Saturday, September 20, 2008

Memori 1

Hari ni 20hb september 2002, 6 tahun lepas, pepagi lagi aku dah betolak ke Seremban, Dewan peperiksaan di Kolej Mara (yang berhampiran dengan Allson Kelana) untuk menduduki peperiksaan final untuk mengkhatamkan pengajian bacelor aku. 

Aku cam biasa drive sensorang...eh..ye ke..atau dengan studymate aku si Ina...aku dah lupa la pulak.. Memang aku agak lewat belajar, memandangkan dalam usia 30an baru nk amek degree. Tu semua berkat dorongan kawan2 tenet di KK masa tu ... 

sesungguhnya its never too late to study...kata kawan2 aku. Bukan aku je yang berumur...(kira berumur la tu..) ada yg dah nak pencen, sesama belajar. Mungkin dedulu mereka bagi peluang anak2 belajar...bekorban untuk anak2 atau kerjaya masing2. 

Tapi aku, atas peluang yang aku dapat ni...demi anak2... aku usahakan agar dapat juga belajar... perbelanjaan??? Mak ngan Ayah tiri aku yg tolong, di samping gaji ciput aku untuk bayar yuran pengajian. Empat tahun aku hempas pulas blajar...bukan senang nk survive masa bajar tu... ada yg tewas di pertengahan jalan.. banyak ujian bagi kami yang belajar sambil bekerja ni. Aku masa tu single lagi..(tapi single 3 anak la...hehhe..) so, aku banyak masa teluang utk bajar.. sib ada kenkwn yg bertaraf library begerak yg salu aku jadikkan rujukan. Aku nasihatkan anak2...sementara dpt peluang belajar sepenuh masa ni...gunakan sepenuhnya....jgn sampai result umi yg bajar memain cam nak rak ni....lebih bagus dari result diorg... cgpa mau tinggi lagi dari ketinggian cgpa umi yg tk seberapa tu. Lepas tahun pertama bajar, aku carik penyakit, gi kawin lagi... (dah jodoh...) ..jadiknya, komitmen aku betambah pd somi lak..keje lagi..somi lagi...anak lagi.. Kenkdg somi aku tu ajak temankan dia pi sana sini atau kat opis niaga dia..(taim ni, oklah..aku leh study [kenkononla...] kt dlm opis dia sementara dia wat keje dia..) Heppss... bukan sbb baru kawin, tk ndak berenggang tau... smpai saat akhirpun dia centu tau... tapi mang la eeekk...memula kawin, dia rajin antar aku gi kelas...pehtu dia bagi aku gi sendiri bawak keter dia...huhu... tu pun lepas hempas pulas dia trening aku bawak keter... ada lesen, tpi tk reti bawak keter..sebab aku prefer rempit ngan motor lagi seblm kawin ngan dia...dah tu...aku tk ada keter...hehehe..  

Menggigil2 acik ngko ni masa memula bawak keter dari Tampin gi kelas kt Semban... gi Serdangpun sekali jer dia antar...pehtu dia suh aku bawak keter sendiri.. Tpi aku ni jenis tk ndak tunjuk down... walaupun gigil...tekan minyak sampai 160 kmj you....Yeah...Mesia boleh... setakat ni...acik idup lagi... Alhamdulillah.. siap tompangkan kenkawan lain lagi...(tatau la camner seriau nya diorg naik keter ngan aku...!!) Sambung citer balik.. 

