Friday, March 13, 2009

Keputusan itu

Penantian kini telah berakhir bagi mereka yang menunggu keputusan SPM. Begitulah juga dengan acik anak acik yang bungsu, Hazirah dan yang sewaktu dengannya. acik tak pegi temankan dia ambil result...atas sebab-sebab tertentu. Tapi dia pergi sendiri dengan menumpang kawannya. Pepagi lagi acik gi hantar dia ke rumah kawan dia di Presint 9. Mereka sepatutnya bertolak awal memandang perjalanan yg makan masa sekurang-kurangnya 4 jam ke Pontian. Bila agak-agak dah sampai, acik sms zirah, tanya apa keputusannya. Tapi dia suruh telefon.. lalu acik call... Adik dapat lebih kurang je dengan abang n kakak... Hmm.. Alhamdulillah..oklah tu.. Ada bau-bau kehampaan dalam jawapan acik tu?? Ooohh tidak..! acik tk kisah berapa pun dia dapat. Ni kira lagi baik dari Shahmah 2 tahun lepas... Kira lagi bagus dari kakak dan abang. Dengan result begini, acik rasa tidak ada masalah untuk lanjutkan pelajaran di peringkat seterusnya seperti mana masalah yang dihadapi oleh Shahmah dulu. Itu sajer yang acik harapkan dari SPM diorg ni..sebab SPM adalah laluan penting untuk menentukan tempat belajar diorang selepas itu. Yang penting, DAPAT PELUANG dan DAPAT TEMPAT di IPTA. Kalau dpat cemerlang lagi bagus...kan. Tahniah untuk zirah... ummi dia dulu lagi terukpun resultnya... ni dah dikira bagus.. lepas ni, kalau da dpt peluang masuk IPTA nanti, jangan sesiakan, untuk mencatat kejayaan yang lebih mantap ..okeh.. Zirah kata tk mau masuk matrikulasi, kalupun dapat.. tengok dulu camne... klu otak bagus, matrikulasi laluan express untuk ke universiti. Tapi kalau apa-apa jadi, sijil Matrikulasi tidak lebih nilainya dari sijil SPM sendiri...maksud acik, kalau dah masuk Uni, tetiber tk lulus ke.. nak berhenti separuh jalan ke.. maka nilai sijil matrikulasi itu tidak boleh membantu untuk bekerja..melainkan kerja2 yg menggunakan sijil spm. Tapi kalau ambil diploma atau ke politeknik.. kemudian kalu ada rezeki, ambil degree, dah dapat 3 sijil dalam hidup di dunia ini. SPM, Diploma, degree. Jadi kalu mintak kerja taraf degree tk dapat, blh mintak jawtan yang perlukan diploma... sekarang kan bukan senang nak dapat kerja.. itu pikiran dengkat acikla.... pengajaran dari si kakak yang dari matrkulasi.. pernah dia rsa give up nak blajar dulu, sampai suruh carikan jodoh, kawin kan je dia...tensen belajar...heheh.. dia sedar, kalu dia berenti dan kerja...kerja yang blh dimintanya hanya macam ummi dia ni lah...jadik la kerani je.. Maka ada baiknya juga si zirah tunggu jawapan dari KPT untuk permohonan IPTA nya. Harap-harap dapat tempat dedekat sini jer..samada UKM, atau UPM.. kalauuuu dapat la.. idakler susah sgt nak ngantar nak ngambik dia sok sok.. Semalam si Yanie, kakak dia sms acik.. Umi nak pegi Pangkor tak??? Bayar RM40.. ikut trip Kolej akak.. wah...bestnya...acik tk penah pegi Pulau Pangkor lagi...dan tringin nak pegi sana..siankan.. Hmm..ummi ada pogrem kot....nanti lah pikir dulu.. balas sms acik. Dah nak pergi baru nak offer...so tk sempat nak pikir lama...takut acik ada buat appointment dengan sesaper.. selalu dh acik telupa pogrem.. Sepupu acik si Fazlur pesan, masukkan la dalam henpon tu untuk ingatkan acik... aaaahh..!!! tu yg salu tk ingat...asik lupeeeeee je. akhirnya acik rsa acik tk nak pegi lah..masa tk baper nak sesuai. dan acik tk ada geng kalu pegi. Nanti acik kener buli dengan budak2 UPM tuh..huhu.. tk pegi, rasa nyesal pulak. Tak apa lah...nanti adalah masa dan ketikanya yang dah tecatit bahawa acik akan sampai ke Pangkor tu... bukan rugi sangatpun.. -acik memujuk ati gitu.. Sekian.

17 comments:

kakpah said...

tahniah untuk zirah. Anak kpah, ok gak. Insyaallah ada laluan untuk ke tempat seterusnya.

pulau pangkor? kpah belum penah pegi gak. Sebab takut naik feri wakaka...

kakpiah said...

tahniah utk acik dan zirah..
sejok perot den ngandongkan rantaro & shinbei..
muahaha.. apa kena mengenanyer...

best kan acik? bila tgk kejayaan anak2 nih...
hmm cemana la saya punya nasib lak nanti...

