergi. Biar kita yang mengawalnya. Jangan biarkan perasaan itu yg mengawal kita. Ikut hati merana nanti Ikut rasa sendiri derita...  

Dapatkan jiwa yang tenang... pasrah segala redha sentiasa pikirkan yg positif setiap masa. Maka kita akan dapat mengawalnya Kerana pokok pangkalnya kita kalau kita nak gembira maka janganlah kita berduka jadikan hidup ini bermakna bukan sia-sia kerana kita hidup bukannya lama esok lusa entah ada, entah tiada 

Tapi kalau sekali-sekali kita nak berduka apa salahnya berduka mengenangkan dosa lalu titiskan air mata yang boleh memadamkan api neraka hmm.. kita memang manusia biasa yang selalu terleka dan terlupa perlunya kita beramah mesra tegur menegur sesama kita bila ada yg alpa jangan sekadar bercakap di belakang saja tapi jangan pula terasa atau membuat hati yang lain terluka berkata-kata seperti diri sudah sempurna sedang dosanya berlonggok jua.. serba salah lah pula... 

Penat pula acik ni bermadah berseloka. Sebenarnya nak bercerita. Kita ni manusia, selalu hanya nampak kuman di seberang laut...tapi gajah di depan mata kekadang kita tk nampak. Peribahasa yang membri maksud, salah orang kita nampak. Salah sendiri kita tak perasan. Tapi perlu tak kita menegur apabila kita melihat orang lain membuat salah? hmmm.. perlu ! 

Seperti mana perlunya orang lain menegur kita apabila kita membuat kesalahan. Bersama-sama tegur menegur untuk membaiki diri. Cuma, teguran tu, perlu dengan cara hikmah. Contohnya, jangan memalukan si polan dgn menegurnya di tengah ramai. ..acik sedar, kadang2, acik macam ni. Lepas tu acik akan menyesal. Maaf...acik tk sengaja. Tak dapat kawal diri. Ni nak mengingatkan diri sendiri. Kerana formulanya serupa. 

Apapun yang kita lakukan, fikirkan pada diri kita sendiri. Kalau nak buat sesuatu, kita fikir, apakah kita akan marah, kalau orang lakukan perkara yang sama pada kita... Namun, ada ketikanya, apa yang kita rasa, tidak sama pada apa yang orang lain rasa. Kita suka bergurau...kita cakap lepas... kita anggap semua tu tk ada mende pun...hanya gurauan. tapi orang yang mendengar terasa hati...lalu salah faham...dan marah....payahkan? Kalau setakat dengan minta maaf boleh menyelesaikan masalah, tak apalah. Yang lebih parah, bila sampai ke anak cucu jadik permusuhan...arrrghh.. 

Sebab itu, apa juga terjadi, terasa, terluka, tersinggung hati....janganlah di simpan dalam hati. Dont take it seriously. Biarkan masuk telinga kanan, keluar telinga kiri..(walaupun kekdg berdesing gak kan...) .. cuba lah. Demi kebaikan jangka panjang. Setiap tutur kata dari orang lain itu, kita ambil yang positif, kita buang yang negatif. Yang negatif itu, andai disimpan, akan mendatangkan penyakit hati yang boleh menjangkit menjadi barah yang bisa membunuh. 

Sekian. Peringatan untuk diri sendiri yang selalu terlupa.

