Tuesday, March 22, 2011

Kena keronyok

Cerita Satu

Acik minat melukis....tpi tk pandai melukis.  Sama lah cam minat main badminton, tpi tk reti nak main bebetul.  Minat Mancing ikan, tpi jarang la dapat ikannya.

Aritu kan acik amek emak yang tk sihat, datang duk umah acik.  Satu yang acik tk baper suka kalu dia datang umah acik ni...ialah, dia akan kemas segala sudut rumah ni sampai bekilat. Sebab dia bosan duk rumah ni, tak ada tanah nak becucuk tanam...tak ada binatang peliharaan yang nak dilayan dan diuruskan.

Kisahnya, ketika kemas mengemas tu, beliau telah mengeronyokkan lukisan hasil kerjatangan acik yang belum siap pun lagi....adeyyyhhh..... alangkahh...!!  acik tau lah lukisan tu tak cantik.  Budak darjah 3 pun leh lukis lagi cantik...tpi bagi acik, dah habih cantik lah tu...hehhehe..

Tak apa lah....acik lukis yang lain nnt...bukan apa...acik tejumpa bunga ni kat laman web, dan acik rsa macam senang je nak lukis...rupa-rupanya tk sesenang yang disangka...naik tebal roner kaler tu acik tepek..tpi tk njadi cam yg acik kehendaki gak..hmmmm....dasar tangan tidak berseni....



Cerita Dua

Hari ni acik gi kije naik kereta, tapi balik naik bas.  Camner tu???

Sebenarnya kereta telah digunapakai oleh Shahmah, anak bujang acik tu untuk hantar nenek dia balik semula ke kampung.  Bukan..bukan sebab acik halau dia sebab telah keronyok kan lukisan cantik acik tu...tpi sebab dia udah baik sakit perut dia, tapi batuk teruk lagi, dan hendak ke klinik di kampung untuk ambil ubat. Lagipun, katanya rumah sudah lama ditinggalkannya...alahai..dari hari sabtu haritu je....lama ke???

Lagi satu, beliau telah beli TV baru idaman hati anak acik nya dan tak sesabar nak pasang kat rumah agaknya...hehehhe

Ceritanya masa balik ....peristiwa dalam bas...drebar bas telah memasang lagu ini...

 Sangat meriah rasanya dalam Bas Nadi Putra itu.
Dah tamat lagu tu, keluar pulak lagu ni..


 Audiens dalam bas nampaknya di kalangan pelbagai usia...tpi acik perasan ramai yang turut sama menyanyi dalam bas tadi ..acik pun sama...hehehe...geli pulak ati...pastinya pakcik drebar adalah pakcik retro yang memahami kegemaran penumpang basnya.  Teman yg duk sebelah acik koba, lepas ni kalu lagu best lagi, saya tanak turun, nak naik satu round lagik dengan bas ni....hehehhe..sabar je lah.  Sib baik dia tak buat centu, walaupun memang lagu best yang keluar lagi ketika kami dah sampai ke destinasi yang tk berapa jauh nih.Kalau tak, menjerit terjun bangunan la anak dia tunggu dia amek dari rumah pengasuh tu...hahahha.

Pasni klu nampak lagi pokcik ni, acik nak naik lagi bas dia..*ye lah tu...tpi meriah gak karok reramai dalam bas masa balik kije....kehkehkeh..



5 comments:

kak Erna said...

Acik..baru berapo hari dah raso lamo kan cik..
akak dulu camtulah..sampai cakap kek arwah bapa tu..apo tak bawak sokali ayam itik tu datang..he he..
sib baik maso tu dio tak marah..

lupekanje said...

ado brani nak cakap centu kak? hahah..

Kak Nora said...

Pada mak acik, "home sweet home", rumah sendiri lebih selesa. Hati-hati naik bas pakcik retro tu, acik.

iina said...

Biasalah acik.. umah sendiri lagik best.. samolah kito pun.. kalau balik umah omak tuh pun xdapek nak lelamo nar kan ingat kek umah sendiri yo ;)

lupekanje said...

kak Nora, tq..rumah sendiri memang 'manis'..hehe...stuju 250% home sweet home..

iina, sebab tu acik balik ari je klu gi kampung...rumahku sorgaku..kan.

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-