Sunday, June 29, 2008

best lagu nih.

aku sebenarnya baru balik dari kursus di Genting. Letih. Tapi aku ndak juga hapdet blog aku nih..so, tanpa memenatkan otak aku mikirkan idea nk nulis, aku tampal jer la lagu ni... motifnya... Aku letihla..... lagu ni relaks...tapi syahdu... Tringat orang yang aku sayang, yang dah tk ujud lagi kat dunia ni.... Tak kiralah, dia sayang aku ke idak....yang penting, dia orang yang aku penah sayang bangat. Moga dia aman di sana... Al Fatihah.

Izin Ku Pergi

Sinaran mata
Cerita segalanya
Duka lara terpendam
Memori semalam
Tinggal segala cinta
Tiada kembalinya
Lama dikasih kita
Kau bawa bersama
Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi
Sedetik asmara syurga
Selamanya
Pergilah rinduku
Hilangkan dirimu
Tak sanggup menanggung
Derita dikalbuku
Pergilah sayangku
Bermula semula
Semangat cintaku
Membara kerana dia
Tiada niatku
Tersemat dijiwa
Setia bersamanya
Cinta murni berdua
Beribu teguhnya
Mimpi indah mekar
Saat cinta bersemi
Sedetik asmara syurga
Selamanya
Pergilah sayangku
Bermula semula
Semangat cintaku
Membara kerana dia
Tiada niatku
Maafkan aku duhai kasih
Izinkan ku pergi

Friday, June 27, 2008

hari gaji

semalam hari gaji bagi kakitangan awam. Aku tk ikut kuar cam member2 yg lain...cam biasa, aku suka duk diam kat tempat aku, melayan pasaan yg serabut manjang. Yang lelain bertebaran di muka bumi Putrajaya ni, menyerang terutamanya kubu utama musuh...iaitu...Alamanda.

Dan memang tk penah jadi, katanya, terlalu ramai orang yang beratur q, nak kuar duit...Nampak sangat impact dari kenaikan harga minyak, smua orang kehabisan duit...betui ka??? Sibla aku tk kuar sama beratur kat situ...mesti nnt aku masuk lewat ke pejabat. Aku senornya plan nak pegi pepetang nanti, lepas waktu kije.

Aku dah bgitau Shahmah, petang nnti kita gi Carrefour, beli meja yg offer tu...untuk kegunaan Shahmah. SIan lak aku nengok dia 'menjalar' atas tikar, menggunakan laptop dia...tak pun dia ceroboh bilik kakak dia utk guna meja kt bilik tuh. Pastu dia akan buat sepah kat bilik anak dara tu, maklumlah tuan dia tk balik2, tgh sibuk uruskan mnggu orientasi pelajar UPM...adik dia pun lagi la payah nak balik....sbb bukan cuti sekolah.

Itu yang tiap kali kakak dia balik....bising dia membebel sbb jumpa memacam 'barang' yang menggelikan dia, kat atas meja belajo dia tuh...Shahmah la punyer kijer tuh... Sambung citer tdi...tepat 4.30 ptg, aku punch card (salu telupa..) turun ke basement nk gi amek keter. Sampai di basement, aku ngan Shahmah tekejut sbb ada keter lain melintang depan keter kami..parking haram....huhu...kami tunggu bapak lah lamanya...tk ada gak tuanpunya keter tu turun.

Akhirnya lalu sorang jejaka hensem, tgk gelagat kami...dan dia ternyata kenal dengan tuan punya keter unser tu..Alhamdulillah...dia call tuan/puan kereta tu....jadikan cerita...aku kenal la pulak kat dia tuh...jiran satu blok rupanya...huhu...tak jadi aku nak marah kat dia...sbb tk reti2 lepaskn handbrake kalu nak parking depan keter orang. Biler dia dah alih keter tu....baru la aku ngan keter cik ida yang juga trperangkap tuh dapat lepas kuar...tapi gitu lah, masa dah terbuang lama kat basement tu. Lalu aku batalkan niat nak ke Alamanda beli meja...akhirnya aku hanya balik rumah dan berehat ajer kat rumah. Petang tadi, Khamis, baru aku dpt gi alamanda dgn Shahmah.

Tapi stock meja tu plk dah habih...last2 aku merayau jer lah..,..sok baru barang sampai... adoi...ngantuk mata acik..dah la tu..punggung aku sakit nih....tadi jatuh tangga....adoii....sib maria halang aku...klu tak, aku ski smpi bawah tingkat tuh....hahah.. Wassalam

Jalan mana....nak ku tuju...

aku terfikir..kenapa, kalu kita tahu sesuatu jalan itu penuh dgn lubang....ada jambatan runtuh....ada paku..ada duri...tapi kita tetap ikut jugak jalan tersebut.
Sedangkan kita tahu, ada jalan lain yang lebih baik...lebih selamat, walaupun kita faham bahawa kalu kemalangan hendak berlaku, ia akan tetap berlaku.

Tapi apakah kita akan tetap memilih jalan yg tak elok itu, sedangkan jalan yang elok itu ujud???? Adakah kita akan memilih jalan yang pastinya akan membahayakan perjalanan kita, daripada memilih jalan yang elok dan mungkin mnyebabkan kita selamat sampai ke destinasi kita?

 Atau sekiranya ada satu jalan yang jauh.....penghujungnya ada kebun buah yang sedang menunggu kita menikmati hasilnya.. dengan sebuah jalan yang dekat, dan sepanjang jalan ada bertaburan emas permata di 1 km permulaannya...tapi dipenghujung jalan ini, hanya ada hutan yang tebal penuh dengan binatang buas...atau ada sungai yang penuh dengan buaya ganas menanti mangsa.... maka, jalan manakah yang akan kita pilih??? 

Aku teringat satu lagu DJ Dave/sanisah huri tahun 70an dulu... Jalan mana...nk ku tuju, tunjukkanlah....mana satu.... Well...depa ni pun mintak tolong tunjukkan jalan...so, penting memilih jalan yang betul.

 Udah solat istikharah?....dan tetap jalan bahaya tu jugak yang diberi petunjuk???? hmmm...no komen.. istikharah tu dari Tuhan atau syaitan...mudah-mudahan dari Tuhan Rabbul Jalil... artikel penuh

Thursday, June 26, 2008

Apa punya laki..

Pagi ni aku sama lif dgn sepasang suami isteri. Bukan pagi ni jer aku selalu sama dengan pasangan-pasangan suami isteri. Tetiap pagi mesti ada..ye lah...dah kuarters tu tempat suami isteri duk..mang la yg gunakan lif tu suami isteri ngan anak2 sekali. 

Aku dan beberapa kerat lain je yang tk ada pasangan...bukan tu masalahnya. Masalahnya, aku jadi marah tul klu tengok isteri dokong anak, dengan bembarang sangkut kiri kanan bahu...yg si suami asik dok gosok taik mata je.

 Tak ada hati ke nk tolong ringankan bebanan isteri tu...huh...apa punya suami la mcm ni...nk tunggu suruh agaknya baru nak tulun isteri. Sekurang-kurangnya, dokongla anak tu..bia isteri bawak barang-barang. 

Memang nampak tk gentleman langsung kalu somi jenis macam ni. Tak prihatin langsung untuk sama-sama menanggung beban penghidupan. Itu kalau angkat barang. agaknya kalu ada masalah kewangan,pun lepas pada isteri....'ngko tanggungla sendiri...' huhu...

 Aku tk ngata semua lelaki. Adakalanya aku berjumpa gak dgn lelaki yang begitu perkasa, bawak semua barang isteri, dan isteri senang lenang berlenggang lenggok je jalan. Pun aku tk baper senang nengoknya....sbb pompuan jenis camni, seolah2 menjadikan suami tu kuli....ni mesti Queen Control...tapi tak semesti la yg gitu, Queen Control...maybe jenis sakit, langsung tk leh nak angkat barang kot...

 Apa yang sepatutnya, pompuan tu pun bawakla barang sesama...tapi bio si suami yang bawak barang yang beberat. Barulah di katakan yg saling bekerjasama dalam rumahtangga. Dari keprihatinan mengangkat barang ni pun orang dah baca jenis suami/isteri mana diorg ni kalu dalam rumahtangga... suami prihatin, dan isteri timbangrasa. ..itu yang kita mahu.