Thursday, October 29, 2009

Kelabu

Tetiber hotak acik jadik kelabu asap. Rasa cam banyak mender nk di blogkan...tetiber luper.... bling..blingg... Lalu acik buat keputusan untuk melupakan yang lalu dan memikirkan isi baru buat blog tercenta ini. Bila tah nak rajin semula menulis di sini. BUkan setakat nak menolis..nak membaca blog orang lain pun, acik rasa amat tidak bermaya sekarang ni. Maafkan acik knkwn. Sejak jiwaku kaco, aku tidak lagi se aktif dulu melompat2 blog. Nanti ada yg marah pulak, acik tk ke blog diorg yg rajin mengomen kat sini... takper...nanti sok sok acik serang blog ngkorang... biler keje2 acik udah clear... *mmm..biler gaknya tuh... Acik pulak sejak 'fofular' di blog nih, kununnya la... dan dah ramai tawu tentang ujudnya blog ni...lantas, kebebasan menolis itu telah terbatas...dan perlu ditapis isinya..hahaha... takot ada yang terasa fulak nnt. Tak leh nak lazer2 macam yang bonzer lazer salu buat.... Sebenarnya acik ada pun blog private yg acik sorang je baca. Tu tak jadik masalahpun klu nak nulis yg berbisa2...hehe OKla...masa agak terbatas di opis dan di rumah. Di opis sibuk...di rumah pun sibuk..anak2 ada, plus anak buah dan emak acik pun ada di sini. Hazirah sedang bercuti semester besama sepupunya si ieqa... Emak acik pulak nak ke House Warming di rumah sepupu acik di Bukit Jelutong hari sabtu nanti. itu je untuk entry kali ni. Kejap lagi acik tolis laen... Sebelum tu diucapkan selamat bercuti buat teman blogger tercenta ... Eryn (MyHeart) ... hati-hati di negara orang... Wawa...minggu ni kurang korum la nak gi karoke...hehe..

Publish Post

Wednesday, October 28, 2009

Jamuan perpisahan lagik

Tk de kaitn dengan orang lain... tapi salah satu acara kehidupan ku... Hari Senin, dan hari2 sebelum tu menyebabkan acik agak mnyibukkan diri. Secara rasminya acik telah ditugaskan menyediakan slide show utk 4 orang pegawai eksekutif yang telah mendapat kenaikan pangkat dan mungkin akan bertukar ke tempat lain. Kini mereka bergelar Eksekutif Officer Kanan...EOK..seperti yg pengacara kami di majlis tu sebutkan..:) Antara mereka, adalah blogger ..TAHNIAH.. Secara tak rasmi pulak...4 orang anak buah yang ditugaskan menulis sajak utk pegawai2 mereka itu, telah menyerahkan tugas tersbt pada acik...huhu... menoliss sajak....!!!! Bak kata Eddie Roseqa nih, klu nk nolis, kener betapa 3 ari 3 malam kat dlm gua... Tapi acik tulis kurang dari 1 jam... dgn dibantu oleh eddie nih...siap 3 sajak..(memula kener 3 sajak ja.) ..Eddie pulak, tepaksa pendekkan waktu menulis 12 baris sajak dia dari 3 ari, ke 3 minit..hehehe..thanks E. Sok paginya pulak...sorang lagik bagi task mintak tlg buatkan sajak ambik alih tgs dia..dalam masa 5 minit je udah siap..hantamla kau.....jadilah 4 sajak yg acik tulis. Tema dia sama je....kemaren, hari ini dan esok.... hahhaha Jadi, Isnin tu amat gegak gempita majlis perpisahan tersebut...dengan bacaan sajak2 ituh.. ditambah dengan usikan pengaraca, En. Azlan....wahh...rsa cramp rahang arituh.. Masa amat terhad...jadi...layan le gambar2 nih.
Sedey puan Azizah Bahrum nih..
Baca sajak berduet pun ader...
Hantam la Nurul...
Ni lagik hebat..sajak untuk chaiyok....hehe..
Lepas besajak, barulah makann...maaakannnn je.. Nak tawu?..acik makan semangkuk laksa, 2 pinggan nasik tomato dan semangkuk spaghetti....!! hahah..punya la lapau nunggu abih semua agenda2 tuh... uwaaaaaaaaaaaaahhh...sudeh gumuks ini.... sya...bila nk jogging smula?????

BTW... semalam acik gi jumpa blogger lagi.. tpi lupa nk ambik gambo lepas beliau belanja acik makan kat cafetaria KETAK (kementerian teknologi...) ..blogger tu adalah Jeen atau nurizawani yg akan slalu dpt jumpa sbb berurusan kat KPT (Kementerian P. Tinggi) di sini. Thanks Jeen ..nnt kiter makan kat temfat lain ekk...ekekke... Sekian.. adeiihh...bnyk lak entry tertunggak lagik nih...

