Monday, September 8, 2008

Ayat Power..

Aku suka tajuk ni. Mungkin sebab aku sdg bengang, mengong, blurr dan ape jer yg sewaktu dengannya. Dulu, pnah aku kener warning, jgn tulis blog yg ada kaitan dgn org2 tertentu. So, aku hormat permintaan rasmi mereka2 itu. Aku dah tk tulis yg jiwang2 lagi. 

Aku ikut kehendak mereka. Katanya, apa2 yg tk menyenangkan, bia direct kat dia..tk yah citer kat blog... Segala2nya nampak cam pulih balik, walaupun Ilham seni aku di halang...aku masih ada ilham lelain untuk mengisi ruang blog ini. Tak kasi aku criter pasal orang...fine...aku criter pasal ikan...pasal buah...pasal ilmu..pasal kursus..pasal anak2 ..pasal kubur... 

Tapi malam tadi, aku dianugerahkan satu perkataan yang mang sungguh membanggakan aku. Sampaikan aku amek cuti untuk meraikan perkataan tuh. Maklumlah aku minat lagu Rossa, "Ayat-ayat cinta" Tak sangka pulak aku seorang yang digeruni kerana bijak mengeluarkan "Ayat Power" So, since malam tadi, aku bukak balik hijab penghalang kebebasan aku menulis nih. 

This is my Blog... Suka hatilah nak tulis apa!!!.... Kalu tk suka, jangan masuk dan baca criter merapu aku... Hahah...bunyik cam marahkan... Tak baek memarah di bulan ramadhan yang mulia nih. Ok..ok...acik kontroll....tak marahhh...sukenyaaaaaaaaaa.. Aper yang kita semua tulis dalam blog2 kita, adalah kisah kita...kan blogger2 sekelian.. Adalah luahan rasa hati kita samada untuk mengurangkan ketensenan kita...mahupun untuk berkongsi kisah hidup agar ada iktibar...agar ada teguran dan nasihat... ataupun, kongsi ilmu kita.

Namun ada pihak yang tidak senang hati bila kisah kita cam perli dia...cam ngata dia. Cam bgitau orang kita bagus...kita yang betul...well....saper makan cili, dia terasalah pedasnya. ... Tapi ni bulan puasa tau...jgn makan cili...nnt batal pose! Malam nanti baru boleh. Aku sebenarnya tak paham ngan maksud ayat power tuh.

Adakah setiap hasil nukilan jari aku nih, menyebabkan orang bertenaga..atau nyebabkan orang terkesima, atau nyebabkan orang kener tembak, atau menyebabkan orang meraung2 nangis, atau tegolek2 ketawa, atau menyebabkan reformasi, nyebabkan perubahan alam sekitar... 

Namun aku bersyukur sekiranya aku ada anugerah Tuhan yang sebegitu. Akan aku gunakan ke arah menyeru orang ke arah kebaikan dan menjauhkan kejahatan. Itulah yang aku selalu lakukan, untuk ingatkan aku dan ingatkan orang lain yang aku sayang mahupun yg tak aku sayang. Tetapi terkadang, dik kerana aku ni manusia, bukan malaikat..terkadang ayat power aku tersasar....sebab aku menulis ikut pasaan. ...masa2 terlebih power. 

Halatuju ayat power tu pun kepada manusia gak..yg bukan malaikat...maka apabila power bertemu power...terkadang meletuplah setesen janakuasa... Sebab tu, kalu komunikasi antara dua pihak yang ada toleransi, ianya tidak akan timbul hal2 short circuit....atau litar pintas.. Aku ngaku aku tersalah sangka. Sangka buruk..dan aku mintak mahap udah... 

Namun ekoran darinya, aku diberi amaran pulak oleh orang lain yg anggap dia tu cam pengurus pulak.. tak kasi lagi aku guna ayat-ayat power aku. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh !!!! Ini boleh mendatangkan kemarahan... Tapi tak apa...memandangkan ni bulan puasa....acik terima segala permintaan... ehhhh...mana boleh.... itu sudah lebey... 

Lepas dari ni....aku tk ndak janji apa2.... tk ndak tulis email ke...tk ndak tulis sms ke...tk ndak tulis blog ke... memang tk endakkk.. Aku akan buat apa yang aku endak je.... Yang aku tahu, aku sentiasa bertujuan baik walau apapun lisan dan tulisan aku katakan. 

