Wednesday, September 2, 2009

sakit

Kemarin...agak tergesa-gesa acik pulang ke kampung, apabila mendapat panggilan bahawa emak acik sakit perut.. tinggalkan kije yang melonggok di atas meja itu...dan mendrift terus ke arah kampung. Hujan turun lebat sewaktu dari Putrajaya. Jalan tersangatlah licin, bahkan, beberapa kali kereta acik tergelincir....

Alhamdulillah acik masih dapat mengawal, kerana kelajuan sederhana acik. Habih laju blh tekan pun, 120kmj... biler tergelincir je...turunkan kelajuan ke 80kmj. Still under control ya.. Satu hal lagi yang merisaukan, acik mengantuk... !! Puasa2 ni, memang cepat sungguh mengantuk masa mandu...lagi la klu sorang diri..

Dengar khabarnya, ada sesetengah tempat yang banjir sebabkan hujan kemarin. Sesampai je di kampung, terus bawa emak ke klinik. Gastrik, kata doktor yang dah semakin tuha itu... ye la...dari acik kekecik lagi dia dah bukak klinik tuh...dan mak acik rasa amat serasi dengan doktor tu.

Bila sakit je, mesti nak gi jumpa doktor fomfuan India yang baek ati tersebut. Lepas selesai, acik antar emak acik balik rumah semula. CUba ajak ikut balik ato gi duk ngan kakak acik di Putraheight..tpi dia tk mo... Katanya sakit dah bekurang.. so, acik rasa dah selesai misi arini....acik pun mintak izin balik ...

Tak patotkan...tinggalkan orang tuha itu seorang diri dalam keadaan yang belum sembuh sepenuhnya.... entahla....boleh je amek cuti, sbb coti ada banyak lagik.. bbtul bukan anak yg solehah acik nih.. fentingkan kije lagik kann!! Sungguh menyiksakan spanjang perjalanan balik itu. Kerana mata semakin memberat...tah baper kali tebabas makan jalan org lain.. Hujan dah brenti...cumer sesekali je gerimis di lautan.

So, status jalan itu mengizinkan utk bawak dgn kelajuan maksimam. utk keter buruk acik nih...stakat 14okmj sudah memadai nyebabkan steringnya menggigil2.. Hati hendak cepat sampai je.... terus ke opis dan sambung kerja seperti tidak ada apa2 yg berlaku.

Malam, Nur Zayani dan Nur zayani balik berbuka poser sesama. selepas buka, emak acik tipon, kata sakit semula...sakit yang amat sakit...!! Adeiiih...gi mana ya..?? Sedangkan ketika itu, acik nyer mata ni dah cam nak di gam2..... mang tk leh mandu dahhh... (makan banyak lagi...iskk..)

Akhirnya acik tipon jiran dekat rumah emak acik..mintak tlg dia tgk2kan... memula risau gak..sbb camner dia nak masuk, dah emak acik kunci dari pagar, sampai la ke pintu rumah... sbb duk sorang2...kener pastikan keselamatan terjamin. Tapi klu dah sakit...org lak payah nak jengok.. eniway,

Alhamdulillah, dia masih larat utk kluar bukak gate dan pintu rumah semestinya. So, ada sikit lega...ada org temankan. kakak acik pun kensel nak drive memalam gi tgk emak...kensel sehingga hari ini, pagi ini barulah dia akan take turn gi tgk emak acik. Moga emak acik akan cepat sembuhnya....

11 comments:

yuyee cap limau said...

semoga emak acik
semakin sihat hendaknya..amin..

MY HEART said...

Semoga mak acik cepat sembuh. Amin...

secangkir madu merah said...

semoga emak acik cepat sembuh..
klu kelapangan baliklah temankan omak acik tuh..shian dia..

tipahvogue said...

semoga dia cepat sembuh!!! acik gi amek cuti, jaga dia!

xximan said...

Ya, semoga emak acik cepat sembuh dan segar. Mujur ada jiran yang baik hati.

yaniekassim said...

huhu..moga2 nenek cpt sihat..teringat la kat tok kt kedah nunnn..sorank2 gak dia..

mamarempit said...

rindu kt arwah mak...huuu...

lupekanje said...

yuyee,
mekasih...tdi kakak acik kata dah bekurang sakit dia..Alhamdulillah..



my heart,
mekasih dik non...


SMM,
thx....nnt acik balik..arini kakak acik dah gi..tpi klu da baek....acik idak le balik..huhu...blh dak?



Tipah V,
mekasih tip...acik tak tahan ngantuk mlm tdi..klu tak..misti acik vvroooomm blik kampung mlm tdi...



xximan,
salam.. tima ksih...yesz...Alhamdulillah ada jiran yg masih prihatin nk membantu...huhu..harapkan kami yg tk baper nak jawoh ni...payah la mak acik tuh.

saper yek nih...btuah dpt doa dari org yg tk dikenali...mekasih banyak2..



Yaniekassim,
tq..gisaukan biler owang tuha tinggal sowang2 gitu..klu org muda cam umi ni (err..muder kan..kehkehkeh..) tak per la..tu pun takut gak...



mamarempit,
Alfatihah utk arwah mak mamaR...

iina said...

acik moga omak acik baik sakit yo.. yolah cik dah tuo2 gitulah kan.. sok2 turn acik lak ;)

kakpah said...

ajaklah omak acik duk ngan acik maso dio sakit ni.
tapii... orang tuo no mosti dio bagi reason ayam e tingga, rumah e tingga, pokok cili e sapo nak jago.

semugo copek sehat.

lupekanje said...

iina,
yo lah iina...turn acik sok, tah saper nk jaga..pepandaila idup kanzz..




kakPah,
tawu tk pe..
satu lagi, diorg boring senornya klu duk umah kita. bukan blh bela ayam...bela itik..nanam bunger..

klu diorg minat tenet, blh ajar wat blog..musti dia tk borink kannnzz....huhu...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-