Thursday, July 2, 2009

Minggu ku yang berlalu 2

Dah malas nak cerita sebab dah lama... tpi sebab nak simpan memori ni kat sini..tkut sok sok da lupa..acik masukkan jugakla dalam entry ni. (Senornya sebab dah ada cerita baru yg lebih gempak...!! hehhe..) First sekali...nak bagitau...acik exam arini. Kenkawan tolong doakan...sebab acik tk study mana... masa lapang tanak study...masa sibuk baru nak study. tak de makna nya lah. Sambung cerita ujung minggu. Pagi hari ahad atau hari minggu, atau ong kampung acik sebut, sunday, acik pegi kat sini.... mana lagi kalu tk kat opis jugak cam sabtu tuh...!! Selagi keje lom siap, DATANG OPIS !! kata bos acik yang ayu tuh... kejam kan... !! sungguh pemerintah yang diktator dia ini...hehe..gurau je...jgn marah bos..! sini lah tempat acik bertapa di hujung minggu nan sepi itu. Gelap...lampu pun tak nak nyala. Cumer ekon je yg menyejukkan tulang temulang acik yg kuwuss ini...err...kuwusss??? dak Woss@piah mesti pecaya ini... betul kan Mas?? ... So, acik kije...kije...kije...dan kije...hingga akhirnya berjaya menyelesaikan task hari itu pada pukul 3 petang. Tesandar... LAPARRRR.. Cecepat solat dan acik ke rancangan seterusnya hari itu.. err...sebelum tu kener pi hantaq Yanie balik ke UPM, umah pengetua dia... tah sejak biler budak tu berminat dengan kerjaya baby sitter .... oklah tu..belajar2.. sok nak kener jaga anak sendiri pulak.. Kemudian, acik, lyn, dan chaiyok meneruskan perjalanan ke NILAI 3 ....... !!! Letih dan lapar... lalu kami mulakan langkah dan roda2 keter ke 'food court' Nilai 3 ... Cuba lihat...dan berikan komen anda.. Acik memang nak komplen je kat pihak yang mentadbir daerah pelancungan ini... naper kosi meja nya...terrrr lalu amat lah kotor!! Kalu hikutkan... sungguh tk lalu nak duduk kat sini... Tapi mikirkan perut kelaparan... hantam sajalah..! Nampak pulak menu yang camni... ngkorang nampak tak...?? Nasi liverpool... tuh...acik tingin nak merasa... kok kok ada gak nasik Manchester, Nasik Chelsea...tah nasik haper2 lagi.. Akhirnya acik oda kue teaw ladna je.. dengan harga RM9.00 sepinggan??? WHAT !! Ai yem really shock... expensive lah... tak la...salah dengau.... RM4.00 je...wakakakaa... Selain dari itu... menu ini pun amat menarik bunyiknya kann ... sup bedengung ni misti pedas yg amat.... lalu acik menjauhkan diri.... sbb acik tk suka makan podeh ...!! Harap maklum. Nak kutukpun...kutuk la... acik memang orang Negeri yang tk makan pedas. Dari azali... makan sesekit tu blh la... jaga suara beb..!! heheh.. Bila dah kenyang, baru terang mata.... haaaaaaaa...nampak kedai karpet nih... Sebenarnya tujuan kami ke Nilai ni, nak cari tikar. Anak dara acik tu lah. Bising suh ganti karpet berharga RM50 yg juga kami beli di Nilai ni dulu. Cepat kotor. Ye ler...saper suh dia yg pilih roner cerah gitu... Dia bekenan dgn tikar buluh masa tgk kat Pasar Malam tu. Jadi, sebab nak murah... kena gi carik kat Nilai lah juga. Sementara lyn dan chaiyok, nak mencari tilam nipis fesyen terbaru..(acik sebut fesyen terbaru ni sbb tetiap kali masuk kedai, depa habaq...hak ni fesen lama...!!sampai dah nak malam, baru jumpa fesen baru tuh!!) Acik akhirnya decide (rambang mato acik..!!) beli satu tikar anyaman buluh dgn harga RM40... jadi lah...bnyk tu je dpt tawar dari harga RM55 yang di labelkan. Kat pasar malam RM70..kira morah la dah tu. Sambil2 tu, kami masuk gak kedai2 baju dan kain yang kami lalu.. Hmmm...acik sungguh berkenan... pada hanger2 yang menggantung baju2 itu..! Cantik tersusun. Dann....acik bekenan pada anak muda yang jaga kodai karpet nih.. hahahah...gatai mak cik ni kan.... sonok dia biler dgr acik puji dia ensemm... Ye...sesungguhnya, mukanya licin tanpa jerawat...dibandingkan dengan salesman2 lain yg ada kat situ....wakakaka.. Bukan ikhlas pun acik mujiii.... nak suh dia kurangkan lagi reger tikar dan tilam tuhhh... (RM5 je dia kasik kurang..cehh..kudukut..) ngkorang jangan nak kata acik nak amek dia jadik anak ikan pulak ye.... acik ni beriman dan bertakwa orangnya... (ehemm..ameeenn..) Camnepun, klu ngkorang tringin nak bekenalan dgn dia ni..sila ke kedai ini; acik tk betanggungjawab klu ada yg kener ikut dia balik negeri...hehe.. okeh..tu je...terluah juga cerita ni akhirnya. Moral of the story; Penguatkuasa Majlis Perbandaran Nilai atau pihak berkuasa yang berkaitan, sila ambil perhatian pada kosi2 dan meja yg amat berkarat di gerai makan itu...lenkali klu datang Nilai 3, bawak bekal..ato, kasi kenyang perut dulu. Sekian. Nak hapdet lagi pas ni... cerita pertemuan itu..

