Friday, August 29, 2008

catatan mingguan

Hari ini dah hari jumaat...hari yang paling semua org suka. Sebab hari ni hari besar bagi orang Islam...sebab hari ni, hari terakhir bekerja dalam seminggu. Sebab sok hari sabtu dan ahad....COOTIIIIIIIII.... tambah pulak minggu ni...cuti sambut kemerdekaan dan cuti

Awal Ramadhan bagi negeri Johor, Kedah dan Melaka. Maka anak acik, si Zirahpun balik bercoti lagi...walaupun baru minggu lepas acik antar dia ke Puduraya untuk pulang ke asrama...pesal la makin dia nak abis sekolah, makin dia asik nk balik umah jer...sok time tunggu result spm sok mesti lebam2 dia duk umah..huhu..

Selain dari pogrem PLKN, kan elok klu ada pogrem khas untuk bebudak yang dah pekse SPM ni dari diorang duk umah sampai bosan habih...Takpun, bia ler result tu kuar cepat sikit. Cuti sebulan jer kat umah jadilah...tak pun sementara nak kuar result tu, suh diorang ni masuk je form 6...biler kuar result, barulah bertebaran kat mana yang patut.

Mana yang nak keje tu berikan kebenaran. Tapi pada yang tk ada pogrem apa2 tu, masuk kelas form 6 atau kelas khas untuk depa yang tunggu result.. Ajarlah apa yang patut. Dari depa buang masa kat umah atau lepak2 kat Shopping Complex. Nanti la, acik nak antar cadangan ni ke KPM, kat Dato' Seri Hishamuddin. Rasanya masa acik dedulu idak le lama sangat tunggu result SPM...err..ye ke....dah lupa la.

Acik nak buat ulasan selari untuk aktiviti sepanjang minggu kali ni. Dari Selasa hingga Rabu, acik ikut kursus Data Base kat Cyberjaya.

Bukan tak tau....tau la sesikit...tapi nk jugak join, sebab ada yang kita tau, org tak tau, dan ada yang orang tau, kita tak tau...
Hari pertama pergi, dari Putrajaya ke Cyberjaya, nampaknya acik tk ada masalah...pepagi buta dah sampai ke MMU tu.... Ye laaa...acik bukan penah sampai kat situ lagi. So, acik decide nk kuar awal2, senangla kalu tesesat...banyak masa ekstra. Acik ni kalu ikutkan, punctual pada masa....(ye lah tu..) ..legaaa bila dah sampai....dah la sensorang pi.. .
masa balik, acik bermasalah sikit....memula ikut orang...tah camner tetiber acik potong lak keter orang tu...lalu bila sampai kat trafik light, org tu ikut jalan lain, acik ikut arah lain...

Tapi sebab dik konfiden, acik teruskan je. Tapi tk gak nampak2 jalan keluar dari cyberjaya tuh...aper sudah jadi aku ni...
Akhirnya acik sampai balik kat trafik light di mana acik terpisah dengan geng yang acik ikut tadi. Dan acik cuba ikut jalan tu.... Hasilnya, acik berjaya juga sampai kePutrajaya. Tengok tu, Putrajaya ke Cyberjaya pun leh sesat..

Padahal dah selalu gak berurusan di TM point Cyberjaya untuk urusan apply telefon/streamyx dan nolong bawak Pn. Sya pun dah baper kali dah...tk penah pulak sesat camni...
Esoknya hari kedua kursus, Rabu...acik keluar lagi awal. Nak terai ikut jalan lain pulak. Komfiden je...masuk dari highway tu, terus nampak Jalan multimedia..ni patutnya dah dekat dah dengan MMU... acik terus ikut arah signboard.... tapi naper tk sampai2....??? #@%%$

Lama jugak acik memusing2...tah ke mana. Hingga nampaklah bangunan Emkay di mana department acik diura-ura akan dipindahkan. Kat situ rupa2nya. Ok jugak aper...hehhe..tpi tak mo lah sesat camni...!!! Pastu acik nampak signboard "Universiti Multimedia 100m"...lalu acik masuk kat lorong tu....jalan mati!!! aper kes nih....?? lalu acik keluar semula, dan jalan ke depan lagi...nampak pulak signboard "Universiti Multimedia 500m"..... kali ni baru jumpa...hampers betul.... sib la still belum lewat.

Bayangkan, perjalanan yang sepatutnya 10 minit tu, jadik dekat sejam...merayau tk tentu hala kat Cyberjaya. Agaknya sebab acik dah niat centu. Niat awal acik, nanti kalu sampai awal, acik nak merayau2..nk familiarkan diri dengan jalan2 kat CYberjaya ni. Nah.... kan dapat dah!

Arini makan tengahari best kat sini.. acik rasa nak tambah....tapi teringatkan berat badan dah makin naik...acik kontrol la...dah la dah lama tk joging. Habis kursus arini awal sikit... TIma kasih pada Cik Syifa yang ngajar kami sehingga esoknya...(acik tk dpt nak hadir sbb exam pulak..!)

Balik dari Kursus, acik tk nak buang masa sesat lagi. Jadi acik konvoi bebetul ngan sorang tu...ala, lupa la nama dia... terus ke Putrajaya dengan jayanya...tk sesat...hehhe Tapi sebabkan kunci rumah pada sepupu acik yang tumpang bermalam., acik terpaksa tunggu untuk program seterusnya hari itu...main badminton!

Sempat la ke Alamanda, mencari shuttle cock. Kali ni main badminton dengan kawan-kawan si ayu, sepupu tu dan dengan Cik Yus. Setengah mati main single dari pukul 6- 8.00mlm. Gegiler betui Cik Yus ni...puasa pun nak main gak lagi.

Acik kekdg telupa yang dia tu puasa, acik gi belasah dia teteruk...hahha.. Malamnya Ayu belanja makan western food kat F1, Seri Kembangan. 1st time acik gi kat situ... boleh tahan ekk...hehhe...tima kasih yuyu..


Hari Khamis pulak, pepagi buta lagi acik dah keluar, untuk attend exam kat Angkasapuri. Haritu dh survey jalan dengan Shahmah...harap2 tk sesat la... tapi acik tesalah masuk jalan nak gi ke Highway baru Putrajya-KL di MPE.

So, acik pusing smula masuk Putrajaya...sebelum terlajak lebih jauh... nanti ikut jln Sg Besi jugak aku akhirnya...huhu.. Kali ni, Alhamdulillah...jalan dan lorong yang betul... dan sampai jugak akhirnya dengan selamat ke Angkasapuri.

Ingatkan nk tunggu bebetul 1/2 jam sebelum sesi ujian suara bermula.. rupa2nya dah ramai kat dalam tu. Acik dapat giliran ke 22. Acik pandang keliling, semua yang amek pekse ni acik tk kenal.

Yang acik kenal, urusetia tu, kakitangan RTM, kebetulan sedara acik. Tapi dia pun bebuat tk tau je. Tk pe la. Acik duduk kat sebelah sorang budak muda pompuan, masam jer muka dia...malas la acik nak tegur. Hasrat hati nak gak beramah mesra sebab tgk smua kat bilik tu berbual dengan partner yang duduk sebelah mereka.

Tpi tengok muka budak tu, acik tk ada mood nak tegur...patut ke...??? hehe.. lepas dia dipanggil, orang lain duduk kat sebelah acik. Muka dia ceria sikit.. lalu acik tegur dia. Dan diapun begitu peramah dengan acik.

Ha...macam ni baru boleh gi... blh share pasaan gabra masa tu. Panel yang bagi taklimat tu, acik tk kenal. Sebab acik sendiri jarang bukak radio kebangsaan ni...hehe.. ..Budak sebelah acik tu pun tk kenal, sebab dia bukan staff RTM. Tambahan- acik dah kenal..  

Majoriti yang amek ujian ni, kat bilik acik tu, adalah staff RTM sendiri. Payahlah rasanya. Tapi bak kata bos acik...rezeki Tuhan tentukan. Kami diminta baca teks berita dalam bahasa melayu dan bahasa Inggeris.


Kemudian diminta deraf salah satu tajuk pengacara yang diberikan. Acik pilih jadi wartawan lokasi seperti yang di anjurkan dik Tn. Hj. Mus.... mudah sikit. Merasalah acik masuk studio kat IPTAR tuh...suara dirakam dan akan dinilaikan untuk pemarkahan.

Entahla....rasanya lancar jer acik baca berita tu... baik sikit la dari Karam singh Walia ...hhahaha.. kalu acik lawa dan muda sikit...mesti acik ditawarkan jadi pembaca berita kt RTM ni...heheh.. Sorang lagi yg sesama pekse.. DJ radio KLFM...ahaa... Nazie... acik tk kenal...until acik dpt trace kat website RTM... oOOOoo.. geng mamaranggie ye...

Sekejap jer ruper nya. Bila dah selesai, acik tnya urusetia tu... "dah abih ke?? boleh balik dah???" "yer...blh balik..." uwaaaaaaaaaaaahhh..legernya rasa. .. tak tau lah bila result nya keluar pulak...klu lulus, samada ada periksa amali lagi, ataupun panggil interview... jawatan Penerbit Rancangan B41 nih. Pasni satu ujian lagi.... nak balik... takut sesat lagi..
 
Tapi Alhamdulillah...camner pegi...camtu lah balik... acik selamat sampai umah... wahhhh...acik dah pandai tengok jalan..hahaha... (belagakla pulak...) ..balik tu, acik terus gi office...rindu kat office....biasalah..pekerja cemerlang. Tapi bukan buat keje pun. Merapu je.. al maklumla.... bercoti tanpa rekod. Saper blh marah...haha.

 
Hari Jumaat, Dept kami adakan majlis baca Yassin dan tahlil sempena Ramadhan. Acik dilantik jadik jurugambar... bestnya... malam tu jugak acik proses burn ke CD . Meriah kali ni. Kalau biasanya, kami buat dalam unit di aras kami je....kali ni, jemput seluruh dept termasuk yang dari Blok lain di E2. Petang/malam, si Yanie balik rumah... dan malam acik gi fetch Zirah kat Perhentian Serdang. Fuhhh... tu lah dia...kesibukan acik sepanjang minggu ni.

