Friday, September 26, 2008

pekebender tag nih....layan jer la..


Name
:
ngkorang pun tau.. Shoe size: 4 ....kaki jenis cute.. Height: 149 cm.. bantut jer..sbb masa kekecik kurang begayut !
Favourite drinks: no drink to be name as my favourite... as long as it is not too sweet, and content no alcohol..tea, nescafe, horlicks, hot chocolate, coffee, pearl kacip Fatimah, even tongkat Ali, HL milk, orange juice and plain water...
Favourite breakfast: what ever I can have for my bfast, but I prefer to have butter n bread instead of heavy bfast like nasik lemak or roti canai...roti canai???? if I take rcanai as my bfast, I need 2 pieces...heheh.. however, its enough to hv sthing that will keep me out of hunger..!!

Have you ever.. Been on a plane: not yet..in my age, I nvr be on plane??? yeah...I hv nowhere to go by plane coz I can fly by myself....hahaha..

Swam in the ocean: no.. I never fall down to the ocean when I fly over it..so far, I just swam in the sea, near the beachside...haha

Fallen asleep at school:hmm...let me think back...yes...indeed, I slept in my Math class...

Broken someone’s heart: never...but I did hurt many people.

Fell off your chair: Yess !! hampehhh !!!

Sat by the phone all night waiting for someone to call: I think, there's a time I did tht...so stupid to do tht... go to sleep la better...!!

Saved e-mails: Yes...I do keeping e-mails that I think I must save for my reference ..

What is your room like: .. neat n tidy..oh yeah???..not really actually...haha

What’s right beside you:full of things !!...telephone, cds, envelopes, cd cases, newspaper..

What is the last thing you ate: For sahor this morning, I ate nasik of coz, wif fried chickn and fried mushroom, and gulai tempoyak ikan patin.....

Ever had Chicken pox: yes..but I dont remember when..

Sore throat: now.. drink ice huh?? yeah...my children bought air kelapa wif ice yesterday...then I get this !

Stitches: Yes...when I delivered my 1st baby, Yanie..

Broken nose: never..no..I dont want to!

Do you Believe in love at first sight: I do believe it..

Like picnics: yes..I luv picnic!!

Who was were the last person You danced with: my friends..dance poco-poco..hehe

Last person made you smile My kids..

You last yelled at: Zirah n Yanie.to wake them up for sahor..

Today did you Talk to someone you like: not yet babeh...like or dont like..I hv to talk to my children..they all are back for hari raya... Kissed anyone: no. Get sick: hmm..so far...I still ok at the moment Talk to an ex: no Miss someone: yes..not only someone....but sometwo or somethree..somefour...somefive...heheh. Miss the gurls Silence Angel at Cork n the Coffee Princess at Edmonton..huhu... and all friends tht once closed to me.. Eat: Ate for sahor..yes... Best feeling in the world Do you sleep with stuffed animals: no .. What’s under your bed: begs and boxes Who do you really hate: traffic jams, road block... What time is it now: 9:20 am Random Is there a person who is on your mind now: yes Do you want children: oreadi hv 3 Do you smile often:
When I have somebody to smile wif..like sabiqah..
Do you like your hand-writing: a bad hwriting..nope ...I never like it.
Are your toe nails painted: no Whose bed other than yours would you rather sleep in: my children beds, when they r not around
What color shirt are you wearing now: black
What were you doing at 7:00 p.m. yesterday: serving foods

When did you cry last: last Thursday I guess..remembering somebody..always do like tht lately. Are you a friendly person: I think so..if I wanted to be..
Do you have any pets: yes, my guppies..

Where is the person you have feelings for right now: I dont hv and I dont need any...uwaaahh..

Do you sleep with the TV on: always happen..

Have you ever crawled through a window: once....wif my friend..break into the primary school classroom next to our secondary schl...when I was in Form 5..ntah haper2...
Can you handle the truth: yes...
Are you too forgiving: not 'too' forgiving...but I tried to forgive wht people hv done wrong to me...as long as they forgive me too..
Are you closer to your mother or father: not to both..coz they r far from me...hehhe..I dont hv father since I was a little baby..
Who was the last person you cried in front of: I cried alone
How many people can you say you’ve really loved: my children....
Do you eat healthy: sometimes..biler knkonon tringat..haha.
Do you still have pictures of you & your ex: mana ada..tipu ja...haha..
Have you ever cried because of something someone said to you: Yes, ..few times. its hurt... Are you loud or quiet most of the time: In my good time, I talk a lot...but in my moody time, I'll be very quiet..
Are you confident: sometimes ..terover confident pun ada...haha.... 3 things on my to-do list today 1. balik kampung...send the children to give hand to their grandma for raya preparation 2. make some cookies for raya...but, still no mood 3. mendobi baju...sok kije.. 3 snacks I enjoy 1. no snack 2. no snack 3. no snack 3 things I would do if I were a billionaire 1. Gif to my mom RM2,000 every month..tk abih makan wehhh... 2. Help those in need..how sweet am I ...hehe 3. perform Hajj..wif my children wif my own private plane... uwaaaaaaaahhh.. Oiiit...3 jer ke... I want to do a lot more... I want to buy whatever I want to... I will buy all new published novels for eilawani..and will buy all the Koreans' film company for this gurl Sabiqah tht tag me...hehhe.. buy a small Island...and a boat with luxury cabins..so tht I can go fishing anytime I want to... buy a castle for me and my family to stay...buy estates, big companies bonds for investment..heheh... 3 of my bad habits 1. to get close to a friend that I like...then I hurt them.. 2. wasting time infront of computer 3. Eat expired food...hahaha....sayang nk buang...membazir tu kan Allah dan nabi tk suke..... 3 places I have lived in 1. NS tanah tumpah darahku 2. Melaka 3. Kelantan And many more to come...I wish that I will stay at terengganu, sabah/sarawak, Perlis, Pulau Pinang, Kedah, Johor, Perak, Pahang...mana lagi ekk... But now, I live in Putrajaya... 3 jobs I’ve had 1. machine operator 2. Clerk/sales n admin assistant 3. currently...still as a clerk.. 3 people I tag 1. ungkunor..yg tgh sibuk wat kue raya tuh.. 2. Jeen/Izawanie...must hv the time...heheh 3. suri....where are u...?? Nak tag Kak teh..tpi dia sik bz giler je..hehe..
Well...ngkorang salahkanla kat budak sabiqah ni yg nyusahkan idup acik kener njawab bebanyak soklan nihhh...heheh...jgn wat lagi lenkali...mang lotih acik..
Ok..salam raya buat semua..maaf zahir dan bathin....ehhh...ader owang lagi ke...selain dari budak Canada ngn budak Ireland yg tk dpt balik tu...heheh...siann ngkorang... dah..pegi buat assignment..