Monday, October 26, 2009

Bowling Kresta

Sabtu ritu acik rsa cam nak demam. Hati udah mula gisau...sebab ari ahad ada tonemen boling pringkat kelab bahagian... sejak ari khamis, praktis ternyata tidak membuahkan hasil yang menggalakkan spt yg dikehndaki. Tah kenapa...semakin merosot cara pemainanku. Takkan sebab letih sgt kot? Jaga mak sedara yg sakit kat Hptl Selayang tu. alerr...sehari je pun acik gi jaga...soknya gi tgk je..pehtu tk gi dah pun.
ni ler Cikgu (B) Robiah yg telantar...tpi kejap je..pas kesan ubat bius abih, dia udah buley lompat2...huhu..
Tak per lah..kata kawan2 acik...kita main suka suki je..bukan nak wakil mesia pun. Betul...! Tapi nnt org yg handal main dalam kumpulan acik mesti bengang giler sbb acik tk dpt kumpul bnyk markah. Ato..barangkali kekuatan tangan ni telah berkurangan...alignment sik larik je..agak menggigil....hentahla.. brgkali udah tiba masanya acik simpan bola boling kat stor...(alaah..cam ner aku nk simpan bola in house milik alamanda tu...cam la bola sendiri...) Mungkin pasni acik perlu berlatih men badminton smula..sbb tk lama lagi pertandingan badminton kelab pulak....RUmah merah kesayangan acik ni mesti skor banyak markah...tk mo biakan terus kalah. Hari Ahad, acik kuar awal..start game kul 12...kul 11.30 acik udah tetonggok kat ARL superbowl.. Main la stakat yg termampu.. Hasilnya...

Ok lah kan...hehhe... err...bukahkah sepatutnya kumfulan acik tuh dpt nomor wahid...?? tapi udah sbb acik sik campak bola dalam longkang jer... maka sangat lah betuah kerana org2 pro dlm kumpulan acik ni masih dpt memenangi tempat ketiga kategori kumpulan..haha... dan tk sangka2 acik tumpang tuah diorg yg handal2 tu... *diorg marah sbb acik bekeras nk belagak lontar bola yg berat lebih seploh kg....ahakkkss..lontar bola emas pun tatap ke longkang jua ... Tak kisah la...klu diorg terima hakikat bahwa pertandingan itu utk suka suki dan semangat kesukanan sahaja...tpi klu yg kesah..utk menang?? huhu...aku lah pesalah ituh... Sekian..

Friday, October 23, 2009

mari bernasyid

Meh hayati lirik nasyid ni..

Menanti Di Barzakh - Far East Ku Merintih, Aku Menangis, Ku Meratap, Aku Mengharap, Ku Meminta Dihidupkan Semula, Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, Perjalanan Rohku, Melengkapi Sebuah Kembara, Singgah Di Rahim Bonda, Sebelum Menjejak Ke Dunia, Menanti Di Barzakh, Sebelum Berangkat Ke Mahsyar, Diperhitung Amalan, Penentu Syurga Atau Sebaliknya, Tanah Yang Basah Berwarna Merah, Semerah Mawar Dan Jugak Rindu, 7 Langkah Pun Baru Berlalu, Seusai Talkin Penanda Syahdu, Tenang Dan Damai Di Pusaraku, Nisan Batu Menjadi Tugu, Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku, Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian, Seakan Ku Dengari, Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan, Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2 Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2 Kembali Oh Kembli, Kembalilah Kedalam Diri, Sendirian Sendiri, Sendiri Bertemankan Sepi, Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku, Terbujur Dan Kaku, Jasad Didalam Keranda Kayu, Ajal Yang Datang Dibuka Pintu , Tiada Siapa Yang Memberi Tahu, Tiada Siapa Pun Dapat Hindari, Tiada Siapa Yang Terkecuali, Lemah Jemari Nafas Terhenti, Tidak Tergambar Sakitnya Mati, Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi, Jantung Berdenyut Kencang, Menantikan Malaikat Datang, Menggigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan, Selama Ini Diceritakan, Kini Aku Merasakan x2 Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2 Ku Merintih, Aku Menangis, Ku Meratap, Aku Mengharap, Ku Meminta Dihidupkan Semula, Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, Boley meremang bulu roma kalu dgr ini nasyid...

Jangan hanya biarkan ia meremang gitu sajer.... mari sesama kita insafkan diri untuk meninggalkan kemungkaran, membuat kebaikan, mengerjakan suruh Tuhan, jgn buat perkara yang dilarang, buangkan sifat keji, tanamkan sifat terpuji.

Sekian, ringkas di hari yg mulia ini.

da dpt lagu dia..