Hingga tk dpt nak hapdet blog... ni tah berapa kali sambung, baru siap tulis... ambil dari draft. tak apa...catatan utk kenangan acik... reference utk acik, penah gi multimedia U, penah baca berita di studio RTM... penah sesat....dan pernah tk sesat. Sekian.

Tuesday, August 26, 2008

waktu malam

Aku berpuasa sunat hari ni...balik dari kerja aku terus tenggek nasik, dah bersolat. Cam biasa la. Aku buka puasa sorang, pehtu solat dan kemudian duk ngadap tv..(adap je...tapi bukan tgkpun..) Klu dah ngadap tv ni, biasanya tak lama, tv yang tengok aku...

sambil2 tu aku bersms dengan kenkawan yang sesama berpuasa hari ni. Sementara masih awal, aku bercadang nak solat Isya', lalu aku ke bilik air untuk ambil air sembahyang.. tiba-tiba aku rasa perut aku lenmcam..bukan cam nk buang air besar....tapi cam ada angin memutar2 kat dalamnya. AKu keluar dari bilik air dan terus bawak berbaring.

Sakit semakin menjadi2. Aku berguling2 atas katil menahan sakit. Dalam otak aku dah pikir, apa dah jadik ni. Aku ni dah nak mati ke. Aku mati sensorang ke nnt.... cecepat aku capai tipon, sempat lagi sms dengan cik ida bagitau dia aku sakit. Aku tk sanggup nanti mati sensorang, mayat aku sampai berulat2 orang tak tau aku dah mati.

Cik Ida suruh aku ke klinik....aaaaaaaarrghh...aku bukan suka nk pergi klinik. BUkan sebab takut kat doktor ke...takut makan ubat ke...takut kena enjek ke... idak la teman centu...tapi teman just tk suka je without reason.

Perut aku masih sakit yang amat lagi. Nak besalin pun tk camni rasanya. AKu cuba bangun carik ubat sapu.... susah sikit nak carik ubat kat rumah aku ni. Sebab aku jarang2 sgt sakit. Minyak angin mang aku tk reti nak guna. Aku masuk bilik Yanie n zirah, sib la ada balm serai. Aku amek jer aper yang ada dan sapu kat perut aku jangankan tidak..!! Aku dah tak tahan rasanya.

Aku masuk ke bilik air...dan cuba keluarkan angin yang aku rasa jadik penyebab sakit ni. Cuma angin blh keluar ikut jalan atas... lelama aku termuntah belahak... huaaarrrghh... habis kluar smua nasik yang aku makan tadi. Hingga tesumbat sinki tuh. Aku tk ada masa nak clearkan sumbat tu....aku cuba pam, tapi tak boleh gak..lelama aku tinggalkan je...dan terus sambung baring. Ada kurangnya sikit. Golek kiri, golek kanan, lelama aku tertidur.

Alhamdulillah...bila aku tersedar pukul 3 lebih tadi, perut aku dah ok. Hidup lagi aku rupa2nya..... Camni lah yang orang kata aku kena ada teman hidup.... hahah...tak apa lah...semua tu kan Takdir Tuhan. Tuhan dah tetapkan kita mati kat mana, masa bila, camner cara mati kita.... aku doa, biarlah kalu aku mati, ada anak2 aku yang akan uruskan.

Atau setidak2nya ada kenkawan yang tau aku mati. Aku pernah sakit tetiber satu masa dulu. Masa tu aku kerja kat sekolah. Duk kat kuarters sekolah. Tiba2 je aku rasa pitam. Aku rasa dunia berpusing2. Nak drive pun tak blh. Alhamdulillah, arwah bapak tiri aku ada masa tuh...dia yang jugak tk baper sihat, datang bila aku tipon.

Bawak aku pegi klinik. Kami centu lah dulu...time aku sakit camni, orang tua tu lah yang bawak aku gi klinik....time dia lak sakit, aku lak drive bawak dia gi klinik atau hospital...hinggalah dia meninggal sebab sakit barah...dan paru-paru berair.. Doktor check kata aku tk apa2...bia betul doktor nih.... dia just kata aku hyper tension....uuhhh...ye ke...tak ada pulak rasanya.

Dah la...aku mengantuk lagi ni..sok nk pegi kursus gak..aku tak apa2..syukur Alhamdulillah. Just kembung perut gaknya...dah lama tak jadik camni...sampai aku dah lupaa....ubatnya, aku kener tidur je...heheh..

Monday, August 25, 2008

sorang smula

Hari sabtu, Shahmah dah balik ke Perak. Acik pulak pepagi dah kuar gi exam. Tak sempat nk babai dia...cuma masa nk kuar, acik kejut dia bangun tidur, "Ummi nk kuar dah...." Dia bangun pisat2...dan salam dn cium tangan aku, pehtu sambung tidur balik. Pandai dia lah nk ke Puduraya camner. Nasib baik Zirah tak balik arini. Klu tak, payah gak mikir saper nak antar dia ke Pudu Raya. Sesampai kat Sekolah yang jadi pusat peperiksaan kali ni, aku terus mencari bilik/dewan yang dimaksudkan dalam surat panggilan tu. Bilik darjah jer rupernya. Dah ramai bersidai menunggu dipanggil masuk. Pengawas tiba2 kata bilik ditukar di tempat lain pulak. Kami ikut jer lah. Masuk je kat bilik, aku terus ambil seat tepi sekali. Corner lot gitu. Alahai..kosi goyang pulak... aku perati rata2 kosi dalam bilik darjah tu memang pengkar/bengkok2. Ni salah saper ni???? Adakah budak2 kita terlalu ganas ataupun sekolah dibekalkan dengan peralatan sekolah yang tidak berkualiti? Ni sekolah dekat Putrajaya...bukan sekolah kampung pun...aper punya perabut camnih??? Peruntukan mesti bnyk..tkkan kosi camni yang dibekalkan..! Tepat jam 9.00 pagi, kami dibenarkan mula menjawab. Aku perati kat atas dinding. Ada jam. Tapi jarum saat tu tk bergerak. "Maaf, jam tak ada bateri..!!" kata pengawas tu. Adooii...payahla aku nak budjet masa menjawab. Aku tak ada jam tangan. Yang ada telefon bimbit aku yg tk baper nampak gak tuh. Ndak tak ndak...aku teruskan menjawab. Tiba-tiba pengawas kata, Masa tinggal 20 minit...aku baru menjawab setengah dari soklan2 yang ada. Apalagi, aku express la...hantam sajer la...dah gabra..dari aku tk menjawab. Habis paper 1, terus paper 2 pulak. Gap hanya 15 minit. Pergi tandas pun tk sempat. Wah...ni soklan fobia aku...banyak kira mengira...akupun jawabla mana yang dapek mukasurat demi mukasurat...tanpa peduli untuk selak mukasurat belakang...baru setengah aku jawab, masa dah habis...sengallll....tk sempat jawab semua. Bila aku selak muka belakang....uwaaaaaaaaaaaaaaaahhh....soklan senang2.....yang aku pi susah payah mengira carik jawapan soklan matematik yang aku tk dpt jawab tu sampai habis masa watpe...!!! Tipah tetipuuu... Sakit tul ati aku. Tiap2 kali abih setiap paper, aku sms bos aku yang jugak sesama pekse tapi pusat di Utara..hehhe...balik kampung daaa...sesama la pulun..tapi dia study..aku??? Steady jer... Dia kata,...."Tawakal jer la kakkk...!!" Masa jawab esei BM, aku laju je...kenkawan kata aku tak ada masalah klu jawab esei, sbb aku dah biasa tulis blog...ye ker...tulis kat blog lain..blh merapu...ni esei peperiksaan dol...!! Tiba masa esei BI pun, aku cepat siap..rasanya belebih dari jumlah pekataan yang diarahkan..gasaklah...grammer aku pun berteraburr....aku dah rasa tk lulus dah....sbb soklan tadi tu yg tk sempat aku habis jawab...komfem la acik fail lagi...Cuma satu jer yang aku ada untuk teruskn amek smua 6 paper tu arini.....Doa... Balik dari exam petang tu, aku sikit punya lega. Letih sungguh rasanya. Tapi malam aku kener gak bawak Zirah pi beli barang keperluan dia nak balik esoknya...terus makan kat food court alamanda je. Malangnya kami pi dah lambat...beli barang dulu baru pi makan, yang ada sop2.....yg isiknya kulit leher ayammm!!! Sengal lagi..ilang selera aku. Kul 9.30 pagi soknya, aku ngajak Cik Ida temankan aku antar Zirah ke Puduraya...tiket bas dia pukul 11.00...aku target masa mang blh sangat la sampai awal. ... Uwaaaaaaaaahhh... lepas Sg. Besi tetiber jalan jem....!! Parahlah...jam dah pukul 10 lebih...aper la pulak jem pepagi ahad ni...!!..Rupa2nya Polis punya angkara....adoii....geram betul aku, cam sya geram aritu la... kalu tk ada nk ngejar apa2 tk kisahlah lambat pun...ni nk ngejar bas...silap2 anak aku tk balik sekolah nanti..atau lambat balik...atau aku sendiri kener antar sampai Pontian!!! (sorry la...!!) Akhirnya bjaya sampai ke PuduRaya kul 10.45..lagi 15 minit...Alhamdulillah..we make it at last. Tapi sbb dah suntuk, aku turunkan je dia kat tepi jalan tu.... "kamu gi sendiri lah kat bas....ummi tk kuasa nk naik carik parking kat atas tu..nnt tk sempat kamu nk gi kat bas..." Sian dia...angkat beg yang berat tu sensorang...tak per la...ajar dia bedikari dan tak harap orang tolong...heheh. Akhirnya tamat misi aku minggu nih... aku pun pandu keter balik dengan confidentnya. Rupa2nya salah jalan....uwaaaa lagi... jalan mana aku ngan cik ida ni ikut tah....2-3 tol lak tu kener bayo....apa nak jadi dgn aku ni...asik sesat jer kat KL ni. Itu je lah yang sempat aku citer hari ni. Minggu ni aku ada misi lain pulak. Esok kursus 2 hari...(mestibanyak road block gak kan!!!) Khamis, aku exam lagi...kat Angkasapuri....heheh...doakan acik bejayo di tapisan kedua nih...nak kener test suara la pulakk... cam nak masuk AF lak kan...haha.... err...serius nih..tolong doakan acik sukses...pasni tapisan ke 3 lagi tough...!