Overweight

nampaknya, dlm minggu ni, (dri minggu sblm ni lagi...)semua blogger citer pasal hari raya je kan.. acik jer cerita pasal baby...heheh.. acik rasa cam acik lak yg kener bepantang sepanjang hari raya nnti...soba jer lah. Nk story...semalam, masa gi tengok baby kat Hospital Putrajaya nih, kami segerombolan tukang2 bikin havoc kt hsptl sejak 2 hari lepas ni, berkesempatan la gi buat pemeriksaan kesihatan mengejut kat sudut ..aper tah namanya... Kebetulan, kawan En. Lan, staf kat situ... bawak kami melawat kt tempat dia betugas... langsung menyusahkan diri dia, memeriksa kesihatan kami yg nampak cam sihat...tapi ruper2nya blm la baper nak sihat.. [acik la tu..] maklum jer lah...dalam usia2 kategori warga suasa nih, kesihatan dah mula terancam. Ni yang acik malas nk gi buat medical cekkap nih...ada jer masalah nya. Asalnya acik menanyer, blh tk klu acik jalankan pembedahan guna laser, utk hapuskan tumbuhan yg mencemarkan kejulitaan acik kat mata acik nih... maka pehtu dia bagi perkhidmatan percuma...(mang la pecuma kat sepital kajaan..) ..check kandungan lemak kat badan.. memula kener timbang berat badan dan ukur tinggi dulu.... uwaaaaaaaaaaahhh... timbang tu mesti rosak !!! kat umah acik timbang, berat acik makin berkurang sejak bulan puasa ni...tapi naper kat sepital yg canggih manggih ni, berat acik makin bertambah sampaikan abang ensem tu kata acik overweight?????????? adoiiiiii...tk leh jadik nih...acik kener teruskan usaha menjoggingkan diri, maen badminton seminggu 8 kali dan terus berpuasa di bulan2 lain kcuali di hari yang diharamkan berpuasa...tupun acik nak puasa tk makan gak nnt...acik nk minam air je.... bolehkah aku???? huhu... pehtu tibalah masa buat pemeriksaan kandungan lemak...(lemak ye...bukan kolestrol) guna alat yang apertah namanya...kener pegang mende tu cam pegang steering keter... ...bayangkan sedang bawak satu keter lamborghini...uwaaaa.. Kandungan lemak acik ternyata berlebihan dari keperluan badan nampaknya... 2 kilo lobih ngko!!!! ..klu daging lombu bantai utk rayo ni, 2 kg...cukupla buat rendang utk makan 3 ari....huhu.. Klu tengok dari zahirnya...acik ni idakler gemok sgt....sesedap rasa jer nmpaknya... camne blh lebih lemak??? Mesti alat tu tak betul. Mesti alat tu rosak.... tk pecaya acik..!!! Dah lah...tebantut rasanya kegumbiraan nk sambut raya ni...dahla mang tk ada mood nk raya.. tambah lagi satu alasan yg nyebabkan acik tk sonok nk raya. ni yg jadi sebab tk kose nak buat cekkap nih. Pas cekkap, mesti ilang selera nk makan. Tak blh makan tu...tk boleh makan ni.... so, selamat tinggal rendang ketupat lemang smua...selamat tinggal kerang dan lala udang dll yg sama spesis...selamat tinggal puding karamel...selamat tinggal kek dan kekuih, selamat tinggal meggi...errr... tapi salunya kejap je acik memantangkan diri...pehtu tk leh kontrol napsu... bantai yooo...hahaha dahlah.... maleh nk citer lelebih. Tak ada mood nih... Arini anak2 yg jejauh tu balik...yg dekat ni ntah biler masa tah nk baliknya..nama jer duk dekat..tapi balik sama jer ngan yg duk jauh. ..tak kisahlah... Janji diorg balik, acik dah siap perancangan utk diorg.. nk antar diorg balik kampung.... gi tulun nenek diorg ngecat pagau.... nanti megajuk org tua tuh...saper yg susah....acikkkkkk gakk.. tapi sebelum tu nk bawak diorg gi beli sendiri baju...bagi duit..pehtu ngkorang gi lah explore sendiri kedai mana yg patut carik baju...jgn tidak... Baju kurung smua nenek dah jaitkan..tetiap thn centu...nenek dia awal2 dah siapkan baju utk kami...tk yah suruh tk yah mintak tak yah tempah. Kira bulan April tu dah siaplah smua...hahaha.. Bukan kitorang yg mintak pun...tk pnah mintak. Tapi tahun ni acik belikan utk dia sepasang baju kurung...dia suka ke idak..acik tepaksa bagi gak kat dia... tu je yg acik mampu. Dia mungkin bagi acik 3 pasang atau lebih baju kurung...tu baju acik je...belum baju bebudak 2 orang tu..(Utk Shahmah tk ada la...dia tk rajin jait baju melayu..) Tengokla pengorbanan org tua tu kat anak cucu dia... haaa...ajor lah..sok klu dia dah tak de...saper nk jaitkan baju acik...dah la acik ni tk reti menjait..!! (wat per susah2..kt kedai kan banyak jual...heheh...) Hari ni rasa malas..(sik malas jer kan..) nk gi kije. Ramai yang dah mula nk coti...ader yg coti dari kemarin lagi...ada yg cuti stat semalam...ada yg coti stat arini. Mesti kat opis tu especially masa nk balik nnt, berjumpa sesama kami...salam..peluk2 arab bagai.. Acik tk gemar suasana camni senornya...herankan...tu lah..acik ni pelik sikit...tk sikit...tapi banyak gak pelik acik nih. kalu boleh nk ngelak. .. cukup sekadar lafaz dan bersalaman...ngkorang tk yah la nak pepeluk acik yg busuk nih... sedih yg tk dpt nk di lahirkan. tak suka tak suka tak sukaaaaaaaa... Dah..cukupla...dalam pada tk ada apa nk tulis tadi....dah meleret2 acik merapu. Sekian.. pd yg balik kg tu..acik doakan selamat sampai. Kalu ngantuk, pegi lah minum free kat petronas. ...klu tk malu lah...hahah..