 Jangan si isteri sakit, si suami masih suh bangun buat keje....si suami sakit, si isteri masih nak ajak gi shopping...sungguh tk patut... Udahlah...aku masih berserabut otak..ok..don wori dear friends... time will cure my pain. Kener jaga kaunter pagi ni...daa..

Tuesday, June 24, 2008

merapu marang sekeper

Semalam aku belajar jalan sorang diri, joging sorang diri, shopping sorang diri. Aku selama ni tk sedar bahawa aku memang sorang diri pun. Aku perasan yang aku ada sahabat. Ada kawan penghibur waktu sunyi. Rupanya, mereka tu semua hanya pinjaman semata. Pinjaman perasaan. Pinjaman Tuhan. Ia hilang dan berganti dan akan terus berulang begitu. Sehingga aku ditinggalkan kesorangan dalam kubur yang sempit kelak.

Aku tak sedar bila mana kawan yang berpura menjadi kawan. Aku tk nampak bila kawan mempermainkan aku. Aku tk perasan bila kawan mengetawakan aku di belakang.
Aku tk faham kenapa kawan tu nak berpura. Aku tak faham kenapa kawan tu nak permainkan aku. Dan aku tak faham bila kawan tu ketawakan aku. Lagi aku tk faham bila masa kawan tu ikhlas berkawan dengan aku. ...aku tk tau.... yang aku pelik, kenapa kawan ingat hari lahir aku, aku heran, kenapa segala tentang aku dia tk pernah lupa. Aku tk faham, kenapa kawan sanggup tolong aku dalam banyak hal.

Dan sekarang aku tk nak tahu. Yang aku tahu, aku nak terus hidup, buat kerja aku, jaga anak-anak aku...aku nk enjoy, happy, buat apa yang aku suka...tk kira lah dengan siapa. Yang penting, aku nak jadi hamba Allah yang beriman. Aku klu boleh nk elak dari sakitkan hati orang. Tapi aku tetap manusia, yang kekdg nakkan kebaikan hingga aku tk sengaja atau sengaja sakitkan hati orang.

Aku selalu bagitau sorang kawan, usah menangis, usah sedih, usah susah hati. Kerana semua itu hanyalah perasaan yang kita boleh adakan dan hilangkan. Perasaan bukan seperti satu hardware komputer....yang nampak dan boleh kita ubah2kan.... ye...betul. Tapi sebabkan perasaan tu hanya sesuatu yang seperti angin, tidak kelihatan, tapi berasa tiupannya. dan ia akan datang dan pergi bila tiba masanya.

Sekarang, aku kena praktikkan falsampah aku tuh. aku tk boleh sedih...aku tk blh bermuram, aku tk boleh susah hati... aku kena neutral....pasrah dan lupekanje....ehh...cam pernah dengar perkataan tu... ye....LUPEKANJE.......
Aku benar-benar tak faham, bila ada kenkawan yang kata aku tk faham. Apa yang aku kena faham?...faham yang aku ni sebenarnya seorang diri? huhu...aku merapu pepagi ni....suka hati aku lah. Sebab aku yang tak sudah dengan kebengangan aku.

Sunday, June 22, 2008

duit vs rabun

arini adik sepupu aku nya walimatul urus. Aku tk pi pun. Nk pi kijer sat lagi. Hati tu ndak pi. Tapi tgk dlm purse aku, duit tinggl ciput...mlm tdi ada sekeping not 50. Tiba2 si yani muncul, senyum2...
"ummi...pinjam akak 50, akak nk buat spek..spek akak da ilang...!"

Adoi....hati sorang ibu.... bagikan la duit last kopek nk wat banjer tu...sementara tunggu gaji minggu ni...

dalam bank ader gak ciput lagi.. cukup la nk tuang 2x minyak keter. Tapi tk nak usik...tkut ada apa2 emergency dlm sehari dua sebelum gaji nih.

Pehtu si kakak tu lesap....balik ke kolej 11 dia.

Aku risaukan si yani tu. Suka merisiko kan diri sendiri. Mata dahla rabun, bawak motosikal memalam...main redah jer tuh. Sebelum ni kan aku dah cerita, camner dia jalan kaki ntah baper kilometer memalam, sorang diri. Dia suka merisaukan orang lain. Dia nmpak cam tk risaupun.
Aku peratikan dalam banyak segi dia merisaukan aku terutama;

Segi pelajaran
Segi keselamatan diri

Segi pelajaran, dari PMR lagi...pelajaran dah sakit2...tapi dia lepas gak, camtu gak SPM..matrikulasi....dia lepas secukup makan.

Kemudian kat U skrg ni...sampai dah nk benti bajar...nk kawin la...nk keje la.. tapi setakat ni dia masih boleh bertahan. Yang risau sangat2...ummi dia...nenek dia...

Kemudian, segi keselamatan diri... dia ada sejarah hitamnya sendiri. Tapi yang terkini, tu la...jalan kaki memalam sensorang lepas motor rosak. Aku tk nak tambah lagi dengan risiko mata rabun dia tu. Nk suh bawak keter, aku tk yakin dia bawak...walaupun lesen dah tk de 'P' dah pun. Motor jer lah yg dia bani bawak ..tu pun aku seriau kalu naik ngan dia.... (dia lom blh tanding 'ke skilan' ummi dia lagi...) tapi dlm keadaan rabun....huhu.... aku risau teramat...tu pasal aku sanggup bagi duit last kopek aku kt dia..asalkan dia dapat buat spek baru smula.


Aku rasa, dia ni banyak warisi keberanian aku...(ehh...aku bani ekk...hehhe..) ye la...sesikit. Dia akan jadi seorang wanita yang berkaliber, yakin, jati diri, berani, dan tabah dengan ujian hidup. Tapi aku doakan dia tk akan dpt nasib sama cam aku.... Aminn..



Aku amek balik duit 50 tu... sbb spek lama dia aku dah jumpa. Petang tadi aku pi hantar kt kolej dia... dan aku mintak balik duit tu... (hahaha..emak yang buruk siku...)..abih..dia tk jadik buat spek baru...wat per nak bagi dia pegang duit bebanyak..??!!...bebudak tkleh simpan duit bebanyak..kecuali nk guna jer....huhu...

Moral of the story...aku sggup bekorban hingga tk bebelanja untuk anak2 aku...tpi, tk kan berkorban klu diorg telebih blanje..pasni, klu nk buat gak spek bru, blh bagi subsidi...

Friday, June 20, 2008

lemah tak semesti gagal..

Kemaren, si Kakak ym acik, kata ;

Ummi..pointer akak dah naik.. dah boley sambung ptptn semula..

Alhamdulillah, aku lega. Selama ni acik memang selalu marah-marah pada dia, sebab prestasi merudum. Seribu satu sebab acik carik untuk dipersalahkan. Antaranya, sebab dia terlalu aktif di kolej. Aper taknya...kejap camping sana. camping sini, pastu turun gunung sana...naik gunung sini pulak..tk cukup lagi tu, masuk utan sini, kuar hutan sana...
Sampaikan pernah sekali waktu tu, dia balik dari hutan mana entah, naik motor, motor rosak tak boleh nak start. Nak call acik, henpon dah abih bateri. Dengan badan penuh dengan gigitan agas, dia berjalan kaki sorang diri dari susur jalan nak masuk ke Putrajaya hingga ke rumah kuarters kami ni! Jauh tuuuuuu.... 2 jam baru sampai rumah. Motosikal ditinggalkannya kat tepi jalan.






Ni lah motor carik makan acik...yang rosak tuh....




Sampai umah, acik nengok dia pun tekejut. Dah macam alien from outer space. Terkajuit gakla dengar citer dia berjalan kaki sejauh tu dan kesal sebab dia tk tipon....

Dah...tipon tk de bateri.... kata dia.

Risau kekalau jadi apa-apa sepanjang jalan tu.

Ada orang nak ajak tumpang, tapi kakak tk nak...takut...

Huh...elok gak tu....tapi bayangkan, budak pompuan muda jalan kaki memalam....dengan angkut barang...dengan helmet kt kepala...huhuhu...acik nak gelakpun ada.... sebenarnya risau giler.