Cuma cara aku kekadang tidak betul. Dan cuma, kekadang aku tersasul... aku bukan lurus cam kayu rul.. ada masanya aku pun biol Seperkara lagi, segala permasalahan yg lepas , aku dah hampir boleh terima, tu dulu...masa kat tempat kerja lama aku....let la bygone bygone, dan let go. 

Tapi bila berlaku kejadian malam tadi, aku rasa dikipas semula dengan kipas turbo. Tapi malaikat di kiri kanan aku mengingatkan aku.. Jangan....jangan...jangan kuarkan 'torpedo' kau... nanti, berlaku permusuhan lagi....torpedo itu bukan jalan penyelesaian. dah lah...aku rasa, ni pun nanti akan menambah terukkan situasi. 

Aku nkkan keamanan. Peace.. Kalau aku telalut melalut, maafkanlaaaaaa.... Moral of the story, Bulan puasa, banyakkan bersabar. Basahkan lidah dengan zikirullah...dengan membaca ayat Al Quran. Arahkan diri ke jalan kebaikan. Jauhkan dari kejahatan. Ingat mengingati, cara hidup kita. Bukan warning mewarning. 

Maaf memaafi, tuntutan agama kita (peringatan khas buat orang yg duduk kat meja 7650..) ..sabo jer la...aku lh tu. Jangan banyakkan ketawa, tapi banyakkanlah tersenyum... Jangan banyakkan menangis tgk industan...tapi banyakkanlah menangis merintih kekurangan diri dan terlalu banyaknya dosa. 

Mata, gunalah melihat yang bebaik.. tangan, banyakkan bersedekah.. kaki...arahkan ke tempat yg bebaik. - jangan, ke bazaar ramadhan menapak jauh sanggup, tapi ke mesejid depan rumah tk nk gi... mulut dan perut, makanlah alakadar, jgn sampai pensan kekenyangan lepas buka pose..smpi tk leh gi taraweh...maka jadiklah taraweh tu, tawarikh.. telinga, dengarkanlah puji-pujian, jgn dengar kutukan... 

dan satu lagi tugas jari.... taiplah mender yg berpekdah...(resepi pun ok per...) dari menaip mender yg menyakitkan hati orang lain....(sengaja... kalu tk sengaja, dimaafkan..hehhe) 

 Sekian, acik sampaikan dari pentas dunia hari ini, yg memarah tu dari nafsu, yg baik tu, kurniaan Ilahi...tidak ada manusia yg sempurna, melainkan Nabi.


8 comments:

Ungku Nor said...

lak ishhh..tersilap pos komen.
ese pi komen kek entri acik yang mano ontah tadi..
eheh..acik carik la yo?
ese pun dah lupo..;p

lupakanje said...

haha...ini mcm nyer kes pun ada....ok ungku...acik dah link tu ha...timo kasih la yo...sensonang pos la kuih sodap2 kalau ado lobih kat acik yg jauh di perantauan ni ha...

sya said...

Achik.. cam Achik kata sapa makan cili dialah terasa pedasnya.. so kalau tak makan cili memang le tak rasa pedas .. tapi kalau org sensitif bebeno.. org lain makan cili dia lak rasa kepedasan. Itu gaya org sensitif.. tapi yg berhati cam batu.. cakap pun dia tak terasa.. yg tu lagi teruk

lupakanje said...

hahah...siankan... acik doakan acik tk la sakitkan ati sesaper lagi..
tpi kan sya...tu yg salu jadik...hehhe...ayat terlalu power...agaknya, dah tetua ni...mulut mang cakap lopeh yo...dah tu... tu yg betulnya...kononnya acik ni dh banyak tolan garam...(betulll....)

Kak Long said...

salam kenal, panjangnyer entry, ni meluah perasaan betul2 ni. selamat berpuasa

lupakanje said...

slamat bepose gak kt Kak Long..heheh...mang luah pasaan tuh.. tu undercontrol...klu out of control, mau dia 4meter panjang...huhu..

Ayu said...

wpun tak paham tapi nak komen jugak

lupakanje said...

hehe...ayat hangin tu..guna bahasa klasik mang payah nak paham..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-