Sunday, May 17, 2009

Sabtu yg ceria

Untuk memasak sesuatu yang dibeli dan disimpan dah laaaamaa....perlu...memang perlu...
Iyer..... perlu dan amat perlu, tatkala anda hendak bertamu atau menjadi tamu.... lalu tiada apa yang difikirkan selayaknya dibawa bersama bagi memeriahkan pertemuan tamu-tamu itu...
Bubur Pulut hitam ini....
Acik senornya merancang perjumpaan dengan kenkawan kedai kopi (KK) ..Geng PokPek ...asalnya diorg datang ke rumah...pehtu.... demi AF tercenta... sorang ni sanggup membatalkan perjumpaan di rumah acik... lalu bertukar arah ke rumah Kak Iza di Seri Serdang.. Cisss untuk kau, Loma... hehehe... ye lerrr....umah acik tk dok Astro..... (bercita-cita untuk mendapatkan Astro..?? ooohh tidakkk...) Sebab acik sangat2 jarang mahu tengok TV sekarang ni .... tv1,2,3, 7, 9 tu pun jarang nk duk nonton. Acik lebih suka ngadap PC buruk ini lagi. Jadi... acik masak jugak bubur itu... dan bawa ke rumah kak iza untuk dimakan bersama kawan-kawan yang datang... (bukan senang tau...nk suh acik masak2 ni...jaaaarannng sangat...apalagi mender manis2 nih..hehehe..) Pulut hitam ni acik beli masa pegi Padang Besar aritu..... akhirnya selamat jugak aku masak.. Bukan tk nak masak... tpi tk der kenkawan nak makan sesama. Malam tadi acik lepak kat rumah kak iza ni hingga pukul 10. Sembang-sembang... sebab dah lama tak jumpa si Loma... Plan lebih awal, nak ziarah dan terjah rumah Loma dia Taman Tun. Sebab dia MC dah sebulan.. sakit kaki....! Tulang jari kelengkeng kakinya retak seribu.... sakeeetttt tawww!!!..kata dia. Ruper2nyer, dia balik Rombau...kampung eeehh... tapi dia sudi lah singgah jumpa kami, janji ada Astro.... apakah...!!! Perbualan kami sekitar tajuk anak... dah lama tak jumpa kan... anak memasing dah bebesar.. Dulu dia jumpa Shahmah... besar ni... sekarang dah camni... kojap yo kan.. Masa kekecik, bebudak ni ngikut jer klu ada gathering Pokpek ni... biler dah sekolah .. dah tak ikut. Tu yang blh tekejut klu jumpa2 je...diorg dah bebesau camni...(sebenarnya purak2 tekajuit..sbb lupa diri dah makin tua...huhu) Masa diorg sonok2 tengok AF ni (sorry...acik tk minat...), acik minta izin untuk pulang... tk gemar lepak lelama kat rumah orang. Nanti orang nak rehat ke...nk tdo ke... (senornya nk balik cecepat kat rumah, sebab nak tgk anak angkat... 'Gogon' kat facebook...wakakakakaaa...) ..jgn marah kawan-kawanku... aku ni memang membosankan...hehe...

13 comments:

kakpah said...

sonok kan cik bilo jumpo kawan lamo. Banyak bondo nak di kekekkan. Acik kan kuek mengekek hehe..

Bilo plak nak jumpo kawan baru cik. Kpah kawan baru acik kan? kan.kan.. hihik..

Satu lai nak botulkan acik. bukan bubur pulut hitam. Pulut hitam bubur. Tak cayo tanyo ciklah. Kan cklah? hehe.

lupekanje said...

kakPah,

tak kpah...acik pendiam amek..tpi walopun acik pendiam...diorg totap kato acik ni bising..camno tuh..?
sesungguhnya, acik bsukur, punya kawan yg dpt hiburkan hati ni...kPah pun samo yo, hiburkan acik.

Nk jumpo kpah..?? Soganla...siapolah acik ni....hanya seorang insan serba kekurangan...kurang iman, kurang ketakwaan...kurang akal..errr...

takper la..klu acik nmpak pompuan yang tolak troli bebanyak kat Tesco ke...kat alamanda ke...acik tau lah..tu kpah..acik akan gi tegur..klu salah orgpun...tk per la..menambah kawan..heheh..

Pulut Hitam Bubur?
oh tidakkk..acik amek tk stuju..ckLah dah tipon kata tk setuju (tipu je..)

Goreng Pisang dan Pisang Goreng tidak boleh disamakan.
Sebab goreng itu satu perbuatan.
Sebaliknya, Bubur itu adalah nama ...kita boleh kata, menggoreng... tetapi kita tk boleh kata membubur.... hahahah...
Jadi selayaknya lah perkataan Bubur itu dikehadapankan...

xiiinam said...

Meh semangkuk 'pulut hitam bubur' itu...cklah memang suka!!!

Betullah tu....Ikut hukum DM
sama macam...
Ayam masak kicap..
Kacang goreng...

