Thursday, March 31, 2011

semakin hari semakin..

Semakin sakit ..itu yg sebenarnya telah berlaku pada tangan acik ni.
Hari ni pegi training, tepaksa memukul shuttle cock itu dengan penuh sopan santun...sambil menyeringai menahan kesakitan di tangan kanan acik ni. Gagah jugak nak main...ha..camne la nak lawan ari sabtu nanti?
Nampaknya, jika tader kurangnya nanti, acik tepaksa tarik diri.

Acik tanak la nanti akibat kedegilan acik ni...akibat semangat kesukanan yang over the rainbow, akhirnya tangan acik tepaksa dipotong....maka acik jadik la...handless...abis tu...saper nak tolong dak Intan buat waran jota2 tuh?????? MasyaAllah...

 Lepas sesi latihan ala kadar acik petang tadi, acik gi ke Presint Diplomatik, nak carik ubat yang knkwan acik cadangkan.  Ubat tak jumpa, knkwan tu yg acik jumpa....ajak pulak gi minum2 kat kedai mamak dulu..Coach Azlan lak belanjo kali ni...hehe..air karot susu tader...air temikai pun tk per la...Ahmar yang tetiber naik syok lak main badminton, pun join sama minum2...pasni nak main lagik....hehe...best..best..

Lepas mabuk selesai minum, baru lah diorang tu temankan acik gi masuk ke Mydin, mencari ubat yang di cadangkan itu...Thanks Nurul & Linda...sebab temankan acik.  Acik ni kan manja gedik2....nak buat apapun, nak kena teman...hehe..ngengada betul.
Ubat yang dicarik tak semua dapat.  Koyok tampal tu je dapat dicari kat Mydin ni.  Lepas babai kenkawan, acik shot ke Alamanda.  Nampak tak?  Kesungguhan untuk sembuh dari sakit yang acik tanggung nih.  Atau kesungguhan nak sembuh sebab nak masuk gak perlawanan badminton ni nanti...Acik cecepat gi ke pharmacy terdekat....dan cari ubat cream yang Coach Azlan cadangkan tadi...Deep Heating....pasti krim ni sangat dalam panasnya....dari nama yang diberikan padanya.

Koyok yg acik beli...brand nya, Red Chilli.... nama pun dah menakutkan kan..

Balik je, acik tk belengah, tampal kat siku yang sakit tu.  Acik tak rasa apa2 pun...tak panas pun plaster nih!!!... mula la rasa nyesal beli...tk ada kesan pun.  Atau, mungkinkah sel perasa acik dah tak berfungsi??? Risauuuu...batinku nangissss risauuu...

Tapi acik tampal gak ....habis sekeping tu acik tempekkan kat lengan sasa acik.  Agak2 dalam 20 minit selepas tu......

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....paneh...monyonggau gilooo....
Habih merah2 kulit acik yang putih bersih nih..raso nak campakkan yo plaster tu....

Tapi acik pujuk diri acik...lawannn...lawannn...sabar....sabarrr....proses mengubat nih.  Jgn givap...teruskan tampalan tu....ye...merah menyala dah kulit acik menahan senggawan..err..koyok tadi.  sewaktu menaip ni, acik masih lagi memakai koyok Cili Merah ni.  ye lerr...memang sambil menyeringai nahan sakit ..!!

Ingatkan dah tak larat nak update blog tadi.  Tetiba acik dapat tenaga baru...lebih power dari batman dan superman...ALhamdulillah..

Terhasil lah entry terbaru acik yang entahaper haper nih...

Sekian.

Wednesday, March 30, 2011

Jawablah

Ngantuk tapi tak boleh nak tdo.  Nak buat camno tu...???
Nak update blog...asalnya tadi tak ada mood.  Mood letih selepas training badminton tadi.

Tak pe lah.  Nak bagitau kat sini, yang minggu ni mungkin acik tak update blog sangat.  Selepas entry berturut2 setiap hari acik bebaru ni, tetiber mood update menurun balik. Idea cam kembali surut...pasang surut cam laut kat Podeksen.

Sepanjang minggu ni, mood menurun kerana bebebeberapa sebab.

1.  Sebab aktiviti yang agak ketat kat office. Sahabat kat office tu masih sakit mata yg agak serious.  Maka cotinya bertambah...lalu kerja nya tetaplah di atas batu jemalang patik yang hina ini.. *jgn merungut ok....hari ini hari dia...esok lusa hari kita pulak...

Jadinya, klu nak besantai2 melawat2 website hatta nak merayau2 dalam external hard disk acik untuk memilih lagu untuk diputarkan pun tidak berkesempatan.  Maklum je lah....sorang pembantu tadbir P/O, kono buek kojo Akaun...tehegeh2 lah acik ni gamak eh...mahapla para kontraktor yang dihormati sekelian, andai ngkorang lambat terima bayaran...hehhee... (copek carik kotak..nk masuk nyuruk dalam tu....kok ado kontraktor/konsultan yang carik den...hehe)
Telefon opis bebunyikpun acik tak angkat...atau angkat terus, sebab tak kuasa nak jawab soklan2 dari kontaktor2....ater...klu asik njawab taliponn je....bila kojo mak nak siap???? Tapi nak bayaran copek...tapi asik kaco pembuat bayaran je...

kok sekali dua bulih den jawab...bilo dah betalu2...naik fed up...
bila taim macam ni, memang acik akan menjadi sorang penjawat awam yang patut di kutuk...sebab menyebabkan jari pemanggil kontot, mendial nombor....tpi tak ada orang angkat tipon.

Ngkorangpun tawu, bagaimana acik nya prinsip bab menjawab telefon kat pejabat...bunyik tk lebih 2 kali dering, mesti dah angkat.  Tapi, sekarang ni prinsip acik dah berubah. Ko nak bunyik patpoloh kali pun, bunyikla....aku nak buat kije aku.

Alangkah baiknya, kalu ada sorang kat opis ni yang kije dia jawab semua panggilan talipon tu.  Maka tak lah keje orang lain teganggu....Tapi, kami kekurangan tenaga kerja. Semua sibuk...melainkan saling tolong menolong.  Ngko free, ngko tolong keja org lain...bilo org lain free pulak, tolong keje org yang tak tebuat tu.  Sekrang ni, kat meja staf kat sini, penuh dgan timbunan bil2 utk dibuat bayaran...maka, saper la nak tolong jawab tipon nih...

Fikir lah, dalam satu hari, panggilan talipon ada sekurang-kurangnya dalam 50 kali. (letak je...munyik...letak je...munyik lagi...dan lagi...dan lagi...dan lagi...dan lagi...)  Satu panggilan, terpaksa di jawab dalam jangkamasa katalah dalam 5 minit.... kekadang sistem down, tepaksa tunggu dalam 15 minit...utk dapatkan status bayaran kununnya...kalau 50 panggilan x 5 minit...  dah 250 minit untuk jawab panggilan sahaja.  Waktu kerja 8 jam..(tolak rehat 1 jam) Jadinya, tumpuan menyiapkan kerja ada dalam 4jam je...kok cukup la 4 jam tu.....selebihnya adalah panggilan talipon yang tanya bila nak siap kan kerja...bila leh dapat bayaran.....adeiiiiihhh....gilosss acik dibueknya.

Rasa nak menjerit je kat pemanggil tu, nak kata...  KALAU ENGKORANG NAK  CEPAT DAPAT BAYARAN....JANGAN LA KACO...JANGANLA TIPON LAGIIII  !!!!