Thursday, September 25, 2008

minggu baby 2

Kalu dulu acik sibuk dengan ikan2 yang beranak, tapi minggu ni sibuk dengan boss2 yang bersalin.

Maka sibukla gi melawat kt sepital dan cam biasa acik dengan vid cam acik..menyibuk kt depan baby tu mcm mammarazzi yg sungguh merimaskan mereka yg bru nk jgk donia..

Dah lah ramai dalam bilik ward yg kecek tu..panas pulak tu...tpi tk per...puas ati dpt tgk baby yg tk reti cakap aper tu....kalu reti cakap mesti baby tu kata,

"ni wat per dtg reramai ni...klu bagi duit raya lelebih sikit tk per la....ni bgi cam bgi kat umah ongkawin....bluwwweeekk..!!!"(njangkit dgn ungkunor klu mabuk2 nih....huhu)

aku tk tau la naper aku makin idup tk terurus sejak akhir2 ni...tpi sisa2 kewarasan tu masih ada. Aku masih ada kudrat nk solat taraweh sensorang wlupun dah tk larat nk gi surau dik ketuaan aku yg tk seberapa ni...

Tapi klu tgk keadaan aku yg super serabai ni ... mmg cam tk sempat nk raya...heheh.

Dah kelu tgn ni..bru balik pas tgk baby baru lagi...cer tgk nih... baru 8 jam lahir..

semoga mereka ini akan jadi anak2 yg soleh..... yg bakal menjadi pelapis pemimpin negara yg bertanggungjawab kepada keluarga, bangsa dan negara ...uwaaaaaaaaaaahhh

Tuesday, September 23, 2008

Sesi Jiwang

Just nak tampal something that I read that maybe u all pun dah pnah jumpa sebelum ni.. It means a lot to me... and to those that once face this situation...or may be will face it in future time..

Unconditional love
Some time ago, a friend of mine punished his 4 year old daughter for wasting a roll of gold wrapping paper. Money was tight and he became infuriated when the small child tried to decorate a box to put under the tree. Nevertheless the little girl brought the gift to her father the next morning and said "This is for you Daddy." He was embarrassed by his earlier over reaction... He opened the box and his anger flared again when he found the box was empty.

Then he yelled at her: DON'T YOU KNOW when you give someone a present there's supposed to be something inside of it??? The little girl looked up at him with tears in her eyes and said, Oh Daddy it's not empty, I blew kisses into the box, all for you Daddy. The father was crushed. He put his arms around his little girl, and he begged her for forgiveness. My friend told me that he kept that gold box near his bed for years.

Whenever he was discouraged he would take out an imaginary kiss and remember the love of the child who had put it there. In a very real sense each of us has been given a gold container filled with unconditional love and kisses. There is no more precious possession anyone could hold.

Meh acik buat conclusion ikut version acik..tpi will be quite boringla ngkorang klu yg tk rajin nak baca tu.. My first sentence about it was..... Love is something that we cant see or cant show. It was something invisible depend on how sincere is the person... uwaaaaaaaaaaaaahhh....melelehhhh.. ini ler salah satu falsampah acik...

mungkin akan nampak kejam sikit to those yang suka perasaan kasih sayang tu perlu ditunjukkan.
  • Kalau seseorang tu rajin membantu kerja, membantu waktu diperlukan, waktu dalam kesusahan, waktu kesakitan, waktu kerisauan.... maka ini yang dikatakan mereka memang amat menyayangi kerana mereka ini telah menunjukkan atau membuktikan kasih sayang mereka.
  • Kalau seseorang itu selalu ingat memberi hadiah, ketika meraikan kejayaan, meraikan sambutan hari lahir atau tarikh2 yang istimewa dalam hidupnya, maka orang itu dikatakan sayang, ambil berat dan sangat menghargai diri mereka.
  • Kalau seseorang itu amat menjaga hati, memberi sokongan atas apa juga tindakan kita, tk pernah memarahi dan menyakiti hati, tak pernah membangkang atas keputusan kita samada betul atau tk betul...ini adalah insan yang amat memahami kita...they can go along with us in our life.
Ha.... ini yang kebiasaannya kebanyakan kita mahukan dari seseorang yang mengaku menyayangi kita. Betul tak??? Bagaimana pula dengan mereka yang benar2 ikhlas menyayangi kita...tetapi tidak berpeluang atau tidak dapat menunjukkan dan membuktikannya dengan perkara2 seperti yang di atas??????

Samada secara sengaja atau tidak sengaja.... Adakah kasih sayang mereka akan mendapat tempat juga????...ada.....di barisan belakang sekali.... Terlalu banyak contoh yang boleh kita lihat selain kisah yang di atas tadi.

Salah satunya, kisah Nabi Musa mengikut Nabi Khidir yang pernah acik ceritakan dalam N3 tajuk Aturan Takdir 2 sebelum ini...tk payah criter pepanjang. Acik nak kaitkan dengan apa yg kita mahu dari orang yang sayang pada kita tadi tu. Bagaimana kalau orang yang sayangkan kita tu, tk lagi dapat bantu kita waktu diperlukan??

Mungkin sebab sakit...mungkin sebab sibuk, mungkin sebab dia pun ada masalah, spt masalah kewangan.... atau masalah ingatan yang dah tk kuat...(tk kuat ingatan la..)..manatau..tetiber jadik pelupa secara tk sengaja....maklumla..umur makin meningkat...ati makin gelap sbb banyak makan bangkai semut dan makan makanan subhat yg tak tau halal haramnya... Masa tu dah tk hingat hari lahir bila...hari konvo bila..hari kawin bila...

