Friday, September 26, 2008

Overweight

nampaknya, dlm minggu ni, (dri minggu sblm ni lagi...)semua blogger citer pasal hari raya je kan.. acik jer cerita pasal baby...heheh.. acik rasa cam acik lak yg kener bepantang sepanjang hari raya nnti...soba jer lah. Nk story...semalam, masa gi tengok baby kat Hospital Putrajaya nih, kami segerombolan tukang2 bikin havoc kt hsptl sejak 2 hari lepas ni, berkesempatan la gi buat pemeriksaan kesihatan mengejut kat sudut ..aper tah namanya... Kebetulan, kawan En. Lan, staf kat situ... bawak kami melawat kt tempat dia betugas... langsung menyusahkan diri dia, memeriksa kesihatan kami yg nampak cam sihat...tapi ruper2nya blm la baper nak sihat.. [acik la tu..] maklum jer lah...dalam usia2 kategori warga suasa nih, kesihatan dah mula terancam. Ni yang acik malas nk gi buat medical cekkap nih...ada jer masalah nya. Asalnya acik menanyer, blh tk klu acik jalankan pembedahan guna laser, utk hapuskan tumbuhan yg mencemarkan kejulitaan acik kat mata acik nih... maka pehtu dia bagi perkhidmatan percuma...(mang la pecuma kat sepital kajaan..) ..check kandungan lemak kat badan.. memula kener timbang berat badan dan ukur tinggi dulu.... uwaaaaaaaaaaahhh... timbang tu mesti rosak !!! kat umah acik timbang, berat acik makin berkurang sejak bulan puasa ni...tapi naper kat sepital yg canggih manggih ni, berat acik makin bertambah sampaikan abang ensem tu kata acik overweight?????????? adoiiiiii...tk leh jadik nih...acik kener teruskan usaha menjoggingkan diri, maen badminton seminggu 8 kali dan terus berpuasa di bulan2 lain kcuali di hari yang diharamkan berpuasa...tupun acik nak puasa tk makan gak nnt...acik nk minam air je.... bolehkah aku???? huhu... pehtu tibalah masa buat pemeriksaan kandungan lemak...(lemak ye...bukan kolestrol) guna alat yang apertah namanya...kener pegang mende tu cam pegang steering keter... ...bayangkan sedang bawak satu keter lamborghini...uwaaaa.. Kandungan lemak acik ternyata berlebihan dari keperluan badan nampaknya... 2 kilo lobih ngko!!!! ..klu daging lombu bantai utk rayo ni, 2 kg...cukupla buat rendang utk makan 3 ari....huhu.. Klu tengok dari zahirnya...acik ni idakler gemok sgt....sesedap rasa jer nmpaknya... camne blh lebih lemak??? Mesti alat tu tak betul. Mesti alat tu rosak.... tk pecaya acik..!!! Dah lah...tebantut rasanya kegumbiraan nk sambut raya ni...dahla mang tk ada mood nk raya.. tambah lagi satu alasan yg nyebabkan acik tk sonok nk raya. ni yg jadi sebab tk kose nak buat cekkap nih. Pas cekkap, mesti ilang selera nk makan. Tak blh makan tu...tk boleh makan ni.... so, selamat tinggal rendang ketupat lemang smua...selamat tinggal kerang dan lala udang dll yg sama spesis...selamat tinggal puding karamel...selamat tinggal kek dan kekuih, selamat tinggal meggi...errr... tapi salunya kejap je acik memantangkan diri...pehtu tk leh kontrol napsu... bantai yooo...hahaha dahlah.... maleh nk citer lelebih. Tak ada mood nih... Arini anak2 yg jejauh tu balik...yg dekat ni ntah biler masa tah nk baliknya..nama jer duk dekat..tapi balik sama jer ngan yg duk jauh. ..tak kisahlah... Janji diorg balik, acik dah siap perancangan utk diorg.. nk antar diorg balik kampung.... gi tulun nenek diorg ngecat pagau.... nanti megajuk org tua tuh...saper yg susah....acikkkkkk gakk.. tapi sebelum tu nk bawak diorg gi beli sendiri baju...bagi duit..pehtu ngkorang gi lah explore sendiri kedai mana yg patut carik baju...jgn tidak... Baju kurung smua nenek dah jaitkan..tetiap thn centu...nenek dia awal2 dah siapkan baju utk kami...tk yah suruh tk yah mintak tak yah tempah. Kira bulan April tu dah siaplah smua...hahaha.. Bukan kitorang yg mintak pun...tk pnah mintak. Tapi tahun ni acik belikan utk dia sepasang baju kurung...dia suka ke idak..acik tepaksa bagi gak kat dia... tu je yg acik mampu. Dia mungkin bagi acik 3 pasang atau lebih baju kurung...tu baju acik je...belum baju bebudak 2 orang tu..(Utk Shahmah tk ada la...dia tk rajin jait baju melayu..) Tengokla pengorbanan org tua tu kat anak cucu dia... haaa...ajor lah..sok klu dia dah tak de...saper nk jaitkan baju acik...dah la acik ni tk reti menjait..!! (wat per susah2..kt kedai kan banyak jual...heheh...) Hari ni rasa malas..(sik malas jer kan..) nk gi kije. Ramai yang dah mula nk coti...ader yg coti dari kemarin lagi...ada yg cuti stat semalam...ada yg coti stat arini. Mesti kat opis tu especially masa nk balik nnt, berjumpa sesama kami...salam..peluk2 arab bagai.. Acik tk gemar suasana camni senornya...herankan...tu lah..acik ni pelik sikit...tk sikit...tapi banyak gak pelik acik nih. kalu boleh nk ngelak. .. cukup sekadar lafaz dan bersalaman...ngkorang tk yah la nak pepeluk acik yg busuk nih... sedih yg tk dpt nk di lahirkan. tak suka tak suka tak sukaaaaaaaa... Dah..cukupla...dalam pada tk ada apa nk tulis tadi....dah meleret2 acik merapu. Sekian.. pd yg balik kg tu..acik doakan selamat sampai. Kalu ngantuk, pegi lah minum free kat petronas. ...klu tk malu lah...hahah..