Memana meja yang ada talipon di mejanya kat opis acik ni, memang jarang yang dapat tumpu buat kije...tapi kastemer ada hak jugak nak bertanya kannn....abihcamno? tepaksa jawab gak la ikut kemampuan masing2. Kok dah tensen tu..tak yah la jawab...dan kastemer....sila dapatkan insuran jari....memandangkan jari anda akan semakin kontot... mahap je la...hahah..

Eh...tu baru sebab yang pertama kan....naper acik akan kurang mood update blog..

Seterusnya...

2.   Sebab minggu ni acik sibuk dengan latihan badminton... Habis kerja pukul 4.30....rush balik rumah, solat asar, salin baju, buang air, minum air ....pergi ke gelanggang badminton untuk mulakan latihan pukul 5 hingga pukul 7 mlm. Tekejau2 gamaknya.  Alahai...sekali2 je. Memandangkan sukan anjuran kelab sukan kementerian dah bermula ni...memacam acara sukan ada.  Acik ikut je training ni... masuknya belum tau lagi.  Tengokla mood acik gak..hehhe
Tapi kalu tk masuk, nnt nak tulis aktiviti apa kat dalam Laporan Prestasi tahunan acik kan....!
Nak masuk apa lagi?  Tahsin AlQuran????  aku tak pandai....nak masuk bowling?  Bowlingkang je ada...main teng teng?   errr..tak ada pulak.

Habis training, badan udah letih...nak ngadap PC ni pun tak daya.  Tapi tulah...bila telampau letih, kekadang, tk blh tidur gak cam sekarang ni ha.  Nak update blog, mood pulak tak de...maklum la....udah letihkan..maka hasil tulisan entry pun akan merapu marang sekeper macam ni.

Minggu ni je bz camni...minggu depan dah lega kot. InsyaAllah. Tapi rasanya kalu tak ada aral melintang patah membujur lalu, acik nak sambung aktiviti jogging pulak.  Kena ada eksesais gak...badan ni dah lemau .

Sekian.

Tuesday, March 29, 2011

Dinihari

Bila dinihari begini...acik tetiba rsa perut perlukan sesuatu untuk diisi.

Petang semalam acik gi trening badminton. Selepas bermain, dengan geng badminton opis ni, Nurul dan Linda, telah memakserelakan acik mengikut mereka gi makan-makan kat Taman Warisan yang lokasinya tidak brpa jauh dari gelanggang badminton tersebut.

Nurul berpuasa sunat sebenarnya. Sebab itu, dia mengajak kami menemankannya berbuka puasa.

Alhamdulillah...kami makan nasik ayam sementara Linda menikmati Bi hun sop.  Terima kasih Nurul sbb belanja kami makan..moga bertambah murah rezeki..

Tapi selera tidak berapa tajam petang itu..ehh..petang ke? Malam dah pun.
Macamana selera nak tajam...baru lepas berhempas pulas main badminton tadi tu.. Badan letih bangat..!!
Gambar masa main kat Bukit Jalil tahun lepas.
Jadi, masing-masing makan pun tak habis.  Yang habis, air je....rasa nak pegi refill je lagi masa tu.
Mungkin sebab tu jugak hilang selera makan.  Terlalu banyak minum air...!

Sebab itulah agaknya, subuh2 gelap ni acik rasa lapar semula.  Teringat, sebelum balik dari Taman Warisan tu, anak dara acik kirim beli satey....misti ada lagi nasik impitnya kat dapur...Kononnya...acik pesan kat anak acik tu, jgn buang nasik impit yang tak habis tu.  Nanti bulih bawak bekal sarapan kat opis sok.  Nampak nya hasrat tk kesampaian la...hihiih.

Moral of the story:
Lenkali lepas bersukan, jangan terus gi makan...pehtu, jangan la duk pesan makanan yang pepedas...
Camner bulih nasik ayam tu pedas gaknya...aduiiiihh..

**********************

Memang hari Isnin nih, Hari Orang Belanja Sedunia. Alhamdulillah...rezeki jangan ditolak...bala jangan dicari.
Tengahari tadi, Cik Azi ajak pergi makan kat Bangi.  alahai...tringin bona dio nk gi makan lagi kat Limau Nipis tu ha. Pastu katanya dia nak belanja acik makan. Acik mana lah penah makan kat situ lagi.  Jarang sangat nak sesajer nak gi makan kat kedai nih.  Kecuali orang ajak la.

Rupa-rupanya kedai yang selalu diperkatakan dik kawan-kawan kat opis ni, menghidangkan pelbagai makanan dan yang paling istimewa, ikan bakar, sotong bakar....dan entah apa2 yang bakar tah lagi.. DAN...air limau spesel nya...
Ini lah roman eh air limau nipis special tu. (ambil dari blog saper tah ni..tq ye) *semenjak kamera rosak ni, smua gamba kena pinjam dari tempat orang je...huhu.
Itu yang cik Azi ni sibuk nak suh acik rasa.  Sodap gak kan....Mekasihlah cik Azi..moga Allah murahkan rezeki, dan berikan segala kebaikan buat Cik Azi...sok-sok kalu nak gi makan lagi, bagitau acik yo...acik bulih yo jadik drebar...hehe.
Errr...sebenarnya acik ni bukanlah pengkritik makan yang bagus.  Yang acik tau, kalau time lapar tu, semua yang ditelan, semua sodap yo...tapi kalu perut kenyang, sedap macamana pun, acik akan kata ..biasa je...
Sebab tu lah agaknya, anak2 acik tk penah puji acik masak sedap ke idak.  Sebab diorg pun centu gakla.  Kalau lapar...smua licin. 

**********************************

Hari Jumaat aritupun, ada kawan belanja.  Ala...si Siti yang acik koba an nak bersanding aritu.. Kenkawan paw dio..suh blanjer makan kek Kenny Rogers...
Apa lagi...orang ajak...ikut je lah..kang klu diorg tak ajak...abih smua hati jantung peparu kecit...kann...hahha.
Mekasih Siti yo...moga Allah murahkan rezeki... amacam kaki yang tekehel tu? boleh berjalan naik pelamin semalam ke?
Eh..panjang pulak dah cerita...tdi asalnya nak cerita pasal kelaparan di subuh hari...ni dah citer Hari Belanja Sedunia lak...yelah..
perut dah kenyang...hati dah senang.......errrkk..Alhamdulillah..
Nak sambung tidur semula...sompek lagi mimpi pegi Brunei balik hari ni...

Sunday, March 27, 2011

Pagi minggu yang kacau

Bingit telinga bila pagi-pagi lagi bunyi orang mendrill besi kat tingkat atas bangunan kuarters /apartment yang acik tumpang berteduh nih. 


Ada ke patut buat kerja yang mengganggu penduduk lain, pada hujung minggu, masa insan2 yang letih bekerja sepanjang minggu ni nak berehat? 

Amatlah baran rasa hati ni.  Dahlah jiwa agak kaco bilau sikit.   Tambah pulak lagi dengan bunyik2 yang amat mengganggu gugat hidupku di pagi yang diharapkan dapat menceriakan minda ini.

Lalu ku pasang lagu-lagu retro kegemaranku kuat-kuat.  Dalam bilik sepiku ini...

Aaaaahhh....damai seketika...tak ada lah nak marah dengan bunyik mendrill tu...tpi bunyik tu kekadang melawan tokey gak...lalu aku kuatkan lagi dario ku dengan kuasa tinggi lagi...huh...
Gegendang telingaku yang sakit jugak.

Nassier Wahab, Saleem iklim, Aishah, Ramlah Ram, P.Ramlee....semua aku panggil untuk cover bunyik mendrill itu....  adeyyiihh....letih gak diorang menyanyi...maka aku tulun nyanyi sama....errr..

Sekian. Luahan tensen di pagi minggu yg kaco ini.

