Monday, April 27, 2009

Cerita anak-anak

AdikAnak yang sulung, Yani... Mulai esok dia akan mula praktikal di Mardi. Maknanya, tak lama lagi tamatlah pengajiannya. Lama tk lama, 2 sem lagi. Lega rsanya kalu dia dah habis belajar. Gambar kat atas, gambar dia dengan kawan sekolej dia.. yang banyak persamaan. Mula-mula acik hantar dia ke kolej 11 UPM ni, acik terperanjat, sebab dia dpt duk sebilik dengan sorang yang nama sama dengan dia. Nur Zayani Ramli dengan Nur Zayani Kassim. Tarikh lahir pun hampir sama... Yanie Ramli - 20 April 87 Yanie Kassim - 26 April 87 Rabun - Yupp..tahap kerabunan kedua mereka adalah serupa... Tak suka minum susu - tu lah dia... dedua cenggitu Perangai - hmmm...ada yg serupa - suka kekemasan. Beza mereka - kos tk serupa... Asal usul lain - sorang NS, sorang Kedah nnuuu.. Aktif - anak acik ni aktif gegiler ...smua aktiviti dia nak masuk. Gila kuasa sungguh ...tapi Yanie sorang lagi tk mcm dia.... Peramah - Yanie Kassim, pendiam sikit kott.. Yanie Ramli...ya Allahh....mulut....cam mulut murai ..klu dgn knkawan dia la.. ikut saper la gaknyer.. Masak - Yanie Kassim suka masak.... Yanie Ramli tk suka masak.... (anak caper la ni gaknya..) Ruper...memang la lain dedua ni.. dah lain acuannya... So, esok...dedua mereka ni akan mulakan praktikal di tempat yang berlainan. Memandangkan acik dah biasa dgn si Yanie Kedah ni...baguih jugak klu hang duk umah acik je...tk yah la nk gi sewa rumah bagai... Petang tadi gi ambil barang2 si Kakak ni kat kolej.... memandangkan mereka akan bercuti (tapi kerja) selama lebih kurang 2 bulan, maka smua barang-barang di kehendaki bawa pulang. Tu pun, dlm cuti/praktikal ni.. dia sibuk sebab ambil bahagian dalam MSUM.. kan...tk geti duk diam... nak dapat sijil..katanya. dah bekepuk sijil penyertaan dia dah...beguna ke kalu nk gi mintak kijer nanti tu??? hmmm .. entahhh.. Lihatla barang dia ni...penuh keter...cam cuti yg lepas gak.. tk geti2 ke nak kurangkan barang???
Penuh bonet ha...
Yanie Kassim tolong sama angkut barang Yanie Ramli... beberapa semester lepas, mereka tidak tinggal sebilik dah..tpi penghujung pengajian mereka, mereka bertemu semula...duk dalam satu bilik.. well... nampaknya mereka ditakdirkan bersama di awal pengajian dan di akhir pengajian. Pembukaan dan penutup...(maklum ler..dah senior...sukati nk duk mana)..moga mereka kan terus bersahabat baik gini. AdikAnak yang nomor 2...Shahmah Nampaknya dia pun kener buat praktikal sepanjang cuti sem ni. Tapi kat Johor... watper la gi jejauh... (dah tu..yg dedekat tk dpt...!! ) Balik rumah sekejap sahaja barangkali.... dia cumer tipon, biler masa tedesak tk de duit je...bagus punyer anak.. AdikAnak Nomor 3... Hazirah Setelah result SPm aritu dah di kuarkan... Alhamdulillah, dia dapat tempat di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. 11 Mei ni acik kener hantar dia ke sana. Sebenarnya, pilhan utamanya adalah untuk menyambung pelajaran terus ke ipta...terus ambil diploma.... bagaimanapun tawaran ke Matrikulasi telah di terima dulu...takut2 klu tolak nanti, yang ipta pun tk dapat..kan ke dah rogiii..

Pening jugak... sesiapa yang masuk matrikulasi, perlu kerja kuat untuk lulus cemerlang. kalau tk, jangan berangan nak kerja pegawai,...kalu kantoi dalam pengajian, alamat bekerja lah dengan sijil spm yang ada...tak per la...masuk je...belajar betul2... klu ada panggilan dari ipta...blh lah keluar dari matrik dan masuk ke ipta...gitu ok tk??? atau klu dah sedap kat matrikulasi...teruskan je... hmmm hati manusia salu berubah2....

