Sunday, February 28, 2010

ternganga lagik

Agaknya ditakdirkan tahun ni tahun mencarik kawan2 sedunia. Pagi ni acik dikejutkan dgn sms dari sepupu acik si cilot...ehh.. sheila di seremban.... katanya, aku jumpa kawan ko, Rosmini .... acik ingat dia main2, sbb dia mang salu kena kan acik.. lagi pun acik baru je sebut nama kawan ni kat entry acik bebaru ni. Kot2 la dia main2kan acik lepas baca entry tu. ko jgn memain... aku trajang kang... jawab acik....mang gegurau kasar ngan dia.. Betul lah...ada kat sebelah aku nih... Pastu, hp bebunyik.... dia tipon... dan pass kan kat kawan acik tuh... huhu...mang tekezut acik... camner dia leh kenal sedara mara acik.... Rupa2nya..dia kata, patern orang Linggi, sama je... Tapi acik tk cakap banyak.... sebab nak gi kuar gi kijer jap lagi..ni pun dah lambat. Ni Rosmini.... kedengaran suara dia sama je cam 34 tahun lepas.. Rosmini Omar? ... Ha ah... wah...siap nama penuh lagik... hahaha... ok...bagi nomor tipon.... ni nak gi kijer....nnt kita tipon ye... ok..ok... haaaaaaaa.....kan dah di takdirkan... agaknya dia cam dengar2 acik nyebut2 nama dia kat blog nih. Rupa-rupanya dia kat Somban je...puas haku carik ngko... orang Kg Sg Rambai (Nerambai), Lubuk Cino, anak buah Allahyarham Rosli Jalil... ehh... betul ke nama ni... salah seorang penerbit terkenal dulu2... bekas suami nya pelakun Robiah Suparman. Acik boleh ingat tu, sebab acik penah menapak gi umah dia berhari raya masa kekecik...darjah 6 masa tu, klu tk silap...masa tu dpt la jumpa Rubiah Suparman ngan arwah Rosli Jalil tu... vangger mak wehh...heheh.. Ye lah...walopun dah bepuluh tawon tk jumpa.... last jumpa tawon 1976... acik tawu.... ramai di kalangan ngkorang yg belum lahir lagik masa tu... kok ado pun, kak nora, kak pah, kak erna... yg umur sebaris dengan acik. Tuhan temukan dia dengan mak sedara acik pagi ni....dan dia tergerak pulak nk menanyer... Mak cik ni orang Linggi ke??? Pastu siap tanya nama acik... uhhh...teharu lagik... nampaknya, bukan acik je yang teringat kat diorang... diorangpun tringat kat acik... lap u pren.... dulu kita tk baper reti nk sebut istilah ni... ' FRIEND FOREVER' sekarang.... wlopun kita tk anto sms mender2 centu...namun, terbukti, kita tetap friend forever. Acik balik kampung kejap semalam dan acik sempat gi jumpa kawan acik si Rama... bagitau perkembangan terkini usaha menjejak kawan2 tu... dan mungkin agaknya akan menjadi realiti Reunion kami. InsyaAllah. Usaha tetap usaha untuk terus mencari mereka. Ada sorang tu acik jumpa kat Facebook. Tapi dia reject request acik.. aperkah??? Dia tk brani add nama sebrutal acik ni gaknya... tak kona sapo kau.... wakakkaka... Tak apa. Janji acik tau di mana nak carik dia nanti.. Hmmm...banyak gak jasa Facebook ni kat den.... Itu baik nya kalu letak nama penuh kat facebook atau kat internet. Kawan2 senang carik. Tapi yang bahaya nya, kena fikir gak... esp kalu ada hutang...senang orang nak carik tuntut hutang.. hehe.. eh...acik tk guna nama sebenar.... takut org nk tuntut utang ke? adeiiihh... idak ler.. cuma takut senang orang nak nayer kita gak... Agaknya acik kener tambah satu lagi blog... khas untuk citer pasal kawan2 lama je... nanti lah... dah ramai gak dpt trace nih.
Sekian.