Apakah kita akan anggap mereka ini tidak lagi sayang pada kita???? Lalu kita beralih arah, mencari kasih sayang lain yang dapat menunjukkannya pada kita... Kenapa lah manusia ni tk sudah2 mencari kasih sayang sesama manusia yang tk kekal lama..? Carilah kasih sayang yang tidak ada penghujungnya...kasih sayang Ilahi...nescaya hidup akan tenang dan rasa bahagia walau bersama siapapun kita... Kasih sayang manusia ada hadnya...terutamanya...mati.. belum lagi masuk bab manusia yang selalu beralih kasih sayangnya...kerana kita adalah manusia.

Hanya Tuhan yang menyayangi kita samada kita ikut suruhanNya, mahupun kita melanggar laranganNya...tetap kita diberikan nikmatNya. ..Namun kemurkaan Tuhan jangan dicari, kerana setiap perbuatan kita akan ada balasannya di dunia mahupun di Akherat. Syukurilah segala nikmat mahupun ujian Tuhan buat kita...kerana itulah kasih sayang Tuhan.

Mengaku atau tidak mengaku, kalau kita sering berada dalam kesusahan, kita selalu mengeluh. Keluhan kita membayangkan betapa kita menyesali Takdir kita yang telah ditentukan Ilahi. Kita tidak sedar bahawa kesusahan itu, ujian hidup itu adalah kasih sayang Tuhan pada kita juga. Sebab segala yang berlaku...ada hikmahnya.

Ada kesenangan di sebaliknya. Cuma ianya tidak dapat dilihat on the spot. Tapi kita boleh pikir2kan sendiri... contohnya, apabila kita sabar dan redho dengan ujian, kita akan dapat pahala disamping ketenangan hidup di dunia. Begitu juga apabila mak kita marah kita...atau ayah kita marah, cikgu marah...kawan2 marah... adalah kerana mereka sayangkan kita.

Mereka yang nampak kesalahan kita, maka mereka tidak mahu kita dalam kesusahan di masa depan. Tapi apa yang berlaku...bila kita kener marah...kita anggap mereka tak sayangkan kita. Mak marah, ayah marah, kita lari dari rumah.

Tunjuk perasaan..kita rasa kita yang betul...orang tua tk faham orang muda...memacamlah...lepas tu menyalahkan orang tua tu..yg menyebabkan kita lari...menyebabkan hidup kita susah. Yang jadi punca hidup kita tambah susah. Akhirnya, bila mereka ni dah tak ada...baru nak menyesal. Baru sedar.

Bila dah ada anak sendiri...anak sendiri buat perangai...baru sedar camne kita dulu2 buat kat orang tua kita. Baru tau bahawa kemarahan orang tua adalah kasih sayang mereka. Kalu tiada kemarahan, maka tidak terdidik sempurna lah kita... kalau tiada yang menegur, maka tiada siapa yang akan memperbetulkan kesilapan kita. ..kerana kita akan anggap bahawa kita sentiasa betul.

Sesungguhnya....setiap orang memerlukan tiang.... tiang untuk terhantuk...untuk nanti nak terngadah.... sebab kata orang2 tua atau orang tua2 (yg mana satu betul?).... "dah terhantuk baru terngadah". 

Aku dok merapu pepagi ni bukan nk tuju kt sesaper...tpi kat diri aku sendiri yg salu ngeluh, nk pujuk ati yg salu tk puas hati, naper aku tk dpt camne org dapat..naper aku salu benasib malang...aku nk ingatkn diri suh besyukur salu...sebab di sana, ada orang yang lebih susah dari aku. 

Sekian, peringatan buat aku yang sering terlupa...nk cerita lain senornya..tpi dah lain tajuk pulak...tk kisahla...hantam saja lah....

Sunday, September 21, 2008

Telur Tebu

I felt sorry to myself...sbb dh baper malam tk pi taraweh... Sejak akhir2 ni...aku tambah malas.. memacam alasan yg aku nk bagi kt diri aku. Sehari dua ni..aku rasa cam pitam tiap kali aku sujud. Aku jadikan tu sebab tk gi taraweh. Aku takut tumbang masa kat surau nanti..dahlah imam tu baca tk laju... Sekarang ni aku tgh goreng kripap....belen buka pose tdi. Yg dh digoreng dah ditibai dik Yanie... bagi dia bawak balik ke kolej sat tadi... sekali dengan sambal udang yg aku masak petang tdi. Yanie heran semacam, sebab aku beriyer masak arini...cam udang tu..., pdhal...aku tk makan udang...alahan... pehtu aku siap hias2 lagi kt lauk aku arini...mesti dia ingat aku ni buang tebiat...hahah..

Selain dari sambal udang, aku masak satu lauk resepi belasah aku sendiri...ala2 lemak cili api...tpi not really...sbb aku taruk serbuk lada hitam sekali...hantam saja lah..aku mang suka masak ntah haper2..... just utk tekak aku...suka ati aku lah... lemak cili/lada itam aku tadi aku campakkan batang2 asparagus, tahu jepun yg dah digoreng ngan tepung jagung dan......yg ni mesti nkorang jarang atau mang tk penah makan... telur tebu!!!.... saper penah makan hangkat tangan???...

ha..kan tk penah... suri ....kat sarawak ada ke??? Takper la...acik citer jer kt ngkorang... mana yg dah tau tu..duk ontok2... Telur tebu ni datang dari satu spesis tebu yg pokok dia cam jagung gakla... di pucuk pokok tebu ni lah datangnya telur tebu.... kulitnya cam jagung...kener kupas kulit...(tpi tk ada bulu yekk...)..lalu akan nampakla isinya cam telur ikan parang tu jer rupernya...yg tu lah yg aku masak arini. Acik dapat masa balik kampung aritu. Mak acik mang simpankn utk acik...sbb dia tau acik mang suka makan yg pepelik nih.