Saturday, March 26, 2011

tersilapkah

ahhh...lupekanje.  Semua itu datang dan akan pergi...
bagai kabus pagi..
bagai hujan...bagai embun dan bagai mimpi.
Dah biasa...tapi masih berbisa.


Di Pondok Kecil

Mungkin entry kali ini menceritakan sesuatu yang dah lama berlaku....hmm...lama tk lama, baru gak lagi...

Masih ingat entry acik Minggu Melawat Baby

Acik keluarkan semula gambar ini..


Baby Adam Irfan...tarikh 11 Mac 2011 memberikan gelaran baru buatnya dan si ibu...dan adik yg bakal lahir.

Anak yatim, dan balu.

Al Fatihah buat Allahyarham Ahmad Saiman bin Ahmad Basri.
Moga dimasukkan dalam golongan orang-orang yang beriman, ashabul yamin...aamin.

Perginya seorang ayah dan suami kepada anak dan ibu ini...tanpa sebarang pesanan, dan tidak diduga.  Pagi yang menyaksikan kemalangan berdarah itu...tidak menyimpan sebarang belas kasihan buat 2 anak beranak ini..dan yang masih belum mengenal dunia, dalam kandungan siisteri.

Takdir Tuhan mengatasi segalanya.  Allah lebih menyayanginya. Takziah untuk Puan Ila dan Adam Irfan.
Adam, akan menjadi anak yang tabah untuk survive dalam dunia penuh dugaan ini...walaupun tanpa ayah.  Moga anak ini akan dapat menjaga ibu dan adiknya sebaik mungkin pabila dewasa kelak...InsyaAllah.

Puan Ila, akan kuat jiwa mengharungi hari-hari tanpa kehadiran insan bernama suami...mendidik anak dengan baik dan sesempurna yang boleh, walaupun tanpa ayah. Puan Ilah boleh!!...Acik yakin, ia seorang yang memang tabah.  Moga Allah mudahkan penghidupannya...dan jauhkan dari kedukaan...andai ada jua kedukaan, itu adalah asam garam dalam penghidupan, menambah kekuatan diri dalam menghadapi ujian yang lebih berat di hadapan sana.

Ingatlah, suami, anak, keluarga, dan mereka yang kita sayangi dan harta dunia, adalah antara alat, wasilah untuk kita ke sana... mereka boleh membawa kita ke syurga, mereka juga boleh menerjunkan kita ke neraka.  Nauzubillahiminzalik. 

Ingatan buat semua... sentiasa bersedia, kerana dalam hidup ini, kita tetap akan mengalami peristiwa kehilangan mereka yang kita sayang...atau mereka yang akan kehilangan kita.  Kematian itu pasti. Kerana setiap pertemuan akan di akhir dengan perpisahan. Perbanyakkan bekal kita untuk menghadapi kematian ...perbanyakkan doa dan amal jariah kita buat mereka yang telah pergi dahulu yang kita kata kita sayang.  

Pada yang masih memiliki insan yang disayangi, pelihara, sayangilah, taatilah, sementara masih mereka masih kita pinjam dari Allah.  Jangan takbur atau leka dengan kehadiran mereka...kerana bila-bila masa, Allah akan ambil semula pinjamanNya itu. Bina lah kekuatan dalam diri kalian masing-masing...dengan mengambil iktibar pada yang telah melaluinya.


La Tahzan....janganlah dikau bersedih wahai hati, dik kerana kehilangan itu. Sebaliknya, perkuatkan imanmu, pertingkatkan takwamu, demi kehidupan kekal kita di sana. Dunia ini hanya persinggahan.  Persinggahan yang tidak lama.  Kelmarin, mereka yang kita sayang dijemput, entah esok lusa akan tiba masa kita.  Katakan pada mereka, kalian pergilah dahulu, aku akan datang mengikut apakala dijemput Allah kelak..

Ya Allah, berikanlah kami kekuatan untuk mengharungi setiap ujianMu.



Thursday, March 24, 2011

Dekatkan

kekadang ada benda yang jauh, tapi kita rasa dekat...
dan ada yang dekat, kita rasa jauh sangat.

Sebab tu ada peribahasa mengatakan, Kuman seberang laut kita nampak...
Gajah depan mata kita tak nampak.

Muhasabah diri akan mendapati bahawa kita terlibat secara tidak langsung, dan kita terpaksa akui.

Banyak perkara yang di depan mata kita, tapi kita buat-buat tk nampak.  Tapi kita pergi mencari sesuatu yang jauh pulak.

Contohnya, kita mencari pahala membantu orang di luar negara, sedangkan dalam rumah kita pun ada yang memerlukan bantuan kita, tapi kita tk bantu...

Kita kesian pada orang di seberang laut sana, tpi kita lupa rakan taulan sekampung kita.

Kita berjabat tangan dengan seorang yang tiada kaitan dengan kita....sebaliknya kita memutuskan tali persaudaraan sesama saudara mara seagama, sebangsa kita.

Kedepekkkk!!!!  Kita menepuk air di dulang, lalu tepercik ke muka sendiri.

Cukuplah...jangan lagi main tepuk2 air tu...pedih mata nanti terpercik air.

Buat sahabatku, Intan Rozaina....moga cecepat sembuh matamu...aku pasti menderita tanpamu di pejabat ini.... kerna, selama itu jualah...kerjamu kan menjadi kerja ku jua....andai uwang jota-juta yang ku catatkan dalam waran itu milikku..aku tak kisah lah kalu kau cuti sakit lelama pun..lebih lama, lebih aku gumbira....
Tapi, ia bukan uwangku.....ia bukan juga Ahmad Albab yang punya....ia kontraktor yang punya !!!!
tulungggggggggg...!!!

*ilham stress di kantor.

Wednesday, March 23, 2011

Ummu Qittun

Memandangkan tetiba hari ni tak ada idea nak update blog, acik copy je gambar 2 ekor kucing kak Talhah acik ni...
Comelkan...!

Masa kecil2 dulu, acik selalu gi memain kat rumah rumah akak ni.  Emak dia acik panggey Onda Yam.  Sangat memanja kan acik dedua beranak ni...mereka penyayang amat pada kanak2 comel cam acik.  Onda dah meninggal lama dah.  Al Fatihah buat Onda.

Sementara kak Talhah dah duk kat Saudi, lepas bertemu jodoh dengan orang sana.
Sifat penyayang kak Talhah, bukan hanya pada manusia.  Tetapi ditumpahkan juga pada makhluk Allah bernama kucing ini.  Lihatlah, betapa istimewanya kedudukan kucing ni di rumahnya.

Untungggggg kau kucing...sib bek kak talhah ni tk jaitkan baju utk kucing ni skali..hehe...jgn marah kak talhah ye...gurau2 manja je...heheh..
Yang istimewanya lagi, kucing2 ni reti bahasa....ikut je arahan tuannya.  Kalu suh tdo, belari2 memasing gi kat tempat tidur memasing....  so cute !! MasyaAllah...



Gambar cedok dari Facebook.  Mintak izin ye kak Talhah..
Moga kak Talhah dan keluarga di rahmati Allah sentiasa.  Amat besar pahalanya memelihara dan menyayangi binatang kesayangan Rasulullah nih...selagi kita tidak menganiaya binatang2 ni.

'Ummu Qitton' ...hmm..teringat acik pada sorang teman waktu mengaji dulu, yg suka sangat kat kucing, hinggakan kami gelar dia Ummu Qitton gitu..

Tuesday, March 22, 2011

Kena keronyok

Cerita Satu

Acik minat melukis....tpi tk pandai melukis.  Sama lah cam minat main badminton, tpi tk reti nak main bebetul.  Minat Mancing ikan, tpi jarang la dapat ikannya.