Friday, February 26, 2010

Ternganga aku...

ye.... acik tutup balik mulut nih... Mlm ni tak sangka pencarian acik di search engine pesbuk ini membuahkan hasil lagi... Lalu ketemu la acik dengan sorang knkwan lama... tpi tk sembang dgn dia.....sembang dengan anak dia.... cerita2 sampai subuh... bila tanya dia, adik beradik kamu brapa orang??? dia jawab, lapan orang..!!! tu yg acik tenganga..... err....ye laaa..bandingkan acik hanya ada 3 anak... camne leh sahabat acik ni ada sampai 8 anakkk??? adeiiihhh... untungnya lah mereka2 yg ada ramai anak camni... mudah2an ...untungnya... untung sabut timbul...untung batu tenggelam kkannnnnnnnzz.. itu blm bandingkan dengan kawan acik yg ada anak 14 orang....tah camner la jerih perihnya membesar2 anak2 yg ramai tu.. Seronokkan... hmmm...camner la pasaan mereka yang buang2 anak tu..... sedangkan yg dah ramai anak pun rasa tk cecukup lagi buat anak... Anak tu anugerah dan amanah Tuhan.. Ramai juga yang tdk dapat anak langsung. Daripada buang2 anak, bunuh anak, beri kan je kat orang2 yg belum ada anak.... .. Tapi, suka acik mengingatkan...pada yang ambil anak angkat, pelihara lah mereka seperti memelihara anak darah daging sendiri.... didikan dan tarbiah amat penting...agar anak2 jadi manusia berguna. Beriman. Bertakwa. Jangan dera, jangan pandang hina pada mereka.... Sekian... perancangan besok...nk sms kawan acik tuh...hehe

Wednesday, February 24, 2010

Dah tamat

Pembacaan ku berjaya ku tamatkan buat kesekian kalinya... nampaknya kuranglah perhatian dan tumpuan acik pada blog....hatta pesbuk pun akan terbiar...apabila acik berjaya memperolehi semula hobi lama acik... membaca novel... awasss... kalau sebelum ini, kawan-kawan hanya menyorokkan super ring klu acik lalu, lepas ini, mereka kena juga menyorokkan novel2 yang mereka ada...atau acik akan sambar jadik bahan bacaan acik.... Dan kalau acik udah dihinggapi penyakit membaca ini semula....siapla... dapurpun tk akan berasap... ader sesaper fedulik??? tak ada.... memandangkan acik duk sensorang skrg nih...hehe Cuma satu halangannya sekarang...yg bisa menggagalkan misi acik untuk membaca 10 buku seminggu.... mata acik....yg nampaknya semakin terancam dengan kejerebuan dan kekelabuan yang mula mengkucar kacirkan kepala acik... (ngko tu udah tua la acik Lupekanje....sedau sikit..!!) Hmmm...sok acik gi kinik, acik suh doktor tu check sekali kepala acik yg rsanya udah ada sikit wayer...(ntah2 banyak wayer) yg dah putus . Kalau udah dtg sakit kepala...rasa nk goling2 je...dan terus telena.... maka di ketika itu, buku pun akan pegi entah ke mana... Sebelum acik terlelap..(waktu menaip ni....dah sepatutnya waktu acik bermimpi2 yg indah... ) .. acik mohon pada Allah agar setiap pembacaan yang acik lakukan, akan menambah ilmu, memberikan pengajaran dan keinsafan pada diri acik....sebagai benteng dan perisai penghidupan yang penuh dugaan ini. Sekian.

