Tuesday, November 4, 2008

Lawatan putrajaya

Hari Ahad lepas kuarge acik dari seremban mai datang ke putrajaya untuk satu lawatan sambei blajar...errr.. memandangkan peserta2nya adalah wargamas2 yg sorang tu tk baper sihat, lawatan tu agak kusam... letih acik jadik tourist guide....tapi respon statik jer yg acik trima...heheh.. tak per le...lenkali kalu dah sihat, datang le lagi... janji acik udah bawak jenjalan ye... tu baru 3% dari Putrajaya... well...mang le deme tu boring...ader ke acik bawak jalan kat tempat acik joggingg..bebetul tak ada feeling orang tua tuh...hahah.. abaikan pewot buncit tuh...kiter klu tua2 sok centu gak gaknyer...huhu..(skrg pun udah boroi..) Abaikan gak gambar dreba sengal yg gelap tu.. sbb ngadap matahari masa tuh..yg penting view bakang tuh..! Tapi orang tua-tua mang suka kalu dapat gi semejid putra ni...wlupun kerut2 muka dia menahan panas.... Kelaka gak nengok mat mak saleh ni. ada yg tunjai sgt...tk muat jubah tu, dia lilit jer kat pinggang...huhu.. acik tanya penjaga semejid, dia kata, sbb jarang pelawat tinggi2 centu, so tk ada saiz...patut ke??? sian mat saleh tu..dia nak gak gasa pakai jubah..! (gambar mat saleh yg acik citer ni tk baper nmpak..yg tgh posing kt tepi skali tu..nampak kapla je..) Semua yang tk tutup aurat kemas2, kener pakai jubah ni kalu nak masuk lawat Masjid Putra nih... temasukla mak mat saleh (jubah pink) dan melayu yg tk pakai tudun..(jubah roner biru yer anak-anakk..) Even klu pompuan pakai tudung tpi pakai suar jeans ngan tshirt pun kkdg diarahkan pakai jubah gak..tgk keadaan la..kalu tededah sgt aurat tuh atau pakaian ketat, disuruh le...lawa gak per...heheh. tpi klu intai je dari luar, tk per.. acik pun pakai suar jeans aritu. but since mak sedara acik tu tk nak masuk...kami duk begambar jer kat luar...sebab dia kata klu masuk, dia kena la semayang sunat semejid lak... (eloklah ...) tapi atas alasan waktu lawatan kami yg singkat, deme tuh nak balik cecepat... tu yg kata lenkali jer lah masuk... okeh. Lepas lawat semejid tu acik bawak diorg gi Taman Putra Perdana yakni tempat acik jogging...tu yg boring orang tua tu... mana ko bawak aku nih....??? hehhe.. lalu acik pendekkan masa lawatan kat situ, dan acik bawak gi Alamandoz... bekerut gak dia...dahla ujan, parking jauh kt bumbung...hahaha tak per..janji ekon, idak le panas cam kat taman tadik... Acik offer nk dudukkan dia kat wheel chair ke..mini buggy tu ke... tk ndak lak dia..ok..tk per..kita jalan pelan2..hehhe sian dia tau..org lain meligat kuar masuk carrefour, parkson...acik neman kan la dia hingga diorg yg lain gi buat pembayaran kat kaunter..tk de amek gambo kat alamandoz nih...sbb kamera tetinggal dlm keter...huhu.. (jgn amalkan..) Pehtu kami balik umah...dan diorg belepas balik ke seremban dalam kul 5 tuh..di tunjuk ajar jalan dik acik yg sengal nih...nak bawak ke tol putrajaya, tebawak la pulak ke Serdang...haha..kering darah drebar diorg yg lagi sengal tuh...dah tesilap jalan masuk ke arah KL...sib la bani rebes.. (dah acik pesan, nanti sampai kat tol, jgn pulak ikut sama ngan acik..sbb acik nak balik putrajaya..mesti ngarah ke KL..[tu masa planing masuk kt tol putrajaya...] tapi klu kat tol serdang, acik lupa habaq, arah kita sama....huwaaaaaaaa...)...dah..ngkorang paham ke tak citer acik ni, acik tk pedulik..janji acik paham..dan drebar sorang tu cam nak temuntah dik sbb takut nya dia..hiingga 3 ari 3 mlm tak ilang debar dia...hahah... Sekian...acik yang poning...

6 comments:

Ungku Nor said...

tuh laa..kalo saya ada, dah tentu la dorang leh konboi sesama smpai Sban kan? kaannn??

ehehehe

lupakanje said...

ye lah tu..lenkali upah ungkunor jadik debar diorg...hehe

zino said...

lain kali kena plan dulu org muda sesuai melawat apa org tua sesuai tempat apa hehe..

zino pun penak sekali bawa org tua melawat putrajaya tu.. nampak mcm ok je pasal tak ada komen apa apa hehe

tapi zino datang putrajaya boleh kata sebulan tu tiga empat kali pasal meeting.. dah naik boring di buat nya hehe

Cikgooden ...(Selumbar Emas). said...

lah...sengal ke takut dreba tuh?..

seronot tak org tua tu?.

sabiqahAnuar said...

hahhaha kak chah, timing tak kene laa lawatan tuhs- nampak macam panas gilersss..hehe tp ye gak, takkan nk wat lawatan time tengkujuh kan??? summer gitu..

pS: teringat kenangan lama (bukan dating yea, hee ngn iela skali) relax2 kat perkarangan masjid putra tu time malam2- sejuk n nyaman- samnil makan beli kat pasar malam putrajaya..emmm bilakah lagi detik itu kan berulang???

lupakanje said...

zino,
mang kira ok lah tu tempat org tetua..kekdg diorg marah anggap diorg tua..sbb tingin gak pegi tempat org mmuda...hehe
kita yg mang dah salu dtg sini mang tk heran dah..tapi depa yg tk penah jejak kaki kt sini, mang tingin sesangat dan rasa sonok klu dah sekali mai sini.

cikgooden,
dreba takut tuh...hehe...ni jenis tk pnah kuar sempadan..

ieqa,
dah mang taim tu jer yg ada ieqa ooi..klu tangguh tgu matahari tk panas, diorg nk balik cepat pulok..
yeahh..detik2 tu akn berulg...klu ngkorang kijer sini smula nanti..hahah.mitok le kijer kt sini...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-