Friday, May 8, 2009

YANG MANA SATU NAK????

hari ni acik dalam dilemma.... esok dan lusapun akan terus dalam dilemma. sebenarnya, anak bungsu acik, si Hazirah dah dapat tawaran ke Kolej Matrikulasi...dan UPU..ke UITM.. kusus diploma.. teknologi polimer. bukann...bukan...bukan dilemma nak pilih nak pegi mana...

sebelum tu, memang payah gak...nk suh dia masuk matrik atau uitm...sbb matrikulasi amat berisiko cam yg acik pnah citer dulu... tpi semenjak dpt tahu letak kampus uitmnya di mana, acik stick to one decision... mesti terima tawaran matrikulasi... dan dia mesti struggle... sbb result spm dia tk cukup kukuh.

Kenapa tk terima uitm?? sebab... kos uitm yg ditawarkan tu, tompeknya...kat Arau, Perlis...!!!!! Cukuplah msa sekolah menengah dulu 5 tahunnn... duk jejauh nuuuunnnn di selatan mesia.. sekarang nak gi utara mesia pulakkkk????? aaaaaaaaaaaaaarrrghh.... TAK PAYAH!! keras jer bunyiknya kan...ngkorang yg ada duit...ada suami...blh la kata tk kisah... tak de hal..pengorbanan msa anak belajar... tpi acik ni...klu blh tk nak berhadapan dengan masalah2 bila anak bejauhan... bukann...bukan masalah winduuu... (aper kes aku nk windu anak!!!) tapi masalah tenaga...msalah masa..... masalah duit....

Balik pada cerita asal... kenapa acik dalam dilemma.. Hazirah diminta mendaftar di Kolej Matrikulasi Kuala Pilah pada 11hb Mei 2009. Dan... hari ini, acik terima surat panggilan temuduga kerja yang ditangguh minggu dulu tu... pda tarikh 11hb Mei 2009 gak !!!!! ...

Memula, acik mikir, tk ada masalah, sebab abangnyer, si Shahmah akan balik esok..dan dia boleh take over tugas penghantaran itu. Tapi lelama...pikiran acik mula kotor.... Jalan gi Koler Pilah tu.....pempaham je lah.... Shahmah memang pemandu yang baik..tpi rasanya dia belum pernah ikut jalan yg centu lagi...dan dia tak tau pun kat mana letak duduknya Koler Pilah tu.... 'KALAU' jadi apa2...acik akan nyesal seumur hidup... takut nak sebut...tpi nk sebut gak.. bukan doa...cumer aware.. 'klu' nak jadi apa2...bia acik ada sekali...

sesungguhnya...cukupla...acik tk mahu kehilangan org yg acik sayang lagi... bia ler acik je yg hilang... hanya diorg reter acik kat donia ni... acik dah cukup pedih kehilangan somi secara mengejut, tanpa sebarang tanda dan pesan... sobbs...(tetiber aku raser piluuu sangat...) duit dan kerja boleh dicari....tpi....anak-anak????? bagi acik...acik kuat lagi klu hilang suami dan lain2...tpi kalu hilang anakkk.... ooohh tidakk...acik cam tk mampu... acik doa... bio la acik yg mati dulu...dari diorg yg dulu... boleh tk centu...?????

pemikiran acik rasa semakin diracuni dengan bayangan2 yg tidak sepatutnya... hati berbelah bagi.... masa depan dalam karier yg belum taupun dapat idaknya... atau keselamatan anak-anak acik.... nampak sangat acik tk kuat iman kan....tk yakin dengan kuasa Tuhan... tk ada sifat tawakal kah acik??? sensiang dah tunjukkan ketidak redhoan acik .. Sekian.

8 comments:

xiiinam said...

Istikharah cik....




Syukur Acik dikurniakan anak-anak yang pintar....yang bongsupun sudah nak masuk IPT....