Pokoknya ada kat bakang umah kampung acik tuh...tapi jarang sangat nak berbuah tu. Setelah melakukan search...acik dapati Telur tebu baru dikenali di Indonesia...tu pun masih ramai yg tk tau pasal Telur tebu ni..Ha...gambar ni acik jumpa kt search Yahoo....camni la ropernya telur tebu atau dikenali juga sbgai Telubuk di Indonesia...jgn ada yg ngidam lak pasni.. payah nk suh tebu tu bebuah.. Dah lah... ngantuks dah ni... rasa nk tidur kat buaian hammock kat beranda umah ni...angin kuat malam ni. mesti nyaman..hehhe sekian.

Memori 2

'Telenovela' ?? bukanla....cerpen jer... ada dua siri je...hehhe...ok...acik sambung pagi ni seperti dijanjikan. Tk kira la ada org nk baca ke idak...acik nk simpan kisah ni kat sini...utk kendian2 nnt kok2 acik ilang memori...kok2 panjangla umur acik...

masa tu acik lagi merapu buat version cerita sendiri.. 21hb September 2002 (Sabtu) Sebelum solat maghrib, dia mandi dan siap rendam baju dia sekali....sbb dakwat pen leaking kat poket baju dia tuh. Lepas dia makan, dia nonton tv... diam jer, tk becakap.... sesekali tipon bebunyi, dia jawab...















Gambar hiasan sahaja.



Dia berbaring kat kusyen depan tv tu... Kami mang tinggal bedua jer kat umah, since Yanie dah tahun ke 3 kat MRSM Kuala Klawang masa tu...dan Shahmah baru tahun tu masuk SBP di Sdar Semban... cuti sekolah barulah diorg tu bkumpul adik badik. Zirah mang nenek dia nak bela since kata mak aku tu, "ngko nak belajar lagi..nk keje lagi...bio le mak yg jaga zirah..." tu lah sejarah camne aku leh duk bedua jer cam org blm ada anak kt umah tu.

Sambung balik citer tadi.... Aku duk je sebelah dia,mentelaah modul pembelajaran utk paper esoknya... "Abang nak keluar jap lagi... nk tdo kejap..nnti kejutkn..." kata dia. Aku hangguk je.. mana pulak nk kua lagi memlm buta ni.... Masa berlalu.... aku masih dgn tekun nya mbaca buku. (Tapi ati tk adapun depan buku tu...) kenkononnya la baca buku....sesekali aku renung muka dia... (tk ler lawa sgt...tpi ada manisnya..)..mendengkur tido nya...sahla letih na bena dia. Jam dah pukul 11.. aku baru tingat dia kata nk kua tdi.. lagipun dia blm solat isya' lagi.. lalu aku kejut, tapi dia tk gak bebangun... . Aku truskan study sambil tido2 ikan... pukul 2 pagi... aku kejut dia bangun lagi...

Kali ni baru bangun... "Abang nak solat Isya' dulu, nanti buatkan air nescafe.... " "Orait..." jawab aku pendek.. (ye ke aku jawab camni?? ...ala...otter2 skrip sikit...heheh.) Aku dgn patuhnya buatkan air seperti yg diminta. Jangan tanya lelebih...nnt kener marah lagi. Lepas solat, dia duk minum sambil tarik sebatang rokok yang aku belikan... nampaknya cik abang aku ni tk jadi keluar. Sebab dia dah salin baju dan pakai kain pelekat... Lepas minum dia masuk bilik ... tidur lagi...!  
















Gambar tk ada kaitan dgn yg idup atau mati.


Dah pukul 2 pagi lebih..aku pun rasa tk guna aku susah payah tenung buku tu lagi....lalu aku pun masuk tido sama. Dia peluk aku.... kira... dah maafkan aku la gaknya kan...ngkorang agak2 centu gaknya tak?? hehhe.. Pastu tdo ler kami... (ha...jgn mikir lelebih pose2 ni... aku naik bendera jepun masa tuh..) pukul 3am lebih.... aku tesedar... tah biler pelukan tu telerai idakla aku tau.. tapi yg aku dengar, buat aku kalut sikit... Dia menelentang, tampak mencungap2....

aku kejut dia bangun.... "abang.....abanggg....kenapa ni...???? abang sakit ke...?!!!" cam gitu la dialog manjer aku kot... Aku ingatkan kok dia memain...sebab klu masa bebaik, dia rajin memainkan aku... "abang jgn le memain....abang sakit ke???..jawab le..." aku goyang lagi badan dia yg tk lah sebesar mana. Aku tengok mata dia....pandang ke atas.... dalam hati aku kata.... "Aaaaahhh...sudah...dia dah datang ni... malaikat dah datang, amik suami aku..."

Tapi aku tk hingat langsung nk ajar dia ngucap..sbb aku tk nak pecaya kata hati aku yg dia dah nak pegi..... Cungapannya dah hilang. Aku masih tk putus asa. Aku cuba buat CPR...tapi aku senornya bukan reti sangatpun...ntah2 aku buat dia lagi cepat pegi??? heheh...ooh tidakk!!!!..masa tu, dia dah tk mencungap dah... senang citer, dia dah pun tk ada... aku saksikan, nyawanya ditarik keluar thru matanya yg memandang ke atas. Itulah gaya2 standard orang nak pergi selamanya. Aku tau tu...tapi aku bebuat tak tau...(kalau ngkorang la kt situasi acik ni..ngkorang buat ape??) Tak ada apa yg aku boleh buat lagi utk slamatkan dia. Aku hanya perlu telefon kakak dia...

"Kak long.... abang zali sakit... rasanya dia dah tak ada... kak long datanglah sini..!!" Tu ke aku cakap?? Ntah...aku lupa dah..lebey kurang la.. Masa tu aku aku tak tau nak cakap apa...klu aku kata dia dah tak ada terus....mana tau, kekalau dia idup lagi??? (tk ndak pecaya gak tuh..)..nanti dia kata aku ni ndak sangat dia mati...
Pastu, aku tipon gak ambulans
Merasa gak dia naik ambulans..