Aritu kan acik amek emak yang tk sihat, datang duk umah acik.  Satu yang acik tk baper suka kalu dia datang umah acik ni...ialah, dia akan kemas segala sudut rumah ni sampai bekilat. Sebab dia bosan duk rumah ni, tak ada tanah nak becucuk tanam...tak ada binatang peliharaan yang nak dilayan dan diuruskan.

Kisahnya, ketika kemas mengemas tu, beliau telah mengeronyokkan lukisan hasil kerjatangan acik yang belum siap pun lagi....adeyyyhhh..... alangkahh...!!  acik tau lah lukisan tu tak cantik.  Budak darjah 3 pun leh lukis lagi cantik...tpi bagi acik, dah habih cantik lah tu...hehhehe..

Tak apa lah....acik lukis yang lain nnt...bukan apa...acik tejumpa bunga ni kat laman web, dan acik rsa macam senang je nak lukis...rupa-rupanya tk sesenang yang disangka...naik tebal roner kaler tu acik tepek..tpi tk njadi cam yg acik kehendaki gak..hmmmm....dasar tangan tidak berseni....



Cerita Dua

Hari ni acik gi kije naik kereta, tapi balik naik bas.  Camner tu???

Sebenarnya kereta telah digunapakai oleh Shahmah, anak bujang acik tu untuk hantar nenek dia balik semula ke kampung.  Bukan..bukan sebab acik halau dia sebab telah keronyok kan lukisan cantik acik tu...tpi sebab dia udah baik sakit perut dia, tapi batuk teruk lagi, dan hendak ke klinik di kampung untuk ambil ubat. Lagipun, katanya rumah sudah lama ditinggalkannya...alahai..dari hari sabtu haritu je....lama ke???

Lagi satu, beliau telah beli TV baru idaman hati anak acik nya dan tak sesabar nak pasang kat rumah agaknya...hehehhe

Ceritanya masa balik ....peristiwa dalam bas...drebar bas telah memasang lagu ini...

 Sangat meriah rasanya dalam Bas Nadi Putra itu.
Dah tamat lagu tu, keluar pulak lagu ni..


 Audiens dalam bas nampaknya di kalangan pelbagai usia...tpi acik perasan ramai yang turut sama menyanyi dalam bas tadi ..acik pun sama...hehehe...geli pulak ati...pastinya pakcik drebar adalah pakcik retro yang memahami kegemaran penumpang basnya.  Teman yg duk sebelah acik koba, lepas ni kalu lagu best lagi, saya tanak turun, nak naik satu round lagik dengan bas ni....hehehhe..sabar je lah.  Sib baik dia tak buat centu, walaupun memang lagu best yang keluar lagi ketika kami dah sampai ke destinasi yang tk berapa jauh nih.Kalau tak, menjerit terjun bangunan la anak dia tunggu dia amek dari rumah pengasuh tu...hahahha.

Pasni klu nampak lagi pokcik ni, acik nak naik lagi bas dia..*ye lah tu...tpi meriah gak karok reramai dalam bas masa balik kije....kehkehkeh..



Monday, March 21, 2011

Kisah Seorang Anak

Banyak betul kisah anak yang menyakitkan hati ibubapanya yang dah diceritakan atau dibukukan bahkan dipilemkan.

Tapi makin ramai anak-anak yang asalnya bukan dilahirkan untuk menjadi derhaka...tapi akhirnya berjaya juga menjadi anak yang menyakitkan hati ibu dan bapanya.

Yang paling kerap kita dengar, orang melayu ni, adalah kisah si Tanggang.

Kalau yang zaman Rasulullah s.a.w, kisah Alqamah...yang sangat alim...tpi hanya sedikit silap, menyakitkan hati ibunya, maka nak mengucappun tak boleh, sewaktu menghadapi sakharatnya.

Acik banyak jumpa artikel / cerita tentang perkara ini di website2 merata tempat.

Seperti di
http://abuumair1.wordpress.com/2010/05/28/kisah-alqamah-antara-kemasyhuran-dan-fakta/
http://promote5.blogspirit.com/archive/2010/02/13/balasan-untuk-anak-derhaka.htmlhttp://sillaturahim.wordpress.com/2009/08/12/kisah-seorang-anak-derhaka-kepada-ibunya/


Kisah budak perempuan dalam kubur ni disebarkan merata-rata dah.  Betulkah cerita ini?  Kalau benarlah..mmg budak perempuan itu sedang menanggung keaiban dan kesengsaraan tidak terkira lagi.  Kerana kisahnya nya disebut-sebut orang sampai bila-bila. Kisahnya telah dijadikan tauladan dan sempadan.
 Kasihan.

Moral of the Story...jangan biarkan anda menjadi derhaka kepada ibu./ayah samada disedari atau tidak disedari.


Sunday, March 20, 2011

Bunga Raya di Taman


Di rumah mak acik di kampung ada 5-6 jenis bunga raya yang ditanamnya.  Tpi ini kali pertama acik tgk bunga raya yang macam dalam gambar ni. *beguna gak lagi video cam acik yg rosak ni.


Ngkorang tau tak apa nama bunga raya ni. Acik rasa nk panggey Bunga Raya Serabai la..bulih tak?  hehe..  ada yang kata bunga raya jala..memasing sesuka hati je kan nk letak nama apa.  Yang penting, ianya begitu unik dan sukar ditemui. Entah mana lah emak acik dapat anak pokok ni.  Misti dia nampak kat rumah sesaper, pastu dia minta dahannya untuk dijadikan anak pokok. Atau nampak kat taman bunga, pastu curik2 patahkan dahan untuk ditanam kat rumah..hehe..tak baekkan sangka buruk ngan omak sendiri.  Tah2 dia beli kat expo pertanian ke...ato kat memana.

Emak acik mang jenis sejuk tangan dia ...klu tanam apa2pun menjadi, biiznillah...cuma anggor je, yg tk baper nak menjadi. Tpi sempatla berbuah 2-3 bijik...pastu pegun !! Silap mak acik gak...msa anggur tu tk bebuah2...dia duk merayu dan berbual dgn pokok tu..dia kata... "kau bbuahla....2-3 bijik pun jadik la..."

Maka Allah makbulkan...bebetul 2-3 bijik yang menjadi buahnya.

Amek gambar msa tunggu mak acik bersiap2 semalam. Acik bawak dia ke Putrajaya memandangkan dia tak berapa sihat...sakit perut.  Gastrik lak gaknya tu. Mudah2an mak acik akan Allah kurniakan kesihatan yang baik.
ya...akhirnya sabtu acik berlalu gitu je.  Tak pegi mana2 jemputan.  Hanya menjemput emak acik ke rumah je. Itu yg paling utama.


Saturday, March 19, 2011

Awan Pilu - kemana hari ini

Hari ni nak pergi mana agaknya.

1. Balik kampung tengok mak sakit.
2. Kenduri kahwin anak sedara..dak usop kat Gombak.
3. Kenduri kahwin Siti.
4. Jumpa kenkawan di Alamanda.

Fikir punya fikir, acik tolak no. 3 dan 4.  Mahapkan acik Siti, mahapkan acik kenkawan..

Tinggal no. 1 dan 2 je lagi.  Emak dah suruh hadirkan diri jugak di kenduri tersebut, sebab dia tak larat nak ikut sama.  Hmmm...tengoklah camner.  Acik kat Putrajaya lagi ni.  TUnggu Shahmah sampai. Pastu balik kampung dengan dia, dan akan dipertimbangkan untuk join konvoi keluarga perantin lelaki menuju ke Gombak.