Errr...maaf,
ckLah berlagak cikgu pulak kat sini...
"Cukup kat kelas kamu je ckLah hoi!"

He..e..he...


Errrr....sajak dan kacak si teruna teruna Shahmah tu....
Bolehkah ckLah sunting? Eh..pancing?

Hi..hi..hi..nanti Shahmah kata makcik mana buang tebiat ni?

lupekanje said...

ckLah..

mekasih cikgu...atas kelas tusyen sebentar tdi..hehehe..

jemputla makan pulut hitam bubur ni...acik kirimkan di angin yg lalu lalang ni..

nak sunting? nak pancing...
silerkan..siler....umur tu tk kisah..tpi status tu payah sikit..err...anak makcik Lah kan ada...wakakakaaa..

kakpiah said...

tak dapek ghaso.. dapek tengok pon jadi laaa....

*sib baik semlm ujan lobat cik.. kalo tak, maso acik ajak2 ayam tu.. den dah sampai dah dpn pintu umah acik.. ahahahaks!*

izawani/JEEN said...

Kak... buat la entry lelucu... leh saya baca.... saya lapor sangat nih. Tadi tak lalu makan, cuma abis 2 pinggan nasik jer dengan 5 ketul kuih karipap...

Baca entry bubur ni lagi buat saya lapar...

Kim salam la kat diorang, kasi la alamat email saya kalau diorang tanya kat GPP tu... hehehe...

lupekanje said...

piah..

acik hajak, kau tk nk datang...itu ler..
lenkali laa...best acik lepak ala-ala stail org tua malam tdi kat serdang.

lupekanje said...

Jeen,

hehe..lucu..?? tk geti la acik nk citer yg lelucu...ilham dtg tanpa dipaksa...bru entry acik blh ada memacam rasa...
masin ada...masam ada, manis ada...pedaspun ada..

klu yg paksa tu yg rsa bosan je nk citer..hehe.

Jeen..ko pnah tak kener masuk kumpulan koir...nyanyi lagu sedih..tpi kena senyum masa nyanyi tu...Huhu...sungguh menderita rasanya...

sabiqahAnuar said...

blog kak Chah sokmo wat saya terliur, kali ni tetiba missed bubo pulut itam mama pulak, hohoho

izawani/JEEN said...

Kak.... nyanyi tak pernah, tapi saya pernah menangis sambil tergelak... hahaha... Yer la, saya sedih, orang wat lawak... air mata dipipi, suara mengekek... tah hapa hapa....

Tapi saya suka masuk blog akak... ceriaaaaaaa jer... tapi, kalau akak susah hati pun, saya masuk gak... :)

lupekanje said...

ieqa,
tak lama lagi balik...ha..aper lagi...suh mama tu masak sesedap...heheh..
Jarang la akak ngko ni nk letak gambo makanan kt blog...err..kcuali yg kat opis tu...wakakakkaa


Jeen..

luka di hatiku..tiada siapa yg tahu...sobbss..

wakakakaaaaaaaaa...tak dapek den nolong dhooo...

kita klu sedey...klu layan sedey tu...apo yg kita dapat???? Lagi sodihhh laaahh..

so, meh kita begumbiraaa....
(tapi jgn smpai lupa diri okeh!!...heheh..)

dizz said...

salam cennnnnn.....

laaaaaa terlepas kretapi lagi, bestnya dia jumpa GPP, kirim salam dgn depa semua nooo...

dlm senarai cen mest ada iza dan wati/loma, linaa tak balik kg kat melaka ke? suri tak dtg kursus sini lagi ke? jeen tau lah drp tak ada anak sampai sekarang berderet2 hehe.. sue, zue, jah abemae macamana kah sekarang ni? eh banyak tanya, ni semua sbb klik link cen tu dan nampak lah muka2 yg adosss banyak kenangan manisssss. apa2 pun mereka tetap dlm ingatan walaupun tak pernah berjumpa tapi rasa kenal sgt2, mudah2an mereka bahagia walau di mana jua berada, cewahhhhhhh.

lupekanje said...

kteh..
amvooii.. bnyknyer kirim...berat nih..heheh

kak iza dan wati/loma jer jumpa mlm tu, sue patot ada..tpi dia ada hal pulak..
linaa dah lama senyap je...mana tah dia..
suri .... tgh sms ngan dia nih...hehhe...line dia nak kener poton...sajer tk bayar bil..wakaka..

jeen , tuuu...tgk kat komen ataih tuh..hehe

sue - skrg gegiler main pet pet kat facebook ngan dia..hahaha...gilo dua org mak budak nih..

zue - ado kat tourism tu..lama dah senyap je dia..bz gaknyer..

jah abemae - ado tu ha...kat mimos/jaring gak...sesekali merapu meraban kat email ngan diorg ni..

insyaAllah klu ada email diorg yg masuk, saya sampaikan salam kteh..hehe

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-