Wednesday, November 4, 2009

Today is Wednesday

Hari ni hari Rabu. Kalu ikutkan, hari ini, adalah English Day di pejabat kami. Ketika mula-mula dilancarkan program ini, smua bersemangat berbahasa Inggeris, tak apalah, camnerpun bunyi cakap kami. Acikpun sama. Hantam sajalah labu...tapi sekarang dah tk ada dah...takkan nak cakap sorang-sorang kot?Acik pesan pada yang pepandai berbahasa Inggeris, tegurlah kalau silap. Sebenarnya, kalau kita kerap menggunakannya, barulah kita akan menguasainya. Memula, mmg memacam ujian bila kita cuba menggunakannya. Tapi kita jangan give up...

Biar orang ketawakan

Biar orang marah

Biar tunggang langgang bahasa kita

Bila kita give up, maka tak akan kemanalah kemahiran berbahasa kita. Malu? tak malu pada orang yang acik tk malu...hehe..

malu bertanya..sesat jalan.

Kat office ni, salunya cik Sharifah Ratina lah yang menjadi mangsa kaunter pertanyaan acik sekarang ni...(dulu ada puan haida...tapi sejak udah findah ke MITI...tadek lagi la..) .. beliau seorang pegawai PTD memegang jawatan Penolong Setiausaha (bakal naik gred lagik nih....tahniah..) yang genious... yang boleh berbahasa melayu, Inggeris, Jepun, dan bahasa lain yang acik tk tau.. (sekarang gi UK...lawatan kerja..utk 2 minggu ..agaknya) Macam gak orang yang nak blajar bahasa melayu, perlu menggunakannya. Biarlah orang ketawakan, lelama mereka akan pandai juga. Seperti orang Pakistan penjual karpet kat Nilai 3 tu, memula becakap, bunyik gurkha je...(err...camner bunyik gurkha ekk??) ..kita ketawakan mereka tkpun kita bengang bila mereka tk pempaham cakap kita... *entah2 diorg bebuat tk paham kot????

Best kan...kalau tahu banyak bahasa...macam Mahathir Lokman tuh..

Sekian

*entry ini telah di simpan lama dalam draf folder...sebelum expired...baek ler acik publishkan..

12 comments:

Mas said...

Kabare mbah??

lupekanje said...

waras...ehh..belajar cakap Jawa pun besh kan...skrg ramai orang Jawa pun ngaku tk reti cakap Jawa..tpi boley paham pulak..

cHeRyNa PiReS said...

biasalah acik, kalau cakap omputih nieh sesama bangsa. rasa kelakar pon ada rasa macam2 lah!

tp kadang2 sha pon cuba nak faham.
apa yang kelakar? apa yang meluat?

manalah tau ada mat salleh datang opis...takkan nak terkelendat kan?

practice makes perfect..

sha pon selalu je kena gelak sebab tulis blog dalam BI. padahal BI kelam kabut. terus mencuba dan mencuba....

MY HEART said...

Wellllll...(sesambil slang2 omputih british ye cik) i can't speak English properly but can speak perakkian language very good... how genius am i ahaks!

Mengong tol aku nih!!

Kak Nora said...

Acik, Di sekolah saya dulu, setiap hari Rabu juga ialah hari BI. Doa pagi pun dalam BI.

lupekanje said...

sha..
acik tk golak an...tpi acik tengango...sbb english sha amat bagus..meh la buat kelas kat acik ha...
tdi bru officer dari NZ mai opis..tpi dia pi jumpa officer kat sini jer la...acik tomfang senyum yo...cubo dio duduk sebolah acik..misti acik sembang broken2 ngan dia..haha.


Eryn,
waduhhh buk...sudah fulang rupernya...apa habar buk...semuanya baik ya...?
apa sudah bisa ngobrol dlm bahasa Indonesia??



Kak Nora,
memuler semangat..tpi ternyata betul peribahasa melayu...kita ni salu hangat2 tahi ayam..
sian ayam...huhu..

MY HEART said...

Yah bisa buk cik.... (buncit?? erk....)

ashley said...

Acik,
memang seronok kerana kita boleh berkomunikasi dengan bangsa lain dengan mudah..
my elder sister fasih MANDARIN.
senang nak tawar menawar kalau beli barang.
adik aku yang satu ni tahu perancis..not so bad..
.
.
.
aku?
setakat inggeris je la..sket sket..
he he he

lupekanje said...

eryn,
nggak buncit ya buk..*bener??.hati2 ya kalu mao ngomong..hehhe



Ashley..
alerr...bajar le ngan diorg basa pancis sikit..basa mandarin sikit..tk pun basa menderempun hokeh...hahah..

ader kesah nk bajar basa sorga???
hmmm...tk ramai yg rasa basa sorga itu penting untuk di kuasai..huhu...

Erna said...

betul chik..BI ni kono cakap....akak dulu maso kojo klia..lelamo bulih gak cakap...dah bilo omputih tanyo akak jawab dio paham tu..bolihla kan...dah pindah kojo somban ni..dah lamo tak cakap..dah mulo lupo blk..
jawa pun dulu akak cakap pun pandai...dah 11 tahun tglkan tg.karang ni...nak cakap dah tak bulih..orang ckp pun dah tak berapo nak paham..

en_me said...

mL tau base perancis jer.. n mL masih bujang uoolsss.. ekeke

lupekanje said...

erna,
akak gi bajar balik basa jawa tu ....pehtu meh ajar acik..



en_me..
peranchis ja ka? bukan ke dia tahu gak cakap banyak basa lain gak...
mang la dia masih bujang...huhu...okeh..saper yg berkenan..blh antar finangan....hehehhe

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-