Sunday, August 30, 2009

Apo nk kato

Sekejap lagi nak balik kampung. Nak buka poser dgn emak acik. Sementara anak2 ada balik bercuti ni. Sepanjang minggu ni mood tk baper nak ada untuk update blog... tah le.

Semenjak syira sakit aritu, acik cam kehilangan mood itu. Sekarang SYira dah semakin pulih... Alhamdulillah. tapi mood acik tk pulih lagi...ni nk cober pulihkan semangat smula...heheh

Dalam bulan puasa ni kat opis ada buat Tadarus Quran waktu rehat..sbb tu acik idak lepak sgt kat depan PC taim rehat. Kerja pun melambak2 .. balik rumah, nk siap utk buka puasa pulak. Sbb tu jugakla gaknya acik idak baper ader mood nk membebel kat sini.
Awal poser...acik buka puasa sowang2... salu la sembang2 malam betemankn tipah vogue yg juga buka poser sowang2...mengkesiankan diri kami memasing. pehtu, anak acik si Zayani balik bawak kawan2 dia..buka poser. Beli memacam utk pewot diorg. *pewot acik nompang je.. Bila kawan2 dia tawu acik buka poser sorang2...kawan2 dia marah... naper kau tk temankan ummi buka poser...dah la duk dekat sini je...!! Tk per..nnt kita buka poser hari2 kat sini.... !
 
Maka itulah kisahnya, buka poser ku meriah 2-3 ari tu dgn adanyer bebudak UPM tuh... ada sekali tu, opismet aka jiran acik pulak buka poser dgn acik. Makan apa? tu toksah tanya la..acik masak sendiri...sbb tk rajin nk gi PARAM tuh...makan nasik je pun...sedap ato tk sedap...ngko makan je la..berkattt ...hehe

Jemaat, Hazirah balik coti dengan ieqa (kazen dia...)... petang dah dekat nk buka poser, diorg sampai. Acik masak cam ribut je..sampai daging tk sempat empok...sbb nk kejau dia kat stesen komuter. Hantam la...sampai je umah, dah azan..maka kami buka poser ngn kurma standby acik kat dalam keter, lokasi, di besmen parking kuarters acik nih.

Shahmah pulak balik tgh malam...nek bas...huhu..ingatkan dia nek motor yg dia beli tuh.. tayar botak la umi...tk bani bawak la pulak..! Memuler dia suh amek kat Putrajaya Sentral..pehtu kensel.. suh amek kat Puduraya sbb dah tk de tren dah nak balik Ptjya....

WHATT? PUDURAYA??? tetengah malam buta ??? Oh tidakkk..!!! Akhirnya, acik amek dia di R&R Serdang...besama sorang kawan dia.. letih kami nih.. maka balik je umah, tdo ngan lena...lalu terlepas bersahor. Namun acik sempat gak minum dan makan sepinggan...*ko lepas diri je kan acik..!!

Hari Sabetu, acik ngan kazen acik gi Kepong, nk amek mak sedara yang dapatkan rawatan kat spital Selayang. Sebelum tu ngantar Ieqa ke Putraheight...teruih gi Kepong...sbb kata kakak acik...jalan dari situ lagik dekat klu nk gi Kepong..huh....dekat??? jawoh gak...bek la acik ikut jalan aritu lagik.

Balik dari Kepong, acik masak memasak sebagaimana sorang ibu yang solehah buat untuk anak-anaknya... kali ni masak daging gak.. masak rendang kari daging utk di makan dengan nasik...dan goreng kuey teow... cukup aaa tu...tk yah gi beli kat PARAM pun kinyang. Dan subuh ni....acik telajak dari sahor laaaagikkks...... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

9 comments:

Kak Nora said...

Contoh ibu mithali. Selamat menyambut Hari Kebangsaan, Acik. Tak pergi perhimpunan di parlimen ke?

uji6june said...

rendang kari daging?
baru pestaim saya dengar ni Cik
mesti sodap ni ..
kasik tempeklah itu gambar ..

lagi satu Cik
saya selalu dengar orang sebut
PARAM .. amende tu? dia cam
bazaar ramadhan gak ke?

sila kasi pencerahan .. muehehehe

nota kaki ayam: saya pon sonok, anak bujang balik bercuti .. sonok
dapat makan sama-sama .. tu pon
sudah mencukupi buat saya ..

*

sharamli said...

sian acik bkk p0sa s0rang2..hu3

yuyee cap limau said...

cik oo cik.
asal la acik tak suruh je kite kejutkan.
rumate kite nie tak payah guna alarm dengar suara die pon dan boleh memecahkan gegendang tinge..tu baru kejut sahur tu..
hehe

Tijah said...

paper niari koba org putrajaya ghoma membazir makanan cik. adakah ko salah sorang dr statiistik ittew wahai kakakku? hikhikhik

lupekanje said...

kak Nora,
mithali la nih kak..haha..
tk pi kakk...tk de jemputan...lagipung...tk koser la nak memenatkan diri bebulan poser ni..sbb baru balik dari kampung pung ha..



uji6,
ha..tu la dia..ramai yg kata tkpenah dgr menu nih...
senornya, masakannya spt Kari biasa ja.. tpi acik telah menggunakan serbuk rempah rendang...
Ketika ianya masih berkuah, harus dipanggil Kari Daging.
Tapi tika kuahnya telah kering...(sbb diperangat banyak kalik..) maka selayaknya dipanggil Rendang Daging pulak..hehhe..

maka dinamakanlah...Masak Kari Rendang Daging...okeh tak? heheh.
Nak gambar? hmm..tgkla klu rajin..acik letak kat censmemo.blogspot.com yek...

PARAM? Itula shotfom utk Pasar Ramadan..jgn tataw...
acik ni pun tawon lepas bru tawu...tanya kat ungkunor tu hah...haha

anak bujang acik da nak balik smula ke JB mlm ni..heheh..*notes that.. 'heheh'..its not ..'huhu'
reti nyer...acik amat gembira bila anak2 smua abih kluar mncari ilmu...
yeaaa haaaaaaaaaaa...

lupekanje said...

sharamli,
mehler...temankan acik...klu bebetul kesian.
klu nk dtg tu jgn lupa bawakkan juadah2 tambahan cam laksa...mee rebus, sop ekor...hehhee..


yuyee..
tolongggla...tolongla kejutkannnn..
acik rela dipecahkan gegendang tinger ni olh rumet yuyee tuh..hehe



Tijah..
OH NOOO....bukan acik tuh...
ko tawu jah...betapa susah payah acik mencarik jeki....
acik tkkan mmbazir..
klu ada lebih...acik masuk peti es..prangat slagi blh makan..

kekadang heran..camne org sanggup mencurah makan begitu ajer...lalu mendapatkan makanan baru, yg lom tawu akan habis di makan ato tidak.

iina said...

salam acik.. selamat berposo.. selamat bersahur gak.. kono kunci jam tuh cik ;)

lupekanje said...

tima kasih iina...kunci...tpi kunci waktu bangun subuh jer...uwaaaaa..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-