...kot2 la diorg blh guna alat renjatan elektrik tuh...pe tah namanya...kot2 la...blh benafas smula...
Hospital Tampin tk le jauh sgt....patutnya 5 minit dah sampai kt umah aku ... tpi setengah jam baru sampai... kak long datang dengan abang Din (Dah arwah gak...selang beberapa bulan pastu...)..pisat-pisat lagi... Dia tengok adik dia dalam bilik... dia tengok aku releks je... so, dia tk jadi nak meraung ke...nk menjerit ke... tapi mang dia sedih...  

"Zali dah tak ada.... Tadi dia datang rumah... dia buat kak long marah...." "Hmmm...kenapa kak long??? Dia nak kawin lain ke????" terusan mulut laser aku kuarkan ayat tu. Kerana aku tau, tidak ada perkara yang boleh buat orang perempuan marah, kecuali suami nak kawin laen... dan bagi kak long, dia sayangkan aku. Jadi kalu adik dia buat perkara yang aku boleh jadi sakit ati...dia mesti akan marah dulu. Kak long mesti heran camner aku blh agak semua tu...padahal, mang aku tk penah tau pun...

Lupakan dulu hal tu. aku dah tipon mak aku, suh bgitau zirah. Zirah, anak bungsu aku masa tu baru umur sebelas thn. Dia manja sgt dgn suami aku tuh.. Mak aku bergegas dari kampung, datang dengan ayah tiri aku dan zirah... Menangis2 dia bila mak aku bagitau...mak aku pun mang la nangis sama. Aku tipon gak adik ipar aku, Busu, kat Semban. Dia pun kata, dia marahkan abang dia semalamnya.

Dia tk jawab bila abang kesayangannya tu tipon..sebab marahnya tu... semua adik badik pempuan dia marahkan dia nampaknya... (lelaki mana tau pasaan ong pompuan..??) Dah.. yang tu tk yah citer.... Seterusnya, ambulans bawakla tubuh kerdil suami aku tu gi Hospital sesubuh buta tuh.. aku ikut sekali..tapi naik motor.

Masa tu aku tk bani nk bawak keter Honda jerung pinjam yg somi aku pakai..keter tu automatik... aku lom bani bawak masa tu...lagipun tah knapa..aku benci kt keter tu...aku rasa, klu laki aku tu bawak keter tu...mesti ramai pompuan minat kat dia...huhu.. *(Sorang isteri akn ada instinct klu somi buat hal kt luar... aku rsa sbb tu aku benci kt keter tuh...) padahal keter tu bukan keter dia...keter orang yg dia simpan utk dijual... Dia gunapun, sebab keter dia, dihantar cat kat kedai cat keter...(takkan kt kedai cat rumah pulakkan..) kat Tampin...

Lama betul kat sepital... aku masih relaks (dan terus releks je..) cam tk ada apa2 yg jadi. (aku kan mang cam ni....tk ada feeling..) Itu yg nyebabkan sedara mara pun tk bani nak meraung2 cam kebiasaannya. Agaknya, dlm ati diorg... "bini dia pun tk nangis...tkkan kita nk nangis kot..." huhu... sesungguh...dalam kajian dan eksperimen acik la... menangis tu banyak yg berlaku sebab ikutan.. macam penyakit bejangkit.

Kalu kita tgk orang nangis...kita pun otomatik akan rasa nak nangis gak... Yang aku tau..muka aku cam muka orang tk mandi...mang la aku blm mandi pepagi tuh... aku cuma buat muka risau. Muka tk ceria. Tu je. Aku dpt kontek cik gu Yani...mintak sampaikan berita ngejut ni kat dia. Dan cikgu dia dgn murah hati dan baek atinya, bawak Yanie turun ke Seremban dan gi carik Shahmah kat asrama.. Shahmah tk ada pulak... dia kuar camping kat Pilah !!!! Yanie releks je cam aku...mang muka kejam sikit...tk ada pasaan.

Dia tk baper rapat ngan bapak tiri dia ni. Tapi buat muka gisau tu blh la dia... dia sampai pun lambat...masa tu mayat dah nak di tutup muka. Masa kat sepital, bia aku citer pengalaman aku...hari ini, 6 tahun lepas. Lepas di periksa...mang dah komfem tk ada nafas dah. Diorg kata, tk leh wat aper dah. Cincin yang dipakainya, dah ditanggalkan dan diberikan kat aku masa diorg nk buat bantuan pernafasan tuh. Tau2... dia dah dibawa dalam stretcher dan disorongkan masuk dalam peti es.... cam ikan je kan.. ehhh... idak le...dia diletakkan kat tetengah bilik mayat yg sejuk tu.

Aku masuk dalam bilik tu... aku sentuh tubuh dia...masih panas lagi aper... tapi nampak pucat le... sbb dia kulit gelap...aku nmpak putihla sikit... Wajahnya tenang je.. Yelahh...tkkan tetiber dia nak sengeh kat aku...ataupun tunjuk muka marah kat aku lak kann.. Dari subuh tu, aku betelagah dengan doktor yang sibuk nak post mortem mayat dia. Aku tk nak bagi. Tapi doktor tu cam paksa aku... aku kata nanti dulu... aku nak bincang ngan sedara mara. aku tk nk dia disakitkan. Sedangkan sakit masa nyawa ditarik keluarpun tk hilang lagi.... ni pulak nak ditoreh di siat kulit dia utk dia buat autopsy tah apa. Tapi tk ada sedara mara yg nyokong aku. Doktor tu masih bekeras...dan aku pun keras gak tk nak kasi post mortem. Tu yg menyebabkan waktu dia disahkan mati dilewatkan ke pukul 11 pagi..pd hal kul 3 lebih dah habih dah... aku just setuju bila diorg kata kalu tk ada laporan post mortem, tk leh nk claim insurans. Aku pikir duit gak... dahla dia tk ada tinggal reter....tpi tinggal utang... aku nk bayar dgn apa utang2 dia tu nanti?? Utk makan aku anak banak tk kisahla...aku keje makan gaji... tpi tk cukupla nk bayar utang dia...!! Sebab tu aku tepaksa akur je....maka tubuhnya di siat2 lah dik doktor tu... Lagi satu sebab...abang ipar aku boleh kata, nanti klu2 ada hal berbangkit....takut ada dakwa dakwi kemudian nanti... Apa makna nya tu??? Oooo...nanti kekalau aku lak dituduh bunuh laki aku tu ye.... ok... fine... silakan lah toreh dia.. (sib aku tau pasal kes tadi tu lepas dia dah mati...klu idak...mang aku kot penyebab dia mati...heheh..) ehh... gurau lagi.. okeh...sambung citer.. Doktor tu janji dgn aku, dia toreh sikit je...nk tgk punca kematian jer... hmmm...ternyata, spt yg ditulis kat dlm report tu....punca kematian...kegagalan jantung berfungsi... (err..tkkan cam tu je kot..) Tapi menurut yg ikut sama dalam proses post mortem tu...mang doktor tu keruk kuar jantung dia.... huwaaaaaaaaaa...sian dia... (err..aku kesian kat dia??? ) Ntah la... biler aku pikir marah aku...aku tk kesian langsung dah. ...(kalu ngkorang camne??? ) Yang penting aku dah cuber fight utk tk kasi dia di post mortem. Masa proses mandi mayat n solat jenazah tu, aku tak ada... aku tepaksa gi balai polis buat report... patutnya orang lain uruskan...tpi smua aku yg buat... diorg lain tu betul la tk mikir yg aku nk berada di sebelah suami aku di saat2 akhir jasad dia kat donia ni. Tak apa.