Umur dia dah doploh satu... ader tk risau..

malam tu jugak, ajak adik dia si shahmah pi tgk motorsikal buruk tu. Kot-kot la boleh pebetui. Fuhhh...mang jauh giler dia berjalan kaki. Dah la dalam keadaan letih baru pulang dari jungle tracking tuh.!! Sibla shahmah ada. Malam tu dah terlambat la nak panggil mekanik. Esoknya barulah shahmah uruskan motor tu....(dengan merengus2...menyusahkan abang je...!!)

Dan Alhamdulillah, tk banyak la yg kena untuk baiki motosikal buruk aku tuh. Yang mahalnya, pengalaman si kakak tuh. Tak terbeli rasanya. Kalu acik le...confirm nangis teduduk tepi jalan tu...

Ok..balik ke citer asal (da lari tajuk ni..) ..nk kaitkan dengan kemarahan acik kat dia.

Dah la dia letih centu....acik bebel lagi kat dia...suruh letak semua jawatan persatuan dan kolej yang dia pegang. Acik kata;

Udah tu...jangan giler kuasa sangat pegang jawatan itu ini....letak semua jawatan dan tumpukan pada pelajaran ! Sekarang, pointer tu dah tahap bahaya....dah rasa payah nak kejar. Jangan nak memain lagi belajar. Nak tukar course pun, too late... orang dah pegi separuh jalan. Duit dah banyak habih... (duit ptptn tu la....bukan senang ooo nk bayo balik..)

ala ummi....tggu la result sem ni....kalu turun lagi, baru akak letak jawatan...

abih tu...klu dah turun lagi....kamu boleh kejar...??? Dah terhantuk baru nak tengadah? bila nasik dah jadik bubur...baru kamu nk nyesal??

kalu nasik da jadik bubur, makan jer la....sedap gak....hahha..

huh...nak memain lagi tu.. (acik gelak gakla dlm ati...)

Dia diam jer...bekurung dalam bilik. Masih teruskan ym dengan kekawan mana tah.. masih teruskan tgk movie online thru laptop dia tu. Geram aku.

Sebagai anak sulung, dia aku harapkan bagi contoh kejayaan pada adik-adik.

Setakat UPSR, dia bejaya membakar semangat adik2 untuk ikut jejak dia dapat 5A. Masuk asrama, di tahap PMR, dia dah tunjukkan kemerosotan dalam pelajarannya. Dia tidak berjaya dengan cemerlang. Tapi masih berjaya stay lagi kat asrama tu...Tahap SPM pun merosot gak.. mang acik risau giler masa tuh. Bila keluar result...mang tk seperti diharapkan...tapi memandangkan dia lepas gak, untuk dapat tawaran sambung bajar ke matrikulasi, acik lega. Alhamdulillah lagi...

Habis matrikulasi, dia dapat pulak tawaran ke UPM...walaupun pointer dia amat merisaukan acik masa tu. Dia masih dapat peluang ke IPTA.

Sekarang dia dah tahun dua kat universiti. Aku sentiasa risau selagi tk habih pengajian dia ni. DIa kata course dia susah.. acik kata;

Belajar, mana ada yang senang???

Namun, dari smua yang aku ceritakan tu...aku dapat buat kesimpulan,

-bahawa aku perlu terus berdoa untuk kejayaan anak2 aku.
-Aku perlu yakin dengan kebolehan mereka.
-Dan aku perlu sentiasa bersedia untuk terima sesuatu yang mengecewakan kerana dalam hidup ini, kita tidak akan selalu berjaya dapat apa yang kita mahukan.
-bukan mudah untuk mendapat kejayaan.

Sama macam kes shahmah dulu, aktiviti luar, kalu silap aturan, memang boleh menyebabkan tersungkur gagal dalam pelajaran.

Tapi kes si kakak ni, dia tetap tak mahu letak jawatan dia. Bebetul giler kuasa. Anak saper tah....uhuhu...

Memang dia minat giler dengan apa yang dia buat sekarang ni. Sbb tu dia pertahankan, tak mahu letak jawatan.

Mana tau, akak boleh dapat kerja nanti dengan aktiviti2 yang salu akak join tuh...

huhu....aku bimbang dan akan terus bimbang selagi dia tk abih bajar..




Nak mendaki sampai ke puncak, bukan sesuatu yang senang. Ada yang sampai, ada yang tak sampai. Kalu dah sampai pun, kena jaga jugak, jangan sampai tegolek jatuh ke bawah. Tapi ada gak yang dah jatuh ke bawah lembah....dapat bukak kebun, subur, banyak hasil...tpi kena kerja kuat la...
Sesungguhnya, perjalanan kita masih jauh.

Cen: Acik pun salu gagal dalam hidup, dalam pelajaran, dalam pekse, dalam mendidik anak dan diri sendiri, dalam usaha menjadi anak dan ibu yang baik. Tapi dalam kegagalan, ada kejayaan, dalam kelemahan, ada kelebihan.

Wednesday, June 18, 2008

apadajadi ngan aku ni..

Dalam minggu ni aku sik nk tdo je bila balik dri keje. Semalam pun camni... aku dh plan cantik2 dah nk pi ikut kelas kt masejid yg da lama aku tk pi. Siap cakap ngan Shahmah,
"Umi nk pegi mesejid malam ni... kamu tk pi memana kan??" Dia hangguk je.

Dahla mggu lepas aku tk pi, alasan, demam. Minggu ni...alasan ngantuk...???? Patut ka???
Tapi mang aku ngantuks sangat2...pas maghrib, mata aku cam penuh ngan syetan yang begayut2 kt kelopak mata aku nih..
Setan tu cam kata.. "Acik toksahla pi masejid....acik penat...acik letih....acik tdo jer lah..."

Huwaaaaaaaaaaa...aku tegoda gak akhirnya. Aku trus cam kener penama tu...ala...pukau...ha....kener pukau kah aku ni..?? sampaikan sms dari kawan jauh aku pun aku tk sedar biler masuknya...tau2 henpon kt dlm tgn aku...dan aku picit...tenmpak la berbalam2.... kelabuuu je tulisan tuh... dpt la baca sesikit... aku nk jawab sangat...tpi aku ibarat robot yg da abeh bateri masa tuh... Maafkan acik wahai teman. Malam ni acik bukan macam acik di malam2 yg biasa, meminta teman-teman menemankan acik... mengacau kawan-kawan dengan mesej acik.. Acik pensan malam ni.

Moral of the story, Syaitan memang dengki kalu kita nk pi majlis agama...majlis bebaik. Ada jer masalah yg ditimbulkannya kat kita. So, spatutnya, kita lawan. bentengkan diri kita dengan benteng iman...perisai takwa.

I need rest

otak aku perlukan rehat. aku tk blh menulis sementara waktu ini. Balik kerja, aku rasa sungguh letih. dan aku pun menidurkan diri. aku tk boleh berterusan mengadap PC ni.
Main badminton pun aku batalkan hari ni. Semua kawan2 ada agenda masing2. Aku pun sakit kepala. Lalu aku serahkan pada Shahmah dan kenkwannya untuk memenuhkan gelanggang hari ini.


Ni la kenkawan dia yang salu ajak shahmah keluar. malam tdi dia kua. sampai kul baper tah..
tk per...hari ni aku minta tlg , penuhkan court badminton..aku yang tk ada mood

Sunday, June 15, 2008

Merepek

Aku baru balik dari Port Dickson...pecaya atau tidak....semalam aku pegi...pagi ni aku balik!! Dengan Cik Ida. Kami bedua hari kemaren (kul 10mlm) dok mikir....camner nak ilangkan tensen.

Aku tensen dgn masalah2 aku..cik Ida pun ngan masalah program dia. So, cik Ida kata kat aku pd kul 10 mlm semalam. ..jom kak...kiter pegi Port Dickson. Aku aper lagi, besiap dlm masa 5 minit.... beach...here we are..

Masa kami sampai, air laut dah mula nak pasang..semakin lama, air semakin naik. Aku sempat melontar joran bersama umpan, mancing ikan di pergigian pantai..tpi tk dapat sekoq pun... cik ida dok merenung laut sepanjang se jam masa di pantai tdi..

Dan pukul 2.25 pagi hari ini, kami sampai semula di Putrajaya...keletihan... aaahhhh..aku ngantuk sgt..tk leh nk kutuk mengutuk kat sini arini.

Hari Bapa???

