Thursday, September 4, 2008

3 Ramadhan - kerja

Zirah mesej acik pagi ni..(ye..dia bawak henpon pulak kali ni..) Ummi...adik trial exam pagi ni...BM, Sejarah n BM lagi.... Ye le...Ummi doakan berjaya dengan cemerlangnya. Petangnya acik nanya dia semula Amacam paper tadi? Uwaaaaaaaa..susah giler...!!! Nak buat camne.. just do your best...since this is your final year in school... u must work hard to make sure where is ur next place. Acik mang paserah jer kat anak-anak. Ngkorang punya future, ngkorang yang decide. Lain dari tu, takdir Tuhan. Malas nak cakap banyak, nanti dikatanya berleter. Kalu dengan orang lain, beriyer acik nasihat, bagi kata-kata hikmah, tapi dengan anak, naper tah, acik tk pandai. Bila nak cakap jer...nada tu cam nak marah... Saper nak kaunseling acik...hehe Hari ni acik kener marah lagi dengan boss. Ntah camner aku ni buat kejer... Asik kener marah je. I admit that, I am a careless person. Dah la pelupa dik sbb hati gelap... kejer pun tk sistematik... berterabur... Sian boss acik yg penin paler ngan acik. Bukan acik tk usaha.. Rasanya dah cuba...tpi jadik balik berterabur tu... nanti acik cuber lagi la ye boss.... jgn maree...nnt cepat tua... hehe..Acik turun ke aras bawah ke admin, jumpa Hani, dan cerita kat dia tentang klemahan acik... lalu dia bagi acik rawatan terapi jiwa...hahah.. dia suh acik komfiden dengan diri sendiri. Dia suh acik kuat dan yakin yg padu yang acik can be the best. heheh..minah ni salu ajak acik berfikiran positif selalu. Bila gi exam dengan dia...dia ajar acik cakap.. "Ini lah kali pertama dan terakhir aku amek pekse ni...sebab lepas ni aku akan lulus dengan cemerlangnya..!!!" Mekasih la Hani. Acik mang kener salu diingat. Tahun ni dah berapa kali acik exam.. G41..PTK..G41 lagi..B41 ...PublicM...KPSL.. Rasa letih sangat dah. CUkupla utk tahun ni. Sambung tahun depan pulak. ..sebab acik tahu, kebanyakan yang acik amek tu, acik tk berjaya capai target. Tahun ni otak acik serabut sikit. Acik tak ada mood nk study. Acik sering pesimis, walaupun acik salu suh org lain optimis. Acik selalu rasa acik dah tua...dah tk leh nk terima pelajaran apa2.. otak dah bengap...dan acik tk tau keje apa sebeno nya yang acik boleh buat. tak sampai 15 thn je lagi acik berkhdmat dalam kerajaan ni..(option58 tuh) Kenkdang nak salahkan bebanan kerja yang keterlaluan. tapi bak kata Hani...kerja apa yang tk boleh kita selesaikan. ... kita boleh buat!! Mungkin acik tak fokus, bak kata sorang tu pulak. Memang pun. Acik tk boleh bagi tumpuan. Baru je nak buat sesatu keje...dtg keje lain, yg kekadang bkn keje acik...heheh...contohnya, tangkap tikus... sebab acik suka buat aper je yang acik rasa acik boleh buat. Tapi keje sendiri, tak buat...haha...tingat kemarin, tgkap tikus utk sorang tuh...dia dah naik atas kerusi dah..sib la mak menti tu dah fenin...food poisoning, acik just tolak je masuk dalam perangkap tuh... tapi tu masa rehat... Hani kata...jgn jadikan tu semua alasan keje tk siap. Maka utk siapkan kerja2 tertunggak tu, acik akan balik lewat mulai minggu ni. heheh...sebenarnya acik balik lewat sebab acik nak tunggu kesesakan jalanraya berkurangan. dua dalam satu lah...sementara nak buat kerja2 remeh memfailing surat yg menimbun2 tk masuk fail tuh. kerja mang leceh..tapi impact nya besar...klu nk carik, tk jumpa surat tu....saper yg susah.....akakkkkkkkkk gak....huhu. ehh..bukan ..bosssss gak susah..sebab atas bos, ada bos lagi dan lagi dan lagi. Ingat nak start buat failing petang ni..tpi tgk ada surat2 yg belum diposkan lagi....maka acik selesaikan dulu hinggalah pukul 6 ptg baru acik balik...camtulah keje acik yang jadik bertangguh..bru nak buat satu, nampak yg lain yang perlu acik dulukn. pehtu datang yang baru...maka ianya terus jadik bertimbun..nnti, lepas ni acik berazam nk tambahkan ramuan concentration acik dlm buat kerja. Acik akan korbankan lebih bnyk masa utk kerja lepas ni. Hingga smuanya dpt diredakan. Sok acik baru nmpak anak bulan puasa... maka acik akan lebih kurangkan bercakap, dan banyakkan bekerja. YM pun acik dah jarang layan dah skrg ni. Insap kejap. Tpi on jer lah..in case ada kenkawan carik.. Itu jer la untuk kali ni. Banyak lagi nak tulis, tapi kesuntukan masa. Ada misi yg belum selesai dalam rumah ni yang perlu diselesaikan.. hehe sekian utk diri sendiri kali ini.

Gifs.cc - Gifs and Animations for your website, free

7 comments:

Abahnajwa said...

Salam Cik..

Jangan give up cik..sebab winners never quits..and quitters never wins.. Boleh tu..kayuh jer cikk..Abah doakan..

Cik..ingat tak kisah cikgu yang buat dajal kat abah tu..cemana prosedur abah nak report kat Kementerian nak blacklist ker kena tindakan tatatertib ker..buang kerja ke kat dia ni.. Boleh tak bagi abah jalan? Dia ni tak abis2 lagi dajal abah ni..Abah tau sekolah dia kat mana..tengok web sekolah tu ada lagik nama dia..boleh tak bagi tunjuk ajar cik?

lyn said...

selagi kita bernyawa diatas muka bumi ni kita kena keje sebab dari keje dapat punca rezeki tuk meneruskan kelangsungan hidup.

i'm also human and selalu gak buat silap, but yang penting kita usaha tuk tidak mengulangi kesilapan lalu.

so chaiyok.

lupakanje said...

abahnajwa,
mekasih...mang tkkan quit..wlu sthn lgi nk pencen...huhu...thx..
utk detail tndakan y blh diambil kt kenkwn abah tu...acik mintak tulun bos acik xplainkn nnt yek..

lupakanje said...

huhu...acik cober dn trus mncober..thx.

sya said...

Achik.. Amiza cuma akan mula trial minggu depan. Nampak gaya cam relax aje. Malas nak berleter dah.. cam achik kata masa depan ko cuma banyak2 doa utk anak2.

Apa2pun kena ada usaha achik kalau hati masih ada nak usaha.. insyaAllah ada kejayaan

lupakanje said...

tima kasih sya.. cam tk larat dah nk usaha di usia camni. Penyakit "m" dah menguasai diri. Agaknya sebab lepas abis bajar dulu, dah buat announcement....
"yahooo...pasni aku tk ndak pegang buku dah ..tk ada dah pening2 otak blaja!!"
ha, tu lah dia...telepas cakap dah..(sbb utk jadi alasanla tu..haha..)
But wif all friends support, InsyaAllah...I'll keep on moving..forward...bukan backward..

Ungku Nor said...

acik, besok anak saya yg pomfuan tu nak amek UPSR. saje je eksaited nak bitau acik..hehehe

nak tanyo sikit, acik tingga kek mano?

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-