Tuesday, February 23, 2010

Pelangi itu

Pelangi Petang Kumeniti awan yang kelabu Kutempuhi lorong yang berliku Mencari sinar yang menerangi Kegelapanku Kupercaya pasti suatu masa Sang suria kan menyinar jua Membawa harapan yang menggunung Bersamanya... Engkau tiba bagaikan pelangi Tak bercahya namun kau berseri Tapi cukup menghiburkan Hati ini Seharian waktu bersamamu Tak terasa saat yang berlalu Bagai pelangi petang kau kan pasti Pergi jua... Sudirman Ralat: Memang ralat acik... petang tdi acik kluar dengan chaiyok gi Puduraya...temankan dia gi hantar 2 orang tua dia ke stesen bas tuh.. Masa perjalanan balik, acik citer la yg acik arini update blog letak lagu Allahyarham Sudirman ..tajuk Pelangi Petang ni.. Pehtu Chaiyok kata, eh...semalam diorg kata tarikh pemergian Allahyarham Sudirman Hj Arshad.... errr... acik rsa bersalah..acik spatutnya mendoakan, mensedekahkan sekurang2nya Al fatihah buat Allahyarham...hmmm... Tadi acik menyinggah juga kat blog kak ina KL bila lihat tajuk yg menyebut Allahyarham Sudirman....komfem lah tarikh tuh... maka acik tarik balik video clip lagu tdi...dan acik gantikan dengan bacaan indah (sebahagian..) surah Yaasin... bersamalah kita mendoakan dan mensedekahkan bacaan ayat-ayat suci al Quran buat Allahyarham dan roh-roh para muslimin dan muslimat yang telah mendahului kita...moga mereka mendapat Rahmat Allah swt dan dijauhkan dari siksaan kubur dan api neraka...aamin.

aku tulis

Aku tulis... aku padam... aku taip.... aku delete.... aku temenung... aku tesenyum... dan sekejap aku mengerut kan dahiku.. tak tau nk tulis apa.... tak tau nak taip apa.. otak ku mcam kosong.. tapi tk kosong... serupa cam perut aku kosng... tapi tk macam nak makan.. tak tau nak makan apa... last2.... masuk angin... lalu aku mula mengigil kelaparan serupa hari ini, lalu aku berlari ke cafe... mencari sesuap nasi agar tak menggeletar lagi... apakah aku akan menggigil juga, di hadapan PC usang ini? hmmm... biarlah.... belum masanya, aku menurunkan tinta ilhamku di sini... mungkin esok lusa akan kembali berpesta kata.. Janji aku gembira... aku tidakpun kecewa tapi buat macam biasa.. kerana aku manusia biasa yang tidak ada sesiapa Yang suka atau yang mencuka dan mungkin esok lusa aku dah tiada... Sekian sahaja.

Friday, February 19, 2010

Membaca amalan mulia

Tahun 2010 ni acik berazam nk menjadikan amalan membaca sebagai teman acik... selain dri menepek kat pesbuk tu je... Baru tibai buku ni dari cabinet Pn Lyn hari Selasa aritu..masa acik gi OT kat opis... sekali 3 buku acik capai. Tk tengokpun buku apa, tau2 salah satu buku tu acik dah pinjam aritu.. Jadi, acik decide baca buku yg ni dulu... hmmm...berjaya mengabihkan 5 helai sehari.... 5 helaiiiiiii ? LIMA HELAI JE???? Dah tu sehari je pulak tu...hari selepasnya acik tk usik pun... Hari ni acik usik...baca lagik 5 helai. Agak2nya baper hari baru bejaya habihkan bacaan acik ni???? hmmm....pikir sendiri lah....hehheh.. Anyway...tahniah Zaid Akhtar, penulis buku ni, yang berjaya menghasilkan buku yg berkualiti sebagai bahan bacaan utk semua golongan usia nih... mang bagus...banyak pengajaran dan panduan hidup. Acik nk sambung baca ni.... Assalamualaikum.

Update lagi.... satu malam dah siap 2 entry..oklah tu kan...hahah..

Thursday, February 18, 2010

Camne nk menabung duit...