Salam untuk sesemua kaum yg bergelar 'bapa'. Wlupun aku dari kecik, tk der bapa, anak-anak aku pn tk ada bapa...(ada mcm tk der je...) Ingatlah, bahawa 'bapa' adalah gelaran dan pangkat yang amat berat tanggungjawabnya. 

Bapa yang tidak menjalankan kewajipan sebagai bapa, jgn harap nk sambut hari bapa. Yang menjalankan tgg jawab sebagai bapa...tk yahla tgu hari bapa...hari-hari kena sambut hari bapa. Bapa adalah ketua keluarga.

Bapa, amat banyak pengorbanannya...(tapi bukan bapa ayam, yg banyak bekorban untuk ayam-ayamnya...heheh) Aku rasa, anak aku tk tingatpn nk sambut hari bapa dgn bapak diorg. Bapa diorg tk penah pun ambik tahu pasal diorang, besar mana dah diorang, kejayaan diorang, kesusahan diorang, sakit pening diorang, bahkan tk penah saksikan mereka semakin meninggalkan usia belasan (teenagers) mereka.

 Bapa diorg mungkin ingatkan diorang..(ye la tu...) tapi tk amik inisiatip untuk mencari anak2nya, apalagi bertanyakan bagaimana mereka membesar. Takperlah....sebenarnya, bapak diorg ni tk yahla nak sambut hari bapak, sebab hari bapak tu, aku yang punya...setelah 21 tahun aku besarkan anak2 aku sendirian.....

Bapak diorg ni sama dengan bapak2 yang hanya tahu kawin sana sini, buat anak sana-sini...tpi tk reti yang memikul tanggungjawab. So, Selamat Hari Bapak dan Hari Ibu pada aku ... dan yang senasib dengan aku. 

Tabik spring buat bapak2 yg bebetul menjalankan tggjawab bersama menjaga dan mendidik anak-anak menjadi anak-anak yang soleh dan solehah serta berguna pada nusa dan bangsa.

Friday, June 13, 2008

Arini tutup kedai

bz..nk study...sok pekse. Malam tdi gi merayap menjalankan tugas part time....pastu balik letih..dan trus tdo... pagi ni ada perhimpunan Bahagian..huhu...anak banak masuk kumpulan Nasyid..

tengahari...study with my study group....huwaaaaaaaaaa...mlm ni komfem tk leh nk nulis lagi sbb nk study..knkononnya. Memang da tetua ni payah sikitkan nk blajo....hati dah gelap...payah nk ingat...habih camno.. Wish me luck... Kak teh....sok la saya masuk kat dizzrd.

Thursday, June 12, 2008

Susahnya nak jaga

jaga saper? Jga hati kawan. Sejak masa sesekolah dulu kita tentu dah rasa pahit manis dengan kenkawan. Kalu kita duk kosi tetengah, mesti ada kawan sebelah kiri, kanan, depan dan belakang. Atau kalu pun kita duk kat koner lot...mesti ada kawan kat depan dan sebelah kiri atau belah kanan kita.

 Ngkorang pernah tak ada masalah dengan diorang? Misalnya kalau yang depan panggil, tetiber yang belah kanan pun panggil, yang mana ngkorang akan layan dulu? Panggil pulak serentak...sorang lelaki hensem, sorang tk baper hensem. Atau sorang budak pandai, sorang budak tak pandai..? Mesti kita semua pernah hadapi suasana macam ni atau suasana seakan-akan macam ni.

 Hatta, sampai tua macam aku ni...(eh...da tua ke??..) pun kita akan hadapi poblem camni. samada dalam keluarga mahupun persekeliling kita. Salah satu contoh, kita dapat 2 jemputan kawin di hari yang sama. Satu jauh, satu dekat. Dedua tu kawan sekolah kita.

 Yang mana kita nak pergi..? Nk pegi dedua, tk sempat. Mesti kita pergi yang dekat kan.. atau yang jauh, sebab rumah dia, dekat dengan shopping complex....aaahhh..sukati kita lah kan. Yang pasti, kita tk boleh nk pilih dedua. Tapi pd aku la... pilihan kita, mesti ada sebab kenapa kita utamakan. Tatatertib persahabatan pun kita perlu jaga juga.

 Misalnya, kalau kita pernah janji, yang kita akan hadir pada si polan punya majlis...maka kita perlu la pilih untuk pergi ke majlis dia. Atau kita terima jemputan si polan dulu, maka kita utamakan jemputan yang datang dulu.

 Aku idak la berhadapan dengan masalah nak pegi umah org kawin cam tu... sbb kalu aku ada dua jemputan...dedua aku tk pegi...(tk patutkan...heheh) Kat bawah, kisah sorang kawan aku kat satu bahagian yang bukan kat office aku.

Tapi dia kawan lama aku yang email cerita pasal masalah dia. Ni lah bunyik email dia.. "Aku sebenarnya tengah hadapi masalah kat tempat kerja. Sorang kawan, bermasalah dengan pegawai kat opis aku dalam urusan kerja. Dia dok cerita kat aku...entah apa yang aku jawab, dia rupanya marah kat aku, sebab dia kata aku menyebelahi pegawai tu, sebab pegawai tu kawan aku.....aaargghhh..sudoohhhhh..!!! Ni yang aku tk ndak dengar ni... 


aku tk berniat nak menyebelahi sesaper. Sebab dua2 tu kawan aku. Cuma, kalau dia cerita tu, masalah kat unit dia. Aku mana tau masalah keje dia . Lagipun, aku cuma dengar dari sebelah dia sahaja. Aku tak boleh nak komen apa-apa sebab aku tak tahu masalah sebenar dalam urusan kerja yang mereka deal kan tu. Biler aku tk komen pun, dia kata aku menyebelahi pegawai tu...tk menyebelahi dia. 


 Lebih teruk lagi, dia kata dia di pinggirkan...aku pun sebenarnya bukannya baik kamcheng sangatpun ngan pegawai aku tuh...alahai..dia pegawai...aku dawai.... kalu baik pun, mesti ada gapnya...dan aku mang jaga lah protokol tu...aku tensennn..apa yang patut aku lakukan, sampai sekarang, aku tak bercakap dengan kawan sorang tu...dan dengan pegawai tu pun aku tak baper rapat dah, semata-mata nk jaga hati kawan sorang tu..kau tulun la aku..!!"

 Ha..ni la yg buat aku pun penin paler gak. Dilemma lah tu... Inilah yang dinamakan manusiakan. Sentiasa mencarik pasal sesama sendiri. Ada yang kata, kena hadapi secara professional, maknanya, kawan aku tu, kena nasihatkan dedua pihak. Masalahnya dia, sebelah pihak jer yang dtg cerita masalah tu kat dia. Takkan tetiber dia nk pegi nasihatkan pegawai yang tk ader pun citer masalah kat dia....ehh...pehal lu.lu tau ka ujung pangkal citer ni..??..kata pegawai tu nanti.....hehehhe..

Aku rasa, jalan terbaik, dia tok sah campur. errr....tapi nanti for sure kawan sorang dia tu kata dia menyebelah pegawai dia tu gak kan..? Ntahlah... ni macam kisah Badak dan Gajah bertarung...kancil kat tetengah yang tersepit. Ader tk sesaper ada cara yang terbaik untuk settlekan masalah yang camni? Moral of the story. Jangan jadik kancil...penyek nanti...heheh Cen / bornzer

Wednesday, June 11, 2008

Sayang siapa




semalam ada kawan kata, Kak...akak sayang sangat kt Shahmah kan??'Huh..acik tk tau nak cakap apa. Acik susah nk ngaku sayang anak yang mana.Sebab acik sayang semua anak...diorg tu anak2 acik. Tapi ramai yang kata acik sayang shahmah lebih. Hmmm....suka hati lah. Mungkin sebab orang nampak aku puji dia lebih...tpi orang tk nampak bile aku marah kat dia. Dia penah kener rotan teruk masa kekecik dulu. Dia aku tak pedulikan sangat walau asrama dia tk sampai 15 minit pun dari rumah dulu.Diorang 3 beradik jarang buat acik susah. Cuma susah kat rumah jer. Sebab tk sorang pun yang perfect nk harap buat keje rumah. Semua nak kena tunggu suruh.Cara acik, salah satunya, acik bio kan jer rumah tk bekemas...nk tengok ada tk yg nak kemas.