5 comments:

Ungku Nor said...

cam sama je mood kita ni acik.
sehati sejiwa betol laaa..ihiikkss

lupakanje said...

ntah la ungku..tetiap kali raya, acik tk suka bebena...esp..tang kener balik kampung lelama...jumpa ramai org....sedara mara tah sesaper...
cam tk suka tak suka tak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....!!!
sebab bnyk soklan bonus diorg...
pehtu ramai yang sensitip metip(acik pun..)...al maklum, ari raya...salam2 . .nangis2...pehtu sempat gak kekecik ati...
Entahla...acik tk gema tgk org nangis...cembennng yooo...
dlm idup acik ni klu blh, nk tgk org gegilo cam ungkunor yo....hahaha..
acik nk happy je...nk nangis, nangis la kt dalam...org tk nampak...
nangis tgk industan tk per...
tpi sejak akhir2 ni, acik sik nangis jer sensorang...menci laaa...awat acik termenangis coz of unacceptable reason...
dont ask me wat...sobs..
dah...tarik napas....lepas...tarikk...hempas.
sekian, senam robik hari ini..
tima kasih.

zino said...

lupakan sekejap pasal cekup tu kito balik gayo dulu.. lopeh gayo sok baru fiki macam mano nak diet .. macam mano nak kurang lomak duo kilo tu.. macam mana naka adjust timbang kek ghumah tu bagi samo mcm spital punyo..

kalau gayo tak ado mood macam mano nak makan lomang .. macam mano nak makan ketupat gugi lah tak makan.. bukan hari2 orang buek.. hehe

kito gayo ni nak gumbiro bukan nak sodeh sodeh... orang datang ghumah nak kono layan.. budak2 nak kono bagi duit..bagai kalau tuan ghumah e monyok yo cam mano lak nanti..

akhir kato selamat hari raya maaf zahir batin dari kami sekeluargo..jemput datang berayo ghumah den boleh la sembang lamo lamo hehe

dizz said...

kikikik.. dlm2 tak de mood tu, tengok tulis panjang jugak haha...

kteh pun takdak mood nak raya, th lepas dok ingat penat je bila raya, penat ke sana ke mari, penat pack barang2 angkut balik kg (walaupun tak pulun balik kg sgt sbb 1 jam perjalanan je). penat sbb duit banyak keluar, takdemood sbb lepas raya kena keje cam biasa balik.. habis dahlah raya habis lah cuti panjang. agaknya normal kot umur2 kita ni takde mood ke kita yg abnormal? heheh..

selamat hari raya cen, minta ampun banyak2 jika ada apa2 salah pd cen.

my name is E said...

hah! jangan puasa sbb niat nak diet sudey!! hehehehe

My Name Is E,

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-