Wednesday, October 21, 2009

Hari ini dan Semalam

Hari ini Selamat menyambut ulangtahun kelahiran ke 20 buat Shahmah. Dah wish kat Pesbuk..copy paste ajer la...

Happy Birthday to my dear son... semoga bertambah keimanan dan ketakwaan, menjadi anak yg soleh, mencapai sgala yg dihajatkan, mencapai kejayaan yg cemerlang gemilang dan terbilang dlm plajaran, dijauhkan dari segala kesusahan dan kesempitan, dimurahkan rezeki dan diberikan segala kebaikan dunia dan kebaikan akherat..dilindungi dari sgala kejahatan donia dan kejahatan akherat...

Masih praktikel kat JB nih.. Rasanya, hadiah istimewa utk birthday dia, adalah lulus lesen motor... hahahha... kelakar kan... 3 kali amek baru lulus.... punyer la payah...akhirnya, semalam dia sms, kata akhirnya lulus gak ujian lesen memandu (motor). Baru lah senang ati nak tunggang motor kat JB nu..

Ader motor, tpi tader lesen...aper kes kannnzz......
Semalam

Acik cuti ... gi ambil Zirah di Kolej Koler Pilah... Jalan menuju ke Kuala Pilah dah santekkk..

Sempat snap gamba sambil mandu tuh... pemandu berhemah ehh... bukan apa...jalan tu, lapang selapang2nya.... temporeri ni, jadik jalan sehala... untuk pergi koler pilah je... TAPI.... on way balik lepas amek Hazirah, acik tepaksa beratur fanjangggg...jalan jemmm tuuu... lama gak mnunggu, baru kereta yg beratur ni blh begerak. Hengatkan ada eksiden ka... ropa2 nya... Diorg duk buat kijer membaiki jalan dan yg sewaktu dengannya sebagai persediaan Majlis Pertabalan Yam Tuan Besar Negeri Sembilan yang baru pada 26hb Oktober nih... Aiiii...klu tadek upacara pertabalan ni, tk merasa la gaknya jalan yg selesa nih.. Seblm teluper..acik nak habaq, acik tenampak abang pulis trapik nyorok kat bakang satu keter biasa. adeiihh... Masa tu acik bawak keter ok je kot...idak ler laju...tpi masa pegi tuu....gulps....rasanya laju... acik tk pasan lak ...buatnya ada abg pulis trapik dgn kamera itu.... kannn....rezki perbendaharaan kajaan gak nnt...huhu..harap2 tader la kener saman... ekonomi tgh parah nih. Pastu perjalanan diteruskan....dan kami tepaksa melalui jalan lama yang mengkang mengkok ni semula...hehhe...baru adventure ekk... Beza dia....blh bawak laju lagik...sbb udah jadik jalan sehala.... dah, keter yang mengarah ke Koler Pilah ikut jalan baru.... maka jalan mnghala ke Seremban itu ana lah yg punya...hehhe.. Alhamdulillah...selamat sampai ..err...balik kampung dulu... menjengok emak sekejap...pastu baru balik Putrajaya dgn letihnya. Kemarin Ketika petang menjelang, acik terima panggilan tipon dari sepupu acik.. Kak Lang... mak aku tetinggal IC dia kat umah...dia dah masuk ward kat sepital selayang...tpi tadek IC la tuh... aku kener gi hantar ni.... ko bawak keter teman kan aku ye...aku tak geti ...! Gitu lah...tugas acik berterusan sebagai supir ini kazen...bila kuar je dari seremban, dia akan gunakan perkhidmatan acik. Lalu acik mintak izin dari bos untuk kuar balik kijer awal hari itu... alerrr...5 minit je awalnya.. takut nanti jalan jem. Balik rumah kejap, solat, salin baju, lalu vrooom terus ke arah Kepong, di mana Pakcik acik tunggu utk bawa kami ke spital Selayang. Jalan udah jem. Entah jalan mana yang acik ikut, tak tahu la... tapi jawoh rsanya...tambah dgn jem tu... tawu2 ...sampai kat Jinjang....dan nampak MRR2...entah le.. ikut mrr2 ke idak acik nih.. aritu cam ikut jalan lain..ni cam lain je.. Redah ajer lah... hari smakin gelap. Pak cik tu dah marah2.... bejanggut aku tunggu ...kener gi spital sebelum kul 7...lagi seploh minit.. Bejanggut?? alerr...gi lah cukur je janggut tu dulu... lilek la pakcik ...*gase nk kata centu..tpi tk bani...huhu Akhirnya selamat gak sampai umah pakcik tuh... Pokcik acik tu merengus2 marah...menyuruh kami park keter dan cepat masuk dlm keter Honda dia tuh.. tensen sungguh masa tu... sebab dia drive cam nak masuk F1... walopun umur dia dah lebih setgh abad... tpi bawak keter cam giler... tak mcm acik...bawak keter sopannnn je...err...err..femfuan kannn... ... *dah la jalan jem, penat balik dari kerja, gelabah tk geti jalannn...kener marah lagik...huhu..sabo jer la..* wahai pokcik ku... kami ni selamat sampai, dah bnyk2 bersyukur..... Dari pukul 2 aku bagitau suh antar itu IC...kul 7 baru sampai??!!? bebel lagik dlm keter sambil kami mendengar bunyik nafasnya yg kuat sbb beliau adalah pesakit asthma/lelah/semput yg teruk jugak. Masa dlm keter, pakcik tunjukkan mana jalan yang fatot acik ikut nnt...taapi..acik ingatkah??? Akhirnya selamat sampai spital on time.. takut pelawat tk dibenarkan masuk lagi... tu yg pakcik tu nk kejo sesgt. Hmm..gembira la mak sedara acik tu...sonok duk spital selayang, katanya.. (alerr... siang tdi udah gelabah tk tentu arah sbb tk bawak IC... heheh) Kejap je... pehtu kami bergerak meninggalkan spital tersbt. ..Pakcik belanja kami makan Chicken Chop kat Kepong tuh..mana tah... Adik Manja.... gitu la lebey kuwang. .. ilang tensen tdik...kira kaber la tu ekk..pas memarah kami tdi...huhu.. mekasih pakcik.. Balik, sekali lagi, acik gaser jalan tu jawoooh sgt.... hantamla...janji sampai...tah memana tah... acik ngikut je signbod nuju arah seremban ato Putrajaya...Alhamdulillah...semuanya selamat... Hari ni semula.