Tijah said...

taniah kat anak acik!!! mintak2 cem pun cemerlang la ondak eh sok nih

Ma_sUyinFiqah said...

Acik....semalam tak makan eh? Itu lah konyang tengok toot toot. Opss...
Den tak setuju zirah amik matrik...p amik diploma terus pastu sambung degree cam den. Itu den setuju.Ekekeke suko ati nak tak setuju lak. Kan apo...matrik tu susah pehtu ramai kantoi. Den dulu sib baik...tak p matrik kalu idak mungkin dan mengkantoikan diri. Ini ado sikit tips...buatlah kursus macam engineering dan yang teknologi tinggi sobab chances kojo lagi tinggi..kusus accounting cam den ni org tak pandang dah. Peh tu kalu kusus ekonomi pun tak payah ambik sobab adik Cik W sampai skrg tak kojo betul lagi. Si shahmah tu dah ado yg punyo? Den minat bakal kontraktor cam dio shahmah tu.Eh..keji tul, tu mesti pikir den nak tekel shahmah nih...den nak pinang dio uat rumah den kek melako tu nanti.

AHMOI said...

tahniah tuk ank acik...insyaallah...zirah pasti berjaya...

lupekanje said...

kpah,
terima kasih n tahniah utk anak kpah gak..
jom kak pah...kita brenang je pegi pangkor..memandangkan kpah takut naek feri...hahah

piah,
thx piah..Moga rantaro n shinbei pun sama lah...berais pewot ibu dia..
nama senor diorg aper...??

tijah,
thx..insyaAllah cem akan cergas dan cerdas dan cerdik macam mereka2 yg berjaya di sekelilingnya..

Mas,
acik stoju..masuk IPTA terus, amek dip.
nnt acik koba kat shahmah..suh dia gi tgk kawsn umah mas kat melaka tu..hehe..dia org melaka tau...lahir kat melaka... IC 04 tuh..hehe

ahmoi,
tima kasih moi..moga2 gitu lah untuk smua anak2 acik..

kuIna Jentayutiara said...

kita doakan yg terbaik utk dia mereka ya...

ehhh p.Pangkor best.. pulau kecik yg leh pusing pat poh pat kali sehari

lupekanje said...

tima kasih kuina...acik nak zirah jadik engineer cam kuina jadik la...hehe
44 kali pusing jer??? adeiihh..nnt acik nk pegi dgn kpah tuh...brenang lagik...

Ma_sUyinFiqah said...

eh..acik tanak suoh dia kojo cam den ko? Den kojo toot toot pehtu otak bisnes. Ekekeke den tak sangko shahmah tu ic mcm den 04, tapi den lahir kek Big Hospital...kek mano tu? Spital Bosar daa...

Shifu67 said...

tahniah... tahniah... kuputusan tu dah kira mantop le tuu... kena buat kenduri gak tu

lupekanje said...

mas,
shahmah otak bisness gak nampaknya..tgkla camner..
tapi dia cam tk minat kijer pakai unipom nih...huhu..

shifu67
tima ksih shifu...syukur ..Alhamdulillah. Walopun tk semantop org lain, acik harap, dpt la pluang ke ipta..

Myza Pesona said...

Tahniah untuk Zirah di atas kejayaannya. tentu Acik sangat bangga dan gembira di atas kejayaan Zirah! Congrats!

lupekanje said...

mekasih myza..
acik tk vangga...tapi gumbira je...lagi ler klu dia dpt jejak menara gading..hingga ke puncak...pehtu harap depa ni tk lupa pandang bawah...

sya said...

Tahniah pd Zirah ngan mak dia..

Achik jom ke Pangkor.. last sya ke Pangkor masa kat UKM dulu zaman tok kadok..

putera said...

KC,
tahniah la untuk si Zirah tu.. ape jua result die, die dah buat yang terbaik mengikut kemampuan die.. betul tak? tu kre gempaq per result macam tu... semoga ape jua yang diimpikan akan tercapai,
bg saya la, kalu nak jimat masa, mmg la amek matrik lg bgus, tp kalu nak ikut masa depan, bg sy ade baiknya amek Dip, biar lambat, tp jaminan tu ader, at least ade jgk Diploma berbanding dengan sijil matrix yang tak de maknenyer, matrix tu cuma shortcut nak sambung Degree jer.. so, pilihan terletak pada KC dan jua Zirah...

lupekanje said...

sya,
tima kasih. Jom... kita plan bebetul k..hehe..bestnyer bangan..

putera..
itu ler pasal kena decide bebetul..tu pun klu dpt matrik la..hehe...cam dpt je...brangan lagik..klu tk dapat...tak susah la nk choose...gi jer ipta amek dip dulu..tpi kos aper ye..diapun cam kompius..tatau nk amek aper.

kak ina kl said...

salam.tahniah untuk anak kamu..semuga beliau berjaya di masa hadapan..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-