Friday, August 22, 2008

Takdak citer

Beberapa hari ini acik begitu membzkan diri, kenkononnya ibu mithali. Almaklumlah, cuti sekolah, anak 2 dari 3 balik bercuti. Seperkara lagi, minggu ni la pulak acik rasa terlekat pulak depan tv bila malam masa duduk rehat2 lepas siap masak memasak untuk anak2 tu.

Tapi tidak bermakna bahawa acik telah addict dengan memana cerita drama2 melayu mahupun korea atau cina atau jepun dan yang sewaktu dengannya. Acik memang kontrol semua tu. Sebab, once dah ikut sesatu cerita tu, maka payahlah jadinya nak pergi memana pastu. Sesajer la mengadap rancangan demi rancangan, movie by movie.

Sepanjang minggu ni nampaknya banyak kita disajikan dengan cerita-cerita seram yang sungguh tidak menyeramkan. Tapi acik menengok jer lah....kosong jer otak sebenarnya. Sepatutnya, dalam tempoh kritikal, nk masuk dewan ppriksaan nih, acik menambah lagilah mengulangkaji pelajaran atau praktis aper yang patut. Tapi acik cam yang lepas2, berlagak cam genius, tk yah belajarpun nak exam. Patutlah payah nak lulus..hehhe Dah start menaip nih, banyak pulak mender nak ceritakan. Itu lah...jgn mula jer...payah nak berenti.

Tak apa..acik ada setengah jam lagi sebelum bergegas bersedia nak ke office. weekend lepas acik bz ke sana ke sini esp hari Ahad. Bersambung ke hari Isnin. Hari Jumaat Shahmah balik. Acik ambil kat Ptrjy Central je. Kali ni dia naik bas sampai Puduraya dan menyambung perjalanan pulangnya dengan ERL.

Tepat2 waktu tamat kerja acik, dia pun sampai. Jadi, acik tak ada masa la nak berlepak melewatkan diri balik kerja. Itupun terlajak jugak waktu, sebab nak menyiapkan kerja urgent yang sampai last minit. Bila teringatkan pesan Shahmah "Jangan lambat sangat tau..!", maka acik menggegaskan diri punch card keluar pejabat..(gaya penulisan camni klu markah esei, angos la acik...)

Hari Sabtu, kononnya ada banyak sgtlah plan..nak pegi LowYat...nak repair henpon yang rosak, nak repair PC Pn Lin yang berasap tuh. Pempahamla kalu dah gi Lowyatt....tk boleh sekejap punya.. Tpi...rancangan tu terbatal oleh sebab2 yang tidak dapat dielakkan. So, ada seruan dari pejabat, acik akhirnya tergoda, juga dik desakan kerja yang menanti, maka acik pegi buat OT jer.... hingga awal petang gamaknya. Balik rumah, berehat jer. Shahmah pulak keluar berjumpa kawan2....bermalam di rumah kawan dia di Putraheight.

Hari Ahad sambut nisfu syaaban... acik rancang nak jumpa Kak Teh (Dizz)..katanya akan datang menghantar anak ke UPM Serdang. Acik berlepak2 jer lah kat rumah sambil nunggu dan nunggu kekalau ada panggilan hangit dari kak teh tu. Sampai dah nak petang, acik mesej Kak Teh... "Dok tang mana dah ni..." "Baru keluar dari Ipoh...." uwaaaaaaaaaaaaaaaaahh... kensel program..!

Pehtu, kenkononnya nak pi amek zirah kat perhentian bas / R&R Serdang, batal juga. Apa kena tah aku ni....asik kompius jer anak balik bila. Tu baru 3 anak. Kalu anak 13, komfem tak perasan anak mana yang ada, anak mana yang tak ada kat rumah. Rasa payah juga anak tak bawa henpon duk asrama. Apa-apa hal, tk dapat nak carik dia. Macam kes balik nih. Dah beberapa kali dah acik dok nunggu kat perhentian tu, tapi salah hari ....!!!!$%#%..boleh tak camtu????...hehhe.. sib la ada 2-3 no. telefon kenkawan dia yang acik save kan dalam hp acik nih... tu pun tk boleh harap gak.

Kenkawan pun bagi maklumat salah jugak cam aritu..huhu.. kalu bawak henpon, dah langgar undang-undang asrama. Tu yang Zirah tak berani nak bawak kononnya...sejak bila pulak dia ni skema bab henpon ni gaknya. Elok gak tuh. Kalu ada, nnt bukan acik yang dia duk contact. Orang lain...mula lah dia ketak ketuk ketak ketuk..menaip sms manjang...(macaaaaaaaaaaamm umi dia gak...heheh) aisay....dah azan subuh..acik kener berenti... to be continue...ada banyak lagi cerita..(dalam pada tak ada cerita...) Isninnya acik cuti. Rasa cam hari yang paling sibuk.

Pagi sempat menjengok sekejap ke pejabat walaupun cuti. Diorang kata, acik ni, kalu sehari tk masuk pejabat, tak sah....tk dapat masuk, dpt tgk bumbungpun jadilah...heheh...ye ke..?? Sebenarnya gi htr ikan guppy yang Cik Ida bgi hari sebelumnya. Kemudian ada lah beberapa hal yg perlu diselesaikan. Selepas tu baru ke Seremban renew Insurans & Roadtax kereta.

Sementara Shahmah ada ni, gunalah khidmat dia sebagai pemandu ke Seremban. Lebih setengah hari jugalah di sana. Perlu balik segera ke Ptrajaya. Sampai rumah, solat, makan tapau (heheh..tk sempat masak..) pastu keluar semula untuk tunggu Zirah di perhentian Serdang tu...tak lama..bas dia pun sampai dan acik seret dia gi Alamanda pulak. Nak beli bahan2 mentah makanan untuk kegunaan seminggu di rumah.

Lepas Maghrib gak sampai rumah. Malam tu pulak, si Yanie tipon minta bawakan dia ke The Mines untuk ambil cermin mata barunya (nak minta sponsor la tu...) ...tapi acik tk larat dah... collapse malam tu. Mintak dia pospon je nak pi Mines tu..tak pun, pi lah sendiri...huhu.. Ni la nama dia cuti tapi tk cuti.. Nak story gak..berita gembira...kemaren, ikan guppy yang acik bela, telah melahirkan 12 ekor anak dengan jayanya.

Acik tak lelap tidur menjaga anak2 ikan yang masih merah tu. Setelah asingkan anak dengan maknya (kalu tk nanti dimakan pulak dik big2 brother ikan tuh..)..acikpun leka seleka2nya memerati pulak yang lelain, kot2 la beranak lagi...hehe..maklumla...ramai mak2 ikan tu yang sedang sarat mengandun, and I guess...ada yang dah overdue..!!! Betul...beberapa lama pas tu...acik tgk ada anak2 ikan yang mati dalam 4-5 ekor.... sebab terlebih bulan. Mesti kes mati dalam kandungan.

 Acik tk dpt amek gamba sbb baby ikan tu lasak sangat. Payah nak fokus..heheh. Lain kali lah. Rasa terisi hidup acik sejak ada ikan-ikan ni. Meriah sungguh. Terasa seolah2 sumpah 7 keturunan dah tamat. (Ikan asik mati je klu acik bela...). OKlah...acik berenti dulu kat sini. Perut lapar. Berjaya juga menamatkan n3 ni tepat pukul 12.28 ikut jam PC acik ni..

Sunday, August 17, 2008

Ombak di pantai

Cuba perhati dalam gambar ni...nampak apa? Ikan duyung??? Mana ada....heheh Tenang....tenang hati kan? Cantik...Indah...cuaca pun cantik masa gambar ni diambil. Bukan acik yg amek...kira acik celok gambar ni dari Facebook orang lain..heheh...mintak izin dik.. (From the album:
"Perhentian Island 2008" by Chris Setterington) Acik sebenarnya perhatikan ombak dan buih2 ombak tuh. Selalu orang kiaskan dengan kehidupan kita. Bergulung-gulung menuju ke pantai....menghempas batu-batu....dan akhirnya hilang gitu aje. Acik kalu duk tepi pantai, salu leka memerhati ombak tuh. cam jiwang je kan.. Sebenarnya acik kagum dengan ombak yang sebenarnya tidak ada pilihan...ombak tu terpaksa berlumba-lumba ke pantai atas desakan yang lelain kat belakang tu.

Perlukah ada ombak kat laut tu? Hmm..kalu tk ada ombak, nanti tk ujud pulak laut kan..sama cam sungai.. sungai hanya berarus bergantung pada kedudukan tinggi rendah laluan air tu. tapi laut tk macam tu... Dah masuk kajian geografi pulak acik ni kan. Kehidupan kita cam ombak di laut tu lah. Memula nampak tenang, kemudian mula bergelombang, bergelora, dalam pada itu, seolah mengikut masa, terus menuju ke pantai, menjadi ombak berbuih putih dan mendarat tenang di pasir pantai. Kemudian nampak 2 keadaan, macam diserap dik pasir....dan macam kembali ke laut smula... Berbagai masalah akan menimpa kita selagi kita hidup. Ada yang dari lahir lagi dah bermasalah.














Tengok ni...betapa kejamnya makhluk bernama manusia yg buang anak sendiri ni. Bayi yang tak berdosa ni pun dah diuji camni punya berat. Tapi dia tak faham erti susah lagi masa ni kan... Ader tu, masa kanak-kanak dah rasa susah. Mungkin ibu bapa meninggal..tk pun kener dera dgn ibu bapa atau penjaga mereka, peperangan... penghidupan yang susah., makan pakai pun payah. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Apabila meningkat dewasa, kita dah mula mengeluh dengan pelbagai masalah penghidupan. masa ni kita dah buat keputusan kita sendiri. Kita hidup dengan usaha kita sendiri. Bergaul dengan kawan-kawan. Kalu dulu kita dijaga mak ayah. Kini kita pulak jaga diorang. sebelum kawin, ada yang bercinta cam nak rak... ada yang sampai matlamat, berkahwin, dan bahagia ke akhir hayat...ada yg putus di tengah jalan.













Setiap orang, setiap hari, ada jer masalah yang jadi rencah penghidupan mereka. tak sah kalau seseorang tu tk ada masalah. Kalu tk ada masalah, tu lah masalah dia...heheh Tapi tu lah dia...masalah tu macam ombak di pantai tadi.