Arini, acik coti gak....Hajat di hati nak gak ke sepital Putrajaya mendapatkan rawatan pesakit mental luar....tgklahh..klu rajin...sementara coti nih... sebelah petang nak gi jaga Mak Sedara yang akan dibedah di Hptl Selayang. Tijaaaaaaaaaaahh....pinjam GPS kau....acik tk geti jalannn nihh... Sekian.

Monday, October 19, 2009

cerita sepanjang hujung minggu

Tahap kemalasan menghapdet yang maksima nampaknya acik skrg nih.. Catit reringkas je la... Dari hari Khamis, acik telah mengambil emergency leave balik kamfung apabila emak acik telefon minta tolong menghantarnya ke Port Dickson...

maka dari pagi, acik bergerak balik, sesampai je kamfung, tgk emak acik da stand by tunggu kat umah bespren dia....*isk... nk buang air kecik pun tk semfat... So, kami terus ke PD, menyelesaikan urusan beliau.... kejap je pun.

Pehtu kami pegi isi pewot kat Gerai Ikan Bakar PD... lepas dah kenyang, acik bawak dua sekawan tu pi Billion PD...sopping. Sorang nak beli sipar, sorang lagi tak de tujuan...sesajer nengok..last2 beli gak satu cadar katil...offer 80% you...

Acik? beli satu flip flop cartoon mickey mouse dgn reger RM6.90 je...hehhe.. Lepas selesai (err...acik lak yang last sampai kat keter...) .. acik terus mandu balik..*tk pasan tiket parking teselit kat wiper... hampeh...!

Parking bebayo ropernya.. Sib baek ada Nasir, orang PD kat opis acik tuh. Kim kat dia je bayokan nnt. Alerr....tigaposen je. Tpi tk mo la keter acik kener black listed kat PD ni sbbkan tigaposen. PAs antar emak acik balik umah.... *sajer bawak balik ikut jalan jawoh... makan2 angin tgk fantai Podeksen... acik rehat kejap kat umah tu, solat...dan pastu tk tunggu lama, acik balik Putajaya.. Ada pogrem lain pulak... yak itu, trening boling kat Alamanda.

