Sunday, May 3, 2009

Cerita lagi..

Nampaknya acik hari ni gila entry. Acik berkeputusan untuk menulis dan menulis dan menulis dan menulis...selagi ada benda yang nak ditulis...acik mampu menschedulekan..tpi acik tk ndakla... sebab acik mungkin akan ada cerita fresh yg lain pula selepas ini.. hidup kita ini penuh cerita.. Sevenarnya, tk elok kalu waktu2 gini, acik terus menceceh dan menceceh dan menceceh.. kerana, ada satu hadis yang selalu mengingatkan acik dan akan acik ingat selalu.. Sabda Rasulullah s.a.w. Man kathura kalaamuhu, kathura saktuhu, wamankathura saktuhu, kathura zunuubuhu.. wamankathura zunuubuhu kaanannarru aulaa bih... (tk ada versi jawi..sorry ler..ikut sedap mulut tangan je..) Barangsiapa banyak cakap,banyak salahnya.Dan barangsiapa yang banyak salahnya , maka banyak dosanya. Dan barangsiapa yang banyak dosanya, nerakalah tempat yg terlebih baik buatnya....nauzubillah. tak kira...nk cerita jugak. Kemarin, acik balik kampung... mesin rumput.... dah penat, acik tidur...dan tidur...sampai petang.. bila dah petang, acik balik semula ke putrajaya...on the way, acik singgah kat Pancur Jaya, Seremban... menjengok mak sedara sambil mengantarkan roti arab yang dia kirimkan... sian dia, dulu masa memuda, dia adalah wanita pojaan hati setiap taruna di setiap pelusuk kampung. Tapi sekarang... dia mengidap pelbagai penyakit....dah krepot...tk anggun dah cam dulu.
Gambar masa dedulu... Ambil gambar ni dari blog http://menuangkarim.blogspot.com/ -tq
Ha..gambo sekarang... masih nk bergaya kan..hahah..nyamar kat keter Datuk Syhbndr Sg. Ujong yg parking kat depan umah dia...
Acik lalu kat tempat acik disaman... sakit ati je.. di samping sebal gak..sbb saman tu belum lagi dibayar. Dan kali ni acik lalu kat situ dengan penuh kesopanan dan kesusilaan. Kira acik dah insap la kan. Hari ni acik masakk.... iyer...acik masak...!! Tapi tk hambik gambar...tk de mood. Bukan senang acik nak masak kat rumah... tpi memandangkan ada bahan dan ada orang nak makan..acik masak ler... makan tengahari...kuey tiow sop... 3 kali tambah.... boleh ka? bukan sedappun..tpi membazir kalu tk makan... tunggu zirah balik, tk gak bebalik... dia gi mana? Melangok ke rumah kawan-kawannya...dah 3 malam. Acik suka ke gitu???? Hmmm... Tuhan je tahu. Nak marah? Rasa macam dah tk ada kuasa untuk kawal dia dah... hati ini masih terluka. Asalkan dia tahu menjaga adab...cam yg acik katakan waktu dia mintak izin nak pegi tu.. acik kata, Its up to u... but pls, behave urself, dan jaga aurat dengan yang bukan muhram! Walopun acik yang benarnya tidak suka langsung anak2 bermalam di rumah orang lain, tanpa ada keperluan... acik serik sendiri... nanti2 acik ceritakan. Harap dia berubah sikap dan tahu lah membaca hati dan perasaan ummi dia ni... jangan jadi seperti ummi dia, yang selalu tidak tahu nak baca perasaan orang lain.. maafkan aku wahai sahabat...aku janji tk buek lagi... Jadinyer...hari ni ketika acik sedang kelengkang kelengkung memasak, tetiber dia hantar sms, ummi, can I bring 2 of my friends to sleep over kt rumah? Acik jawab, No... coz I'm not in good mood... Paham2lah anakku... tak perlu ummi kamu ini jelaskan. hmmm...tu je nak cerita. Ada sesaper kisah???... sukati lah..hehe

10 comments:

kakpiah said...

piah kesah cik..piah kesah.. :D

gambo dedolu tu mmng sepesen jer kan?
mak saya pon ader gambo ngan sedara mara kat depan umah atas tangga cenggitu..
ngahahaha!!
agaknyer itu mmng pose peberet jaman 60an dolu kot?

dan penyamaran mak sedara acik kat keter mecedis tu mmng menjadik!!
huah huah huah..

kakpah said...

cik, idup kito ni memang ponoh dongan corito kan? Bangun pagi yo dah ado corito. Kito tido pun ado corito dalam tido plak.
anyway cik, kalau acik nak cito apo-apo, cito yo lah kek sini. Ado kalo e bilo kito bocorito tu kito ghaso macam boban dah tolopeh.
Kpah ni banyak jugak cito tapi tak soboghani acik moluahan sogalo e untuk orang baco. simpan-simpan sondiri yo. hal anak-anaklah. ado yo soghang anak kpah yang allah nak uji kosabaran mak bapak. emmm alahai..

cik, jangan lupo baco komen entry acik yang kek bawah tu. tq.

lupekanje said...

piah,
mang tu pesen ehh..ko tk tgk lagi gamba acik posing dopan pasu bungo...ngan kaki ke depan sebolah..comel yo...heheh..skrg, comot..


kpah..
klu ati dah goram..mang nk cito yo kpah..pueh dio mambuak dlm ati nih ha..
namun gitu...acik totap doakan gak..tk do apo pun yg dio buek..cumer tk donga cakap yo...tu punco eehh..dogey gitu.sabau yo lah kito ni kan...camtula omak acik dongan pangai acik dulu gak ehh..hehhee..tinggal lagi dio tk reti nak memblog.

Shifu67 said...

cerita ko menarik... seronok dibaca... tapi tang ko mesin rumput tu... tetiba aku rasa macam ko buat cerita rekaan jeee...

jane said...

haha...

shifu suka buat lawak.
acik, kotiau tu sedap bona la kut. kalo x, xkan sensorang pun bulih makan sampai 3 pinggan...heh!!

lupekanje said...

shifu,
tima kasih...a a'h..tu citer rekaan semata je...toksah la pecaya.. :)


Jane,
tk per jane..shifu mang suko belawak..heheh
sodap la..hahah...nk temuntah ngabih an...

Tijah said...

sebagai artis. i no komen.

bleh tak cik?

wakakakaa...

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

lawa keta mata belalang tu...ingat kan acik punya!..haih

lupekanje said...

aaa?? cam kat melodi lak ku rsakan..heheh ..
bagus tijahh..baguss...ngko bca je...pehtu kau anggukkan yo makcik ni...

cikgooden,
acik tk do mato bolalang, ado mato katak yo...hehhe

hanimndroid said...

wah, mcm ku lost track pulak... kena kaji semula kebengangan acik... acik, sy perasan budak2 zmn skg ni dah xbper nak hormat org tua. dorg xdenya nak takut jadah sumer. klu buat apa2 tu xde la nak dulukan ibu bapa. ohhh, mmg berbeza, mcm mn nanti ya zmn anak2 sy pula?

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-