Yanie?  huhu...anak sulung ku itu, sejak kerja, tidak diharap dah nak ajak pegi mana-mana.  Sudah srupa iklan Telekom... 'saya sibuk ni mak..nanti ye...'  nak meleleh ingus klu dengar ayat ni.  Dulu, masa mula-mula dapat kereta, mana pergi dia lah  yang bawak gi sana sini.  Tapi sekarang....pegi lah sendiri. Sebab dia kena keje..keje...keje....  ehh..orang lain pun ada kije gak.  Tapi ada masa dengan keluarga. Masa dengan kawan ada pulak ekk...*bunyik cam kecit hati dan jantung jerk...syooohh...syouuuhh....
Sib baik Shahmah dah pulangkan kereta.

Duit tk leh cover hati sorang ibu yg terguris..(tpi klu bagi, wa amek...simpan..!!) .waahhh..syahdu aku. ..yelahhh...ngkorang dah jadi emak sok...dah tua sok, tawu lah camner rasanya. *ayat stended.


harap-harap mereka ni akan saling sayang menyayang dan bantu membantu nnt.
Selingan jap...tgk gamba ni, teringat kisah kat dada akhbar hari ni tentang 2 bradik yang mati berpelukan dalam kebakaran.  bagaimana si kakak yg berusia 6 thn dikatakan berusaha menyelamatkan adik lelakinya yang berusia 5 tahun, dengan menyelimutkan adiknya dengan kain, tapi akhirnya dua2 mereka terkorban sebab lemas dik asap. 
Terharu...kecil2pun tahu fikir camne nak selamatkan adik gitu...bergenang airmataku...melihatkan bagaimana kasih sayang seorang kakak pada adiknya.  Kalau anak-anak aku cenggini, kan bagus. 

Kalau Shahmah tk mau pegi, acik pun tk pegi la gamaknya.  Apa ingat acik ni berani sangat nak drive masuk KL gi ke Gombak tu??? Lagi la kalu konvoi...asik sibuk ngikut blakang orang, kalu tetiber terpisah sbb traffic light, pasti gelabah acik ngko nih...huhu...mesti bawak laju tk hengat, mencelok tk sedar diri nnt...saper yg susah?

Macam waktu ke Selayang majlis perkahwinan anak kak Zek dulu tu.... Acikkkkk gak yg susah ati....dan penumpang2 acik...sgt susah hati....bila acik setat mendrift dan mencelok bagai sbb nk sama line dgn barisan konvoi...hikhik...

Friday, March 18, 2011

Selamat bercuti





Gambar diambil pada hari Rabu lepas dengan kamera yg rusak itu.. Tak apa lah kan. Janji masih ada fungsinya. Acik masih perlu terus bersyukur.

Hari itu, adalah hari akhir ofismet acik ni, Siti Khadijah di pejabat, sebelum bercuti panjang untuk melalui hari bahagia dan mendapat suami dan memiliki gelaran isteri.

Semoga anda kan bahagia bersamanya hingga ke akhir hayat.  Yang penting, agar rumahtangga yang dibina akan berada di atas landasan keimnan dan ketakwaan, berpandukan Al Quran dan Sunnah, dalam melalui pelbagai rencam dugaan dan cobaan.

Suami adalah merupakan pinjaman Allah. Maka kasihilah, taatilah selagi ia bergelar suamimu. Selagi ia tidak mensyirikkan Allah. Sebagaimana seorang isteri itu juga merupakan pinjaman buat seorang suami. Amanah Allah. 

Semoga Siti dan pasangan hidupnya akan dimurahkan rezeki, diberikan ksihatan, dijauhkan dari segala kesusahan, yet, tabah dan sabar dengan apa jua gelora tsunami yang bakal menimpa bahtera kehidupan yang bakal kalian layari.

Perkahwinan bukan sesuatu yang indah dan mudah sepanjang masa.  Ingat tu Siti... Jadilah isteri dan ibu yang solehah. Jangan jerit2 kat suami taw!!! Seorang isteri itu adalah dilarang untuk meninggikan suara dengan suaminya. Bermaksud, jangan sekali-kali menyakiti hati suamimu.. Tanggungjawab sebagai seorang isteri amat berat dan jangan sekali-kali dipandang remeh akan hal ini.

Zuriat yang mungkin akan lahir akan dibentuk peribadinya, bermula dari majlis perkahwinan yang diberkati lagi. Doalah selalu, semoga Allah kurniakan zuriat yang soleh dan solehah. Segalanya dari Allah.

Seorang isteri bukan hanya perlu menjaga hati suami, sebaliknya perlu juga menjaga hati orang-orang yang di kasihi suami, seperti ibunya, ayahnya dan adik beradiknya jika ada dan kawan-kawannya.

Seorang isteri perlu selalu bersangka baik dengan suami untuk mewujudkan keharmonian dalam rumahtangga.

Seorang isteri perlu sabar dan redha dengan sikap suami yang mungkin tidak seperti yang kita sangkakan seblum ia bergelar suami.

Seorang isteri perlu memberikan dorongan kepada suami untuk perkara yang baik yang hendak dilakukannya.  Sebagaimana pengorbanan dan peranan ummul mukminin, Siti Khadijah  binti Khuwailid terhadap Rasulullah s.a.w.

Tidak ada bahtera kehidupan rumahtangga yang tenang sepanjang masa.  Tidak ada yang tidak akan dilambung gelombang..Sesekali, pasti ada gelora yang akan melanda.  Itu adalah asam garam dalam penghidupan.  Tanpa asam dan garam, gulai tk akan jadi sedap..(ehh...apo lak gulai peginya nih...hehe..) Setiap perselisihan faham, tangani dengan bijaksana dan jangan mengikut emosi yang berpanjangan.  Sikap mudah memaafkan adalah perlu kerana kita perlu tahu, bahawa suami itu tidak sempurna, sebagaimana kita juga.

Perselisihan faham sesama suami isteri adalah juga rahmat Allah yang perlu disyukuri kerana sesebuah perkahwinan itu akan seperti diperbaharui setiap kali suami isteri berdamai. Mind that !  Cuma jangan biarkan ia berpanjangan..buruk lak padahnya...


Kesilapan dan kealpaan akan sering berlaku dalam sesebuah rumah tangga.  Hanya sabar dan kemaafan dan keredhaan adalah formula untuk mengekalkan kebahagiaan.

Jauhi segala ciri-ciri yang boleh meletakkan seorang isteri itu, menjadi isteri yang nusyuz..!

Bacalah kitab-kitab seperti Muhimmah untuk membentuk diri dan mengetahui apa yang boleh dan apa yang patut dijauhi oleh seorang isteri.

Ye..acik berpesan atas tiket seorang isteri. Kerana Siti akan menjadi seorang isteri.  Tanggungjawab suami juga amat beratnya. Jangan ingat jadi seorang suami itu mudah.  Itu biar kawan-kawan atau keluarga dia yang ingatkan.  Kang panjang pulak entry acik nih..hehe..

Maafkan nenekmu ini...(ehh...nenek??  cesss..) kerana tidak dapat menghadiri Walimatulurusmu...tidak dapat dielakkan, memandangkan pertindihan program yang berlaku pada hari itu.

Namun doaku akan tetap mengiringimu untuk hari bahgiamu itu..

Selamat Pengantin Baru...selamat mendapat gelaran isteri...selamat berbahgia... semoga dikurniakan zuriat yang ramai..

Thursday, March 17, 2011

Perigi Oh Perigi

Selepas cerita pasal kacang dan umrah, kita cerita pasal perigi pulak ye.