Datang dan pergi....tk ada pilihan. Kita jangan jadi cam ombak yang hempas pantai dan terserap tenggelam dalam pasir. Biarlah kita jadi ombak yang hempas ke pantai lalu kembali semula ke laut.

Kita kena tabah dalam mengharungi arus kehidupan yang mencabar. Kita kena selalu ingat, dalam kesusahan kita, ada orang lain yang lebih susah lagi. Bersyukurlah sentiasa kepada Tuhan, kerana masih banyak nikmatNya yang ada pada kita walaupun ada satu dua nikmat yang di tarikNya. Setiap yang kita punya di dunia ini adalah milikNya dan akan diambilNya pada bila2 masa sahaja.

Jangan kita lihat atau memikirkan mereka yang hidup senang lenang dan bahagia di kala kita ditimpa kesusahan. Sebaliknya, lihatlah pada mereka yang menderita jauh lebih berat dari kita. Ketika itu kita akan bersyukur dan redho dengan ujian Tuhan yg amat sedikit dibandingkan dgn mereka yang lebih menderita itu.

Sekiranya kita terus menerus melihat kesenangan orang, kita akan sentiasa merasakan apa yang ada pada kita ini tidak mencukupi....lantas kita lupa matlamat kita dijadikan, tujuan kita dilahirkan ke dunia ini...yakni, sebagai khalifah Allah...sebagai hamba Allah..

surah Adz-dzariyaat ayat 56, "Tidak AKU jadikan jin dan manusia melainkan supaya mereka memperhambakan diri kepada-KU."

Bukan menghambakan diri pada nafsu, pada harta dunia, pada pengaruh dan kuasa, pada iblis dan syaitan laknatullah. Namun jangan jadikan ayat ini untuk kita tidak berusaha untuk hidup.

Sabda Rasulullah, "Berusahalah untuk duniamu seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya Dan beribadatlah seolah-olah kamu akan mati esok hari."

Jadikanlah setiap ujian yang menimpa sebagai salah satu cara untuk mengumpul pahala. Mengumpul bekalan ke akherat. Redha lah, maka pahala milik kamu. Percayalah, bahawa di setiap ujian, ada nikmat. Setiap yang berlaku, ada hikmahnya. Cuma perlukan kesabaran dan ketakwaan kalian sahajalah, yang menentukan samada ujian itu akan membuahkan pahala dan kebaikan atau bala dan bencana pada kita. Hidupnya kita di dunia ini hanyalah sebagai satu persinggahan. Singgah seketika untuk mengumpulkan bekal. Sesungguhnya perjalanan kita masih jauh.

Tanpa bekal, kita tidak akan sampai ke tempat yang kita tujui. Jadi, usah dipedulikan segala ranting-ranting patah yang mahu menimpa kita sepanjang perteduhan kita. Kita teruskan sahaja usaha kita mengumpulkan bekalan perjalanan kita. Nescaya kita akan sampai ke matlamat kita. Usah juga dipedulikan jongkong2 emas yang berlonggokkan bersama batu-batu permata sepanjang jalan kita, kerana semua itu juga merupakan ujian buat kita, yang akan melewatkan kita untuk ke destinasi abadi.

Bukan sahaja melewatkan kita, bahkan boleh menyebabkan kita tidak sampai ke tempat dituju. Bayangkan, kita bermusafir di sebuah padang pasir, kita kelaparan dan kepenatan. Lalu berehat seketika di bawah sepohon pokok nan rimbun. Kita dongak di atasnya, dilihat banyak buah-buahan yang sedang masak ranum.

Di bawah pohon, kita lihat ada banyak batu permata yang begitu mudah untuk kita mengumpulkannya. Apa yang kita akan capai dahulu? Sudah tentu kita akan berusaha untuk menghilangkan kelaparan kita terlebih dahulu. Walaupun kita terpaksa bersusah payah memanjat pohon tersebut yang mungkin penuh dengan serangga, kerengga, dan dahan yang rapuh. Kita perlu makan untuk terus hidup dan untuk meneruskan perjalanan kita.
Nikmat makan itu lebih bermakna dari nikmat mendapat harta benda yang ketika itu tidak dapat memberi kekuatan dan menghilangkan kelaparan kita...sebaliknya harta menyebabkan manusia saling bermusuhan, berebutan, dan berbunuh-bunuhan. Begitulah dalam usaha kita mengumpulkan perbekalan ke akherat. Hanya amal bakti kita yang akan kita bawa ke akherat. Harta dunia hanyalah wasilah atau alat untuk kita mendapatkan perbekalan akherat itu. Inilah seruan ku pada sekelian pengunjung laman ini. ..bersabarlah dengan setiap ujian Tuhan itu.

Sesungguhnya, sabar itu pahit, tetapi buahnya manis. Berbuatlah segala suruhan Tuhan dan tinggalkan lah laranganNya. Maka Iman dan takwa akan menjadi milik kita. Peringatan buat diriku yang selalu terlupa. Sekian.

Saturday, August 16, 2008

Tanya ku..

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. amalan baikmu melebihi amalan kejimu ? Atau apakah Amalan kejimu melebihi amalan baikmu? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Akal fikiranmu memikirkan bgaimana meningkatkan imanmu atau leka memikirkan cara mendapat hiburan dunia.. 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. matamu kau gunakan memandang kebaikan.. Atau lebih memandang yang keji??? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini..Telingamu kau guna untuk mendengar kebaikan atau kau pergunakan untuk mendengar kecelaan saudaramu.. 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Dirimu lebih banyak menyusahkan orang Atau lebih banyak menggembirakan orang lain 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Kau memikirkan sakitnya siksa neraka atau kau lebih memikirkan dan berangankan Nikmatnya syurga 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Lidahmu kau gunakan untuk menyebut kebaikan Atau mensuarakan kekejian saudaramu? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. tanganmu banyak memberi.. atau lebih banyak meminta? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. jari jemarimu kau gunakan menekan keyboard komputer melayari laman2 web yang kotor atau menekan keyboard berkongsi ilmu berguna, tanpa sempadan 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Perutmu kau isi dengan makanan yang halal dan berkat ataupun dengan makanan haram yang bukan hakmu? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. kakimu kau langkahkan ke tempat kebajikan atau ke tempat kemaksiatan? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Hatimu terpelihara dari kejahatan atau bertambah gelapnya dalam menerima hidayah dari Tuhanmu 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. kau meredhai setiap ujian Tuhan pada dirimu Atau kau mengeluh dan menyalahkan TakdirNya 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Kau mensyukuri nikmatNya Atau masih kau merunguti kepayahan hidupmu? 

Tanyaku pada diri...apakah sepanjang tahun ini.. Bertambah bekalanmu ke Akherat... Atau bertambah bahanapi mu ke neraka?? Nauzubillah.. 

Azan asar dah berbunyi.. tamat sudah setahun catatan amalan kita di dunia ini Apakah kita telah berpuas hati Dengan apa yang kita lakukan untuk diri kita di sana kelak?? 

KC 

Segala amalan kita akan di bwa naik ke langit esok pagi mengadap Ilahi akan dihitung yang baik atau yang keji hmmm.. acik sedih...tahun ini bukan tahun acik banyak membuat kebaikan. Sebaliknya tahun acik masih bergelumang dosa. Maafkan acik kenkawan semua. Selamat menyambut Nisfu Syaaban.

Friday, August 15, 2008

Kenapa tk telefon?

aku terbangun dari tido, ku kemas katilku...kulihat di sebelahku kosong...lalu ku intai di jendela, tiada sesiapa. Kemudian ku cari Handphone yang entah di mana. ku punggah semua di celah-celah bantal, tak jumpa. Habih katilku berterabur semua ku kerjakan sbb mencari sesuatu bernama Handphone. Aku tiba-tiba beriyer2 mencari handphone bila teringatkan, di mana suamiku. Kenapa dia dah lama tk balik-balik. Nafkah zahir bathin tk diberikannya. Ku lihat pada kalender...aku pun tak ingat dah berapa lama dia tk balik. Yang aku pasti, dah lama. Lebih dari 3 bulan. Kenapa dia tk telefon-telefon aku. Dia tak rindukan aku lagi ke...dia tak ingat dah ke kat aku.... Aku keluar rumah, mencari lagi...ehhh...di mana aku ni...rupa-rupanya aku tinggal di rumah anak yatim. Aku keluar rumah lagi... berpusing-pusing mencari di mana aku letakkan handphone aku. Tak jugak jumpa-jumpa. Mana ye... kemudian aku terdengar suara budak-budak perempuan... seolah-olah membawa kawan-kawannya melawat ke tempat itu. "Ha...ni lah dia pokok pelam...ni pokok sega..." "Saga lah..." betul kawannya seorang lagi.. Aper hal pulak ni....naper pulak orang melawat kat umah aku. Aku ke depan lagi. Terkejut aku.. Terlihat Abby Fana, DJ radio Sinar FM dan pengacara MHI TV3, buncit perutnya.. eh...Abby mengandun?? biler pulak mek tu mengandun...aku tegur dia...aku pegang perut dia... laaaaaaa...bola jer kat perut tu... aku tk kacau dia lagi...tengah shooting ruper2nya. Ada seorang lelaki muda datang dekat Abby dan dikeluarkannya bola tersebut. Kemudian tah camner...tetiber Abby main lumba lari pulak menuruni bukit dekat situ...aku pun sama. Berlari.. aku menang... tapi aku melencong balik ke rumah... Aku masuk kawasan rumah yang macam aku tak kenali...memang cam rumah anak yatim. Dari pintu ke pintu, aku masuk ke pintu bilik aku...cam aku sewa bilik hotel pulak. Aku hairan, mana katil king size aku?? yang ada hanya katil single jer. Aku keluar ikut pintu belakang...masih mencari Handphone aku.... tetiber aku nampak kepala budak dari dalam bilik air....dia cam terbaring....terkejut aku.. Huh..!!! aper kamu buat dalam tu.. Buang air lah..aper lagi.. Aku pandang sekeliling...aku cam ada dalam satu bilik rawatan. Ohhh...ni budak2 anak yatim yang tak sihat dimasukkan. Aku keluar dari bilik tu..berjalan mencari lagi. Aku berpusing ke jalan aku masuk tadi semula...kat mana aku ni... Aku terdengar bunyi telefon ...tapi tu bukan telefon aku... aku cari lagi Handphone aku yang hilang tu. Aku masuk ke rumah aku semula. Ada pulak wiring man sedang bekerja. Katanya tuan rumah yang bagi masuk utk repair wiring orang rumah atas. Aku masuk semula bilik... ku punggah sekali lagi katil aku tadi...tak ada jugak !!..risaunya aku. Tiba-tiba.... aku dengar bunyik... "07 dari gerakan panggilan over...... o7 dari gerakan panggilan over...." Hah...tu lah telefon aku... aku bangun ... laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...aku mimpi rupa-rupanya. Tu bunyik telefon aku yang kejut aku dari tidur sebab dah pukul 6 pagi. Macamana aku boleh lupa yang suami aku memang la dah tk balik-balik dah dekat 6 tahun. Dan dia memang tak akan balik-balik sebab dia dah balik ke tempat asal dia. Aku lupa yang aku sekarang bergelar balu. Aku memang hanya bermimpi....tapi tu bukan mimpi yang indah.. bayangkan, tiba2 aku mencari orang yang dah tak ada...macamana aku nak jumpa...uwaaaaaaaaaaaaa...kat umah anak yatim pulak tu... lagi best, jumpa Abby Fanna....hahaha... Sedih..?? Ntahlah...sedih gak... Naper tiber2 aku mencarik dia. Agaknya dah nak ikut dia kot..? Dlm mimpi tu tadi aku marah2 naper la dia tak balik2...aku bayangkan aku boleh telefon dia...atau boleh sms mengatakan aku rindu kat dia.... Tapi hampehhh...aku mimpi je ... Dahlah...nanti lambat aku gi keje... sekian.