Tak sompek nak hongap pun kat umah, balik kejap je, pehtu trus tuju Alamanda. Sampai kul 8 mlm. Tetengah main, tekejut, biler tetiber anak acik si Nur Zayani muncul dan sergah acik yang leka memilih bola borat tuh...dia kata, Maghrib la makcik !!!! adeiihhh... mang msa tu udah pukul 7 lebih. Tapi game tak abih lagi. .. rsa besalah ... baling bola pun, masuk longkang.....cisss...

Nur Zayani and the geng, ruper2 nya gi tengok wayang, citer Papadom... baeknya bebudak ni, diorg akan gi solat dulu sebelum beraktiviti apa pung.. Acik pun pastu gi solat kat surau Alamanda dgn sorang kawan.

Miss la 2 -3 turn baling bola...tak per la..dari miss waktu maghrib tuh. Lepas abis trening, kami gi makan kat Rasa... sambey wat plan nk gi tgk Papadom gak. Lepas makan, beratur ler nk mbeli tiket... biler sampai ke kat kaunter tiket tuh, tiket abeh...! yang ada tiket mendongak... hmmm...kensel !!

Memang klu taim acik nk tgk wayang je, mesti ada je halangan ... oklah tu kan.. huhu.. Hari Jemahat... ada mesyuarat pringkat cawangan untuk bulan Oktober. Makannya, nasik lemak spesel yang bos oda dari paksedara dia...hehhe...makan lagik..!

Seperti biasa dalam meeting, salah satu agenda nya, sambutan birthday 3 org ahli cawangan kami untuk bulan oktober.

Tgk tu, ada yg sedih, kerana pangkal angka telah berubah tahun nih....tahniah walo mcmana pun. Moga hidup tambah diberkati.

Sebelah malamnya, acik join ReUnion GPP (Geng PokPEk) kat Puchong. Udah 13 tawon kami berkawan bermula dari ruangan forum Kedai Kopi (KK) di internet. .. lama dah acik tk jumpa sesetengah dri diorg nih...ada yg dah seploh tawon tk jumpa. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah yang kalut malam tuh...sbb ada pulak tamu lain yg dtg terjah rumah dia...

Besembang tk hengat donia... akhirnya kami bubar lepas pukul satu pagi. Dari satu tajuk ke satu tajuk...dari dalam ruang tamu, hingga kat luar rumah... payah benar nak abih borak...sesekali jumpa, err...kami mang ceni. Saper jadik somi GPP ni kener banyak besaba la... tajuk menguruskan badan biasanya adalah tajuk utama...huhu.. Semua tgk beza berat memasing, sesampai je kat umah tuh....tgk...timbang ni...siap menunggu kami... hehe.. 22.kg tu bukan kami...anak2 jer tuh.. Esok pepagi, acik ngan salah sorang kawan GPP tu bergerak ke Melaka pulak, jumpa sorang lagik GPP cawangan Singapore... Linaa ... Udah lama tk jumpa dia, dalam 2 tahun kot...salu dia yg dtg KL... tpi sejak akhir2 ni dah jarang ke KL...err...err.. dia jer yg paham err tuh. Ni tengah tunjuk gambo masa adik dia wedding...dan gambo si dia...ehemm..ehemm Acik kirim beli mender gejet nih kat dia..xternal HD 320GB..nyesal lak tk beli yg 1 TB nyer.... sajer nak beli yg obersi punyer....haha..aper kes?? pas ni leh poses video bebanyak lagik...hehhe...beshhh..
Petang, lepas puas sembang, makan dan solat, kami balik mninggalkan negeri Melaka Bandar Bersejarah...ikut jalan Podeksen lak... benti makan kat food court depan Bayu Beach Resort... maaakan lagikkk.... asalnya nak minum2 cendoi ato abc je...tpi telajak lak makan mee Ladna...huhu
Pejalanan amat damai, dgn menyaksikan keindahan pantai podeksen yg tk baper nak indah pun..
Sampai Putajaya dekat kul 7 gak. Letey...

Ahad, masa untuk berehat. Shahmah dgn NurZayani ada balik...so, menjadikan acik ibu mithali. Nak gi tgk wayang pun tk larat, letih...tingin kan tgk citer Papadom, tpi ada je halangannya...apo nak dikato.. Sekian...nk buek kojo lak nih... ader pojek bosa pasni.