Ada sesaper nk upah acik mesin rumput ke....jadik driver ke...ato mandikan kucin ke...mandikan ikan ke... nk kumpul duit nih.... nk repair laptop shahmah yg rosak tuh.. huhu...sian tak bunyiknya... kat mana ye ada contest2 blog yg nk bagi adiah duit...hehhe.. teruk bena dah desperate nya kan...adeiiihhhhhhhhh... Kalau lah game street racing kat pesbuk tu boleh bagi duit bebetul...dah kayo acik... duit acik dah berbillion2 kat situ... duk dendiam je, duit masuk bejota2 dalam masa satu minit. Tinggal lagi halal haram je la...sbb sumber duit tu antaranya dari property casino (ada 7 buah) ngan niteclub yg acik beli dari hasil lomba keter tuh... lain2 yg halal tu ada gak...pendapatan dari hakmilik pulau persendirian je dalam sejam dpt $200,000.... Takpun cam game country story tu.....tanam2 sayur...jual....daaaaaahh banyak duit... ada gakla duit sesikit kat situ...sampai mampu la anto2 adiah kat kenkawan pesbuk yg lain...hahha...hadiah maya je lahpun. Apa nak jadi tah kat acik ni...dah makin malas nak nulis... nanti2 la... citer banyak...tpi mood yg tadek... hmmmhhh... Tapi teringat pulak satu peristiwa penting hari ini. Acik dapat contact kawan yang dah lebih 30 tahun tk jumpa, tk contact.. Ianya bermula dari masa acik balik kampung aritu lagi. ..masa cuti raya cina... acik tegur sorang kelasmet yg duk niaga kat Linggi tu .. jejaka berbangsa India... bernama Rama... Sembang punya sembang, sampai lupa nak bayar duit beras yg acik belikan untuk emak acik tu.. (acik tolong belikan je...duitnya, mak acik bagi...boley..?) Antara topik perbincangan, tentang kabar kawan2 lama... tersebut la akan ini Rama... hendak buat Reunion dengan kawan2 sekolah di kampung ni... waaaaaaaaaaaahh...acik suka... acik memang tk renti2 mencari dan menteris *baca men trace... kawan2 lama... (maklumla, duk sensorang kat rumah...asik kijer berangan nostalgia lelama je..) Rama ada bagi sikit info tentang kawan2 yg penah ditemuinya. So, acik carik la diorg kat internet yg borderless nih. Carik punya carik, sangkut la kat sorang yg acik saspek, salah sorang dari 6 jahanam...errr...tk la...hehe.. salah seorang yg pnah sesama buat bising dalam kelas dari sekolah rendah dulu lagi... (acik senornya yg paling bising... agaknya la... sampai kena lepuk dgn cikgu Ros tuh..) Dengan takut2 berani nya, acik email kawan yg acik saspek nih. Nama dia Subarmaniam Kannan.. Dan dia reply... klu dia nyamar ato tipu masa tupun, acik pecaya gak.... tpi bila acik attachkan gambar masa kelas ni... dan dia balas, dgn bulatkan gambar dia... acik yakin yg pasti... komfem la..ni dia orangnya... pangkah satu... dah jumpa...hahah.. Dan dia pakar sains komputer....skrg jadi lecturer dan sdg menyiapkan pHd dia... maka tk blh la acik nak sorokkan blog ni dari pengetahuan dia... pandai u carik ye... Thank you Subar...actually I prefer to call u Subra....like long long time ago... and I still looking out for the others... Ravindran (dedengarnya bukak klinik kat Nilai..Klinik Ravi..) Devaky G... (cikgu somewhere around KL), M. Krija....tk tau la kat mana dia.. Wong Jee Lan.. (last skali Mr Hau pak sedara dia yg salu korek Bun*** tu kata dia kat LOndon bridge is falling down..) , Hon Wai Leng, Goh Poi Geok, Zul Hamid, Zul Ali Utan,( cam yg digelar dik Mr. David-cikgu basa inggeris masa sklh rendah), Zul Razak, Zul Aziz... (ramai zulkipli kat kelas acik dulu..)... yg lelain malas nk sebut...sbb diorg acik tahu kat mana...kebanyakannya lah... temasuk la Zaharimah Kadir yg jadik Doktor pakar kat Spital Semban, Fidah Md Attas yg dah jadik bini ahli politik... (dulunya lecturer), Liza Rauf dan Halimah Hj Ketetel/Mokhtar yang dah bukak tadika/taska/neseri sendiri punya....Siti Mariam atlet sekolah yg sesama merempit beskal dgn acik dulupun, dah jadik cikgu yg pastinya cikgu yg penyayang somewhere around Kg. Pandan kot... Fazni Ghafar dan Rozita Hamid, sahabat baik yang sungguh bersopan santun dan sgt penyayang...pun da jadik cikgu... Salmi anak cikgu Bond/abu Bakar... pun jadik cikgu lepas balik belajar di Ostolia.. Sallehudin Ibrahim dan Noraini anak Pak Chin, pun cikgu... iskk..ramai ekkk jadi cikgu... Selain dari yg bekerja cikgu tu... ada gak yg lain yg duk rumah jadi surirumah sepenuh masa, yg kerja sendiri...yg jadi kerani cam acik ni ha.. hmmm..nk wat camne...janji rezki halal beb.. Senornya acik salu gak tingat kat diorg yg lelain cam Rosiah Yasin, Zarida MdNor, Nora Rais, Rosmini Omar, Noraini Jusoh, Noriah Ahmad/Tamin dan sesemua la...yg acik tk dpt trace lagi.. acik nk sebut sesemua nama...tpi nnt tk larat ngkorang nak baca..heheh.. Tapi... entah2 acik je yg tingat kat diorg... diorg tah hingat tah tidak kat acik..