Wednesday, August 13, 2008

kener pukau...

Tengahari tadi, waktu acik sedang lepak2 menghabiskan minit2 terakhir rehat, tetiber acik diganggu dengan bunyi telefon pinjam acik tu...(telefon pinjam dari si Fizah Kecik, since HP acik rosak keypadnya...).. "Ummi...telefon akak balik !!!" Huh....bebudak ni, camtu la...reti miss call atau suh call balik jer...acik dah agak..ni mesti ada hal penting. Kalu tak..tak ada la tingat nak tipon acik pun. Kecuali si zirah yang salu tipon sajer2 sampai acik marah pulak....hehhe.. "Ha...pehal ni??" acik sergah si Yanie.. "ala ummi.... akak kat Jusco ni....handbag akak hilang.....akak tk sedar bila.. tadi kawan akak kata akak ada bawak...agaknya akak kener pukau kot....!!!" "Huh....hilang beg....camner kamu jaga reter ni???? aritu ilang kunci motor....arini ilang beg...sok ilang aper lagi... bla bla bla...!!!" acik tembak mesin gan acik kat dia...geram aku. Dah puas baru acik tanya.. "aper yang ada dalam beg tu??? duit ada tak??" "semua ada kat dalam tu...ic., duit, kad atm, mmcm kad lagi..duit ada 100.00, dan lagi satu, cube ummi teka...?" Sempat gak nak ajak acik main teka2...huh.. "tak kuasa la nk teka2...aper dia???" "Buku akaun asb akak!!!!" "Uwaaaaaaaaaaaaa....aper kehe kamu bawak buku tu...!! " acik geram tahap wonder woman dah.. "akak kan mang bawak gi memanapun akak pegi...huhu..., apa akak patut buat ni ummi??? tolong la...akak dah rasa lemah lutut ni...tk reti nak buat apa...akak dah carik merata....tak ada...!!" "betul ke dah carik tu......cicir ke...tah tetinggal memana ke...kamu tu lalai sikit..." "betullah ummi, akak ngan kekwn dah carik...kad matrik ada duk dalam keter kawan....beg tu jer akak pegang. "Pegi la buat repot polis... nanti umi block kan ATM kad kamu...." Acik terus tipon bank CIMB, suh block kan kad ATM si Yanie tu... Lega...pehtu acik cuba tipon PNB...tanya pasal kehilangan buku..apa patut buat... diaorg jawab, kener datang kat opis head quaters...aisay...mesti menyusahkan anak acik tu nanti... Acik ingatkan dia pas buat repot polis, pegi buat IC baru kat Serdang...memacam acik suh dia buat.. Tuptup petang tu dia tipoon, "Ummi......akak dah jumpa balik beg tu...tuan kedai kejar carik akak tdi.....huhu..." Sabo jer la.... !!! Sekarang dia kener buat kad atm baru....tu lah..tak ada kojo carik kojo... Duit, kad, ic semua ada dalam hand beg tu. Sebabkan perkara2 camni lah acik tak suka bawak handbag ke mana2..handbag pun acik tak ada...pecaya tak..?? Sebab acik tau, acik salu terlupa..bila pegi makan kat food court ke,salu tertinggal beg duit kat kosinya...klu gi umah ong kawin, pun tetinggal...dah kenyang perut.,acik salu terus bangun berlenggang gi kat keter....sib la sblm keter jalan, acik ingat ntuk amek semula... Sekarang duk menurun kat anak pulak. Kisahnya, memang bebetul si Yanie tu kener pukau. Hati-hati ye kenkawan...mangsa kener pukau salunya ong pompuan. Apa tak kener pukaunya....tengok baju cecantik...tengok kasut lawa2...tgk henbeg ke aper ke yang tengah sale....terus terpukau....tak ada sesaper yang memukau diorg ni...kcuali bembarang tu je..... hahaha...tu lah pompuan...eh...acik bukan species pompuan ke??? hehhe...betul la...tapi acik jarang la kener pukau sebab acik sedar, acik tak banyak duit...sbb tu mata ni salu acik jaga...jgn tengok sangat bembarang tu semua kat dalam kedai...nanti tk sedar terbagi duit tu kat kaunter pembayaran... takpun tk sedar beg ilang...anak ilang....tu lah dia, mangsa2 kener pukau sebenarnya... Dahla...acik ngantuk bangat nih...petang tdi main badminton ngan cik Yus and the gang...letih sesangat nih..komfem letak je kepala., mesti lelap. nanti acik modified balik n3 nih...adoi..ngantuknya.... ____________________________________________________ OK..skrg 3.20pagi, acik sambung balik citer.. seblm tu, nk bgitau.... KAKI ACIK SAKITTT...!!! Ha..puas hati..hehhe..padan dgn muka aku kan.. tataula kenapa...bangun je dari tdo, bukulali rasa cam sakit teseliuh. Balik dri main badminton smlm tk rasa apa pun...acik ada ke tepeleot kaki msa main tuh? Cam tak de..tpi dedekat nk teseliuh tu ada la...maknanya, dah tesalah urat gakla kan...tengkot la gi kijer sok ni. Tak dapat la acik bejalan penuh begaya.... Tingat kat kaki Ain Abahnajwa yg bengkak tu..takkanla bengkak kot kaki acik ni. Hopefully la tk jadik serious. Masa main tk hingat donia...melompat sana sini cam org memuda. Tak sedar diri dah 'banyak umur'. Tulang smua dah reput...ooppss..baru tingat nak minum susu utk menguatkan tulang...jap...nk minum...hmm..dah. Stok susu baru sampai. Dah baper hari acik tk pegi kedai..smlm baru tringat nak gi Carrefour sbb stok susu LF ngan jus oren acik da abih lama dah. Wlupun opis depan ngan Alamanda, tapi tak rajinnya acik nk drop by. Sebab tau, kalu berenti.. mesti sikit sebanyak melibatkan kos...kajaan skrg kempen langkah penjimatan dlm segala hal. JIMAT??? Huh....malam aritu, kajaan dok bakar bunga api ke langit....bejota-jota habih tu...pehtu suh kita bjimat... adoiii....letih mikir. Tak paham la...baik toksah cakap..klu bagi acik sejotapun cukupla untuk acik tanggung idup sampai acik mati. Ada belen lagi tu utk bgi anak cucu.. Semalam dpt memo dari bos, menyeru langkah penjimatan di opis. Acik siap deraf email nk kasi kat bos tu, mintak tambah satu lagi dalam senarai apa2 yg nk dijimatkan tu... antara isi email yg acik deraf tu: saya dan lain-lain kakitangan Bahagian ini ingin juga memohon satu lagi langkah penjimatan dan perbelanjaan berhemah untuk disenaraikan iaitu, elakkan perpindahan seperti ura-ura yang kami dengar tentang perpindahan ke Cyberjaya. Jika ianya akan merupakan satu arahan, kami terpaksa patuh. Tetapi sekiranya ia masih dalam peringkat perbincangan, kami merayu agar ianya dipertimbangkan tidak akan dilaksanakan. Bunyinya memang macam masing-masing dengan masalah peribadi..(jauh dari tempat tinggal..tak ada transport.. payah nak hantar anak ke sekolah..dll) tapi kami memikirkan ianya juga satu pembaziran di samping risiko2 lain yang akan berlaku yang berkaitan. Fail yang hilang, kepenatan tk diambil kira lagi, peralatan yang rosak, agak2nya berapalah kerugian dan perbelanjaan untuk perpindahan-perpindahan tersebut di samping berapa penggunaan masa yang kita ambil untuk menguruskan perpindahan ini..Tiga jenis pembaziran akan berlaku. 1. Pembaziran wang 2. Pembaziran masa 3. Pembaziran tenaga Apalagi jika kali ini kita berpindah ke tempat baru, yang mana banyak kerja penyelenggaraan, pemasangan terpaksa dilakukan. Itu belum lagi kita dengar apa pandangan pelanggan kita yang akan rasa terbeban dengan perubahan ini. Kalau dahulu semua urusan dalam satu tempat, walaupun berlainan blok (Itupun mereka merungut penat..)..Kalau pindah ni, mesti lagi merungut dan silap2 masuk dalam media massa.. ini bukan langkah penjimatan yang diuar-uarkan. waaahhh..bergegar tk bunyiknya. Lebih kurang cam isi dalam N3 acik sebelum ni...tajuk Pindah tu. Tapi acik tk send gak email ni..takut pulak acik di cop sebagai parti pembangkang walaupun ramai yg menyokong....hahaha. Eh...tadi acik nak cerita apa yer... ooo..pasal kelalaian dan kelalokan anak dara acik tu. Ishh..mang risau gak acik kat minah sorang ni. Mula la mikir cam sya pikir...camner la kalu kawin nanti...mesti fenin somi dia. Kener carik menantu yg sabar dan caring habih ni. Kalu idak, porak poranda la sbb asik ilang barang je...huwaaaaaaaaa.. Ye la....aritu kes ilang kunci motor jadik cam gini gak...last2 minit baru jumpa kunci...bekejar acik ngan dianya gi woksyop nak kensel tukar kunci baru.....dah pomen tu bukak skru nak ganti kunci baru motor tu, sib la sempat kensel. Taim-taim dia tk dpt loan PTPTN ni, memacam hal pulak yang jadi yg kener guna duit sesia duit lagi. Tapi tu lah kan.. mender dah nak jadi.... Acik senornya dalam dilemma lain gak skrg ni. Minggu depan acik terpilih utk satu kursus yang mang minat giler la... kursusnya 3 hari...Tapi hari pertama, keter acik mati Roadtax ngan insurans. Dan hari ke3, acik kener attend exam SPA. Penyelesaiannya, acik kener ambil coti sebelum kursus tu utk gi renew Insurans & Rdtax keter lebih awal nmpaknya kali ni...dan hari exam tu, pihak urusetia kursus bagi kebenaran excuse dgn syarat bawak salinan surat panggilan exam tu nanti. Kalu idak, tk dapat sijil...huuhu.. Tak dpt sijil pun tk kisah senornya. Janji dapat ilmu. Sijil acik dah tebal dah tu. OKlah..acik nak tdo sesi kedua pulak ni. ingat nak sambung basuh kain, tapi takut lak ganggu jiran atas bawah sebelah menyebelah rumah ni.. maklumla ...duk apartment..kener jaga hati semua jiran...nanti diorg kata, makhluk mana pulak yg buang tebiat basuh baju sesubuh giler ni! Taim org nak tdo...!! Kira acik ni jiran yang sungguh baik la sbb ndak jaga ati jiran-jiran....(huwaaaaa....) ..acik tk ndak jadik cam jiran atas rumah acik nih....salu ketuk2, bunyik cam mendrill pun ada, mengergaji pun ada...tah buat apa tah tk sesudah...kenkadang ada jiran yang menumbuk sambal...ketang-ketung ketang ketung...memalam.tak reti la nak alas ngan kain kasik pelahan sikit bunyik tuh.. geram tul..yang ye nya taim kita nak berehat. Tah saper tah org atas ni..tk kenal pun..hehhe.. elok gak tk kenal tu...klu tak nanti takut bila sama lif, acik jeling2 maut kat dia...hahaha.. ehh...sambung lagi menceceh...tu lah...sesekali hapdet...menjela kan. Tapi acik tk ada gamba la kali ni..mesti bosan baca..tk kisahla...janji acik puas hati dpt menceceh sensorang kat sini sekali2. Dah... nk gi tdo lagi nih. ader 2 jam lagi...blh mimpi satu round...haha. sekian.