Tapi aku mang tk penah ponteng kelas tutorial yang diadakan merata kat seremban tu...(geram tul..) Ingatkan klu tk ponteng, dpt tambahan pointer...haprak.... hehehe.. Kenapa aku katakan kelas tutorial merata?? Mana taknya.. maklumla kami ni hanya amek PJJ ... memula kelas, aku ingt lagi...kat Kolej Negeri kat Bkt Chedang...pehtu di tukar kat Kolej negeri kt Plaza Ampangan lak...Pehtu kat Kolej Mara kat Allson tu.. Jalan Penghulu Cantik ke nama jalan tu?? Last sekali kat Kolej Negeri yg baru dibuka kat Seremban 2.. (susunan tempat tu aku tk hingat pun...tah betul ke idak...hehe..) Tapi tu lah dia tempat2 yg pnah kami musafirkan utk pi tutorial. Setiap pembukaan semester baru, barulah kami ke Fakulti Bahasa UPM, Serdang bertemu pensyarah. (yelah...PJJ...Pensyarah Jarang Jumpa)..pepandai ngko lah bajar... Kira hari ni jumahat 20hb September 2002...6 thn lepas ....akhirnya aku sampai ke tahap akhir.. baper hari tah peksenya...sampai ari Ahad kot. Sebelum ari jemahat tu...aku yg baru dapat keje kajaan (lambat gaklaaa....dah aku final year bajar, baru dapat keje ngan gomen...dah tu...bak kata ungkunor...tak penah mintakpunn...) telah dihantar bekursus kt Langkawi... .... 5 ari dari 14 -18 September...aku jarangla nk ninggalkan rumah (ninggalkn laki senornya...) lama camni.. Risau gakla dia nampaknya...(ye lah tu...) Dia kata, tk ada orang lain ke nak ganti....??? ewahhh2.... aku ni menggantikan org...dia suh carik org lain lak ganti...mana ada org lain tu?? Lagipun, bukan senang aku nk merasa jalan jejauh camni...heheh.. So, aku gi gakla Langkawi tu... kusus kewangan...ingat lagi penyelia tu..En. Tarmizi, dari IAB. 

Bebaru ni aku gi Genting...jumpa staf IAB tu...aku tanya pasal En. Tarmizi ni, dia kata, dah arwah...sakit kanser ...uaaahh...sedih pulak.. Dia saksi betapa gembiranya aku masa kt Langkawi tu...siap karaoke bagai lagi....aku ingat lagi..aku nyanyi lagi Juli Remie...Korban Percintaan.. En. Tarmizi tanya, kenapa bawak lagu sedih giler... aku kata...ntah..aku rindu kt somi, aku kata. Kenkadang lupa yang aku nk kener pekse final balik dari kursus nanti.... buku bawak...tapi tk braper nak baca. Pepetang di Langkawi, gi memantau kedai2 yg ada kt situ.. window soping je...aku tk bawak banyak duit pun.. aku tipon somi aku tanya nk kirim apa2 tak... dia boleh nak kirim beli baju Pagoda tu jer...camlah kat Tampin tu tk ada jual... pehtu aku siap tanya nyindir... "tak ndak kirim beli racun utk abang ke??? ada banyak ni...memurah..." Ayat ni aku ingat smpai bebila.. Racun tu aku maksudkan rokok... kat sana rokok kan memurah... "boleh gak...beli 2 karton..satu rokok Sempoerna...satu lagi Gudang Garam, ada kawan abang kirim.." 





Hmmm...bersubahat gaklah aku belikan racun utk dia.... dah aku carikkan tshirt pagoda tu...(same jer reger cam kat semban...) dan dah aku belikan rokok tuh... Pehtu, 18hb tu aku balik, 19hb September subuh adam sampai kt teminal bas semban dalam pukul 5.30....  

Aku tipon lah suami aku tuh suh amek kat teminal.. Pendek citer... semua kenkwan aku dah balik dan ada yg dah 2 round dtg amek barang...tapi suami aku tk gak sesampai lagi... Aku rasa nk tekucil pun ada sbb nk g tandas, tpi bembarang tk ada org nk tgu...mulalah rasa naik darah.. ilang rasa istri solehah...ilang rasa nak rindu-rinduan ... Kul 7 lebih baru dia muncul... baru nk senyum, aku dah bagi serangan torpedo kat dia...marah sbb lambat bangat.. klu ada explanation tk per gak..

kejap jer la torpedo aku tuh.... tapi cukup buat aku nyesal seumur idup. Aku duk diam jer lepas tu...dia tk bcakap..aku pun tk becakap..mang la muka masam cam mangga muda... Nak mintak mahap...ego ..sbb aku tak rasa besalah langsung..dia yg salah lambat hambek aku...