Nak carik kat FB, tak ramai rasanya yg baya2 acik ni yg rajin ato minat lepak depan PC camni... kecuali yg cam Subra@ Subar ni...yg mang keje dia ngadap PC/laptop.. tk pe la...moga perancangan reunion kami akan jadik kenyataan.... kan Rama kann... *Rama kata, ada antara knkwan kami yg dah dpt title Datuk.... alerrr....datuk yg ada cucu2 tuh...hehhe.. Tak sabar rasanya nak gathering ngan diorg...mesti rupa dah lain2 masing2... cam acik ni la...dulu kecit, kuwos, comey je.... skrg dah gumuks...dan dah berkedut muka dah... Yang lelaki misti ramai yg dah botak kepala, tk pun dah putih rambut mereka... yg pempuan blh lindung2 lagi tang rambut putih tuh..tpi kedut2 tu nak sorok mana? Hmmm..panjang gak citer rapuan acik kali ni.. sekian..

Monday, February 15, 2010

AL FAJR

Al-Fajr Demi waktu fajar; Dan malam yang sepuluh (yang mempunyai kelebihan di sisi Allah); Dan bilangan yang genap serta yang ganjil; Dan malam, apabila ia berlalu; - Bukankah yang demikian itu mengandungi sumpah (yang diakui kebenarannya) oleh orang yang berakal sempurna? (Kami tetap akan membinasakan orang-orang yang menentangmu wahai Muhammad), tidakkah engkau perhatikan, bagaimana Tuhanmu telah melakukan terhadap kaum Aad (yang kufur derhaka) Iaitu penduduk "Iram" yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi tiangnya, (sesuai dengan penduduknya) Yang belum pernah diciptakan sepertinya (tentang besar dan kukuhnya) di segala negeri (pada zamannya)? Dan (terhadap) kaum Thamud yang memahat batu-batu besar di lembah (Wadil-Qura iaitu tempat tinggalnya)? Dan (terhadap) Firaun yang menguasai bangunan-bangunan yang handal kukuh? (Semuanya itu ialah) orang-orang yang telah bermaharajalela di negeri (masing-masing). Lalu mereka melakukan dengan banyaknya kerosakan dan bencana di negeri-negeri itu. Dengan yang demikian, Tuhanmu mencurahkan ke atas mereka berbagai paluan azab; Sesungguhnya Tuhanmu tetap mengawas dan membalas, (terutama balasan akhirat) (Dalam pada itu manusia tidak menghiraukan balasan akhirat), oleh yang demikian, maka kebanyakan manusia apabila diuji oleh Tuhannya dengan dimuliakan dan dimewahkan hidupnya, (ia tidak mahu bersyukur tetapi terus bersikap takbur) serta berkata dengan sombongnya: "Tuhanku telah memuliakan daku!" Dan sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya, dengan disempitkan rezekinya, (ia tidak bersabar bahkan ia resah gelisah) serta merepek dengan katanya: "Tuhanku telah menghinakan daku!" Jangan demikian, (sebenarnya kata-kata kamu itu salah). Bahkan (perbuatan kamu wahai orang-orang yang hidup