Wednesday, October 29, 2008

Perjalanan ke Ipoh

Pukul 9pagi kami seramai seploh org memulakan perjalanan ke Ipoh menziarahi staf yang kematian ayahnya semalam tu... konvoi 2 keter..
keter yang eskot Gen2 kami....
Biler la planning nk gi Cameron kami ni nak menjadi...
Tengok keter ni, tingat lak kat Phua Chu Kang!
Berehat makan masa balik kat sini. Beli jambu batu, jambu madu dan yang sewaktu dengannya...sempat gak tu.
tengokla minah ni..sedih jer roper dia..sebab kener patuhi undang2 jalanraya..pakai seat belt belakang...duduk bedua, blh la pakai sorang satu seat belt tu..tpi klu bertiga kat bakang, ini lah gayanya kongsi seat belt belakang.... adoiiii...tecekek leher aku..
Jauh lagi ke nak sampai???
Jauh jugak eekk perjalanan kami. Dari pagi keluar dari pejabat, sampai di pejabat semula dalam pukul 5 petang jugak.. sebab aper lambat sangat ???? Dah tu.... sampai sana pun lambat...sebab apa lambat??? Sebab mencari jalan tk jejumpa..!!!!

Remote Control tarak betul. Perjalanan yang sepatutnya 2setengah jam, jadik 3setengah jam... huhh...sempat deme2 tu nak bernostalgia lagik dalam kesesatan yang nyata tuh. Dan aku??? Bukannya reti nak duk diam dalam keter...orang tua yang salu luper dah tua ni, mang tk leh klu tengok orang tidur...

buhsannnnnnnnyeeeeerr... Acik nyelit tetengah seat driver ngan co pilot dia....dan ngaco habih diorg tu... haa.jangan hingat yang duk belakang tu ada chance nak tidur......huhu..best kan jalan dengan aku... komfem dalam ati diorg ni akan kata:


"NYESAL AKU HIKUT TRIP NI DENGAN MAKCIK KEPOH SORANG NI !!" Takpun: "KALAU AKU TAHU, AKU TAK AJAK MAKCIK POKPEK NI IKUT SAMA...!!"

 Yang paling aku suka, biler keter lalu kat corner...aku paling suka corner belah kanan....empukkkk..!!!... corner belah kiri...... ehhhhh...pesal sakit2 jer badan aku.......??? heheheh...

dahhh dahh...jgn marah... acik tk kutuk lagi...!! Nk tengok aku diam, biler dah sesat jalan. Aku tanak campur..baik aku dendiam je...sebab aku mang trauma bab carik jalan nih... aku diam bukan sebab takut pun...tapi sebab aku nak nengok mana diorg yg pandai jalan ni nak bawak kitorang...hahahah... so, tk ada la jari jemari bengkok yang akan tuding kat aku yang bagi cadangan ke sana ke sini.


Ha...dah diam kat bakang tu...KC dah tidur ka??? kata Cik Ida.. Mana ada.... acik tengah SMS nih.... acik jawab balik...(masa tu tgh layan ungkunor yg asik dok buat Puding Karamel...huhu..)

Mang klu diam tuh, layan sms ler...tk de maknenya satu perjalanan yang mana acik mendengkur... sekurang2nya acik dapat melihat jalanraya yang banyak perkara menarik untuk rakaman Vcam buruk acik nih.

Contohnyer tempat peranginan nih.... Lata Kijang.... hmmm...dah bepuluh tawon acik tk gi sini... best kan....tk dpt nk fokus bebetul dan cecantik dlm keadaan kamera ni dah something wrong...tk sharp fokus dah..dan dalam keadaan keter bergerak laju.