Agaknya diorg tgk aku waras sangat lagi...blh urus smua sendiri. Memangpun. Lepas mayat dikebumikan tengahari tu, aku dengan sorang kawan arwah, naik kereta gi carik Shahmah kat tempat perkhemahan kat mana tah..Inas, Johol kot... akhirnya jumpa gak... Aku mintak izin cikgu dia, nk bawak Shahmah balik.. Shahmah buat muka bodoh (tapi tk bodoh ler) jer bila kata ayah dia meninggal... spesis aku gakla....tk ada pasaan. Dia hnya sempat dibawa tgk kubur je. Segala-galanya selesai diuruskan.

Aku lega. Aku bersyukur kerana adik beradik dia ada sekitar kawasan kediaman kami. Idak le aku menggelabah tatau nak buat apa. Kak long, Busu dn lelain semua baik dengan aku sampai sekarang. Tamatlah kisah hari ini 6 tahun yang lalu. Aku lalui semua dengan pasrah. Selalunya, selama 5 tahun yg sebelum ni...aku tk pasankan tarikh ni.


Aku tk hingat langsung. Tapi tah kenapa tahun ni aku ingat la pulak... dan aku buat reminder agar aku tk lupa kt footer blog ni, agar aku tk lupa nk cerita pengalaman aku ni kt sini..sebelum cerita ni aku lupakan. Senornya ni bukanlah cerita asal...citer asal lagi panjang. Aku summarize yg pepenting je... udahlah.

Petang lepas segala2nya selesai, aku balik rumah, mengemas. Masa mayat dibawa balik dari hospital, ianya tk dibawa ke rumah sewa aku tu...tpi ke rumah kak long. Elok gak tu. Bapa dia sayang sgt kat dia... bapa yang dah uzur, tk dimaklumkan masa kami sibuk2 menguruskan mayat tu. Sebab kak long takut bapa ilang kawalan diri... dah kemudian, baru kak long bagitau... nampaklah meleleh air mata orang tua tuh..tgk mayat anak kesayangan dia depan mata.

 Itu jer lah memori daun pisang aku. Lepas pada tu...setiap kali aku pegibalik keje dari Monceh...mesti lalu kwasan perkuburan Tampin tuh...dekat ngan klinik Kesihatan Tampin... aku mesti singgah tabik hormat....ehhh...tk le...singgah bacakan Yasin...setiap petang .. dalam tempuh sebulan tu lah...sebab lepas pada tu, aku langsung tk pegi dah kubur tu hingga hari ini...patut tak???? Sejak aku pindah ke Rantau, 4 tahun aku keje kat Rantau...aku tak penah pun gi ziarah kubur dia.  




 Ni bukan kubur dia... 


Apalagi la bila aku dah pindah ke Ptrjya ni... Rasa tk ada maknanya. Kalu aku nak sedekah ayat Quran, dari rumah je....sama je.. minyak mahal ni...bukan aku blh claim pun... Dan aku nak stori....aku memang tk nangis langsung masa dia tu ninggal... tapi hari selepas tu... kan aku kata aku tengah final exam.. Hari dia meninggal tu, hari kedua exam yang tepaksa aku tangguhkan.

 Hari ketiga exam aku pegi juga ke kolej Mara tu utk pekse. ..walaupun dalam tempoh bekabung... aku tk rasa aper yg menghalang aku pegi pekse gak...pekse ni cam satu keperluan hidup...aku bukan pergi berpoyer2... Masa kat dewan tu, baru aku tau.....aku ada gak airmata rupa2nya...aku stat nangis masa aku nak jawab ketas pekse tu. Sebabnya...aku rasa semua orang kat dalam dewan tu pandang aku...semua citer pasal kehilangan aku... tu semua buat aku tingat kat dia. Aku tingat camner nanti klu aku konvo .... dia tk ada nak saksikan kejayaan aku...(ecehhhh...cam konfiden jer leh pas pekse tu...)..

Maka menitik2 la airmata aku atas ketas jawapan aku tuh. (Kot2la pemeriksa tu nak bagi markah lebih klu aku titikkan airmata kt ketas tuh..) tak ada maknanya...!! Siottt betui...camner aku leh nangis gak.... yeahhh...at least aku tau..aku still manusia yang lemah. Ada gak pasaan...tpi pasaan aku cam lambat pickup... kan aku dah kata...aku slow sikit nk paham mender2 camni..

Lepas abih pekse ari ahad tu... aku amik cuti tanpa rekod berapa hari yg layakla...lebih tu, aku cuti nak nguruskan hal2 lain...temasuk nk minta tukar tempat kerja..! Tiket sijil kematian jer yg nampaknya blh meluluskan permohonan tukar aku...mahal sungguh nk dapat tiket ni... Selepas habis cuti... aku stat gi keje...dan minggu pertama tu...aku salu nangis dalam keter!!!