Sunday, August 10, 2008

pindah???

Arini acik pegi OT lagi cam semalam. Tapi awal sikit. Itupun biler Bos tipon kata nk datang gak opis. Memandangkan acik pegang kunci, acik rasa patutla jugak acik pegi. Sampai kat opis, acik buat la kije cam biasa. Bos tk jugak datang-datang. Alhamdulillah, meja acik dah clear arini. Kalu tidak, penuh dengan surat dan fail2.  

Bila orang tegur, acik kata : Ini lah tandanya orang buat keje...klu kemas ajer meja, maknanya tk buat keje la tu...hahah.. jangan marah.. Bos acik cuti sok dan lusa. So, acik merdeka.. boleh la mengabihkan keje2 memfailing yg menimbun2 tuh. Ni lah keje yang paling acik tk suka. Sama cam keje belah ikan bilis....leceh...sebab tu acik suka beli ikan bilis yang dah siap dibelah. Tapi jarang sangat makan ikan bilis ni. Terutama bila dah tau yang ikan bilis mengandungi banyak kandungan kolestrol.  

Acik sembang2 dgn kenkawan se OT yang ada harini. Tajuk utama berkisar tentang rancangan perpindahan kami ke Cyberjaya...memang sedey. Acik harap acik dapat la tukar ke Bahagian lain sebelum bahagian ni kener pindah ke sana. Letih tau pindah opis nih.  








 
Ni ler opis yang mungkin akan kami tinggalkan.  
Orang atasan tau arah jer pindah. Diorg tak rasa cam yang kami yang mengerjakan semua ni mengemas dan mengangkut bembarang. Sedangkan pindah dari tingkat bawah ke atas pun serik benar rasanya..apalagi nak pindah jejauh lagi. setakat untuk kepentingan diri, kepentinganBanyak risiko dan yang negatifnya yang acik pikirkan. Bukan pihak2 lain pun sama acik pikirkan.  

1. Naper la nk pindah, sedangkan kajaan dah umumkan penjimatan blanje...cut budget memacam dan tidak akan membuat pengambilan baru mahupun perpindah semua dibekukan untuk menjimatkan perbelanjaan.    

Kalu pindah, mesti akan melibatkan perbelanjaan yang besar...bangunan baru, pemasangan itu ini, penambahan kos sewa bangunan (MK Holding la untung....kerugian atas perabut atau peralatan yang mungkin terpaksa di robohkan, lemari meja yang mungkin akan rosak dan terpaksa pulak beli baru...partition yang terpaksa dipasang baru dan lain-lain perbelanjaan baru yang terpaksa ditanggung kerajaan nanti. 

Itu belum lagi kira budget kalu kami tepaksa hadiri kursus atau mesyuarat kat Putrajya..mesti nk claim....ehhh...mesti...mana boleh tk claim...lain la kalu nak pegi jer ada transport pejabat yang akan bawa kami atau customer kami...ini ternyata akan tambah lagi perbelanjaan. Ye ler..beli bas ke...coaster ke...mantainance transport tu lagi? 

Minyak lagi...Klu tk nak sediakan smua tu, tepaksa la kami buat claim setiap kali pegi ke Putrajaya atau memana biler kena gi out station..tu tk masuk belanja kami sendiri yang tepaksa ulangalik pegi keje ke sana, sedangkan sebelum ni, kami yg duduk kat sekitar sini senang hati gi keje dekat dan mudah...(tu lah guna sediakan kuarters utk kakitangan kajaan kan..memudahkan gi keje dan menjimatkan blanje ulang alik)..yg mana tinggal jauh tu, tepaksa berulang lagi jauh la...smua mereka ni merungut dan risau andai kami jadik dipindahkan.  

2. Yang tadi tu cerita kami...mungkin dikatakan kami ni selfish...ok...fine...cuma pikir kita di tempat customer kami pulak, yang majoritinya cikgu2 satu Mesia..Sian diorg tu...nanti proses2 cuti dan penempatan diorg akan jadik huru hara. 

Bekejar kat putrajaya, nak lapor diri...orang putrajaya suh pi cyberjaya...orang cyberjaya sambut dan uruskan pelaporan diri mereka, tapi penempatan, kena pulak pegi semula ke Putrajaya...kener bahagian sumber manusia atau bahagian sekolah yang uruskan tempat mana mereka nak posting. 

Letih diorg...yang ada kereta tak apa la. Tu pun nak kira gak duit minyak..mesti kira!!Yang tk ada transport...yg dari sabah sarawak? yang baru balik dari obesi?? Confirm nnt persatuan guru NUTP dgn suara yg lantang, mengkomen sistem pengurusan kat sini nnt. Menyusahkan hidup guru-guru yang menabur ilmu kat anak2 di Malaysia. Ye ler...dulu, tujuan utama buat putrajaya ni, nk kumpulkan sistem pentadbiran kat satu tempat...kerja boleh lebih lancar dan efisien. 

Tetiber, klu jadik kami ni pindah, udah...besepahhh pentadbirannya. Menyusahkan rakyat. Akibatnya, pengurusan slow tidak lancar dan banyak ralat..ye ler...dah bahagian yang saling berkait antara satu sama lain, duk berjauhan...tk kira proses birokrasi lagi. Klu semua blh settle satu tempat, tak apa gak...boleh ke?? 

Tak tahan la kami nk uruskan smua tu...sakit mental weii..klu kamu gak nk buat penempatan. Bebanan kerja yang berlebihan dalam sektor krajaan menyebabkan ramai kakitangan awam yang sakit mental..! (berita utama di surat khabar tk lama lagi...hahahha)  

3. selain dari itu..acik mikirkan, klu pindah...mesti nk ubah2 barang...produk utama kami, fail cikgu2, invoice2 pembayaran, surat2 permohonan, tawaran, klulusan, dan dalam proses pemindahan tu, tak dpt tidak, mesti ada fail yang hilang. 

Surat yang bercampur aduk, walau camner sistematik pun kami akan cuba buatkan. Letih tau...!! 

Bos aper tau...tau marah jer biler fail tk jumpa. heheh..bos, jgn marah. Bahagian ni dah berpindah tah berapa kli, sejak dari pejabat bahagian ni kat KL lagi...dipindahkan ke Putrajaya, pastu ada cawangan yang pindah pulak ke blok lain, pehtu yg kat blok lain tu diarah pulak pindah ke blok asal balik dan ada cawangan yang kat aras bawah, pindah pulak aras atas...pindah2 tempat pulak...dan sekarang nk pindah pulak ke cyberjaya...adoiiiiii....tah baper banyak la barang yang ilang...fail yg hilang di tengah jalan tuh.. Dah...sekian, luahan rasa utk legakan otak. 

Acik harap, aperpun keputusan pihak pengurusan, mesti ada hikmahnya. Tapi bia la acik pindah keje tempat lain dulu...hahahha... Pn Haida dah lepaskan diri dah..acik biler lagi...sedey gak masa majlis perpisahan utk beliau ari jemahat aritu...sobs..ye ler puan...tempat jatuh lagi dikenang. so, jangan la lupakan kami kat sini walaupun puan tk penah jatuh cam acik...kami yang salu buat puan tension, sbb kami salu membising. ....moga tempat baru nanti akan beri kepuasan bekerja tahap maksimum pada puan. 