mewah, lebih salah lagi kerana) kamu tidak memuliakan anak yatim, (malah kamu menahan apa yang Ia berhak menerimanya); Dan kamu tidak menggalakkan untuk memberi makanan (yang berhak diterima oleh) orang miskin; Dan kamu sentiasa makan harta pusaka secara rakus (dengan tidak membezakan halal haramnya), Serta kamu pula sayangkan harta secara tamak haloba! Jangan sekali-kali bersikap demikian! (Sebenarnya) apabila bumi (dihancurkan segala yang ada di atasnya dan) diratakan serata-ratanya, Dan (perintah) Tuhanmu pun datang, sedang malaikat berbaris-baris (siap sedia menjalankan perintah), Serta diperlihatkan neraka Jahannam pada hari itu, (maka) pada saat itu manusia akan ingat (hendak berlaku baik), dan bagaimana ingatan itu akan berguna lagi kepadanya? Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!" Maka pada hari itu tiada sesiapapun yang dapat menyeksa seperti azab (yang ditimpakan oleh) Allah. Dan tiada sesiapapun yang dapat mengikat serta membelenggu seperti ikatan dan belengguNya. (Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! - "Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! - "Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia - "Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "

Terjemahan 30 ayat dalam surah Al-Fajr.

Tuesday, February 9, 2010

Mereka

Tahun ni Yanie dan Shahmah akan tamat pengajian. Agak2 mereka akan jadi apa agaknya. ..Moga Allah murahkan rezeki mereka . Sorang lagi akan tamat Matrikulasi.... masih jauh perjalanannya. Shahmah pulak mungkin nk sambung blajar lagi...huhu... saper la nk sponsor... atau berutang lagi la dgn PTPTN... Entahla...tengok gambar depa ni... nk tegelak pulak..dedua pakai topi apek kobun sayur...Yanie ketika menjalankan projek final year dia.. Shahmah pulak klu tk silap, msa 1st yr dia blajar....heheh... yg sorang lagi tk ada pulak gambar ceni...belum tau lagi bidang apa dia nak gi nnt... Doakan mereka berjaya ddi dunia dan di akherat.

Sekian.

Saturday, February 6, 2010

Eden udah kalah

saja buat tajuk kontra ngan tajuk kak pah.... *dengki lah tu..hehhe Sesungguhnya acik telah buat satu keputusan yang membuktikan bahawa acik telah kalah. Acik tidak tabah Acik tidak ikhlas Acik tidak bijak mengawal emosi. Acik masih perlu banyak belajar mengawal amarah. Tak apalah. Semua ini mengajar dan ada hikmahnya. Moga akan bangkit semula dengan sesuatu yang lebih baik selepas ini. Apakah berdiam ertinya tewas. Apakah berundur erti tumpas. Apakah menyerah diri ertinya berputus asa untuk berusaha.
Sesungguhnya, segala nya bermula dengan niat. ...