Dari kecik, acik boleh puji si kakak, Yani. Dia dari darjah lima dah suka mengemas. Kata dia..dia tak suka nak belajar dalam keadaan rumah bersepah. Dia kemas, adik dia sepah, dia kemas, adik dia sepah..dari situ lah, dia mula belajar jadi si mulut murai. Kalah ummi dia. Hehhe..ummi dia pun antara penyumbang yang buat sepah..huhu..alasan...nk tgk dia kemas ke tak. Bab pelajaran, dia ok jer. Acik no komen sebab dia lebih pandai dari acik..hehhe..terutama, math.(Ummi dia sifir pun tk hapal)...lepas darjah 6, dia dah tk duduk rumah, sbb dh kat asrama.

Shahmah pulak, jenis tak kisah nk kemas2. Sampai kuku panjang pun tk reti nk potong klu tk suruh, sampai skrg centu... Masa kekecik, kalu acik suruh potong kuku, dia tk potong, aku akan potong masa dia tidur. mang dia tidur mati. Dah bebesar ni, tk kose la aku ....silap2 kener terajang ngan dia, sebab dia ingat ader org nk kacau dia..hahaha.Lepas drjh 6, dah masuk asrama, ingatkan berubah, disiplin diri, kemas barang, kemas bilik sendiri...hmm..hampeh..tk de maknanya dok asrama pun. Lagi worst.

Bilik besepah teruk lagi. Bau...fuhh...sampai sekarang...aku bising kat dia....Shahmah.! kamu ni kalu kawin, terukla kamu kener leter dengan bini kamu..!!.. sekarang dia going to be 19. Dah ada lesen mandu. Acik pecaya serah kereta bagi dia bwak. Sebab acik komfiden dia bawak. kakak dia kecik ati, sbb tk nk bagi dia bawak keter wlupun dia dah ada lesen. Tu lagi rasa cam sayang si abang lebih. Senornya, acik tk komfiden dia bawak. Acik bukan banyak duit nk repair keter kalu apa2 jadik kt keter carik makan tuh. Dia bawak teruk...huhu..kutuk la ni.

Blh dpt sakit jantung. Tu acik kata kt dia...sementara dia bajar lagi ni...jangan sekali2 bawak lagi keter ni. Dah kerja baru acik bani bagi dia bawak sbb.... U kiss u pay...skrg dia nk pay ngan apa klu terkiss...??? Acikkkk gak susah. Shahmah pun acik risau klu dia kuar memalam gathering dgn kenkawan. But so far...Tuhan pelihara. Lom ada calar keter lagi...(ader gak..tpi dia tk ngaku..)..

Si adik, zirah, sama jer ngan abang dia. bab jaga kecantikan muka..ngalah org besar..facial wash dia, lip gloss dia, pemutih kulit dia (sbb dia rasa dia paling gelap dan tk lawa antara adik badik..) bekemas, barang2 dia jer. Yang lain, tk nak usik. Tu yang geram ummi ngan kakak dia. Pehtu sensitip lak tu. "Ummi ni kalu kakak ngan abang, ummi tk marah...adik ummi marah..!!" huhhh..gitu la salu dia muncung. Sian lak dia. Tapi dah dia salu buat marah org lain.

Abang dia lagi la salu baran ngan dia. Tak sedar yang dia pun ader kurang gak. Si abang just baik ngan adik dia, bila nk mintak tlg...atau sebab takut kat lipas/labah2. Nak suh adik dia buangkan. hehehe...itu macam pun ada.Tapi bab pelajaran, dia tk kalah ngan kakak atau abang. Dari kecik dah nampak, dia boleh maju. Dia manja kt atok n nenek dia. Manja apa nk, semua dapat. Bila atok dh ninggal, baru dia nampak langit tinggi rendah.

Nak apa, ummi kener tapis dulu, bbbtul perlu ke idak. Klu tk dapat, dia majuk lah..payah kan..!! Lebihnya dia, dia lebih penyayang dri kakak dan abang dia. Lebih ada pasaan nk peluk cium ummi ngan nenek dia. Tk macam kakak ngan abang, aku tk ajar lah tu. Adik dia, nenek yg ajar... Naper acik tk ajar anak acik utk peluk cium acik??? Itu lain citer....heheh...lenkali lah..
Bila semua dah bebesar, acik tk de la nk memarah cam masa kekecik dulu. Sebab acik jarang2 jumpa. Dari umur 12 thn, semua dah tinggalkan acik. Semua duk asrama. Jadi, bila balik cuti, acik tk nak la bagi tensen. Tapi timbul pulak acik sayang lebih kat anak2 tertentu.

Mang la kalu ikutkan, nmpak cam acik lebihkan Shahmah. Tapi acik ni, kalu dah buat acik marah, acik marah la..kalu acik suka, acik puji lah (jarang puji pun). Tapi kalu dah tk de aper nk puji, tkkan tetiber nk puji. biasa lah. Acik kalu puji sorang anak, depan anak2 lain, atas sebab. Sebab nak cabar yg lain supaya mahu juga berjaya atau buat perkara yang baik tu cam pihak yang acik puji tuh. So, kalau anak tu nk ummi dia puji...do something yang boleh dipuji. Klu tk de buat apa yg baik...tk dptla puji tu. Mahal tau nk dapat puji acik. Selalu klu si zirah cerita pasal markah dia yang tinggi, acik just kata selamber kt dia, aikk...naper tk tinggi lagi??? ..huhu...bengang dia. Bukan ummi dia nk puji pun.

Sebab bagi acik...yang penting bukan markah dia. Tapi usaha dia. Tk suka nak puji sbb takut dia rasa cukup dah usaha dia...biar dia rasa nk dpt yang lebih baik lagi.
Shahmah acik anggap ketua keluarga. So far dia tk de buat masalah kt Acik. Cuma masa form 5, acik salu marah dia sebab asik dgn okestra dia...smpai pelajaran merosot. Kuar result, acik lagi marah, sbb jauh dari target. Marah yang campur rasa kesal, sebab serahkan dia pada pengetua yang tk peduli pun berapa dia dapat. Pengetua yang pentingkan nama sekolah dari kemajuan budak. Sebab tu acik rasa syukur sbb sekrg, shahmah dh bangun smula.

Kakak dia yg kat IPTA gak kini sdg masalah kritikal pelajaran. Acik salu marah kat dia...paksa dia letak jawatan yg banyak sgt dia pegang kt U. Tapi dia degil sgt skrg ni...pandai kamu lah. Masa depan kamu kat tgn kamu sendiri. Tu yg tk der benda la nk puji dia buat masa ni. Bila dah buat ummi marah..dan tk ikut cakap ummi...apa yg nak dipuji. Budi bahasa pun dah kurang.

Cuma yg maintain blh puji, kerajinan dia kt rumah. Memang klu dia ada kt rumah..rumah akan kelihatan rapi, tk der habuk. Cuma nk carik benda makanan bermasak, tkkan jumpa. Sebab dah bersih. Nk carik bembarang kita pun susah...kenkadang kener carik kat bakul sampah. Tu pun kalu dia tk buang jejauh lagi....Kejap jer kan..besarkan anak...dah 21 umur dia.

Zirah akan ambil SPM thn ni. Acik risau gak...bnyk subjek penting yang merosot tu. Acik salu leter kt dia....Jangan jadik macam abang...!!! Jgn ulang aper yg dah jadik kat abang... Nk carik tempat nk sambung belajar pun tk ada tempat yang nak terima sbb tk cukup syarat...dia duk belajar jauh kat selatan mesia. Manalah acik nk tau aper salah cara belajar dia.

Kalu ikutkan buku, semua rujukan ada. Nota pun cam rajin jer buat. Tak la cam abang dia, sepanjang belajar dari sekolah rendah..tk penah sekali pun nmpak dia buat nota belajar. Tak cam kakak ngan adik dia. Bahkan jarang sgt nk tgk dia bukak buku kat umah. I guess, dia just bajar dlm kelas. Sebab tu, dia blh jatuh, biler dia escape kelas masa kat asrama tu...gi latih band/orkestra.