Ader something yang bikin kecoh sekejap ... biler driver comei kami dgn co pilot tetiber menjerit ke saspenan... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh...ingat bebetui polis....roper2nya gambar je.......!!!

acik yg leka besms, memula tuh tertnya2...apermender kecoh ni.. keter pun tetiber jer jadik pelan... kisahnya, masa tengah syiok tekan minyak belomba dengan eskot kami, keter WMQ tuh, tetiber yg dok depan ni nampak ada polis tengah hambik gambar keter kitorang.. speed trap ka gamaknya...... serta merta kurangkan kelajuan yang memangnya masa tu senornya mengikut kelajuan yang ditetapkan....(aper nak gisau???)

Bagus gak letak gambar gitu...sekurang2nya kita takut la sikit nk bawak lelaju...espesyeli orang cam acik nih......hahaha. Masa memula nak pegi tu, ada lah 2-3 orang pegawai ni dah risau tengok aku bawak VidC aku..


Aikkk....gi umah orang mninggalpun nak hambik gambar ke??? laaaaaaaaaa...jangan gisau la... acik tau la mana-mana tempat acik leh guna kamera ni dan mana tempat yang acik tk perlukan kamera... Welll....acik memang 'Mamarazzi' yang amat digeruni di opis nih...sebab dah terlalu banyak gambar candid diorg dgn aksi tk senonoh yang acik dah hambik..!!...hahahah... baru tau. Tapi rasanya berbaloi, kerana kami pergi untuk menziarah teman sekerja yang dalam kedukaan.

 Hari ini hari dia...esok lusa mungkin hari kita. Kebenaran dari big bos untuk kami keluar meninggalkan pejabat amat kami hargai...(walaupun kami kener tong tong..) Alhamdulillah, setibanya kami di rumah teman tersebut, majlis pengkebumian telahpun selesai. Allahyarham meninggal secara agak mengejut setelah demam beberapa hari.

 Dalam masa yang sama, adik beradik yang lain serta ibunya tidak senang duduk kerana menjaga abangnya yang telah tidak sedarkan diri dari minggu lepas (Koma). Sebab itulah apabila mendengar berita pemergian ayahnya, semua orang terkejut, kerana yang sakit adalah orang lain, yang pergi dulu, orang lain pula. Begitulah keadaannya penghidupan kita ini.

Bila-bila masanya dikehendaki Tuhan, maka akan pergilah orang yang kita sayangi, tk kira usia, tk kira sihat atau tidaknya, tk kira samada kita bersedia atau tidak...maka oleh sebab itu, kita perlulah sentiasa mempersediakan diri, untuk ke alam sana. Persediaan apa?? Persediaan iman dan takwa. Perbekalan amal dan jariah.

Penyelesaian hutang di dunia..(jangan hidup dalam keadaan sentiasa berhutang..nanti nyusahkan kita di alam barzakh dan jugak nyusahkan yang hidup untuk menyelesaikannya..).. Kita hidup di dunia ini ibarat musafir...pengembara..singgah seketika di dunia untuk mengumpul perbekalan untuk meneruskan perjalanan kita menuju ke alam yang kekal abadi...

Seringkali kita terbaca, 'perjalanan kita masih jauh' .... kekadang, perjalanan itu, mungkin kejap lagi akan sampainya, atau esok lusa akan sampainya, mungkin makan masa berhari2...bertahun2....perjalanan kita tidak menentu biler kan tibanya.... itulah perjalanan di dunia. Perjalanan yang masih jauh itu adalah perjalanan ke akherat. ..memandangkan sehari di dunia, bersamaan dengan beribu ribu Tahun di akherat. Setelah duduk bertanya khabar barang seketika dan menghulurkan sumbangan hasil kutipan department kami, kamipun meminta diri untuk berangkat pulang.

Berhenti makan di R&R Tapah, memang lapau... masa kt umah teman tadi tu, jual mahal biler diajak makan... cam tk baper baikpun nak makan2 kat umah orang sedang bersedih... (mangpun tk elokpn makan2 klu gi ziarah orang yg ditimpa musibah..)..

selesai makan dan solat...kami teruskan perjalanan yang semestinya aku tkkan benarkan diorg tidur di waktu pejabat nih..(hahah..)...walaupun perut dah kenyang. Dan seperti termaklum, kami selamat sampai pada pukul 5 petang.