Anak bongsu ckLah baru darjah 3....dan semalam dipanggil guru besar kerana dia 'bermasaalah' di sekolah....masih banyak liku anak-anak kami ni. Yang sulung pun baru ting 4.

kakpah said...

itu naluri seorang ibu. Kalau anak-anak kpah mintak izin nak drive gi jejauh, kpah gerenti tak bagi. Bila kpah tak bagi, diorang mintak ngan ayah e pulak. Ayah e cool je. Bagi je.

Ni ha si imah tu nak pegi kenduri kawan e kawin. Nun kek perak. Bekali-kali de mujuk soh bagi dio pogi. Kpah diam yo. Bukan apo. Ishh.. macam acik jugak la. Pikiran kito ni kolot sikit ko apo agak e.

Anyway, pasal nak poi pilah tu... shahman tu buleh tu. Acik kono pocayo kek dio. Kito kono pocayo kek anak kito. (ish..ish.. macam tak ikhlas jo kpah cakap ni)

zino said...

mana mana ibu bapa pun rasanya akan bersikap yg sama.. sama macam kami masa alang nak minta izin ke Ipoh guna kereta along.. dia kata along dah bagi tapi zino memang tak setuju.. last last tak jadi pegi pun..

anak anak zino dulu semua pegi matrik.. along shah alam je, angah kuantan dan alang gopeng.. alhamdullilah semua ok..

kadang kala kita kena yakin dan bertawakal.. kalau semua perkara kita fikir -ve memang sukar nak buat pilihan.. dalam pasa yg sama kita perlu sentiasa berwaspada dan berhati2 .. inshaAllah mereka semua akan selamat..

lupekanje said...

ckLah,
tq..mengingatkan..acik lalai dan lupa memohon bantuan Yg Khalik..
kenapa dgn Nuha?


Kpah,
anak acik tk ramai..tu la 3 kerat yg ada. Sebab tu acik perlu risau.. (tk ingatlah tu..kisah zaman Nabi, di mana ibu2 menyerahkan anak2 utk ke medan perang..hingga mereka sedih...bukan kerana hilang anak, anak yg syahid..tpi sbb tiada lagi anak yg boleh dihantar berjuang...)

ini lah kita..di akhir zaman ini.. terkdg kita lupa sgalanya adalah pinjamn...kan kpah..


zino..
Acik da pernah benarkan shahmah drive kereta hingga ke Seri Iskandar beberapa kali..dan acik tk risau sgt..sbb cuma dia sorang dlm kereta itu.
tapi dlm kes ni...dia nk kena hantar adik dia..dan nenek dia ikut sekali...acik risau sesuatu..errr..errr.. tu yg rsa biarlah acik ada sama. agar tiada kekesalan nanti...hmmm terlalu tipis iman acik kan...
hantar anak itu tanggungjawab acik...keselamatan diorg pun tanggungjawab acik..
hmmmm...tgklah camne.... interview ke...hantar anak ke...interview ke..hantar anakk....

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

sekurang2nya anak acik..amat bijak!...tanya la depa nak pi mana..

lambat bangat, depa akan duduk jauh dari acik gak..



kita...sorang ke dunia...nanti balik, sorang jugak ke rahmatullah!..
apa nak heran Acik?

lupekanje said...

cikgooden..
huhu...betul..
dari kecik lagi smua dah jauh..acik dah lali pun sorang...
seorang di sana..itu sudah pasti...

izawani/JEEN said...

Kak, cuba call tempat matrik tu. Tanya kot leh postpone antar sehari lewat. Kot la buleh. Jadi tak ada la terlepas salah satu, kan ?

Bagi alasan yang konkrit la... Masalah besor sangat...

Lagi pun, kot la mana tau, memang rezeki akak kerjaya tu duit gak kak... kan ???

lupekanje said...

salam Jeen,
ado owang ke arini...lambat dah kot..
acik pegi jer lah dan cuber selesaikan segala2nya secepat mungkin.
ader rizki kalu, dpt la bertemu dengan interviewer tu...klu tak...assalamualaikum jer laa....
thx anyway...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-