Last but not least, acik sayang kt semua anak acik. Dan klu boleh, tk nak beza kan atau lebihkan. They are all my children yg tk banyak buat masalah kt acik nk besar kan. Acik syukur sangat sbb diorg tu anak2 acik.

Acik tkkan marah pada anak yang dah berusaha...tpi tk gak bejaya. Yg marah, kalu tk usaha...ternyata tkkan berjaya...hummm..tu jer la utk hari ni.



Cen.

Monday, June 9, 2008

Bejaya lagi...

Nk story, kemarin malam, Shahmah, anak aku tetiber menjerit histeria....
aku ngan kakak dia saspen gak... pesal budak nih..

Rupa2nya sbb result sem 2 dia dah kuar...dan dia dpt lagi Anugerah Dekan... Alhamdulillah... anakku berjaya lagi...

Dia kabo...
ummi, kalu abang dapat 3x anugerah nih... belikan abang keter....

Sakit la ummi...mana la mmpu nk bagi adiah centu.. ala...cukup la dpt anugerah tu sbgai hadiah untuk diri sendiri.. Tpi kalu adiah gambar keter....boley ajer...anytime...hahahha..boley gurau lagi ummi dia.

Senornya, mang rasa sungguh bersyukur yang amat sangat sebab dia dah dapat tunjuk improvement dalam study dia. Itu hadiah paling besar buat diri dia...sebab kejayaan itu sendiri adalah kejayaan untuknya dan masa depannya. Tak payah la nak tuntut hadiah apa2...tapi I will not mind...klu berkemampuan, nk bagi hadiah apa2 kt dia.

Tadi aku bgitau dia...
jom ummi banjer makan Kenny Rogers ke... memana ke..
Ala...., dia kata..makan..pehtu habih, wat per..

Ok...kalu centu...ummi belikan jam tangan...nak tak?? Kamu kan tk de jam...(Ummi dia pun dh betahun tk der jam tangan...heheh)
Ehh...ummi ader ke duit...???
Err...ader tinggal sikit....huhu..
ha....kan abang dah agak dah...
Takper la...nnt ummi kumpul getah segerap, ummi jual...nk wat beli makan hari-hari...don wori la...heheh..

Tak per la...ummi bagi sikit duit..pehtu abang dpt komisyen tempah baju kt kolej tu nnt, abang top up la...leh abang beli jam elok sikit.
ha...ok gak tu...nnt ye..hheheh..

Payah jugak...hati tingin nak bagi hadiah sebagai satu motivasi kat anak2 yg bejaya...tapi apakan daya...duit yang ada pun dicecukupkn untuk blanja makan minum hari2...tmasuk bayo bil ...... isik minyak keter yg mahal mengutuk tuh lagi....bukannya reti carik side income cam sya tu...reti ngabih jer...tapi aku ni just yakin jer....rezeki yg sikit, pandai lah aku mencukupkn..(Ikat perut la..).....

Lega bila dia dapat keje sambilan . sekurang2nya boleh carik duit blanja tambahan nk balik Unibesiti nnt.


Dulu masa dia SPM, aku geram + marah kat dia... kat pengetua dia..
sebab pelajaran merosot dan result SPM pun teruk gak...memandangkan dia bersklh di SBP. Pengetua pulak bersikap sambil lewa. Pentingkan kokurikulum..pentingkan nama sekolah sampaikan pelajaran bebudak merosot pun, dia tk kisah...pentingkan latihan orkestra sampai kuarantin (betui ka ejaan ni..) bebdk orkestra ..tk pyh gi kelas...
Bila aku jumpa sendiri pengetua tuh, dia kata apa tau.....
Jgn risau...budak lelaki lain cara blajar dia...diorg ni genius...Genius hanggok kau...!!! Geram tul aku masa tu.

Cadangan aku dia tk pandangpun... aku cadangkan, dia ugut anak aku yang dah merosot belajar tu, tk boleh terus masuk pertndgn orkestra sekolah tuh..selagi tk baiki prestasi pelajaran..atau tetapkan berapa pointer peperiksaan yang melayakkan diorg masuk orkestra lagi tahun tuh. ..Aku tau, anak aku, kalu nkkan sesuatu, dia akan usaha. Aku cadangkan jangan libatkan bebdk Tingktn 5 yg nak periksa tu dari segala jenis aktiviti.5-6 bln seblm periksa. Tapi pengetua tu ketawakan aku jer.
Pastu, bila result anak aku kuar...walaupun lulus cukup makan..ternyata mang jauh dari target...pengetua tu ucap tahniah kat aku...lepas aku antr sms sindir dia...ye la...bukan anak dia..dia tk rasa la apa yg aku rasa... Lepas tu, si Shahmah ni yg teruk salu kener sindir ngan aku...
Aku tau la tk elok marah anak bila dia tk bjaya cemerlang. Tapi aku nk dia rasa tercabar. Itu jer tujuan aku.
Nah...sekarang, nampaknya dia dah bangkit dari tidur dia..Alhamdulillah. Walaupun dia masih melibatkan diri dengan donia musik dia...main drum ngan band kt Uitm tuh, aku tk ler marah sangat, sebab seimbang dengan pelajaran. Tak le buang boreh. Aku harap dia bebetul ambil pengajaran dari apa yg dah jadi pada dia masa SPM tuh. Sampaikn hampir jer nk masuk kolej swasta (cam mampu jer..) sebab tk ada tawaran IPTA yg dia terima..dah ujung2, masa semua kenkawan dia dah dapat tawaran, barulah akhirnya dapat gak masuk IPTA...biarpun stakat amek diploma je...ok la tu..dan dia tk sesiakan peluang yang dia dapat tu. Mungkin sebab dia tahu, betapa susahnya dan gelabahnya hati mak dia...(ngalahkan dia...) bila tk dapat2 tawaran sambung bajar tuh..

Cen:
Moral of the story, Jatuh kali pertama, tak semestinya akan jatuh lagi kali kedua...(tapi aku penah....dah jatuh kali pertama...pehtu jatuh lagi kt tempat yg sama kali kedua...cik ida jgn gelakk!!!...tapi InsyaAllah..tk jatuh utk kali ke 3..) DANNNN...yang tk jejatuh tu...jgn ingat tk jatuh
selama-lamanya...kerana jatuh bangun tu, adalah lumrah penghidupan.






ni gambar yg dia bagi masa nk mintak keje part time...hehhe...(aku gelak, sbb cam gamba nk nikah..tk baikkan umi dia)




henpon buruk

Pagi ni aku terpandangkn henpon sony ericsson buruk aku.. telintas kt paler otak aku... naperlah dia diselamatkan masa aku telupa ambil masa tetinggal atas bonet keter 4 bulan lepas..

Masa tu dah terhempas, tecampak dari keter aku masa aku kona baring masuk simpang ke Alamanda tu.. aku spontan teringat kat henpon aku...eh..henpon aku ke yg tejatuh tuh.. Yang kawan yang dok sebelah aku tu watper nya la baik ati sangat, sanggup turun pi kutip henpon yg dah berderai tu...

kalu dia tak der, komfem aku bebuat tk nmpak jer henpon tu jatuh... lantas, aku dah ader henpon baru dah arini... Aku pulak, dengan skemanya, menyambung semula hayat tipon tuh dan sungguh menakjubkan, henpon tu masih berfungsi dengan baik walaupun rupernya dh tk secantik dulu. semua ni mangla ader hikmahnya... jimat duit...dan mang Tuhan mau aku terus menggunakan tipon yg dah banyak bejasa tuh...

Biarlah org lain dah pakai hp canggih...3g, pda ke..aper ke...aku tetap kener pakai tipon buruk ni...mang tk dpt nk carik seruper dengannya.... tipon buruk aku ni ada segalanya.. Ader dictionary, ada Al Quran 30juz...boleh gak amek gamba...rakam suara... kira canggih gak lah pada aku...cuma buruk sangat dah ropernya.

 Kalu Nokia ni, mang aku dah tuka casing dia...tpi sony...mana nk carik??? klu ader, mesti yg ori...pehtu mahal lak tu kan..tk dapek RM10 ke bawah kan...hehhe...aku ni bekira sgguh bab beli membeli ni...klu free mang aku gema sangat2.. dah la...nk sambung kijer... membebel lak kt sini.. daaaa..

