Wednesday, November 26, 2008

Anak Dah Balik

Ikutilah isi YM ibu mithali moden dgn anaknya di rumah pada waktu pejabat..
Amek laporan dulu dari si kakak (anak1)
13:30:26: shahskn: adik da mandi?
13:30:35: anak1 : kompem la belom
13:30:40: anak1: dok ngadap com
13:30:42: anak1: dr td
13:30:51: anak1: akk yg bgn lambt dr die pon da mandi
13:31:12: shahskn: suh dia kemas barang dia dulu...kener buat jadual budak tuh
13:31:25: shahskn: siler draft kan jadual untuk dia
13:33:52: anak1: ceh xde makne
13:33:56: anak1: akk mals nk lyn
13:34:00: anak1: da besar
13:34:03: anak1: sendiri pk la
13:34:08: anak1: umi ym die
13:34:13: anak1: soh die mandi
13:34:17: anak1: akk da bebel
13:34:21: anak1: wat x lyn
je13:34:28: anak1: mls da nk ckp
Sambil ibu mithali moden YM si adik (anak2)
13:31:43: shahskn: ada bau busuk
13:31:55: anak2 : amende?
13:32:02: shahskn: kamu la
13:32:10: anak2: hehe
13:32:15: anak2: alamak kantoi..
13:32:17: anak2: haha
13:32:18: shahskn: tak mandi lagi kan.....BANGUN SEKARANG DAN MANDI!!
Baguskan arahkan anak dengan remote control je...
Ini adalah senario biasa kalu masa cuti. Bayangkan acik kener sabar dengan telatah budak besar ni untuk selama beberapa bulan hingga dpt result dan dpt tau kat mana nk sambung bajar nnt...
Biler tah diorg ni nak berubah...
err..aku dulu tah camner la mak aku sabar dengan pangai buruk aku kann...heheh..
takk..takk..acik baekkk...masa tu mana ada komputer nk lepak..acik lebih suka naek beskal..merayap gi sungai...gi umah kawan, gi kedai, gi eskot kenkawan ngorat...(ader pulakk...)
Tapi anak2 acik skrg duk umah sik ngadap mendalah tu je..tahan tk memandi..aper lagi la ngemas rumah..
Mana lah my blood tk go upstairs???!!!
Kasik kawin baru tau...!!! tu pun kalu ader org ndak.....
________________________________________________________
Semalam sebelum pi Pontian amek zirah, acik nengok motor Yanie minyaknya kuar habih...ikut saluran getah belah bawah motor tu..agak2nya sebab aper la gaknya...tapi acik salu tgk jadik centu kat mesin rumput acik....saper tau..blh habaq mai...
Yanie udah ilang sabar dgn motor buruk acik yg bagi dia guna kat kolej tuh..dia nk beli yg baru. Dah memcm hal yg nyusahkan dia dan ngabihkan duit bajar dia... Kat mana ada jual motor yg reger 2K ke bawah..kat area Serdang nih?? atau second hand..tpi tk rosak cam acik nyer nih???
Mahal gak nih kan..
Yang ni cantik... I laikk..

8 comments:

dizz said...

heheh...

anak2 dan ibu zaman modern... kteh masih dok tipon lagi, mlm tadi dan pagi tadi dah siap pesan suh jemur baju (bwh bumbung je musim ujan ni), yg tinggal kat rmh paling besar ting2, dia terima ja arahan cam ok ja... tapi bila call balik dr pej, hmmm habuk pun tarak jemur lagi, dah nak msuk t/hari dah.
sib baik ada indian lady yg cuci rmh tu dtg hari ni.

cammana nak displinkan anak2, kteh risau bebenor, playstaion tu jadi makanan harian, berjam2 dok depan tu, yg jadi problem sbb abah depa buat donno ja, mak berleter banyak2 nampak mak yg jahat, tadi kteh paste dan email abah depa hal2 game ni, even mat saleh pun concern hal pengaruh game, kita pulak org islam yg tak risau papa.
risauuuu...

cakap hal anak2 ni tak habis2.. ya lah camno mak kita dulu risau hal kita, sekarang rasakan! haha

Abahnajwa said...

Acik..

Best gak remote tapi lagi puas kalau depan mata yek..boleh tengok emosi dia..hahaha...

Cemana Acik asuh anak jadi best camtu yek..main remote2pun okay jugak kan...ni nak kena menuntut nie..

lupakanje said...

Kteh,
Diorg senornya tau, tpi sb leka tu yg kalahkan depa...leka dan lalai..hasrat hati diorg senornya nk jadi anak yg baek..insyaAllah, diorg akan brubah...(ceewah...yakin anak nk brubah nih..)

Abahnajwa,
Dah tk larat tgk muka innocent diorg tu...
bukan stakat muka innocent...muka slamber badak tu yg tk tahan abah ooii..
Jadi best??? best aper nyer centu bah....?? dah petang tk memandi lagi..uwaaaaaaaaaaahhhh..

Mak Su said...

salam kenal :)

wah, hebat lah ibu ni.

Ungku Nor said...

saya lain lak cik.
kalo bebudak ni nak main game, kena buat keje rumah dulu..hehehe.

Anjib selalu berebut nak sapu satu rumah dengan Arip, nak main game nye pasal ;p

dan selama cuti sekolah ni..saya cuma masak dan hapdet blog je..keh keh keh

lupakanje said...

salam kenal Mak Su,
Ibu yg tk hebat sgt..teruk..tk reti didik anak guna masa...huhu..(mintak2 anak acik baco lah ni..)


ungkunor..
chef yg tk boleh ditukar ganti eekk...heheh
air tgn emak yg sodap!

Kak Piah said...

'baik'nyer acik masa jaman bebudak dulu.. yg part eskot kenkawan ngorat tu yg paling 'baik' tuu...kehkeh..

lupakanje said...

kira baek la tu...sbb bukan acik yg ngorat..muahahha..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-