Sekali sepertua, tersebutlah al kisah, sebuah perigi tua di hadapan rumah kampung di mana saya (err..skema sikit entry ni..) membesar dulu.

Hari Sabtu aritu, saya balik ke kampung atas beberapa tujuan. Terutama untuk menjenguk emak yang dengarnya demam teruk gak, selepas pulang dari mengerjakan umrah. Selain dari itu, saya mendapat tahu cerita tentang kontroversi yang timbul disebabkan perigi tua ini. Tuan punya tanah di mana perigi ini terletak, akan datang untuk mengintai lokasi kejadian tersebut.

Ye, seperti yang disaksikan dalam photo ini, perigi itu telah ditimbus.  Adalah amat sayang sekali.  Sayang, seribu dan beribu2 kali sayang.







Alkisah, sewaktu saya kecil, sekitar tahun 1970an, perigi ini dikenali sebagai perigi buta. Saya dan kawan-kawan tk berani datang main ke situ.  Di sebelah perigi itu, ada sebatang pohon bidara, seperti orang kampung kami panggil, bersamaan dengan buah mata kucing.. dan sebatang pohon kundang, yang isinya tersangat manis.

Bila musim buah, pohon bidara ini akan mengeluarkan buah2 yang amat manis, hingga naik mabuk saya memakannya. Hanya dik sebab pohon2 ini lah, maka saya hampiri juga perigi ini. Selain dari itu, tidak lupa juga, ada 2 batang pohon durian, dan 3 batang pohon manggis ketika itu (Sekrang, pokok manggis masih ada, cuma durian je dah reput ditelan zaman..).

Percayalah, bahawa masa kekecik tu, saya sangat berani, mencari durian dalam subuh gelap, pukul 1-2 pagi. (berani ekkk? hehhe..) ..pantang dengar bunyik durian gugur, saya akan keluar sorang diri, bersama lampu suluh ala-ala penyiasat seperti dalam novel-novel Enid Blyton.  Sangat terpengaruh dengan watak-watak dalam novel tersebut ketika itu OK !!.

Ular ke...kala jengking ke...atau apa2 pun, tidak menghalang saya susup sasap dalam semak di sekitar perigi itu mencari durian. Alhamdulillah, tk pernah jumpa pun ular sepanjang karier saya sebagai pencari durian itu.

Kembali pada cerita perigi.... ada juga sebatang pokok 'nanam' berhampiran perigi tersebut.  Sering orang-orang tua, menakutkan kami yg kanak-kanak ketika tu, dengan mengatakan bahawa pohon tersebut berhantu....huhu..sebagaimana juga perigi itu dikatakan berpenunggu.
Buah nanam - ambil dari Gugel

Kisah perigi ini telah beberapa kali menjadi tajuk perbualan di kalangan jiran tetangga yg merupakn juga saudara mara saya. Dulu, kalau tak silap, perigi ini pernah jadi tempat buangan sampah. Saya pun pnah kot buang sampah kat situ...err...entah.  Tak ingat. Tapi kemudian saya dengar sorang mak saudara sepupu saya telah mengambil inisiatif, membersihkan dan membaikpulihkan kembali perigi itu dengan kos yang besar. Airnya masih ada. Ia dipagar dan ditutup rapi. Masa tu, saya dah dewasa.  Dah berkeluarga dan keluar dari kampung.

Kemudian perigi itu kembali terbiar. Tak pernah pun menarik perhatian sesiapa.Pokok Bidara dan Kundang pun telah ditebang tanpa izin tuan tanah...amat sayang sekali.

Cuma baru-baru ini, apabila seekor kambing kepunyaan anak menantu mak saudara sepupu (telah meninggal dunia) saya itu telah terjatuh dan mati di dalamnya, isu perigi ini menjadi kontroversi.

Pulangnya emak saya dri berumrah, dia amat terkejut bila mendapat tahu anak menantu mak sedara itu telah membuat keputusan menimbus perigi tersebut...dengan alasan, takut anak2nya pula terjatuh ke dalam perigi tersebut nant. Sudah ! berlaku pertelingkahan dik kerana perigi pulak.

Tapi kalau difikirkan, memang tidak patut keputusan demikian dibuat...banyak cara lain bulih dilakukan seperti memagar dan membuat penutup perigi.. kann..!!

Perigi itu telah ujud, sebelum mak saudara saya yang berusia lebih 80 tahun itu lahir lagi. Ertinya, berkemungkinan usia perigi tersebut melebihi 100 tahun, dan ia merupakan satu bahan sejarah yang perlu dipelihara. Saya rasa, perigi ini mungkin menjadi saksi ketika kampung saya ini dibuka dahulu yang mana mengikut sejarah, ianya dibuka oleh keturunan anak raja Bugis yang merantau ke Tanah Melayu. (ada juga tulisan mengatakan kampung Linggi telah dibuka sebelum kedatangan Bugis lagi ! Cuma ketika itu ia belum dimajukan sehinggalah kedatangan orang-orang Bugis .)

Dari keturunan ini lah maka lahirnya saya dan penduduk asal kampung saya, iaitu Kampung Linggi yang sebenarnya amat berperanan dalam perkembangan perdagangan di tanah melayu suatu ketika dahulu di mana ramai pedagang-pedagang asing masuk berdagang melalui pelabuhan di Sg. Linggi itu sekitar tahun 1770an.

Saya minat sejarah, cuma bab ingat tarikh ni, saya lemah sikit. Sebab tu, kalau ada cerita2 sejarah, saya sentiasa ikuti. Terjumpa pula sebuat artikel yang ditulis untuk tujuan kajian pengajian seorang anak jati  Linggi di sini. Kalau rajin, baca lah...tapi kesahihan maklumat di situ, diragui.  Maklumlah, tulisan untuk mendapat markah assignment kan. Namun sumbernya dari orang-orang tua yang semuanya dah meninggal dunia dah pun ketika ini. Saya agak keliru bila penulis mengatakan orang Bugis di Linggi mengamalkan adat Temenggong.. kerana pernah saya baca di satu blog yg ditulis juga oleh anak Linggi jati,

Sistem kemasyarakatan Linggi tidak mengamalkan sistem keturunan berdasarkan nasab ibu sebagaimana Adat Perpatih tetapi sistem yang menekankan kepada nasab bapa. Sistem ini dikenali sebagai muafakat bil kitab wassunati qabulatan minat ustaz ilamanati atau Adat Linggi atau Adat Muafakat dan Kebulatan.


Saya lebih menerima fakta ini dari fakta lain tentang adat di kampung saya. Tentang bahasa, memang saya bersetuju, kerana penduduk di kampung saya tidak menggunakan bahasa loghat Negeri Sembilan.  Mungkin benar, kami menggunakan bahasa Melayu-Riau.

Ok..kembali kepada cerita perigi tadi. Saya menyebut berkaitan sejarah kampung ini kerana mahu mengaitkan dengan perigi tersebut.  Kita perlu menghargai kesan sejarah yang ada dipersekitaran kita.  Seperkara lagi, kita perlu menghormati hak orang lain untuk membuat sesuatu keputusan.

Bagaimana boleh sesuka hati menceroboh tanah orang lain lalu mengubah apa yang ada di situ tanpa kebenaran tuanpunya tanah.  Saya menyetujui emak saya dalam hal ini, yang membantah keputusan pihak yang menimbus perigi tersebut, kerana beliau telah diamanahkan menjaga tanah saudara tersebut.

Bila difikirkan, pihak itu sungguh tidak mengenang budi, kerana selama ini tuan tanah tersebut membenarkannya tanahnya dijadikan laluan untuk keluar masuk ke rumah mereka. Andaikata dipagarnya, maka nescaya, tidak ada laluan lagi...mana nak lalu memandangkan tanah mereka ditengah2 antara tanah orang lain. Namun tuan tanah tidaklah sekejam itu. Tpi bila property tuan tanah dicabuli...ini boleh menimbulkan kemarahan..!!!