Andaiku tahu (Ungu)
Andai ku tahu…. Kapan tiba ajalku…
Ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku…
Andai ku tahu… Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku…

Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Andai ku tahu… Malaikatmu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padaMu…

Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…

Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…
Andai ku tahu…. Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…

Friday, February 5, 2010

Dalam penghidupan

Diwaktu anda sedang bergembira ingatlah, akan dtang waktu berduka diwaktu anda berdua akan dtang waktu anda tinggal sendiri Kekdang klu dlam lif, ada pasangan somi isteri, berpegangan tangan...bergurau senda...bahkan ada yg berpelukan depan kita...depan acik... Acik pikir...hmm...camner la pompuan ni, klu nnt jadi cam aku.... arini engkau gembira la...dedepan org pepeluk....ntah esok lusa, kau akan rasa cam yg aku rasa, hidup sendiri....dan hanya jadik pemerhati orang lain pulak... *hmm..tk baekkan...doakan org centu.. bukan doa...tpi, itulah hakikatnya. Bahawa setiap yg kita miliki, smuanya bukanpun milik kita. Tetapi, milik Allah belaka. Allah akan bagi bila2 masa, dan Allah juga akan ambil, bila-bila masa juga dalam berbagai keadaan. Mungkin kita yang akan ditinggalkan, dan mungkin juga kita yang akan meninggalkan. Sesungguhnya hidup ni ibarat roda. Kita lakukan, org perhati...kita perhati, orang lakukan...

Bukan kesal dengan takdir diri...bukan dunia rasa sepi.... hanya memerhati dan mempelajari, erti kehidupan ini. Moral of the story: Lu pikirla sendiri.

Wednesday, February 3, 2010

Cuti2 Malaysia

Entry ini telah mula di tulis pada 1 Februari lepas. Hari ni Cuti Hari Wilayah kat Wilayah.. Acik tk gi memana...sebab udah penat. Semalam, acik udah pegi jenjalan dgn knkawan. Segalanya berlaku begitu pantas sekali. Maksud acik, perancangan utk berjalan tu. Ianya bermula dari si Chaiyook yg kebusanan...tatau nak wat apa msa coti...tatau nk pegi mana. Last2 dia lepak kat umah acik...yg merupakan rumahku, surgaku... asalnya nk pi berenang. Tapi, last minit, saat2 nk pegi tu, ujan mencurah2 dengan lebatnya. Tepaksa lah kami batalkan sahaja. Lalu berkurung di rumah. Sembang punya sembang punya sembang sampai kul sepuluh mlm tu, tesebutlah pasal derian. Sekarangkan musim tgh banyak derian kat Koler Filah... acik kabo kat itu chaiyok... apa kata kita gi Koler filah, carik derian, pehtu kita leh singgah kat Ulu Bendul...fiknik..? boleh jugak.... sok kiter pegi.. err..tpi klu gi PD pun best gakkan.. ha...klu la dpt gi Cameron Highlands ke...lagi best kan.. OK je....jom kita gi Cameron... Bia betul ni kakk... nnt kita ajak lyn skalik.... cantik... esok, sebelum subuh kita begerak..!! Okeh...!! Itulah dia....namanya pelan pukul sepuluh (PPS) yang jarang-jarang berlaku. Dulu pnah sekali jadik centu.... kat entry tahun 2008 ni..