Lesen memandu dia dah dapat dah... tapi lom penah test power lagi... simpan je lah lesen tu utk esok2.... janji dah ada lesen... sekrang ni, nak amek lesen mandu makin hari makin leceh... Ummi diorg ni pulak..... Hai... semalam dah 26hb April...... tak geti-geti nak gi bayar duit saman speed trap tuh???

uuuuuuhhh...malehnyer acikkkk nak gi Semban 2 tu...!!!! (sayang duit senornya..) Semalam gi berenang..tapi entahler... stamina cam tak ada je.. sampai kat tetengah kolam tu, rasa nak tidur kejap.. tpi sebab masa tu kat tetengah part yg dalam tu... acik tk leh nak berenti..kalu berenti brenang, acik akan karammm.. karam di lautan duka.. lepas tu, acik terus cari pemegang kat tepi kolam...just santai2 je... cam tk bersemangat je semalam...sori kawanku... malam esok tu kan kita janji nak brenang lagi..tapi acik tukar plan.. nak gi ALamanda beli barang2 rumah...segala jenis sabun dah habis...

Dah sekian lama acik tk jejak kaki kat alamanda... banyak berubah ropernyer kat C4 tuh. Carik barang tk jumpa..hehehe.. Pehtu banjer budak2 ni makan pizza hut... take away jer... tk koser nk duk lelama kat situ. Dah si Yani ni nak balik cecepat. Esok/err..hari ni perjuangan bersambung kat opis, untuk mengurusetiakan interview biasiswa cecikgu tu.... tak abih2 lagi...hingga 30hb nanti.... acik kener jaga kat blok E2 hari ni...

Mesti sibuk giler ... bos acik otstesen ke Sabah. rakan sejawat acik kener cikenpoks pulak...adeiiihh..coti lama la tu...acik kener take ober kije dia.. mcm dia take ober kijer acik masa acik otstesen/kursus tuh. Jangan luper wat persediaan interview utk diri sendiri...

Nak amek coti.... tk gak dedapat... tahun ni, acik belum lagi amek coti sekalipun. Pekerja cemerlang sungguh... Tapi klu nak cuti pun, nak pegi mana???? Rumahku sorgaku.... Acik tk boleh amek cuti, sebab, bila nak amek cuti je...bos sibuk... bos cuti... rakan sejawat cuti...rakan sejawat MC.... abeh tu... bila acik pulak cuti??? mungkin sebab acik sendiri selalu tinggalkan opis, otstesen...kursus... tu boleh kira cam cuti eeekkk???? Ader kawan ajak pi candat sutun kat Terengganu... uwaaaaaaaaaaaaahh...tinginnyer... tapi...di masa2 sibuk begini???? Sekian.

13 comments:

hanimndroid said...

Ya Allah acik, sudah sekian lama sy jd silent reader blog acik, erm... anak acik yang yani tu kawan saya tu! harap2 dia ingat lah saya, smpaikan salam dari hanim mrsm muar 4sains9 + 5sains2 bwp. waaa, xsangkaaaaaaaaaa

pB said...

bila kecik , letih melayan kerenah

bila besar ni , lain pulak ragam nyer

sya said...

Acik.. sya cakap je nak gi semalam, dah sampai rumah kak ani .. benang punya plan ntah ke mana dah. Last2 lepak sampai kol 9 lebih kat sana. Tak leh balas sms.. hp masih masuk air masa berenang ari tu .. ha ha ha

zany said...

rezeki tu acik, dah besar baru jumpa kembarnya.

dah besar dah kesemua anak acik. bestkan.

kakpah said...

yani yang dua orang tu macam kembar lak. Kiro anak angkat la tu cik.

Cik, anak kpah duo orang jo yang poi matrikulasi. Yang lobeh tu memang tak mintak pun. macam bazir yo setaun. Anak acik kalau dah accept offer matrikulasi tu solalu e takdo poluang lai dapek ipta. macam tu la solalu e kpah donga. tak tau la tahun ni.

Abahnajwa said...

Acikkk,

dah berjaya anak2 acik ya..Alhamdulillah..abah ni bertatih lagi..kana mintak tunjuk ajar nie..;-)

lupekanje said...

salam..sori...acik de very bz..bru balik opis ni...pas mesuwarat pulak.

Hanim,
best....mesti yanie suka dpt jejak kasih knkawan dia kat sini...kejapp....acik nak mikir jap... hanimmmm...hanimmmm...hmmmm.....cam pnah ku dgr nama itu..hehe..nnt nak check gambo2 lama..
thx hanim...nnt acik kabo kat dia.