Saturday, June 7, 2008

kERANa mINyaK

arini aku ingt malas nk gi OT...tpi mikirkan gaji aku seciput...nk tgg makan pakai aku dan anak2...aku paksa diri gi OT..at least ader la sikit penambahan pendapatan. Mang la aku tahu dan salu ingat pesanan bos2 atasan, yg kata, jgn jadikan OT satu cara utk tambah pendapatan...tpi diorg mana tau kesempitan aku dengan gaji bersih tk sampai seribu nih..??

Cuber citer kat aku dan org yg berpendapatan kurang dari aku....apa yang kalian leh buat dengan pendapatan yang sebanyak tuh?? Dalam keadaan minyak yg naik..harga barang naik..semua dah naik nih... Jadi aku kerja gakla dalam 3-4 jam arini.

Pehtu aku tepikir nk balik kampung. Aku gi lah isik minyak RM50... meter naik ke 5 bar jer, dari 3 bar...bayangkan, RM50 cuma untuk 2 bar meter minyak jer..hampers .... biasanya aku balik kampung utk jengok mak aku yang tinggal sensorang tu, isik minyak just RM30-40 sahaja utk dapat full bar kat meter tu...cukuplah pegi balik.

Kos tol lagi...RM12 pegi balik...itulah kos yang aku perlukan tetiap kali balik kg. Pada yang banyak income tu, mang la blh kata..."aperlah maknanya RM62 tu utk pegi jengok orang tua kat kampung"...ehhhh...bemakna tuh..ngkorang banyak duit, tak rasa lah...aku tk banyak duit...mang terasa sangat.

Memang menguji sungguhlah pada anak2 yg nk tgk mak ayah di kampung. Aku sembang ngan kawan pejabat aka pegawai aku kat opis tdi...."Cik Ida...bosanlah..tingin nk jenjalan..jomla... Acik tensen nih... ati ngan otak serabut..." Belum sempat CIk Ida jawab, aku dah jawab sendiri... "Tapi harga minyak dah naik....!!! Sengkek la..." "Hmmm...tau tk per...!!!" kata Cik ida...

"Kita jalan kaki jer lah...huhu.." Wah...tu aku dengan Cik ida...camner dengan orang lain kat Mesia ni. Kalu semua sama pandangan dengan aku....mesti sunyi tempat tumpuan pelancong. Yang pegi, cuma orang2 kaya yg masih ada simpanan utk tuang minyak keter mereka...tu pun kalu mereka nak sudi lawat tempat pelancongan dalam negeri.

Maka pastu akan satu pas satu tutup sebab tk der org nk datang dah...harap pelancong luar negeri dengan org2 yg kaya raya jer pi tempat2 tuh. Kutipan tol pun menurun agaknya. Macam Cik Ida, memula kata nk balik kg pas beli keter baru...tup tup...reger minyak naik...tk jadi lah nk balik kg...kener pikir banyak kali dulu kalu nk gi memana.. Sabar jer lah...duk umah, baca buku..lagi baik...tkpun update blog jer. Selamat minyak keter.

Untuk Mereka Yang Diuji



Ayat ni bisa memberi kekuatan pada insan yang sedang gundah gulana. Ya...kok hati remuk redam.(eh..mcm orang Indon lak aku..)..kehilangan sesuatu yang disayangi...maka bacalah ayat ini dan fikirkanlah intipati dan apa yang dimaksudkan. Apakah tujuan ayat ini diturunkan kepada manusia.
Tidak terang ke... meh aku besarkan terjemahan ayat tu...

TIAP-TIAP DIRI AKAN MERASAI MATI DAN KAMI MENGUJI KAMU DENGAN KESUSAHAN DAN KESENANGAN SEBAGAI CUBAAN DAN KEPADA KAMILAH KAMU SEMUA AKAN DIKEMBALIKAN.

Maksud Ayat Al-Anbiya' ayat 35.

Maksudnya dalam dan jelas sekali. Aku bukan seorang alim ulama' yang tau sangat nk terjemah dan mentfsir ayat Al Quran. Tapi aku pasti dan yakin, ayat ini amat mudah difahami oleh pembacanya.

Untuk melihat terjemahan yang lainnya atau mahu mendengar bacaannya...klik kat SINI

BAHAGIA ITU TIDAK LAMA

Keruntuhan rumahtangga bukanlah sesuatu yang disukai Allah. Bergegar lah tiang arasy apabila ada Bani Adam yang melafazkan talaq. Boleh kah kita katakan itu Takdir TUhan??

Sebab dikatakan bahawa, ajal, jodoh, rezeki semua adalah ketentuan TUhan. Walau apapun, yang berlaku akan berlaku dengan keizinan Allah. Klu dah memang tidak diizinkan Allah, maka camner berusaha untuk berceraipun, tkkan jadik bercerai. Sebagaimana Tuhan tentukan jodoh, kalu bercinta cam nak rak sekalipun, kalu Tuhan dah kata bukan jodoh kita, maka ianya tidak akan jadi jodoh org yang bercinta tu.

Serupa cam rezeki, kuih yang sedap, klu dah sampai kat mulut kita sekalipun, kalu Tuhan katakan ianya bukan rezeki kita, ia boleh terjatuh, lantas terpijak...dan jadi lah ia, bukan rezeki kita. Bahagia atau derita bagaimanapun, kita yang cari. Carilah bahagia, jangan pula kita ke arah jalan yang mencari derita. Kekadang, untuk dapat bahagia, kita perlu menderita dahulu. Kita perlukan pengorbanan. Ertinya kita akan terkorban.


Tapi taukah kita, apa sebenarnya erti bahagia itu?? Berpuas hati dengan apa yang kita ada. Bersyukur dengan apa yang menimpa kita. Redha dengan ujian Tuhan. Maka kita akan rasa bahagia. hati tidak akan rasa terhimpit, stress, tensyen.

Bahagia adalah ketenangan. Carilah ketenangan, maka kita akan bahagia. Hanya hati yang tenang akan merasa bahagia. Hati yang tidak merungut dengan ujian Tuhan sahaja yang akan merasa bahagia. Hati yang redha dengan ketentuan Tuhan sahaja yang akan bahagia.

Silapnya manusia, selalu lupa yang hidup ini hanya sementara silapnya manusia, selalu lupa bahawa apa yang dimiliki di dunia ini bukan miliknya, tetapi hanya pinjaman Allah semata. silapnya manusia lagi, lupa bahawa semua yang dimiliki adalah wasilah, atau alat untuk mengumpulkan bekal ke akherat Silapnya manusia, lupa mengingati mati. Yang mana apabila kita mati, segala yang kita punya di dunia ini tidak memberi makna.

Tetapi apa yang kita lakukan di dunia sahajalah yang akan menemani kita di akherat kelak. Apabila berlaku sesuatu masalah, selalu yang berlaku, kita mencari salah orang lain, lalu kita lupa salah kita sendiri. Ibarat kuman di seberang laut kita nampak...tapi gajah depan mata kita tk nampak.

Dari itu, wahai diriku dan sahabatku...marilah kita muhasabah diri...membaiki kelemahan kita dan usahlah kita mencari salah orang lain. ..aku lah tu.. Dahlah..ini peringatan untuk aku sendiri. Kalu orang lain rasa dapat sesuatu darinya, maka amalkanlah...

Jangan sesekali memikirkan aku yang hanya pandai berkata-kata tanpa mengamalkannya...tapi fikirkanlah apa yang aku katakan ini. Aku sentiasa memikirkan, kenapa aku tetap bergelumang dosa, meskipun aku tahu banyak perkara yang sepatutnya dan yang tidak sepatutnya aku lakukan. Aku, adalah hamba Mu yang selalu terlupa.

Friday, June 6, 2008

Bowling lagi

Hari ni aku dan kenkawan pegi main boling lagi. Dah lama kami tk main bersama, seingat aku, last sekali, hujung tahun 2007.

 Selepas tu, suami Puan Lin meninggal dunia. Dan kami berhenti bermain. Tapi hari ni kmi serang lagi Bowling Alley Alamanda tuh. Hmm...macam biasa, banyakla yang dapat menjatuhkan.... bukan botol, tapi bola tuh..ke dalam longkang...hahaha..

Antara yang join hari ni, Aku, cik Ida, Puan Lin, Yeen, Wani dan Norul. Aku rasa terhibur seketika, kerana aku berjaya mendapatkan beberapa strike yang tidak disengajakan... hehehhe.. Selepas bermain, kami terus pegi window shopping di kedai2 berhampiran.

