Tuesday, February 24, 2009

Pertemuan Yang Pertama - (Perlis 1)

Salam semua, sonok mang sonok bangat pi perlis...sepanjang jalan, acik sentiasa membaca doa, Allahumma yassir wala tua'ssir... agar kenderaan yang dipandu oleh Natrah the Drifter itu tidak ditimpa petaka mahupun disaman. Sesungguhnya acik seorang pemandu yang berhemah...tak macam minah sorang ni. Masa dalam perjalanan, kami bedua besembang tk pedulik saper...




ye lah..sesekali jumpa drifter brutal cam dia..memacam la kmi betukar2 cerita, sehinggakan acik yg pendiam tepaksa ubah imej...pecaya ato tidak...ni pers taim acik dpt sembang pepanjang dgn si Natrah nih..sbb kami dari Dept yang sama...tapi, blok bangunan lelain. Sesedar, da sampai kat Sg Perak. Benti sarapan/makan tghari kat situ. Pehtu sambung pejlnn yg dah mula panas terik.










Memula kami konvoi 3 keter. Pehtu acik tatau la mana hilang 2 keter yg lain...sbb asik besembang je. Sampai dedekat Alor Setar, ujan turun dgn lebatnya. Kelajuan keter perlu dikurangkan...(slama ni dikurangkan bila nmpak kamera speed trap je..) -banyak betul ye speed trap ke arah utara ni. Masa tu acik mesej tanpa henti dgn Masnurin, bagi laporan terkini kat dia. Menurut Mas, kat Perlih dah lama tk ujan. Panas giler. So acik kata, jangan risau... nanti acik gi karoke kat Perlih, nescaya akan turunla ujan...di samping acik mintak bantuan ungkunor gak nyanyi sesama..
(stetment ini telah disalahgunakan oleh Masnurin untuk memfitnah acik ...)

Bukan!! bukan salah acik menyebabkan ujan turun kat perlih. Memandangkan acik tidak akan mengumandangkan suara ella acik ni kat sana. kerana acik tau, suara acik akan habis bertaburan di booth BT itu.

Err..panjang benarkan citer acik..tak pe la..acik summarize. Acik mang pakar meringkaskan cerita...apa lagi klu suruh memanjangkan cerita...should be no poblem. Jangan gisau Masnurin...acik tk torpedo kau kat blog nih...acik jenis baeeekkk... kekeke..

Oklah...kami stay kat Putra Palace Hotel, Kangar.. dan kmi mula bertugas pukul 9 pagi keesokan harinya. Pepagi dah ramai orang sopping kat Kangaq ye..sebab pagi lagi dah ramai yang mai lawat kami. Acik mang tunggu knkwan yang kat Perlis ni yg kata nk mai..tpi dlm pada tu memikir...camner aku nak ngelat kua dari booth ni dan lepaks dgn diorg.. tak boleh jadi...biler boss mai pulakkk memantau kami, tepaksa la acik berkhidmat dengan skima nyer.

Perlukah acik stop citer di sini??? ado yg dah tesonggok2 membaca... acik sambung sok je lah...atopun ngkorang je sambung sok baca..?? Mana satu nak??? Acik sambung la..memandangkan acik tgh ada mood nih. Sepanjang masa melayan pengunjung ke booth kami tuh, acik berhati2 agar tk terkena dengan Mas.

Memang tk tringat langsung nak tanya dia roper camner. Tapi acik ingat dua clue je..dia bawak anak pompuan dan semestinya menjinjit beg yg berisi ikan pekasam... dan muka misti muka nebes... sebelum tu, Mas ada habaq..(ehh..tetiba betuka slang lak..kan..err...) dia pi nnt dgn kuina. Acik tk pnah masuk blog kuina...tak pe le...nnt acik blh bekenalan lak dgn kuina. ya lah...kami da janji nak saling terjah menerjah.. Mas penah tanya acik, nnt acik pakai baju roner aper... acik habaq, acik pakai baju putih... tapi boleh ke dia carik...sbb smua kat situ kener pakai baju roner putih..hehehe.. so, acik koba kat Mas...nnt acik ikut instinct acik..