Itu yang menyebabkan tuan tanah yang datang pada hari sabtu itu, membuat laporan polis...risau gak, kekalau nanti emak saya yang tinggal keseorangan diapa-apakan.

Selain dari itu beliau dan peguam beliau bercadang untuk membersihkan kembali perigi tersebut...(uuhh..nak keluarkan tanah 3 lori yang ditimbus ke dalam perigi itu????) dan menjadikan perigi itu sebagai bahan sejarah yang diiktiraf.

Saya mengharapkan agar isu ini tidak akan memutuskan silaturrahim antara sesama kami, dan melahirkan permusuhan berpanjangan kelak. Ketika kecil dahulu, isterinya adalah teman sepermainan saya.. mereka lah yang menumpangkan saya di rumah, dan membawa bersama ketika berjalan, berkelah, memandangkan saya dari kecil tiada berayah. Peliharalah ukhuwah antara kami ya Allah...aamin... itu antara doa yang saya pohonkan sewaktu berdiri di hadapan Kaabah tempoh hari. jangan sebabkan perigi, permusuhan tercipta.

Moral of the story;

1. Hendak berbuat sesuatu, mintalah izin dari yang berhak ke atasnya. Perbincangan dan pandangan dari orang lain perlu diambilkira.

2. Kita perlu peka dengan tinggalan sejarah nenek moyang kita.

3. Sentiasalah bersyukur dan berterima kasih kepada orang yang berjasa kepada kita. Tak balas tak apa.   Tapi jangan sekali-kali menyakiti hati mereka.



Sekian.


Monday, March 14, 2011

Kacang oh Kacang

Ada lagi nak cerita pasal perjalanan umrah ku untuk ku kongsikan bersama rakan taulan.

Mengenai sikap pemurah dan berlumba-lumba membuat kebaikan sewaktu di tanah Haram.

Sewaktu di dalam masjid, acik amat terkesima melihatkan sikap muslimin muslimah yg dari berbagai peringkat usia..yang dari serata dunia yang berkumpul di bawah satu bumbung yang amat mulia itu.  Terutama para muslimah dari Saudi dan Turki.

Memang mereka agak kasar dan nampak macam ganas je tang bab rempuh merempuh nih.  Tpi di sebalik kekasaran mereka, mereka memiliki hati yang amat mencintai Allah dan Rasul...mungkin dik kerana itu lah maka mereka sanggup berhempas pulas untuk mendapatkan tempat mengabdikan diri di dalam rumah Allah itu.

Apa yang acik bangga? apabila melihat mereka sentiasa memberi sedekah tak mengira apa yang mereka ada. Acik nak cerita kisah pompuan2 Turki yang selalunya menjadi jiran di saf solat acik.  Seperti yg pernah acik katakan, mereka, slalu buat acik rasa nak marah.  Tapi biasanya acik marah tak lama...kejap je acik  bulih lupakan amarah acik tu. Sebab mereka selalu menghulurkan kacang, kurma, atau apa juga makanan yang mereka sengaja bawa dalam masjid. (sonang yo pujuk acik kan....ulur kacang je, acik dah cool...hahahampeh..)

Mungkin agak janggal bagi kita untuk mengunyah jajan dalam masjid.  Tpi bagi mereka, itu perkara biasa.  Wajib ada jajan agaknya.
Acik pernah diberi kacang yang acik tk tau namanya.  Sampai sekarang acik mengidam ni hah...mencarik tk jumpa. Tapi memang acik teringin sangat kcang tu lagi..Acik namokan kacang tu kacang penyet.  Cubo gak carik kat encik Gogel...lebih kurang camni kot..
Kalu ikut nama kat gamba ni...nama kacang ni, kacang walnut..penyet ekk..??



Bukan tanak tanyo kat orang Turki tu...tpi bulih ke dia paham???  kok kito bebaso ayam, dio bebaso itik....adeiihh...lelama carik sendiri la...igtkan kok ada la jual kat tetepi jalan tu..hapahpun tak do..
Gamba wanita Turki, jumpa kat Gugel.
Tu baru kacang, selain dari tu, ado gak jemaah2 yang diberikan tudung2 yang agaknya mmang mereka bawa untuk disedekahkan pada jemaah dalam masjid.

Acik tekenang sekali sepertua...ada sorang muslimah arab acik rasa..sebab pakai jilbab n purdah gitu...mengeluarkan kueh yang kelihatannya seperti 'lempeng' kalau dalam bahsa kita...di koyak2kannya lempeng tu, lalu diagih2kan ke semua jemaah masjid yang berhampiran dengannya..
Acik tekejut bila wanita itu membaling lempeng tu pada 2-3 orang Turki, yang agak jauh jaraknya dari dia, walopun insan Turki tu menolak, enggan menerima. Tampak macam suatu paksaan untuk menerima sedekahnya itu..heheh...kagum..terlalu ingin bersedekah.  Mencampak gula2, kurma pun rasanya perkara biasa.
Mungkin bagi yang selalu pergi ke tanah suci ni...itu adalah perkara biasa.  Tapi bagi acik yang pers taim pegi ni...itu rasanya bagaikan satu kejutan budayo.

Ye...acik pun menerima lempeng mak arab tesebut...lalu acik makan sikit2...rasanya macam tose...
Sama gak dengan satu lempeng yang makcik Turki bagi kat acik.  Walopun keras kematu rasanya..masam2 cam tairu je...acik kunyah gak pelan2...sbb nak bagi pahala sedekah kat mereka2 itu..

Selain dari itu, acik amat rasa terharu bila tengok anak2 kecil turut sama berebutan mencari pahala di tengah2 para jemaah umrah di dalam masjidil haram itu. Mereka tuang air zam-zam dalam jag, dan pergi dari seorang ke seorang, menawarkan air tersebut.  Bila habis, mereka kluar, tambah lagi air dalam jag tersebut. Anak2 kita, (anak2 acik la...) tk penah pun acik didik buat camtu..terharu sungguh.

Tu belum cerita camner diorg..yg lelaki ni berebut2 nak mengusung mayat yang dah selesai disolatkan...belari2....bekejar2...habih tak pun, berteriak .."TARIQ...TARIQ....!!" meminta orang ramai memberi laluan agar laluan mayat tidak terhalang sewaktu hendak dinaikkan ke van jenazah.

 Begenang airmata...sebab acik sendiri banyak mensia-siakan peluang berbuat amal walaupun ditawarkan kekadang tu.

Moga Allah mencuci hatiku, membersihkan hatiku, dan ibuku, rakan2 sejemaahku, yang turut sama dalam perjalanan suci itu.

Ya...aku mahu jadi sorang insan yang akan berebut2 membuat kebaikan..seperti mereka yang aku saksikan dalam rumahMu itu....dan aku akan lari jauh dari segala kejahatan dan maksiat dunia.

Jadikan aku ya Allah, hambaMu yang mencintai kebaikan dan jauhkan kami dari segala kejahatan dan tipu daya dunia ini...Aamin..ya Rabbal a'lamin.






Aku belajar lagi

 Petang minggu ni acik berbual2 bercerita pengalaman waktu berumrah bersama sorang rakan yang senior bab Haji dan umrah.

Dalam bercerita2 tu, terkeluarlah cerita tentang ragam jemaah yang datang dari negara2 lain tu.  Terutama, Turki, Indonesia, Pakistan dll.

