Monday, November 17, 2008

PIZZA HUT

Acik pegi pizza hut aritu tingat kat salah satu entry sya... pasal tajuk..err..aper tah..yg nk beli tv tuh..sebab aper tau...ada sorang customer yg dok sebelah kami masa kami nk milih2 nk beli pizza utk jamu kkwn opis...(masa nk carik kek besday arituh..) ..

sebelum tu kami gi kat Secret Recipe carik kek..tpi sbb kek yang bebesar lom siap masak lagi...kmi cuba la nengok kot2 ada yg sesuainya kt Pizza Hut.. Ader la sorang mamat, pakai kemeja dan tali leher kat situ...bawak satu briefcase laptop ke aper tah sedang membaca atau memilih2 kat menu kad pizza tu.




dia hulur kat kami satu kad menu dn kata, "yang ni yg murah2 punyer..." pehtu dia tinggalkan kami... cehhh...acik rasa menyirap darah masa tu...dlm ati kata, aper dia ni ingat org sempoi cam aku ni tk mampu ke nk beli yg memahal nyer?? (memangla klu acik, carik yg murah je)...

tpi yg nk beli ni bukan acik...tpi kawan acik tuh..yg tk kira pun baper harganya... huhh..klu pekerja PH tu yg cakap camtu, acik mang tk ndakla nempuh lagi PH nih.. kami mang tk jadi beli..sebab tk ada yg mahal nyer!! Sib org tu dah blah ....klu tak, lagi kuat acik cakap, kasik dia dengar..huhu.. Moral of the story.

 Jangan jadik cam orang tu. Kita kener hati2 dalam buat andaian tentang apa kehendak dan cita rasa orang lain. Kenkadang kita tk dpat menjangka kemampuan orang lain dari melihat lahiriahnya...silap2 kita akan sakitkan ati orang lain sebab andaian kita yang tk betul, walaupun niat kita mungkin baik...

kalu rasa diri peramah sangatpun, tanya dulu..contohnya: "Encik nak yg biasa punya ke atau yg harga mahal nya?" atau ader tak ayat lain yg lagi halus..? Soal hati ni mang payah nak diagak... Niat baek kita, orang tk leh nak baca, niat orang pun kita payah nak baca...tau2... ada pihak yang terasa hati... Jadi, beragak2 la dlm mengeluarkan kata2. sekian.

8 comments:

Ungku Nor said...

pizahat tu murah??
mak aiihhh..giler punya kaye la mamat tu kot ;p

acik, kita soping pasar malam je la cik..sesuwai dengan tarap kemarhaenan kita..hihihihi

lupakanje said...

betul la...tu pun lom tau...acik buat piza sendiri jerk...hahha..lagi mabelles..

putera said...

ala, mamat tu ingat die tu kaya sgt ker leh kate kat KC cmtu??? kalu ade depan mata saya, memang tak lame la die tu...
huhu.. mintak cket piza tu erk.. jgn kedekut tau..

sabiqahAnuar said...

huhu kerek laa mamat tuhs, arap jee pakai lawa2, attitude ZERO!!! huuhu saya pon da naik hot gak ni kak chah =]

emm saya klu kat cni, makan pizza veggi jaa, huu ayam, meat suma tu tak halal, bersyukurnya idup kat Malaysia...

aishifa said...

aduhh.. saya biasa berhadapan ngan situasi cangini.. gi jenjalan kat pavilion pakai selipar jer.. so sales asst. kat sane sume tak brapa layan sgt... sok nak try masuk butik lv lah ..tgk camner?

lupakanje said...

putera,
heheh...kan tk jadik beli..tk ader la pizza nyer..

ieqa,
Mang mamat kereks tuh.
sejuk2 kat sana, elok la hot2 kan diri...hahah..nnt akak antor lagi entry yg panas2 kat sini..
makan pizza veggi pun elok utk kesihatan ...teruskan la, sampai abih bajar nnt. dah balik sini sok, bukak kilang pizza ayam/daging sendiri..leh makan pepuas..hahah.

aishifa,
kkdg kita pun ternilai manusia dari lahiriah gakkan...
maknanya, promoter, salesgirl/salesman smua kener dilatih menghormati smua customer yg walk in ke kedai diorg..tk kira camner diorg pakai...bukan mereka saje..bahkan smua yg digelar 'frontliner' kener amalkan sikap tk memilih bulu..dlm melayan customer.
nak tau...tokei cina yg pakai suar apek pendek...masuk bank bawak pestik rokrak tu...ngan tshirt lobang2...tu yg duit bejota2 kat dlm bank.. dia mang tk ndak dikenal sebgai ongkaya...sebab aper tau....sebab dia takut kener rompak...hahaha..ehhh..aper lak tajuk citer acik nih...menyimpang lak...heheh..sori.
masalahnya, yg belagak ngan acik ni bukan pekerja kedai tu...tpi customer cam acik gak..huhu..
moralnya, semua kita kener tanamkan sikap saling menghormati antara kita semua.

putera said...

mmg la tak jadi beli, tp dari segi layanan tu, naik mual plak dengar.. huhu...

lupakanje said...

heheh..sabar...yg buek acik marah tu, bukan pekerja PH..tu customer gak..hehe

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-