Bubur pulut itam puan, tetap dalam ingatan acik. Tu lah antara penguat persahabatan kita......err...sedey ni...sobbs..semua budi baik puan tk akan acik lupakan. Nanti kita sembang2 kat google yek...huhu..acik tk leh nangis...kcuali tgk industan..nangis dlm hati jer masa kita abiskan saat2 akhir bersama tuh...ala..jiwang pulak acik nih..sobss..doa acik lagi..moga slamatla menyambut kelahiran baby nanti...jgn lupa bgitau mak tok ni ye...klu pun tk dpt nk pi jadik bidan nnt, dapat doakan dari jauhpun jadik la... sekian.  








  Pn. Haida: Dahhh...jgn nangis cik Ida ooiii...nanti klu mnikah, jgn lupa jemput saya...tingin gulai batang pisang.... :)
   

















acik tk sempat merasa kueh tiramisu Pn. Lin sbb leka amek gamba...uwaaaaaaaaa.. tgk gamba jer ler yg amek kat hanieliza nih. 



  Antara juadah (desert) hidangan jamuan/bacaan Yasin

  Ehh..ader 3 org sorok bola dlm baju...hahaha..cuber teka, bola saper kuar dulu... (Ujung thn ni masa utk beristirehat sbb smua pegawai banak...yahooo...)...
 









 Babai Pn. Haida..punch card penutup di BT

Takdir cinta

Tengah giler lagu Rossa... Layannnn..

Friday, August 8, 2008

Jiran

Petang ni acik tk pi joging. Petang kemaren dah bepeluh sakan lepas main badminton ngan kenkawan kat Presint 8. CUkuplah tu. Sebab ada agenda lain dengan Cik Ida. Ingat nak OT sampai maghrib. Tapi tetiber, petang tadi ada cikgu datang mengamuk sebab tidak terpilih untuk dapat biasiswa sambung belajar peringkat PhD...acik nolong cik Ida carik balik laporan panel waktu temuduga. 

Pastu Cik Ida gi jumpa cikgu ngan ketua jabatan kami. Memacam pangai cikgu2 jaman sekarang ni. Ada yang baiknya. Tapi bak kata pepatah, dik sebab nila setitik, rosak susu sebelanga. Sorang dua cikgu yg buat pangai, habis institusi perguruan tercemar. 

Biasa lah, bila sorang tu buat baik...tk ramai yg nak amek tau. Tapi biler sorang cikgu tu buat salah...cepat jer, semua orang tau dan kutuk habih..dah, malas nk citer pasal cikgu2 nih. Kami dah lama sakit mental menguruskan cikgu2 yg jugak sakit mental...hehhe Ok..sambung citer... Lepas maghrib acik ngan cik ida kluar ke Alamanda. Isi perut yg kelaparan ni dulu kat Food court. Lapar sebab masa lunch tadi, kami pi basuh keter...baru tau lapar...huhu..nak masak, dah penat. 

Lagipun, kami ada pojek utk esok nih. Sebelum tu kami sempat ngintai2 para penyambut tamu untuk majlis perasmian Festival Filem Mesia kat Alamanda nih...dengar kabo, thru si Zila kembar, antara artis yang hadir...Raja Farah dan sesaper tah yg dia sebut...acik tk kenal sgt.




si kembar kt opis kami...hehe.. sajer letak gambar diorg ni.






Jangan marah. Lepas makan, kami pi beli hadiah ngan bebuah untuk jamuan lepas baca yassin esok. Kali ni untuk meraikan...ehh..bukan, ni kira majlis perpisahan untuk Pn. Haida yang akan betukar ke kementerian lain...sobs...sedey acik.

Acik yang beriyer nk tukar, tup tup, Pn. Haida yang dapat dulu...huhu...tk per.. she deserve it. Masa bayar kat kaunter..tejumpa la Ayu, jiran sebelah rumah acik. Acik tegur la dia cam biasa. Bukan apa, nk highlight tajuk ni kat n3 acik ni. Acik senornya ralat gak, sebab kami duk sebelah menyebelah..tapi payah sungguh nak jumpa. Jenis rumah yang masuk jer, pintu tetutup...abih...camne nak jumpa.

Memasing balik keje, dah letih. Nak rehat. Tak ada masa nak jengok2 atau ketuk2 pintu umah sebelah nak sembang2 cam kat kampung tuh. Lagi pulak memasing ada anak dan suami nak diuruskan. 

Acik jer ada banyak masa..heheh Sebab tu, kami just jumpa kalu terserempak kat dalam lif atau kat tempat parking ke...atau masa beli dan blah. Nanti lah...satu hari nanti (dah setahun lebih dah kami bejiran...!!!!) kami mungkin dapat mengubah environment tk mesra alam kami...hehhe ..yang penting, kami bertegur sapa kalu jumpa.








Akak sorang lagi depan umah acik ni, pun jarang jumpa...ni namanya dekat tapi jauh...maybe rekabentuk rumah kuarters kami ni tk begitu baik untuk menjalinkan kemesraan. 

Pintu yang tertutup sendiri bila dah dibuka menyebabkan kami tk sempat lihat jiran2 kami...(dah salahkan pintu pulak acik ni kan....) Tapi ada gak eloknya tk mesra sangat. Nanti lain lak jadinya.... contohnya, kalu terlalu mesra..pepetang duk ngumpat...ngata orang lain. Tak pun duk leka besembang, tk sedar anak terjun ke bawah....uwaaaaaaa.

Selain dari tu, klu besembang mesra sangat, nnt tesalah cakap, dahhh...berlaku kecik ati...kecik peparu...smua kecik lah.. Pehtu...mungkin nnt tgk jiran beli itu...beli ini...kita pun sama lah nk belumba belawan....ndak gak perkakasan yg lebih hebat kat dalam umah kita. Itu contoh jer lah...sebab nk cover ketidak wujudan sifat kejiranan kat sini...hahah..

OKlah...acik dah mula merapek sesubuh buta ni. Masa-masa camni lah acik ada idea..ada masa nk menaip. Idea yg spatutnya acik tulis, dah menyimpang ke tajuk lain. Tak per la...lenkali acik citer lain pulak...untuk peringatan acik sendiri lah. Moga segala kebaikan untuk acik dan keluarga acik.

Labah2 beracun

Hari ini tk ada apa2 yg istimewa berlaku. Tapi tah mengapa..sik tekenangkan sesuatu. Penah tak org berbual dalam hati.? Entah..acik cam tedengar suara-suara yg bebisik dlm ati.

Acik layannnnn jer...sampai acik rasa penin amat paler nih. Tengahari tadi, acik gi basuh keter dengan cik Ida.. Dah nk siap basuh...ujanpun turun. Selama ni, kalu acik tk basuh keter, ujan tk turunpun. Tetiap kali acik basuh, ujan turun.

Acik basuh keter jer...ujan turun. Ujan turun jer, acik basuh keter....uwaaaaaaaaaaaaaaa... Idakla nk salahkan Tuhan. Sesajer nak menguwaaaaaaaa...hehhe.. Tapi sepanjang 2 minggu lepas, keter acik mang terrible lah....segi rupa dan baunya.

Maklumla, jadik lori pengangkut buah. Baupun semacam jer...durian + rambutan= dutan Bangkai semutpun dah banyak dlm tuh...(semut yg terkorban sbb bau durian...) sesudah basuh keter tadi, acik pun drive dalam ujan renyai-renyai tuh menuju ke opis semula. Tetiber keluar sekor lelabah spesis aper tah...tpi cam spesis yg org kata beracun tuh. Acik panik..! Alamak...camne ni..baru masuk gear 3 nih.
Acik tepis, tolak lelabah tu jejauh..besar gak..kira lelabah remaja la. tangan sebelah lagi dok pegang stering lagi..pastu, lelabah tu hilang tah ke mana. Kerisauan acik belum berakhir. Acik dok bayangkan lelabah tu masuk dalam kain acik....gigit pulak tuh...adoooii... kemudian bayangkan jadik cam yg ada dapat dalam email, kesan gigitan lelabah beracun yang sampai berulat daging kita tuh...

Sungguh tk konsentret driving waktu tuh. Tapi acik berserah pada Tuhan. Tapi bio ler tk kener gigit. Sampai kat parking opis, acik lompat keluar dari kereta. Kibas2 kain, ketuk2 kosi tuh. Kot-kot lelabah tu menyorok. Tapi tk ada pun. Acik citer kat Cik Ida.

Dia relek jer cakap...ala kak..cakap jer kat lelabah tu, aku tk kaco kau...kau pegi lah main jejauh...! Boleh ke? Macam ni la lebey kurang lelabah yg ada dlm keter aku tadi tuh... Ni kesan gigitan labah-labah tu pada hari ke 9 !

Mana la aku tk seriau biler tenampak labah2 tu tadi. Agaknya masih bersembunyi bawah kosi tuh..... Ya Allah, selamatkanlah aku dari gigitan lelabah ni...selamatkan la aku dari segala mara bahaya aperpun jua. Amin. tambah skit lgi.. biler abahnajwa sebut pasal jadik spiderwoman..ni mungkin berita yg akan kluar kt sokkabar pasal acik... :) tukar je cicakman jadik 'pompuan lelabah'..

Ini keratan akhbar fake dlm citer cicakman 2 yg tah biler nk ditayangkan...shahmah jadi plakun tambahan dlm pilem nih, jadik pak pacak.... dia yg lgi amat penakut kt labah2... Shahmah begaya kat motosikal dalam pilem cicakman2 tu.

Wednesday, August 6, 2008

andainya

ANDAI AKU

--------------------------------------
Andainya aku seekor burung
Aku kan terbang ke sana ke mari
Membawa hatiku yang sepi
Rinduku yang tidak bertepi
Menjadi peneman ku waktu sendiri

Andainya aku seekor ikan
Aku akan berenang ke sana ke mari
Menghilangkan kedukaan diri
Lautan mana yg tak ku lalui
Selat mana yg tak kuselami

Kalau pun aku seekor burung
yang dapat terbang di udara
Kalaupun aku seekor ikan yang berenang
membelahi lautan
Namun aku tetap seekor burung gagak yang sendirian
Aku tetap seekor ikan bilis kerdil
yang sering dikecewa dan jadi permainan

Nukilan aku seploh thn dolu2..tk ada kaitan dgn yg idup atau yang dah mati. Sekadar ilham rasa seorang insan seni...cewah..!!