Acik memang setiap kali waktu solat, kluar ke masjid awal. Untuk mendapatkan tempat yang selesa, strategik, untu senang ambil Quran dan senang keluar bila dah habis solat nnt. Tapi, camne awal sekalipun, tetap kena himpit dengan jemaah yang godang2 badannya, waktu mereka yang lewat datang tu nak mencari tempat untuk bersolat. Memang menguji sungguh.

Kawan acik tu kata, kita tk boleh marah kalau berlaku perkara yang menyakitkan hati kita waktu di tanah haram tu.... huhu..acik teringat, satu peristiwa, yang memang buat darah acik menggelegak sungguh...kalu tak silap acik, jemaah dari Pakistan. Yang tiba-tiba masuk di hadapan acik, yang mana sebenarnya, mmg dah saf terhadapan, dekat dgn dinding dah. Memang Slamber dek je dia melabuhkan punggungnya di hadapan tempat sepatutnya acik sujud tuh. Acik n gang tk mau berundur...sebab nnt menutup pulak ruang orang belakang nak sujud.

So, kami bebuat tk tau, dan minah Pakistan yg hidung tinggi tu pun buat tak tawu gak. Acik bayangkan, camne la minah tu nak sujud kat dinding rak Quran tu nanti...melainkan waktu bangun nnt ada kosong di celah acik dan lain2 waktu saf telah dirapatkan.

Tiba-tiba minah tu baring di hadapan kami dengan sungguh selamber giler...dia dah tau kami marah, sebab dia duk depan kami centu...dia tambah lagi marah kami., dengan berbaring sambil nunggu bilal iqamah..aduyaiii...menggelegak darah acik rasanya.  Macam-macam acik bayangkan nak buat kat dia.  Rasa nak pauk yo dongan kapak kek leher dio tu...tak pun raso nak cepok2 je muko dio tuh...Astaghfirullahal aziiim.. kontrol...kontrol, tk tunjuk kemarahan..sehinggalah bilal iqamah, akhirnya dia berjaya mewujudkan tempat bersujudnya...dengan cara membiarkan kami bersujud di telapak kakinya....huhu..sib bek bukan acik yg betul2 di belakangnya.

Tu lah yang acik citerkan kat kawan acik.  Tapi kawan acik menegur sikap acik.
"Kau tk bulih marah mcm tu..sebab orang itu Allah hantar mungkin untuk menguji kesabaran kau..dan kawan-kawan kat situ.!!"
Aduihh...!!  Ada benarnya. Maka terasa lah telah cacat ibadah acik sbb marahkan si pakistani tadi tu. Ampunkan daku Ya Allah.  Acik anggap umrah yang pertama ini latihan untuk Haji atau umrah acik yang akan datang. Namun acik tetap mengharapkan moga Allah menerima amal ibadah acik sepanjang di sana.

Moral of the story... banyakkanlah bersabar dalam hidup ini.  Maka Allah akan memberikan ganjaran yang tidak terhingga yang tidak kita ketahui kiraannya. Andai anda ada yang berhasrat untuk berumrah atau naik haji tahun ini, bersedialah dengan benteng iman dan benteng takwa serta cukup bekal kesabaran, untuk melalui situasi2 seperti ini.

Sekian, Wassalam.

Sunday, March 13, 2011

Rosak sudah

Salam hari minggu buat semua.
Hari ni acik ni kembali memasuki alam cyber, menjejaki kembali ruangan blog yang sudah tidak begitu rancak seperti dulu lagi ni.  Alhamdulillah. Masalah yang PC usang acik hadapi, telah dapat diselesaikan. PC dah ok. Tak perlu fikir beli yang baru lagi. Walaupun usianya telah lebih seploh tahun..namun ia masih berupaya berkhidmat untuk acik.

Hmm...PC sudah OK. Waktu PC rosak, terasa bagaikan separuh nyawaku pergi. Kini, sesuatu yang lain, yang juga bagaikan nyawa acik, telah rosak pula. Video cam acik!! Maka separuh lagi nyawaku pergi...

PC mungkin senang diperbaiki. Tpi video cam ni? uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Rosaknya ketika di penghujung umrah dan ziarah acik di Madinah. Tiba-tiba je tk boleh nak ditutup cover tape nyer...ye...guna tape..ni model lama dulu.  Retinye...lepas ni, semua rakaman dalam tape udah tidak dapat nak di view lagi..sbb tidak ada sudah player nya..itu yang lagi sayang bila dipikir2kan.
Saper tau? ada tak agaknya jual lagi video cam pesen lamo nih? seken hen pun tk per la...janji bulih mainkan tape2 memori daun pisang acik nih.

Camana pun, acik nak terai gak antar kidai untuk repair.. Moga masih bulih diselamatkan.

Sekian update untuk hari ini.  Tunggu..cerita2 baru dalam masa terdekat nih...*maklumla...org baru dapat PC, besemangat!!

Friday, March 11, 2011

Kutinggalkan RumahMu


Kutinggalkan rumahMu, kutinggalkan *Fatmah Zahraku...

Selamat sudah acik mengerjakan umrah buat pertama kalinya dalam usia gini. Terima kasih atas doa kawan-kawan di sini.  Syukur Alhamdulillah...syukur atas nikmatNya, izinNya, rahmatNya, rahmanNya. Diberikan kesihatan, diberikan kemudahan, diberikan rezki, diberikan izinNya, dipelihara keselamatan dan kesejahteraan sepanjang waktu acik di sana.
Malam di Masjidil Haram

curi2 ambil gambar Kaabah dari dalam masjidilharam. (Peristiwa kantoi dgn Mak Guard Masjid, sebab bawak kamera ke dlm masjid...huhu..)


Mak acik and the gang..berehat seketika selepas selesai Saie dan Tahallul.
 
Kak Mar, kenalan sewaktu di sana..moga dalam rahmat Allah selalu.
 

Di luar Masjid Nabi, Madinah.  Waktu ni kena halau dgn Mak guard Masjid ni, sebab ada bawak kamera ...panjang citernya...kamera tu dah rosak pun..dah check out hotel, abihtu, nk tinggalkn kat mana? Tepaksa bawakla...Mak guard tu tk kasi masuk gak. Dia suh solat kat luar masjid.."outside!!" katanya... adeyyhh.. 
Apa yang acik rasa? Macam rasa orang2 yang ke sana jugalah...rasa tk puas, dan ingin ke sana lagi..walaupun ujian dan kesusahan dihimpit, ditolak, dirempuh sewaktu tawaf, sewaktu menunaikan solat jemaah..namun tempat keramat itu tetap menjadi keinginan kita untuk menjadi tetamuNya.  Kita tidak pernah serik... begitulah agaknya yang asik berulang ke sana rasakan.  Acik juga, kalu berkemampuan dan diizinkan Allah nak pergi banyak kali ke sana...yg penting, acik dapat menunaikan rukun ke5, naik haji... moga Allah makbulkan. Subhanallah.  Astaghfirullah, Alhamdulillah.

 *Fatmah Zahra, adalah seorang kenalan yang berasal dari Morocco berkahwin dengan arab Makkah dan tinggal di Belgium.. Acik mencari2nya sehingga saat mahu melangkah keluar dari Tanah Haram itu, namun tidak ketemu. Berjumpa hanya dua kali...kali pertama, berkenalan, macam ayam dgn itik berbual, kali kedua hanya untuk bertanyakan namanya... tk sampai hajat untuk melihat wajahnya, dah dia berpurdah sepanjang masa...macamana acik cam dia? melalui anak kecilnya, Abdellah yg comel itu..moga hidupnya dipelihara dan tergolong dalam golongan orang-orang yang masuk ke syurga Allah...Aamin.
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-