 Hmm..masuk kedai potpuree tu..(eh..betui ka ejaannya..hantamla) wangi sungguh...aku suka kan bau dalam kedai tu. Tapi hati aku kt tempat lain. Lalu aku keluar bersidai di tepi birai...yang membawa permandangan aku ke aras bawah. Melihat manusia2 yang sibuk membeli belah. Aku teruskan perjalanan dengan kawan-kawan aku, ke carrefour...tak lama...kami pulang segera ke office untuk meneruskan tugas hari ini. Moral of the story hari ni,
  • Kalu nk saluu strike, kener la main salu...kalu nak main salu...kener la ada duit ... huhu

Sunday, June 1, 2008

JANTAN KABERET

Kasar bunyiknya kan... jantan atau lelaki kaberet. Mungkin...ehh..bukan mungkin, tapi tidak ada lelaki yang suka digelar jantan keberet/kaberet..(camner pun la ejaannya...) Sebagaimana tidak ada perempuan yang suka digelar perempuan keberet...walaupun memang mereka sebenarnya lelaki atau wanita kaberet. Istilah kaberet ni berasal dari perkataan Inggeris Cabaret.

Tempat menari....klu perempuan kabaret tu, pompuan yang stand by utk menari ngan lelaki2 yg nk bayar diorang la.... lelaki2 tu tk pulak dipanggil Lelaki kabaret ekkk..cam dalam cerita filem P.Ramlee. Yang jelas kat sini, biler sebut je pempuan kabaret...maknanya pompuan tu bukanla pempuan yang bebaik...utk adil.... lelaki kabaret juga adalah gelaran buat lelaki yang tk baik gak...sekian, definisi JANTAN KABARET.

Aku nak bicara tentang lelaki2 kabaret yang aku tau. Yang aku dengar ceritanya. Yang orang dok bagitau kat aku. Banyak sungguh rupanya kalu dihimpunkan lelaki kategori kabaret. Sama ramai gak dengan jumlah pompuan kabaret. Aku ni bukan nak bela pompuan atau lelaki. Aku nak bela orang yang teraniaya.

Sebagai sorang pompuan, tak semestinya aku akan membela pompuan jer. Kalu pompuan buat salah, aku akan benci sebenci-bencinya. Begitu jugak kalu lelaki yang buat salah...aku akan menyampah tahap Jin Aprit. Ishhh...panjang betui mukaddimah aku ni. Biler tah nak start citer nya. Lenkali lah... tetiber aku blurr. Sebab dah geram sangat.

Aku tk leh nulis kalau dah rasa marah sgt camnih...tunggu aku tetenang yer... sekian.

Untuk jantan-jantan kaberet....jaga...aku nk hantar torpedo.. OK..aku sambung semula citer aku. Aku heran, ramai sungguh kawan-kawan aku yang mengikut jejak nasib aku. Kebanyakannya sbb nak kawin lain. Ader yang mang tk sedar diri...nk tambah bini. Nak kawin lain. Jarang la kita dengar perempuan yang tinggalkan suami sebab nak kawin lain. Yang selalu, suami ceraikan isteri sebab nak kawin lain.

Adakalanya sebab salah isteri, adakalanya salah suami. Tapi yang salu jadi, suami yang carik salah isteri untuk dijadikan alasan nak kawin lagi...atau nk ceraikan isteri. Walaupun salah isteri tu sebenarnya perkara biasa. sebab mana ada manusia yang perfect. Sesama maklumla kelemahan memasing.

Sib la pompuan ni tk diberi kuasa talak...klu tk..lagi ramai lagi lelaki yang duda sbb kener cerai ngan isteri yg rasa suami dia tk perfect. Sebelum kawin, sepatutnya memasing dah buat perjanjian, memasing cerita kelemahan dan kemmpuan memasing. Melainkan perkara yang berlaku kemudian...yg tk dapat nak kita ramalkan.

Contohnya cam tk dikurniakan anak. Itu adalah takdir. Kener lah sabar. Usahalah utk berubat. Tak pun ambil anak angkat....jangan nampak satu cara je....yakni...kawin lain. Kalu mampu tk per gak. Ni sengkek.. belanja pun dok mintak kat bini lagi...pehtu nk kawin lain...alasan nk zuriat. Boleh blah la orang-orang yang camgini.

Pengorbanan isteri terus dilupakn. Itu bagi yang alasan tk ada anak. Yang ada anak ni, lain pulak alasannya. 1001 macam alasan yang kita boleh dgr. kenkadang alasan bodoh jer. biler da tk dapat nk beri alasan, dengan berani, jantan2 kabaret ni kata...sbb dah jatuh cinta. Tak leh lupakan pompuan tu...

Kenkadang alasn tu cuma ciput jer...sepatutnya bleh dibawak bincang....sesama. Atau paham sesama. Macam alasan kerja...kena lah faham kalu isteri tu kener kerja siang malam...kesian la kat dia. Tolong suami carik rezeki. misalnya lah. Ada tu alasan sebab isteri dah gemuk. alasan isteri tk pandai masak. alasan isteri tk pandai layan. alasan isteri tk cantik. ...tk pun, lagi sakit hati, alasan pompuan tu lawa...tk leh nk lawan...tk ada tandingannya...berani bagi alasan centuh??? Entahlah.

Aku tk kisah dengan poligami. Tapi tak semua pompuan mampu berpoligami. So, toksahlah paksa mereka yang tk mampu tu supaya mampu gak....ini lah antara sebab yang membanyakkan kes penceraian. Kalu isteri mampu bertahan dengan karenah suami yang banyak sgt kekurangannya, naper tk suami pun sabar dengan kelemahan isteri?? Asik nak salahkan isteri.

Yang isteri, mana2 yg dah jalankan tanggungjawab dengan sebaik mungkin, tahniah. anda di uji, sbb Tuhan nak uji lah...sebab apa Tuhan nk uji??? ada lah hikmah di sebalik kejadian. Tapi bagi yang tak jalan kan tugas sebagai isteri dengan baik.....tak ziah...saper suh hangpa carik pasal.

 Selalu orang lelaki nk isteri jer sabar dengan karenah mereka...tapi ada tak mereka ajar diri mereka agar bersabar dengan karenah atau kekurangan isteri? Kalu memasing praktik kan ni.,...mesti kes penceraian akan berkurangan. Kalau suami beriman..tk akan ada masalah keretakan rumah tangga. Semua dapat di handle dengan baik. Tak payahla isteri susah payah bagi makan nasik kangkang sbb takut somi kawin lain, tak payah susah2 nak gi bomoh minta somi tk pandang pompuan lain.

Yang suami pulak, tk la sesibuk nak carik pompuan lain...sebab pompuan lain tu nanti akan ada kelemahan lain pulak...yg tk ada pada isteri sendiri. Yang lelaki tk tamak nk kawin reramai...sbb mencukupi dengan isteri yang ada. Rasa takut akan disiksa di akherat sbb tk jalankan tanggung jwab sebagai ketua keluarga dengan baik. Bukan senang kawin ni tau???? terutama bagi lelaki yang memikul tanggungjawab besar sebagai suami. Dosa anak bini, dia yang tanggung kalau tk dididik sebaiknya.

 Itu kalau yang didik...kalu yang tebalik...isteri pulak yg ajar dan ingtkan suami utk sembahyang...ape kehe...?? Jadi.....jgn kata tk penah jadik camtu. Dah camtu pun nak kawin lain.....huhhh...aku bantah habih2 san lelaki yang camni. Konon, isteri tk pandai itu ini....cam la dia tu pandai semua...baca patihah pun tk betul...nk kawin reramai... nk beli boxer pun mintak duit kat bini....nk kawin baru konon...

Dah tu...ada yang bini bukanla main baik...siap makan minum pakai semua...percaya habih kat suami...taat pd suami...tk penah tinggi suara pada suami...tup tup kat bakang, suami main kayu tiga. patut ke....?? (main kayu tiga sama erti dengan berlaku curang...) lenkali mainla kayu empat. hahaha...dah aku merapu dah. Lain yang aku nak tulis...lain yg aku tekan nih...oklah...lenkali aku edit balik...
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-