Wednesday, March 18, 2009

Banyakkan menyebut

Ketika menyelongkar buku nota lama acik yang berusia lebih 25 tahun, acik terjumpa satu catatan acik yang menggunakn tulisan jawi, kira blh baca la... yang boleh kita kongsikan bersama sebagai panduan hidup kita. Ianya adalah pesanan Rasulullah s.a.w.: 1. Banyakkan menyebut Allah dari menyebut manusia 2. Banyakkan menyebut akherat dari menyebut dunia 3. Banyakkan menyebut kejahatan dari menyebut kebajikan 4. Banyakkan menyebut mati dari menyebut hidup 5. Banyakkan menyebut aib diri dari menyebut aib orang lain ---------------------------------------------------------------------- Yang berlaku, kita amat mengurangkan pada apa yang patutnya kita banyakkan itu. Dan berlebih banyak pada yang sebaliknya.... --------------------------------------------------------------------- Berita serantau... Aper dah jadi pada kepimpinan melayu kita???....lu pikirlah sendiri... acik jarang mendengar berita radio ke...baca paper ke... tpi petang semalam sewaktu menunggu kawan sorang ni datang....acik terbukakla radio kegemaran acik, Sinar Fm...yang mengudarakan suara pembaca berita... tentang rasuah pemimpin kita. Acik tak suka bicara tentang politik negara...tapi tentang salah laku manusia yang tidak berubah2 dari zaman dahulu lagi. Manusia yang memiliki sifat mazmumah yang tidak dibersihkan, akan terus melakukan kesalahan demi kesalahan. Begitu jualah acik. Moral of the story, bersihkan lah hati anda dari sifat mazmumah. Takpun, serapkan isi2 tonggak 12 dalam setiap diripun udah bagus aper..... (acik tatau la jawab betul ke idak pasal tonggak 12 ni masa pekse semalam...huhu) -------------------------------------------------------------------- Berita dari Putra Perdana Park, Putrajaya... Dua orang blogger yang dah dua minggu tak berjogging... petang Isnin semalam pegi jugakla jogging. Memandangkan lelemak yang dah naik lemak... Dua orang itu telah berjaya mengabiskan dua round... oohh tidak..!!!.. tiga round keliling taman pada petang itu...di sulam selangi dengan bualan yang rancak dan gelak ketawa manjer serta cungapan kemongahan... sabau jer ler.. Maaf, tak ada gambar, sebab dedua memang konsentret jogging sakan... Majulah sukan untuk negara...

9 comments:

kakpah said...

Cik, buku kek ateh tu antik boto la. Buleh masuk musium tu. Dokek samo tuo e mo abah akak.

joging? huhu..den pun dah lamo dah tak bejoging ni. Lomak dah banyak koliling pinggang.

lupekanje said...

kpah..
tu gambo kat google..hehhe..tah buku sihir mano tah den kutip...
Joging arrr...kami idakle jog sgt..jenjalan, bakar lomak yo..hihi

sabiqahAnuar said...

hehhee kak chah sempat jogging lagi tu, erms nampak gaya saya pon kena bertindak ni, nt kak chah maintain genteng!!!

Ma_sUyinFiqah said...

pas jogging makan bape pinggan nasik? Ekekek jangan mare hah? Yolah den tau lah mesti acik makan ngan potai joruk dan ikan pekasam kan??

lupekanje said...

ieqa,
yeee...dsempatkan jugak...
klu tk..tambah tebal lah lelemak kat pewot nih...

Mas,
malam tdi tk makan..huhu..
tetido....sampai kul 3.30pgi tesedar....sib pewot tk nyanyi..klu tk, mau gak kuarkan jeruk potai ngan ikan pekasam tuh.

xiiinam said...

Semalam dua orang adik aku dari Putrajaya tepon...aku tak berapa dengar suara mereka.....hujan lebat macam kilat sabung menyabung...katanya ada gegaran dengan bacan 5.2 pada skala ritcher.........




Ooooo...ade makcik joging rupanya...he..he..

lupekanje said...

cklah jeles la tu...

makcikkkk.....tgk sikit cklah tu...dia dah sorok tracksut ngn baju dia bawah katil tuh...nk pi jogging...

kakpah said...

cisss... ni betul-betul tipah tertipu

lupekanje said...

tak per kpah..tetipu kekecik camni tk per..acik pnah tetipu bobosa lagi...hahaha..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-