Malamnya aku study alakadar...dah last minit...sok nk pekse.. Somi aku tk bebalik...tah kat mana la dia pegi...aku tipon tk dpt2...tk berangkat... Subuh kul baper tah....5-6 pagi kot...baru dia balik.. aku rasa dia betapa kat opis dia..
Ni lah opis yg dia buat sendiri dari kontena kecik dijadikan opis comei..skrg tah mana peginya.
Otak, hati, limpa jantung aku, semua tensen .. Salah satu ujian nak dapatkan segulung ijazah tuh....dah nak final exam pun di uji lagi... tapi aku ignore kan je...sbb sok aku nak pekse... I hv to concentrate... Nanti2 baiklah kami semula.. 

Sampailah ke pagi 20hb September 2002 tu, cakap yg pepenting je ngan dia...mintak nk guna kereta, mintak dia doakan aku dpt jawab dgn jayanya masa pekse tu nanti... Habis pekse, aku terus balik umah.... terai nak study for the next paper esoknya pulak...  

Dia balik rumah petang tu... aku siap tanya nak makan idak.. sbb aku nak kluar beli ikan/sayur utk dimasak. Dia kata dia akan makan kat rumah..tapi nak keluar gi rumah kak long dia kejap. So, aku kuar sebelm magrib tu gi beli barang2 nk masak. Pas magrib dia balik solat dan aku hidang bagi makan seadanya...dan seterusnya, aku sambung study.. Sambung citer ni sok pagi..

6 comments:

Ungku Nor said...

adoooiiii..telenovela venezuela pun kalah camni..;p

Cikgooden ...(Selumbar Emas). said...

aduiii..(ikut ungku nor)...best la cite ni...nak follow lah..jgn stop pulak..he he he

Suri said...

kakcen,

Tahniah!Kira dah lepas satu tahap. Yelah kite ni pun dah tua2 baru nak sambung bajar! Dulu ikut suka2 ati sendiri jer! Sib baik boleh bernapas lagi ni!

eTomyam said...

peergh, gambor mamat hisap rokok tu menakutkan

zino said...

akhirnya berjaya kan.. alhamdullilah..

lupakanje said...

Ungkunor,
bukan telenovela..ni citerpen je..but...kisabena..huhu..

cikgooden,
jgn harap nk sambung lagi...2 siri je...cukupla..tupun tk dpt royalti hakcipta...

suri,
chaiyoookk...teruskan hingga ke titisan air liur yg terakhir...moga sukses..asalkn tk gif up , pasti bejaya.

etomYam,
isap rokok tu meracun diri...gitulah gamaknya gaya org isap rokok dalam semnggu kot, ke lebih lagi..rasanya klu seminggu blh 'dua mulut' tuh, klu bukn bulan pose....heheh..

zino,
Mang bjaya. Alhamdulillah..wlupun tk dpt first class...dpt gak naik pentas... bukan senang nk layak dpt tuh..

tapi smpai skrg masih di gred 17..sbb kmi bukan cam cikgu yg lps dpt degree, leh naik ke gred 41...
kami ni bajar part time, tanggung sendiri, smpai utang2 knkwan..utang kat kuarge..pehtu, pyh lak nk guna degree tuh. Bukan aper..klu blh, nk pendptn lebih sikit..maka dptlah tanggung sepenuhnya anak2 sendiri..tk mcm skrg..masih harap emak di kampung yg bantu anak2 sklh..malu la..sbb patut kita yg bantu dia...huhu..abih camno...gaji ciput..!!
Aperpun..acik nk jadi org yg bersyukur...sbb acik dapat carik rezeki yg halal...moga akan tambah dimurahkan rezeki lelepas ni...aminnn..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-