Monday, August 4, 2008

moktan lagi.

Dah lama tk update kan..sebab sibuk sangat acik ni sepanjang minggu. Cuma sempat mengintai2 dan mengomen blog org lain je...blog sendri tk sempat. Hari Khamis, seperti yang dirancangkan, zirah balik bercuti. Acik sempat la pegi joging 2 round kat shangri la dulu, pehtu terus gi Serdang tunggu dia sampai.

Tunggu punya tunggu punya tunggu....tk jugak sampai. Acik jadik kompius, dia ni balik ari khamis ke jemahat. Tetiber nenek dia tipon, Zirah balik bila? Jumaat kan???? tk la mak...arini..khamis..ni tgh tunggu dia ni.. acik tunggu lagi...tk gak ada...acik tipon kenkwn dia. Akhirnya adalah sorang yang angkat tipon tuh. Zirah balik bila...acik tanya. Kawan dia tu jawab, Pkul 2.30 hari Jemahat... Adoooiii........ Acik rasa buang masa je acik nunggu.. acik balik je umah.

Sampai kt rumah..terus nk solat asar..(dah lewatpun) ..bru nk solat, zirah tipon, Umie...adik dah sampai...!!!! Sudah!!!..aku solat dulu, pastu baru gi fetch dia. Letih badan. Ingatkan malam tu nk join knkawan celebrate birthday Puan Lin ... tapi dah penat...tk kuasa la.. Kensel . Baik berehat kat rumah. Acik tau, aku mesti dapatkan rehat yang cukup sebab lusanya acik nk balik kampung lagi...yea haaaaaaaaaaaaa...

Ye..kami balik pagi Sabtu tu, terus kami jalankan operasi mengumpul bebuah. Derian, mang tk baper nak ada. Yang ada tu lah moktan ngan manggis cam dalam gambar ni. Tengok aksi acik mengkait moktan tuh....siapa tau guna pengkait moktan yg guna gunting tu? Mantap sungguhkan acik mengguntingnya satu pas satu..pehtu acik gi kait manggis pulak.

Macam besa, kami balik ari je. lepas dah penuh keter ngan 3 goni moktan, satu kotak manggis..kami pun balik smula. Alasan, nk gi beli barang utk zirah. Tapi mang betui pun. Ada banyak barang yang zirah perlukan. Acik bawak dia gi carik buku kat Popular Bookstore Terminal 1 Seremban. Acik pun beli gak 2 novel Inggeris zaman tok naduk...sbb harga murah..RM5.90 jer sebuah. Acik nk improve English, kononnya. Ntah bila la nk baca. Acik penah baca satu novel Inggeris sampai habis. Tebal gak buku tuh. Selalunya tk habis atau tk penah start baca pun. Tpi tah camner, novel tu sedap giler jalan citernya... sesikit cam kisah idup acik lak.

Lepas tu, acik yang salu baik ati, sarankan sorang atau 2 org kawan baca buku tuh, tah saper tah..acik bagi pinjam, pehtu tk penah nampak2 lagi buku tu. Nk mintak, confirm tk ada yg ingat atau mengaku. Tajuk dia pun acik da lupa. Acik cuba carik kat Popular tu. Tapi nampaknya tk ada. Tak jumpapun. Acik beli dulu mang RM5 lebih jer.

Sinopsis ceritanya lebey kurang gini, ader sorang pompuan, zaman kekecik dia tragis, kuarge mati kener tembak masa perang, dia sendiri kener rape teruk gak la. Bila besar, dia jumpa sorang lelaki yang ambik dia jadi isteri. Pd awalnya dia payah nk accept laki tuh....sebab dia masih trauma kisah masa kekecik dia ..Tapi somi dia tu layan dia baik gak. ..bila cinta dah mula berputik, dah sayang dah, dah nk terima sepenuh hati suami dia tu, tetiber suami dia mninggal.

Adoi...acik baca bnyk kali bab ni.. dia nyesal sbb tk layan bebaik somi dia dari awal..sobs.. Mana lah buku kesayangan aku tu....acik sanggup beli lain sbb suka sangat kat citernya. Tapi acik lupa tajuk, camner acik nak carik. Anyway, kalu acik ternampak, mesti acik ingat semula tajuknya. Sebelum tu berhenti di Rantau, cam biasa, beli ikan Guppy 4 ekor.

Payah nk dapat ikan Guppy murah semurah harga kat situ. RM0.50 sahaja seekor. Acik ni bukan apa..acik bela ikan, salu tk panjang umur ikan tuh..seminggu dua..Innalillah jer ikan kecik tu. Tangan panas...kata orang...hehe..Sabo je lah. Tapi ndak gak beli. Kat Serdang dan sekitarnya, harga ikan tu menjangkau dari 1.50 - 2.00 seekor. Hari Ahad, acik ingat nk gi keje. Sbelum hantar zirah balik (sampai puduraya je). Tapi mikirkan, jenis ibu aper la aku nih....anak balik sesekalipun, nk tinggalkan, gi keje masa coti2. So, acik kensel la gi keje...masak sarapan spesel utk dia dan kakak dia si Yani ..(balik tetengah malam dgn sorang kawan dia....minah ni mang gini..biler teragak je balik umah)..

Lebey kurang kul 10, acik pegi lah hantar zirah ke Puduraya. Tiket bas dah dibeli dik kawan dia. Actually, ni first time acik drive sorang2 ke KL. Acik kan fobia masuk KL.... Kalu antar gak zirah ke Puduraya, mesti ajak kawan acik, si Maria atau Cik Ida tunjuk jalan. Kali ni acik branikan diri...ingat balik laluan yg diorg penah tunjukkan utk sampai ke Puduraya. Alhamdulillah...acik sampai dn balik pun dengan selamatnya.... marvellous....heheh.. dah dapat improve keyakinan diri masuk KL. Acik jadik fobia since last 5-6 years ago...masa tu acik gi umah kakak acik kt USJ.. Acik dengan yakinnya keluar ke Serdang (bukan jauh sgtpun) ikut jalan Puchong.

Sampai la Serdang. Tapi time balik, acik blh tk jumpa jalan nak masuk ke USJ..byr tol dekat nk RM10....pi mai pimai tang tu gak...sampai dah magrib...lelama acik tekad...acik carik signboard ke Seremban, acik balik Seremban....hahahha...lawak sungguh...aderke sampai masuk tetengah KL tu..carik jln nak ke USJ...dahla sorang2. Acik kompius dengan susur2 yang tah ke mana2 tuh. Signboard pun tk betul (dah...salahkan signboard lak..)

Since that la acik jadik fobia nk masuk KL. Sekali lagi jadik, masa acik kener gi exam KPSL kt KL Tahun lepas...hari pertama dan kedua Shahmah drive. Pegi dan balik. Hari ketiga ader ke patut dia tinggalkan acik, pegi bepoyer2 ngan kenkawan dia kt Midvalley... dan kata, Umi balik sendiri...senang jer jalan...tgk signboard...!! Dia tak tau ke umi dia ni susah nk ingat jalan. ... rasa baran acik masa tu..tpi terai gakla drive balik.

Minyak dah la tinggal seciput. Duit lak ada sekeping RM50, dh bagi pulak kat Shahmah yg nk bebelanja.. Acik pusing, pusing, ikut jer jalan yg tah memana...tak gak sesampai. Tpon knkawan tanya jalan, diorg kata acik dah telepas jalan..tah apa2.. camner tah..sampai kat highway puchong tol yg kedua dah...duit ada baper sen tah. takut tk cukup nk bayar tol...terus acik tipon shahmah...suh dia datang selamatkan acik yg dah gabra..kat R&R tol tuh.

Sibla dia sabar ngan umi dia yg tgh marah tu. DIa minta tlg kawan dia antar dia gi kat acik...bagi duit dan tunjuk arah jalan... huhu..rupernya acik dah dekat nk sampai...tol tu pun singgit namploh sen je....cukupla duit acik yang ada tu. Tapi sebab gabra...trauma sesat, acik memarah dia. Siannn shahmah.. Dahlah..citer pasal trauma acik la pulak. tgkla gamba besama zirah dan nenek dia kt kampung...acik respek la ngan mak acik.

Walaupun dah tua, dia masih larat panjat pokok moktan, hah....tgk tu..dia gergaji dahan moktan tuh...stamina dia still cam org memuda..orang muda pun tk larat buat keje cam dia buat nih...maybe sebab dia dah biasa duk sorang2 kt kampung, nk mintak tolong orang, payah...jadi, smua keje dia buat sendiri...tk harap orang lelaki..dan acik menurun sesikit sikap cam mak acik tu... Tgklah, betapa lemahnya zirah menarik dahan moktan tu...





















 Minah perasan.






Dah nk balik Pontian.

Mandi????


Salam... Acik terima email Fwd ni dari kenkawan pejabat.. mungkin ada yg dah penah terima. Tk per la...acik nk tnya sikit kekalau ada yg tau, kt bawah n3 nih..


Mandi
KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit: Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala : Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia : Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.

Mengikut kata org yg pos ni ...mandilah walaupun balik malam. Uuuuhh...Acik dh amalkan dari dulu, untuk tidak mandi malam. Sebab ramai nasihatkan gitu. Katanya nanti kena sakit tulang, paru-paru berair...kembang paru-paru etc. So, camana? Nampak gayanya, mandi air sejuk pun ok..mandi air panas pun ada baiknya. Kalu kerap sangat mandi air panas pun, orang kata, tk elok. Aper ke tk eloknya??
Acik ada pendapat dalam hal ni. Gini jer lah...apapun yang kita buat, bersederhana lah... tk salah mandi air panas. Tapi jgn kerap sngt. Mandi air sejuk pun bagus..tpi janganlah sejuk sangat...semput pulak jadiknya.
Perasan tak..klu lepas kita mandi air panas...kita akan rasa sejuk menggigil bila kluar dari bilik air. Tapi bila kita mandi air sejuk, suhu bilik, kita tk rasa sejuk pun pastu..hehe
takper la...aper2pun, kita mesti lah mandii!!!!!!!!!!!!!!! Jangan jadi kambing....tk mandi. Tapi kambing peliharaan sekarang pun mand
i gak...tk caya...tanya orang yang bela kambing...




mbekkk....
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-