Sunday, May 3, 2009

aku dan cuti 1 Mei

Mana ada cuti kan..1 meipun acik keje.. Keje? sekerat ari je..petangnya acik gi maen boling dengan Yanie dan Yanie dan Lisa...iye....dua orang besday girl tuh dan rakan mereka..main boling lagiiikkk!!!! setelah kemarin pulun 2 frame dgn knkawan opis??? Sib baek la si Yani tu nak maen 1 frame je..klu tk, mau reput tangan acik... Selepas berboling, Kami gi makan kat Food court Rasa tu je..pastu acik gi beli bembarang dapur kat C4 Alamanda dengan Yanie... Melihat pada pinggan mangkuk special discount kat tetengah ruang legar alamanda tu, Yanie berkata, Umi beli lah pinggan mangkuk untuk rumah tu... tk reti2 nak nambah bembarang...harap kat nenek ngan kakak je... huh...untuk aper..? Umi duk sorang2..nk wat aper pinggan mangkuk bebanyak??? Untuk kenduri kawin kamu???? Rumah nenek kan dah banyak...! Lagipun, dosa umi selama hidup ni dah terlalu banyak...makan masa untuk disoal siasat di akherat kelak..nak tambah lagi dengan menambah reter dunia yang tidak perlu ini?? Memanjangkan waktu hisab umi di Padang Mahsyar nanti?? Cukuplah. Umi tk mau ditanya, kenapa beli barang yang tk digunakan pun ini...klu stakat 5 thn skali guna..atau stakat pameran...tk usah buang duit. Mang malas la dia nak layan umi dia ni becakap... betullah apa yg acik kata tu. Kita di sana nanti akan dihisab, akan dikira, akan dipersoalkan dgn pelbagai soalan dengan setiap harta milik kita....tanggungjawab kita..pd ibubapa kita...anak-anak kita... Nanti ditanya...kenapa kita beli brg tu dengan hasil apa kita beli tu.. apa kebajikan yang dah kita gunakan dengan barang itu..(masuk dalam akaun pahala) ada tak kita salah guna akan barang itu...(masuk dalam akaun dosa) Acik agak bertuah, stakat ini kerana acik jarang sangat beli baju sendiri. Baju yang penuh sealmari itu, kebanyakannya mak acik yang bagi...atau kawan-kawan sedekah (ye..acik tk malu terima baju second hand pemberian rakan2) Selagi baju-baju tu blh dipakai..acik akan pakai. Acik anggap bab baju, acik tk banyak kener hisab....(suker hati je kan...) Yang acik risaukan...tentang masa...apakah banyak masa acik telah gunakan untuk perkara sia-sia??? (ye la tuh..) Minta Allah berikan petunjuk padaku. Sekian.

6 comments:

kakpah said...

gud moning cik. apo sarapan pagi ni.
.
.
cik, taknak boli pinggan kek kakpah ko. ado ofer ni. ngeh..ngeh..
kalau time ghayo banyak kpah dapek ode pnggan mangkuk ni. Orang nak boli tu, nak boli ni. tapi utang. kakpah jugak nak kono dulukan duit. Lopeh tu sakit nak ngutip utang.
kpah goma yo boli pinggan ni tapi tak la selalu. Memang pakai cik. Atuk marah kalau buek pohiasan. kpah rotate la. dah muak pakai ni pakai yang tu pulak. orang datang, amek yang dalam lemari tu. Kok tak kang pueh kono joling mo atuk hehe..

Tijah said...

sey pakai pinggan boli kek kodai rm2 tu yo. maklum la copek muak. dah agak2 byk kuning kono kunyit sok boli la lain. buleh tak?

Hijrah1429 said...

Betul tu....semua akan dihisab....bagus entry ni...

lupekanje said...

kpah,
acik sarapan kat Teja, p9, tdi...ada member blanje...hehe..tpi dari aritu plan nak masak sarapan pepagi nih..nmpaknya pewot acik da kenyang mkn roti canai skeping tdi..lambt sikit la masak..muahahah..
member mintak tlg pepagi tdi ambik keter dia..dan simpankan..sbb dio nk gi Sabah sminggu..
jap gi bru nk masak..trus masak tghari la kak..isskk..panjangnya jwb satu soklan kpah..
ok..citer ke2,
pinggan? no, thnk u...acik tk rajin beli sbb acik ada mondo lain yg acik kono boli dan nk guno duit. Tapi klu Tuhan uji acik dgn income yg banyak, tah2 acik salu gak mbeli kot, sbb tu Tuhan bagi acik cukup makan yo..hehhe..
nnt acik dtg umah kpah, kuarkan la pinggan mangkuk yg memahal tu hidang kt acik yo..hehehhe..best nyer...tk kira la, wlopun air putih yo.

Tijah...
bulih yo..hehhee...elok boli yg mudah pecah...bilo cem campak an ko..ato terempas, bulih beli yg baru lagi...

Hijrah 1429,
thank u...acik sembang2 kosong ye ni...jemputla buang masa sesama...
idup sensorang, mang salu merapu mikir memacam...

arsaili said...

salam kenal...kegawatan ekonomi ni adalah satu peringatan kepada kita untuk belaja berhemah..membeli bila perlu jer la kan

hanimndroid said...

acik, mak aji banyakkkkkkk pinggan, sampai nak kenduri kecik2 tu xyah pinjam @sewa dah. tp pinggan cap DAIA! kuang2....

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-