Thursday, December 11, 2008

cerita sebelum bercuti

Hari Khamis lepas, acik begitu kreatif dengan idea2 untuk membangunkan dan meningkatkan prestasi di Bahagian acik ni.. dimulakan dengan email dari seorang PSU yang membuka minda acik memikirkan idea2 lapuk yang lain yg sepatutnya dah lama diamalkan.

Hari itu, acik hanya mengembangkan ide2 tersebut dengan membalas dan menghantar email tersebut di cc kan pada kawan2 lain untuk berkongsi ide. Sedang rancak memikirkan dan menyebarkan ide lapuk itew...tetiber acik terima satu email dari pegawai yang acik respek ... menegur acik... katanya, baguih tuh cadangan2 yg blh membaikpulihkan perkhidmatan kita.

Tapi sebaiknya, tk payahla email kat semua...nnt ada pulak pihak yang terasa hati atau berprasangka... Huh !!! Acik baca dan baca banyak kali email acik untuk diorg tu... apakah ada ayat-ayat cinta acik yang bisa menimbulkan prasangka atau menyentuh hati sesaper itu??? Namun acik tetap blur...tk jumpa point yang bisa menyakiti orang lain..

Makanya acik buat soal selidik pada semua jiran2 bersebelahan maupun yang duduk di hujung bangunan di aras acik ini...bertanyakan...apakah ada ayat2 acik yang menyinggung pasaan??? Tidak ada!! Bahkan mereka bersetuju dengan cadangan dan peringatan acik untuk seisi keluarga di bahagian ini. Kesimpulannya, mungkin memang ada yang terasa, terutama pegawai itu...kalu tidak takkan dia memikirkannya lalu mengingatkan acik begitu.

Apa-apapun acik ucapkan terima kasih pada pegawai tersebut. No hard feeling pun...tapi acik amek iktibar... tidak akan lagi ganggu mereka di blok sana itu.

Nanti kalau ada apa2 yang patut mereka tahu, tetapi tidak sampai pada mereka, jangan salahkan sesiapa... acik tk mau cc kan email lagi pada mereka yang tidak suka dengan ilham pujangga acik. ..yelah...cam klau di blog, mereka ada pilihan nak masuk baca ke idak...tpi kalu email..dah penuh mailbox mereka..tepaksa la mereka baca dan buang isi yang mereka tidak suka...bunyik cam majuk jer kan..?? Tak kose la...kalau org tk suka..wat per nk ganggu depa tuh. Acik jawab email pegawai itu...minta maaf puan. Lenkali tk buat lagi.Moral of the story, perasaan orang lain, tk sama dengan perasaan kita dan jangan sekali2 kita samakan perasaan kita dengan perasaan orang lain itu.

Kita mungkin kata apa yang kita tulis, kita kata itu tidak ada apa2...tidak tesinggung...tak tecuit pun...tapi orang lain?? Sama la macam membaca satu perenggan ayat yang melucukan.. pada kita... tapi sedar tak...bahawa ada orang yang tidak rasa lucu langsung...tk tesenyum, apa lagi ketawa, bahkan mungkin rasa nak bluweak jer membacanya... hmmmm...acik perlu alert hal-hal sebegini.

Sekian. Doa untuk 2nd bos kat Admin Office yang ibunya sakit .. Semoga ibu Cik Mona akan sembuh semula seperti sediakala.. moga TUhan beri kesabaran dan ketabahan dengan ujian yang diberikanNya itu...InsyaAllah Tuhan akan sembuhkan semula dan dikabulkan doa anak2 yang menjaga.

7 comments:

lyn said...

tak yah ler majuk2. saya pun dah baca tak de pun point yg bule buat orang terasa kecik paru2 ke. kalau saya kat sini pun tak terasa ngan email tu nape pulak orang jauh kat sanuuuuuuuuun nak rasa. biar lah apa yang orang kata yang penting kita tahu niat sendiri. sapa suh dorang nak terasa !!!!. tak faham lah rasanya tak pun kita gangu orang lain ye tak????

lupekanje said...

best..boss sokong... heheh ...thx..lap u..
selamat balik bertugas...
kojo melonggok tuh..huhu...

Ungku Nor said...

agaknya pegawai tu terasa sebab dia mang tak buat keje bebetul kot cikkk..ahakss

lupekanje said...

ungkunor,
uihhh...idakle..dia bagus..tu yg heran, naper dia tegur centu. Tapi tk per la..ingat tak ayat acik..??? kalu acik tersalah, siler tegur. So, dia sebena nya bagus nk tegur centu. Acik la kener muhasabahsarawak diri...hehe

dizz said...

heheh.. pengajaran nya tu betul tu setuju, dlm hal kteh ler.. kalau kteh gelak tak semstinya org lain leh gelak, mungkin lawak politik more appealing to me.

lupekanje said...

yo kak teh...150% betul...payahla nk suh smua org sama cam kita kan..uhukk.

noor azilah jamuri said...

i baru ni pun ramai komplen.... banyak nau ko anta dalam emel... nyemak je... susah aku nak kena buang... so... what i did... stop sending any information... Sedih gak... ingatkan boleh gak diorang guna apa-apa maklumat... rupanya orang nyampah dengan niat murni kita tu... Dunia-dunia...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-