Rancangan asal acik nk pegi OT... tepaksa dibatalkan. Telefon pulak sorang kawan sbb nk bagi kunci opis kat dia. Last2 si Nurul tu pun nak join sama. Begitu lah...leburnya perancangan nk menyiapkan kerja di pejabat hari Ahad itu... Pn. Lyn pun setuju untuk besama2 ikut perancangan mengejut tu. Maka kami berempat, menerobos subuh hari Ahad itu, menuju ke Cameron Highlands yang indah permai. Indah permai? Memang Indah. Tapi sebelum sampai kt tempat indah dan permai tu, kami telah melalui beberapa daerah yang berbau masamm... busuk tk tahan.. Tak salahkan penduduk la...memandangkan hasil utama di sana adalah dari kategori tanam-tanaman.... tk dapat elak lah mereka tepaksa menggunakan baja2 yg bebau memacam yg menusuk ke lubang idung kita. Err...tk de baja yang berbau perfume One drop ekk? heheh

Seperti mana kehidupan kita, di sebalik setiap ujian dan kesusahan, ada nikmatnya... macam kata pepatah, sabar itu pahit, tapi buahnya manis...hmm..gitu lah..untuk mendapatkan jagung yg enak, lemak dan manis, untuk menikmati strawberry yg sedap tu, perlukan baja yang berbau masam tu...huhu..

Kami terokai daerah Cameron Highlands semahu kami. Lepas satu tempat, ke satu tempat. Dengan panduan dari anak tokei Agro Garden Al mashoor dan tokei Hotel Pines n Roses, melalui talian hayat yg kami ada... (Tima kasih Cik Tina)...maka kami cari lah tempat2 yang menarik hati, mata dan duit kami.

Hati berbolak balik, sama ada nak menginap, atau nak balik hari saja... Chaiyok dan lelain knkawan, rasa cam tak puas gi sekejap. Sementara nk buat keputusan tu, hari pun makin petang. Selepas mengisi perut di Brincang, akhir keputusan dibuat....bahawa kami akan balik hari juga.

Begitulah... keputusan yang tk blh dibuat awal, sebagaimana perancangan tk blh juga di pelan awal2...nnt tak jadik je. Kami pulang dalam pukul 5.30 ptg. Tu pun nasib baik Cik Tina tipon, suh balik segera seblum pukul 6 petang. Sebab banyak risiko balik lewat. Dengan jalan yang bengkang bengkok, menurun bukit, kabus yang akan melitupi pemandangan, hujan yang mungkin turun, jalan yang tidak berlampu.... semua tu amat berbahaya. Jadi kami ikut nasihat penduduk asli Cameron itu....err....hehe..

Kedai Teh.....

Dipertengahan jalan, masih sempat menjeling rebung-rebung hutan yang dijual ditepi2 jalan berkabus itu... penjualnya, abang2 orang asli yang tinggal di kawasan hutan itu. Jeling punya jeling, kenkawan acik akhirnya berhenti memborong rebung fulak.. Pn Lyn bagi aku seketui.... Alhamdulillah..blh lah aku gelegakkan dgn santan nnt...bikin Rebung masak lomak...ehehe..

Ngkorang nk tau camner keadaan acik ngan knkawan dlm keter tu masa pjalanan balik? Hmm...pempaham la.. Apabila pasu2 bunga telah berjaya memikat femfuan2 dlm keter ni... apabila sayur2 fresh yang memurah dilonggok2kan depan mereka2 itu... (acik tk temasuk ekk..), apabila jagung2 manis semanis kata dilaung2kan dan apabila bebunga kaktus mencucuk2 kami utk dibawa pulang besama.... maka...kami lah yang digelar mangsa....tesepit dalam kereta. Nak habaq jugak...camner acik telah salah terguda pada sepohon kayu daunnya rimbun...lebat bunganya serta buahnya. .. mati2 acik ingatkan pokok tomato kecit... roper2nya bukan... Ntah apa namanya, Pn Lyn kata, itu pokok cili... betui ka? tpi manis..bukan pedas pun buahnya... takper lah... acikbeli cuma dgn harga RM7 satu pasu sahaja.. akan acik jaga sebaik mungkin, selain dari 3 pasu kecit kaktus itu. Itu lah kenangan dari Cameron..itu semua kenangan Perjalanan ke Cameron Highlands

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-