 Menangis yang sungguh2... dan aku ilang kawalan diri... isap rokok masa dlm keter!!! Rokok yg aku belikan dia tu...!! Best gak kan..isap rokok...!!! huh.... tak de rasa aper pun...igtkan blh ilang tensen. Sib la aku tk ketagih pas tu...sebab aku tau...rokok tu bukan sumber ilhamku... bau aku busuk ...cukupla dgn bau hangit badan aku..tambah lagi dengan bau rokok.. Tapi staf kt sekolah bukit rokan tu mesti prasan yg aku nangis..(dan aku isap rokok..aku ngaku kt diorg..)...sebab mata aku bengkak siot...

Cikgu Jenab GPk yang baik ati tu cuba nk tenangkan aku...tpi aku tk blh org pujuk..lagi aku nangis....aku nk jerit..."LEAVE ME ALONE !!" je kat orang2 yg cuba pujuk aku tuh...sian diorg kan..diorg niat baik...tapi aku nk marah pulak.. so..lenkali, klu ada org nangis..bia kan je dia nangis pepuas..esp aku ler.. Tapi mungkin ada jenis klu nangis...nk orang pujuk..nk orang peluk...tepulang la.. tapi best gak kan kalu masa kita nangis..ada orang peluk2 kita...hahah...cam Munna Bhai pulak.. Tapi mang ada, kuasa pelukan tuh...blh menenangkan pikiran... cam bekas kawan aku sorang tu.. dia suka memeluk dan dipeluk...heheh.. dah2...aku nk lupakn dia, sebab dia terlalu sensitif...payah bekawan ngan org centu. Hidup mesti teruskan. Untuk lupa...tidak sama sekali...bak kata x-kawan aku tuh... tinggalkan senang...lupakan, payah. Moral of the story:
  • Bersabarlah dengan pasangan hidup anda. Sekali kita tersilap, takut kita nyesal sepanjang hayat.
  • Sentiasalah meminta maaf dan memaafkan. Takut masa bergaduh, kita tk sempat minta maaf.
  • Jangan cepat marah dengan pasangan anda.
  • Sentiasa hargai setiap masa kita bersama org yg kita sayang.
  • Kalau pasangan kita lambat balik...sabar jer lah...daripada dia terus tk balik.
  • Tangisan tidak akan dapat mengembalikan apa yang kita hilang...tapi tangisan ingat dosa, blh bantu padam api neraka yg nak membakar kita.
  • Jangan sesedap mulut kata nk bagi racun kat orang lain..sesilap makan diri...
  • Mati tu datang tetiber. Samada kita sedia atau tk sedia.
  • Sebelum tidur, tunaikan segala tanggungjawab pada Tuhan. Bersihkan diri dan ingatlah...bahawa mungkin kita tk akan bangun lagi esok pagi...bertaubatlah...moga mati kita dalam iman.
  • Sebelum tidur, niatlah buat benda2 yg baik kalu bangun nanti...klu tk bangun terus, niat tu dah dpt pahala..
  • Jangan berhutang banyak2 kalu rasa lambat nk bayar....nanti nyusahkan orang yang hidup nak bayar.
  • Kalu berhutang tu, biar ada hitam putih. Senang klu mati, waris boleh bayarkan...klu idak...tegantung2 lah ruh kat antara langit dan bumi... Jgn nanti ada pulak org amek kesempatan kata simati ada hutang sekian2 bnyk kat dia..pdhal...tk ada pun..
  • Kalu orang lain yg berhutang kt simati, cecepatla bayar, sbb kuarga yang tinggal, tak semua nya senang....payah nk idup.
  • Klu rasa kawin sesenyap ngan org lain tu..elokla bagitau bebetul kt bini..(terima jer lah torpedo apa yg datang menyerang..) Takut mati...bini nganga tk tau citer sebenar yg dah dibawa dalam kubur..... kan ke payah... nak bebagi reter...nak bebagi utang...(bab ni mesti tk ngaku dah kawin punya..)..cam kes acik ni...ada yg kata dia dah kawin..ada yg kata dia baru nk kawin... gasakla... aku dah habih marah dah. maleh nak pikir.
  • Jangan buat anak bini marah. Sebab kalu mati, org yg marah, tkkan sedih langsung..dan tkkan tingatpun nak sedekah apa2 kt yang mati tu.. bahkan besyukur sbb dah mati..!!
  • Tambah satu lagi.... belajar lah First Aid temasuk bantuan pernapasan... (aku dh ingatkan ni dlm pos citer umah terbakar dulu tuh... )..jgn nnt tk reti nk buat camner biler diperlukan. At least...kita berusaha.
Kalu mati...yg tinggal kat roh tu...hanya 3 perkara..

1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)

2. Ilmu yang berguna dan diamalkan. ...

3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya Anyway...walau apapun yg aku katakan ni...sebab amarah aku jer.

Aku ok..dah ok..cuma aku masih tertanya cerita sebenar yg tk ada org nk cerita. Hanya Tuhan yang tahu apa sebenarnya berlaku...yg pasti, semuanya ada hikmah. Aku yakin, dia aman di sana... sebab dia anak yang soleh. Yang rajin menolong orang tua dan sesiapa sajer...temasuk pompuan yg lelawa. Dia tk penah sakitkan hati ibubapa dia. Dia rajin bersedekah, seorang ayah yang penyayang pada anak2..seorang ayah yang amat sabar dan bertanggungjawab. Seorang yang rajin bekerja mencari rezeki...rajin menolong kerja2 dirumah dan pandai mengambil hati semua orang... Aku harapkan akan ada amalnya yang menyelamatkannya dari bakaran api neraka...yang menyebabkan dia mendapat keampunan Ilahi atas apa2 dosa2 dia waktu di dunia. Siapalah aku yg tk mahu memaafkan dia...klu Tuhan sendiri yg Maha Pengampun, telah mengampunkan dosa2 dia. Sedekahkan Al fatihah untuk arwah. ..(nk sedekah surah yasin atau lelainpun lagi baik...) Tima kasih pd kenkwan yg dah sedekah kat dia. Sekian, memori daun pisang tanduk acik kali ni....
APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-