PB,
Tau tk aper...mang gitu la turutannya... dulu kita pun centu gak masa emak kita jaga kan..heheh

lupekanje said...

sya,
laaaaaaaaaa...tk pegi ropernyer..hehe...tkper...tunggu acik bina stamina smula...pehtu blh kuasai kolam itu smula....15 round...ok...

zany,
Tu ler ...ditakdirkan diorg jumpa kt tempat blajar...
kejap je bela org ni zany...tau2 diorg da besar...lagi la terasa cepat sbb diorg tk besar depan mata...kat asrama lebih dari di rumah...tupun berisiko bila anak duk asrama...memcm pangai diorg blh ikut.

Kpah..
aha...kiro anak angkat yg tk larat nk angkat la tu..dulu dia mang salu lepak kat umah...kkdg ikut balik kg....nmpak ada keserasian bkawan dgn yanie..tpi tu kato kito..kat dio tk tau la..heheh..sonok klu ada ramai kawan2 masa bajar ni.

saya pun kiro 2 org ni gakla yg dpt matrik...tpi si zirah ni tatau la nk teruskan ke idak..tgu awal bulan kok dpt tawaran ipta...mana tau...sbb dia tk nk senornya matrik ni...sajer mintak.

msa shahmah aritu merayu2 mintak matrik...tpi tk dpt...last2 masuk uitm...maka nmpak pulak kebaikannya amek diploma nih..

abahnajwaaaaa...

diorg biasa2 je abah ooii...tk secemerlang budak cemerlang yg lain. Anak2 abah lgi mebelless kat sana tu..insyaAllah...klu dah kekecik lagi memvangger kan mak ayah...sikit lagi tgk la si Najwa dan adik2 dia tu...amat cerah masa depan diorg...acik pun tumpang vangger sama...heheh..
(nak bajar dgn abahnajwa pulak pasni...sbb nk didik cucu..errr..kan acik kata tk nk jaga cucu...heheh..)

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

seronot haih baca laporan acik petang2 nih..ha ha ha..

besaq dah 'adik adik' acik, ekk..

tak lama lagi, bermenantu la pulak , haih..

zino said...

acik...
berjiran dengan angah ke? lepas ni boleh le singgah makan cekodok hehe

lupekanje said...

salam cikgooden,
masih coti ke..
gitulah ...'adik-adik' yg da bebesar tu..
nantu...?? uwaa...takut nk pikir..
acik kelak tepaksa hadapi sorang2 gelagat nantu tu smua nnt..klu ada la..harap2 smua tenang melayan acik...muahahaha..


zino,
nampaknyer gitu la zino...acik bley skoding umah dia dari umah acik ni ha....hehhe..

dizz said...

salam cen, dah ketinggalan keretapi ke kteh ni.

uih ceta hal yani tu special yek, muka pun dekat nak serupa, warna kulit pun nak serupa, nama serupa, kebetulan yg jrg2 sgt, kalau sapa2 baru nak kenal diorg ni, mesti tertukar2.

cen jenih yg aktif, tu zirah turun cen lah tu, yg mulut murai pun seropa lah haha jgn mare. tapi hal candat sotong ni.. nak ceta ada sorang kakak setiusaha anggun kek sini baru je dia ceta pengalaman dia, aduhaiiiiii tobat dah, yg kelakar kata kakak tu, dr kedah bertolak ke KL (join kwn2 dia yg kl sanun), then from kl gi ganu, jauh tu perjalanan, then susah payah hanya nak gi penin dan mabuk laut kat lam laut di ganu hahahaaaaaa.... husband dia sampai tak leh bangun langsung dlm bot, dia leh tahan lagi penin2 lalat bila bot goyang, aduhai tak baloi betui kata dia.

tapi cen kalu gi ganu mintak tlg abg salim ngan kak J kalau pengsan ke apa ke ahaks...

bukan lah nak discourage cen, mana tau cen dpt sotong banyak, kata kwn kteh tu kwn2 KL dia dpt banyak dan enjoy sgt, tak macam dia yg tak enjoy tu tapi pengalaman tu tetap berharga.

lupekanje said...

ktehhhhh..
jom la mencandat sotong..
mang mabukla kalu naik bot yg goyang2 gitu..huhu..
bluweak2x la...
abg salim & Kak J??? ahaaa...okeh..pasni klu hari betemu planggan kat Ganu, saya nak rebut2 gi btugas kt sana..leh jupo demo tuh....

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-