Camtu lah nampaknya... dalam kesibukan acik melayan pengunjung yg tk putus2 tu...tetiber ada satu cahaya yg menyilaukan mata acik...menyebabkan mata acik memandang ke arah luar booth... terlihatlah dua dara pompuan jelita yg muka cam blurr je.. tak mcm roper cikgu, atau pengunjung yg ada kemusykilan agama tentang program tajaan cam coti blajar pun...

lalu acik tinggalkan bebudak yang tengah rancak memberikan acik soklan demi soklan bonus itu, terkapai2 mereka melihat acik melangkah keluar dgn senyuman lebar bak jambu batu merekah.. dengan ucapan ... "kureng asam makcik ni....patot ka dia tinggaikan kita...!!"

acik salah org?? hmm.. dari suara dia...acik tau yg mana masnurin ittuu.. sudahla...tk yah nak nyamar2 lak suh kuina nyamar jadik mas pimpin tgn nurin... tak de maknernya... lihatlah gambar yang tk ada kat mana2 blog nih.. (kali ni acik tk nak la totop2 ato blurr kan gambau..) Ni masa kami memula jumpa...yer...acik terjah keluar. Nampak tak minah yg bawak belon tuh... Ha...jgn tak tau..gambar ni cctv satu lagi yg hambek. Jgn hengat Mas je blh mamarazi kan acik..acik guna khidmat papparazzi jgn tatau...heheh.. Muka Nurin lagi nebes....kankan..




































Muka kuina ni cam pengurus wakenabebb.....suka ekkk..subhat nak pekena orang...

















Dan dengan morah atinya (moga tambah dimorahkan rezki..) masnurin bagi acik ni smua... senornya acik tk mengharapkan smua pemberian... acik hanya mahukan pertemuan dan perkenalan... itu sudah cukup menambat tali persahabatan. bagaimanapun, pekasam tuh tetap menjadi harapan... ko jgn nk pitnah acik kato acik meroyan klu tk dpt ikan pekasam tuh..kehkehkeh...

Tima kasih mas dan kuina...tanpa kuina, siapa lah masnurin, nak dtg naek bas gi Kangaq....renti kan lahh..!! Pertemuan kami akhiri bila bos acik dah jeling2 paku.. bukan acik sukakan pertemuan singkat ini...kalu buley acik nak ikut gi umah sama...tpi...tapiii...Mas tk ajakpoooonn... hehhe.. Tak de la...gurau je... senornya, acik memang sukakan pertemuan singkat camni... lagi rasa nak jumpa lagi...lagi rasa gindu...tk gitu...sebab tk puas jumpa.

Cukupla dulu kisah pertemuan ni dalam siri 1 ini...sebab acik sendiri da mengantuk menulis..aper lagi la orang yang membaca.. (besyukurlah sbb acik tk buat N3 sampai 44 msurat............) letih blm hilang...baju masih belum siap dicuci...

10 comments:

MasNurin said...

Cesss....tak kusangka ropenya acik pun berbakat jadik mamarazzi. Tak pe lah, sok bile pencen nanti samelah kite bukak Acik n Mas asosiet. Mane ada nebes? Orang steady jer.Patutlah siap tanya malam tadik gambar macam ne pun tak kisah ker nak kuar dalam n3 dia.Uwaaaa

kuIna Jentayutiara said...

waduh2.... bila masa acik skodeng b..t.t kita org... issshhh memang berbakat la.Bkn neves la acik.. control ayu.

...>> ada org jelous tak pertemuan ini.

kakpah said...

memang ngantuk cik. dah tosongguk-songguk dah ni. sampai tak tau nak komen apo. err..acik dah makan?..

lupekanje said...

mas..
hehe..boley..boley..bukak ahsosiet tuh..

kuina,
jeles...?? mang la...piah ngan tijah tu kompem jeleskan...sebab kami yg dekat ni tk jumpa lagi.

kpah,
mesti makan nasik lomak tdi nih...torang bondorang lagi dah ngantuk..
acik makan nasik lomak org sodokah tdi ni ha...cukupla...sobah nabi koba, makan setelah lapar, brenti makan seblm konyang.

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

nak kena masuk balik....tak khatam la n3 nih..he he he

xiiinam said...

Jap....aku kari ke dapur dulu....nak goreng keropok!!!!

Tijah said...

capo la yg tundok2 tersipu2 cam anak daro pingitan tu? hahahah

lupekanje said...

cklah,
bebaek nnt kopok angus tu cklah..

jah...
acik mang pmalu kann...tpi bukan a.dara pingitan...
mak dara pingitan boleh..heheh.

izawani/JEEN said...

Kak, saya dan kak teh tak dapat pegi... memasing ada hal jer... Kalau buat area changloon, gerenti kita dapat berjumpa... ekekeke...

lupekanje said...

tiada jodoh antara kita...huhu..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-