ALhamdulillah... Sampai jer..punch card, dan balik rumah, bersiap...pegi maen badminton... fuuuuhhh...dah dua bulan lebih tk main. Si Syawal ni..(maklumla dah ujung Syawal...) dok buli acik dgn hantaran bola tangkis yang sungguh mencabar stamina acik.... letih betul layannn..

 Habih main badminton pukul 7.30 (septutnya 8.00mlm) acik balik dulu dengan CIk Yus. tu pun tk balik umah terus.. tapi pi umah Pak Tam Tapa, pak sedara baper pupu tah kat tingkat 9 kuarter presint 16 tempat kami maen badminton tu...dah dedekat 2 thn dah asik kata nk pegi umah dia...semenjak acik pindah ke Putrajaya ni lah.... setelah hari2 lalu.. dan tetiap kali lalu sebut2 ...'biler la nk singgah'.....berkali2... akhirnya malam tadi gakla sampai serunya pi umah dia... rerupernya dia kener gak wabak sakit Chikungunya tuh... dan dia tak tau gak yg gamai kaum kabat lain yang jugak kener demam tuh sebab dia ingat dia sorang jer teruk kener chikungunya tuh...hehhe..

Tapi dari cerita dia...mang bunyik cam tesiksanya dia...sampai 5 ari masuk ward kt sepital putrajaya....awat tak habaq..acik sampai rumah dedekat pukul 9 malam gak... (memandangkan dpt coti ong pompuan, tu yg senang ati pi merata2 dan balik memalam gini...heheh..) yang acik tuju dulu, ikan guppy acik la...bagi depa makan malam... hah..cam biasa, mesti ada korbannya sekor dua...da biasa dah...

generasi anak sulung guppy acik pun dah tinggal beberapa ekor gak...sebab ramai yg dah innalillah...dan ada yang acik bagi2 kt kenkwan. Pehtu, tetiber acik dapat mesej mms antor gamba kat bawah ni.... heheh...dah besa cucu nenek...

Nih baby Mirza yg comei tu... thnks Puan Sya.

Sekian, laporan hari semalam.. 29hb Oktober 2008.

8 comments:

Ungku Nor said...

"(jangan hidup dalam keadaan sentiasa berhutang..nanti nyusahkan kita di alam barzakh dan jugak nyusahkan yang hidup untuk menyelesaikannya..).."

saya rasa stetment acik ni sangat bagus ditujukan secara live kat batang idong tokey besar kat rumah saya ni..huhuhuhu

lupakanje said...

sian la kat dia...hidup susah klu tk berutang dlm donia skrg....habih tk pun kita mesti terutang budi.... utang budi kire utang gak kan. heheh..
siler jgn sambung statement ini..atau ubahsuai perkataannya..

Ummibatrisya said...

salam kenalan,

kelakar sungguh yang pakai seat belt diaorg tu :)

best tak ipoh?

lupakanje said...

Salam kenal...

Ipoh memang best....
banyak sungguh perubahan..dan banyak tempat pelancongan.. I just need few days nk explore smua tempat2 tu n after that for sure boley promot kt website acik yang ader..semalam lalu kat The Lost World of Tambun..taman rekreasi memacam nama..mesti best gi camping..
acik dulu pnah sesat sampaike Ipoh masa antar Shahmah ke Seri Iskandar...huhu...tetiber da sampai kat Tol Ipoh tuh...jauh sungguh acik merantau...

putera said...

best kan perjalanan kat saner.. hehehe.. tu la, kalu dah ajal, sape boleh elak kan.. betul tak... doakan semoga roh beliau di cucuri rahmat....

lupakanje said...

yeah...betul sesangat tuh..

sabiqahAnuar said...

lucu tgk kak chat terkepit ngn seat belt tu...ade ke kongsi 2 org satu seat belt, hehheee

lupakanje said...

dah keter tu tk ada seat belt utk org yg duk tgh...heheh...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-