Thursday, June 26, 2008

Apa punya laki..

Pagi ni aku sama lif dgn sepasang suami isteri. Bukan pagi ni jer aku selalu sama dengan pasangan-pasangan suami isteri. Tetiap pagi mesti ada..ye lah...dah kuarters tu tempat suami isteri duk..mang la yg gunakan lif tu suami isteri ngan anak2 sekali. 

Aku dan beberapa kerat lain je yang tk ada pasangan...bukan tu masalahnya. Masalahnya, aku jadi marah tul klu tengok isteri dokong anak, dengan bembarang sangkut kiri kanan bahu...yg si suami asik dok gosok taik mata je.

 Tak ada hati ke nk tolong ringankan bebanan isteri tu...huh...apa punya suami la mcm ni...nk tunggu suruh agaknya baru nak tulun isteri. Sekurang-kurangnya, dokongla anak tu..bia isteri bawak barang-barang. 

Memang nampak tk gentleman langsung kalu somi jenis macam ni. Tak prihatin langsung untuk sama-sama menanggung beban penghidupan. Itu kalau angkat barang. agaknya kalu ada masalah kewangan,pun lepas pada isteri....'ngko tanggungla sendiri...' huhu...

 Aku tk ngata semua lelaki. Adakalanya aku berjumpa gak dgn lelaki yang begitu perkasa, bawak semua barang isteri, dan isteri senang lenang berlenggang lenggok je jalan. Pun aku tk baper senang nengoknya....sbb pompuan jenis camni, seolah2 menjadikan suami tu kuli....ni mesti Queen Control...tapi tak semesti la yg gitu, Queen Control...maybe jenis sakit, langsung tk leh nak angkat barang kot...

 Apa yang sepatutnya, pompuan tu pun bawakla barang sesama...tapi bio si suami yang bawak barang yang beberat. Barulah di katakan yg saling bekerjasama dalam rumahtangga. Dari keprihatinan mengangkat barang ni pun orang dah baca jenis suami/isteri mana diorg ni kalu dalam rumahtangga... suami prihatin, dan isteri timbangrasa. ..itu yang kita mahu.

 Jangan si isteri sakit, si suami masih suh bangun buat keje....si suami sakit, si isteri masih nak ajak gi shopping...sungguh tk patut... Udahlah...aku masih berserabut otak..ok..don wori dear friends... time will cure my pain. Kener jaga kaunter pagi ni...daa..

5 comments:

dizz said...

huh memang tak patut, lelaki jenis apa tak tau lah, brand koman, kalau cakap pasai ni kteh leh tulih 4 mukasurat, nnti jgn kompen lak, tengah marah sgt2 ni, org melayu ni bela anak laki2 pampered habis sampai menyusahkan org (yg susah bini lelaki tu lah), anak lelaki mak bagi goyang kaki makan dihidang, pakai disedia, pas pakai baju buang sepah2, boleh keluar rmh ikut suka, anak pompuan suh dok dapur masak teruk2 sampai belemuih...

salah siapa? tengok org arab, org putih, org bangsa2 lain, depa ok je, suami jenih tak lepas tgn, bertanggungjwp terutama dlm hal sara hidup, awatnya org melayu kita cam tu? heran...

aku dok marah2 ni, nnti balik kat aku, takut gak, sbb aku ada 4 org anak lelaki heeee takut!!!, tapi so far suh gakla anak2 lelaki basuh pinggan, sapu sampah, basuh/sidai baju sendiri (ada lah jugak pampered depa tapi taklah sepanjang masa, siap cakap mama pun keje sepanjang hari, balik letih, takkan tak consider, mana yg leh buat sendiri, buatlah, jgn tunggu org lain buat)

my brother, sapa kwin dgn dia sgtlah untung (tapi dah tak available hehe, acah je tu), dia jenis yg kemas rmh, dan tlg semua keje2 rmh, brg2 rosak pun cepat dia betulkan tak payah suruh, jln memana pun ajak bini dia, berdua dr muda sampai tua.

apa lagi ha nak cakap, tengah marah ni, tu lah cen bawa topik yg memang kteh dok geram lama dahhhhh... ok lah dulu, nnti panjang sgt.

(tapi baru jumaat lepas dengar dr mesejid dekat rmh, ustaz kata org pompuan melayu ni senang sgt nak masuk syurga... tak mcm org pompuan arab dll tu... ustaz cakap cara berkias lah tu, fikir2kanlah.. kita pun paham susah di dunia dgn sabar dan redha atas ujianNya, insyaallah syurga menanti dgn rahmat Allah.)

cen said...

hahaha...tak tahan tgk kteh marah...alamak!! anak bujang sorang saya tu, mang kena manje gak...haha..payah sikitla klu saper jadik bini dia....esp masak, dia tk nak dah. tpi salu kener leter ngan ummi dia...maybe sbb dia sorang anak laki..tu yg manjekan..beside dia ada 2 adik badik pmpuan lain yg leh buat keje pompuan. bab mengemas tmasuk kemas diri, mang dia fail..Tapi bab prihatin, angkat barang, buang sampah, gi bayo bil bla bla...dia leh buat...huhu...yg lelain, nnt saya latih...hahha..never too late. Yang tingin dia buat skrg ni, jadi imam solat. Tak penah lagi..sbb dia pmalu tk kena tempat. Klu dgn org laki lain, dia boleh..aper nak jadik tah anak acik sorang nihhh..
Anyway, biler nmpak contoh tk baik depan mata, mang salu leter kat dia..."ha..sok sok...klu dah ada bini...jgn buat bini centu...jgn menggatal carik pompuan lain..jgn naya anak orang...bla bla bla...dia mesti tutup tinger dgr peluru bepandu ummi dia...tapi harap2 adalah yg tesemat gak kat hati dia...tgk gimana ummi dia nya nasib...tkkan nak org lain senasib ngan ummi dia kot..senasib dgn dia..yg tk pnah rasa kasih sayang ayah..!!huhu..

dizz said...

hahahaha tak tahan jugak baca lak, dlm sibuk2 dok kursus break kejap ni, kteh curik2 jenguk haha...

bagus bagus.. shamah tu, kalau jadi menantu leh lak mertua jadi makmum sama haha... nnti kita merapu lagi yek.

my name is E said...
This comment has been removed by the author.
my name is E said...

masa b'cinta handbag GF pun laki yg pggkan, kater laki dier " klu Abg yg pggkan, peragut tak brani nk ragut..Klu kene ragut pun, Abg yg cdera, syg tak cdera.." Bila da kawen pula, brg shopping yg isteri beli, isteri juga yg jinjing..kater si suami " awk yg megah membeli, awk la yg bawa..sy hny teman jer.."

p/s : E prnh t'nmpk ader makcik m'bonceng motor yg ditunggang oleh suaminya jautuh terduduk ats jalan tar sebaik shj suaminya menekan minyak utk mnruskan p'jlnn. (sbb nya, brg dapur yg dibeli makcik tdi t'lalu byk smpai makcik tue kene pgg brg2x tu dgn kedua blh tgnnya..x dapek lar makcik tueh nk berpaut pd pinggang si suami tdi..hehehe)

My Name Is E,

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-