Monday, October 20, 2008

Penyakit Ikan

Setelah buat pemerhatian dan penyelidikan sehari dua ni, acik perasan salah satu punca kematian demi kematian ikan Guppy acik.... Cuba perhatikan kelainan pada body ikan ni... Gambar ni acik ambil malam tadi...setelah perasankan kelainan yang bermula. Maka acik asingkan ikan ni. Gambar ni acik ambil subuh ni...nampak, dah berkembang/merebak. Lama-lama ianya akan menyelubungi seluruh tubuh ikan ni dan masa tu ikan ni akan mati. Acik buat research kt website, tentang penyakit ni, lalu mendapat maklumat ini : Columnaris or Body fungus(bacterial) Symptoms include: This may be confusing to determine as Columnaris is similar to True Fungus, Generally true fungus occurs at a site of injury on a fish. Columnaris will appear over the body and mouths of fish and at later stages will appear as grayish white strings. It may also appear as patches in early stage of the disease. Treatment: Check water levels for possible high ammonia or nitrItes and change water according to results. Check aeration supply to see if anything is obstructed. Treat with Mardels Maracyn. Formalin is a second type of medication to use if you're unable to find Mardel products. Bath in a separate bowl with aeration and heat for one hour, with 10 parts aquarium water to 1 part formalin. Salt may also prove highly effective for this disease. If you know for certain the fish was previously injured, then treat for a fungus infection and use Maroxy and Maracyn-two in combination. Diambil dari http://www.aquariumhobbyist.com/guppies/disease.html Patut ke acik ubat dengan garam? (tah mana nk carik ubat jenis cam yg di bgitau tu..) Garam tu, bukan garam masak biasa kan..huhu...mati je ler ikan..tpi acik nk gk terai ubekkan...Kat mana blh cari formalin? Susah2, acik tabur garam, acik tabur kunyit...gorenggg je...hahah.. Sekian. Haiya 'alasolahh...

9 comments:

Ungku Nor said...

aciiikkkkk..
huuuuu..
ikan saya mati beranak sulung..huuu..sian eh..

err..haruskah saya letak paku taim nak kebumikan dia kang?
ye ler..kang kot bangkit jadik maya karin lak..ehehehe

lupakanje said...

sempat banak ke ato anak mati dlm kandungan?? heheh..
salu eeh, pontianak ikan merasuk dlm ikan siakap kukus.... kehkehkeh..

lyn said...

wah dah bole buat research tu, bole publish kat wikipedia tu he he. asik banak asik mati. camner nih

lupakanje said...

stakat amek research org tu blh la...bagus depa yg nak share maklumat camni kt webs....mnmbah pengetahuan kita kan...
camtu lah hikmah nyer takdir Tuhan....klu tk mati2 makin penuhla pulak akuarium nih..

Ungku Nor said...

dia 'mati bungkus' la acik..
arini je 3 ekor sekali jalan..huuuu..tanak bela la camni..huuu..;p

lupakanje said...

Mati bungkus? blh carik ubat kt kedei ikan...acik da dpt ubat utk fungus tuh..kawn bagi ...diorg kata blh beli kt kedei jual ikan...bukan kt pasar ikan ye..

rOhock said...

lupekanje

putera said...

bgus la KC ni, p cari info pasal penyakit ikan tu.. hehehe.. nanti leh la wat p/time veterinar lak yer... ;P

lupakanje said...

nk buat apa2, kener serbei dulu...heheh..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-