Wednesday, October 14, 2009

Majlis Perpisahan Officemate

Aci tak? malas nak nulis.... layan gambo kenangan ni je...ngkorang tgk kitowang ni cam sedey ke ato cam suker je biler org nak pindah..heheh... amek pluang posing...
Tahniah dan selamat berhijrah buat Puan Siti Aishah Majid.

Monday, October 12, 2009

sedarlah

Bahawa usia ku semakin menginjak tua... Bahawa bumi ini juga semakin tua.... sedang kita asik berleka... tanpa pedulikan apa orang kata kerana mengikut kata hati yang selalu alpa.. esok lusa entah kita dah tiada.. dipanggil yang Maha Esa kekadang tiba-tiba ja.. di mana atau bila-bila jua... dan selepas itu, di neraka atau surga tempat kita pilih laaaah.... kita yang menentukannya.

Sekian... KC Hari2 di penghujung minggu, teramat bizi nyer.. err...untuk menulis blog mahupun melompat-lompat blog, dah cam tk bertenaga...tpi kat pesbuk, layan gak... mungkin kat pesbuk, tk perlukan perahan oren otak yang sungguh2....kat sini, kener mikir apa tajuk dan isi yang blh di pasarkan di siarkan buat tatapan umum. Idea kering? bukan...bukan ketandusan idea. Tapi nak dptkan mood untuk menulis itu yang payah. Namun apabila mula menulis, ianya payah untuk menemui noktah. Mungkin akan bertalu-talu dan menderu-deru new entry di cipta dan di publish... samada cerita pendek (cerpen) mahupun cerita panjang (cerpan...erkk..) ataupun cerita-cerita bergambar. (cerita bergambar-gambar...yg mana satu betui?? ) tak apa lah... minggu ini mungkin lebih santai. Akan ku kumpulkan memori indah dan imiginasi ganaz ku untuk masa yg akan datang di entry2 poyos ku di sini nanti.

Friday, October 9, 2009

Jom main bolingg...

minggu yang sibuk nmpaknya bagi acik...di samping mood yg hilang..puas cecarik, tk gak jumpa lagi...nk gi lompat blog pun tk baper nk ada masa dn mood ittu..

Sok /arini ada jamuan dan perhimpunan peringkat bahagian pulak... makan dan makan lagik. Jadi, sibuk buat pesediaan persembahan dan tugas2 yang diserahkan....(kunun la..) Kalu diperlukan sok, acik kener jadik mc... harap2 lidah tk tegeliat la masa tuh. Lain minggu lak, ada tonemen boling... harap2 kumpulan acik, ramai ler yg join...wlopun ada antaranya yg tk pnah main pung...janji semangat berjuang tuh ada. Apa yang fentingggg??? KERJASAMA... ader owang tu hampir dah majuks sbb tadek org nk respon pasal men boling... sib la owang udah mula merespon dan sanggup bekorban aper ajer... semangat owang tu kini telah pulih smuler...dan akan bangkit dan terus berjuang walo sampai ke titisan air lior yg terakhir..... Acik cuber dptkan hidmat latihan pecuma dari pemain pro si tipah vogue... tapi deme jawoh bebeno nk di hangkut ke sini. tak pe la..tepakser la kami pasrah dgn kebolehan semula jadi yang telah Allah kurniakan pada setiap kami. Sekian...citer donia ku.

Monday, October 5, 2009

Jamuan hari raya Pringkat cawangan

Tawon ni meriah sambutan raya pringkat aras 13 bahgian kami...sebab kami buat surprise birthday celebration untuk Bos di cawangan Pra Perkhidmatan, Pn Arniza... sambutan ni di adakan pada Jumaat 2hb Oktober 2009.
Kek khas untuk Pn Arniza
Acik agak bz untuk psediaan jamuan hari raya pringkat Bahagian pulak jumaat nih... sik makan je kann.. tk per la..slagi org nak bagi makan.hehhe...
Jadi, layan je la gambo....sbb kali ni kami smua cam giler posing.
Antara makanan yang dihidang.. Mengalu-alukan yang pindah masuk ke ofis ni..(internal transfer) dan farewell untuk yang transfer kluar (internal gak..)

Siler rujuk ptunjuk utk mengetahui kod gambar yg dilukis...hehe..

Sila makan..jemput..jgn memalu...

Kami yang perasan cam cindy creport..

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-