9 comments:

Kopi Suam said...

saya dah lama tak pergi nilai tiga achik....meriah lagi ke macam dolu-dolu....

lyn said...

acikkkkkkk

first - doa harap acik suksess tuk paper nih. dah berbuih mulut suh study tapi idak2 gak dia study. dah bagi tempoh bertenang, jeling2 jugak kat pc.

second - siankan dapat bos garang camtuh. tapi aci potong kuku, tak dapek bos camtu kat tempat lain tau. he3. diktator hu hu. masa keje je kan.

third - next time gi lagi nak tak??? ha3

kakpah said...

dah lamo gak tak poi nilai tigo. paneh. sosak. ni dah dokek nak poso lagi la sosak agak e. Iyo ko? sobab lamo tak pogi ni.
nasi goreng liverpool tu sungguh mongancam tapi raso e samo yo macam yang kito slalu buek tu kan? hehe..

semugo bojayo lam exam arini.

Kak Nora said...

Acik, Di melaka pun dah ada kompleks kedai macam di Nilai. Saya duk fikir, siapa nak beli belah kat sini?

Mas said...

Nasik goreng tu punya nama je hebat...rasanya cam nasik goreng kg jer. Wakakaka...acik tu kuwusss....kan acik kan?Err...p genting highland ke genting klang? Sila habiskan ayat anda

sya said...

Sya dah lamo tak jejak Nilai 3 tu .. malas

putera said...

ai... lame tak bg comment.. hehe..

wah, ni mesti nbak beli baju raye duk shopping sakan kat nilai tu kan.. huhu

sempat lagi kene2 orang jual tu erk.. hehe.. :P

lupekanje said...

kopisuam,
meriah masa cuti jer kot...msa weekday, tk ramai tu...acik pun jarang pi, 4 tawon skali gaknya..kcuali ada barang nak carik je...


lyn,
eleehh..potong kuku je...wakakaka..
ye ler...acik ngaku, kat tmpat lain mang tk dpt bos camni..tpi dpt bos yg lagi baek ....hahahh..just joking..

study...?? masa btenang kat opis??? ohhh tidak mongkeeenn.. once masuk opis...mmcm yg mai mengguda..

lupekanje said...

kpah,
betul betul betulll...! Kakpah masak lagik best kannn...nnt acik pi umah kpah jer lah oda nasik goreng Bangi je..


Kak Nora,
kat Mlaka pulak dah ada? wah..lagi banyak tempat perabih duit.
Ada la rejki peniaga2 tu kakk... Bolehla org dri singapore akan turun shopping kat sana...


Mas..
betul la kann..acik ni kuwuss...haha..
acik gi genting highlands...IAB...
serik rsanya kali ni....ni jap lgi acik nk tombang laa...tk larat nak celik mata lelama...


sya,
biasa centu la...klu duk dekat....jarang2 pi...org yg jejauh yg rajin pi kann..cam acik dan alamanda n Mydin...


putera,
ye ler...org fenting kat perangkaan tuh...keje keje keje kan...nk lawat kat sini pun tak sompek kann...hehhe
kenal mesti punyer..acik ni kan pramah....

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-