Sunday, October 19, 2008

Derita ibu

Kemarin, Jemahat 17hb Oktober, biasalah..hari yang dinanti2kan, sebab ada rehat yg panjang...pehtu ianya merupakan hari terakhir bekerja dalam seminggu...sok coti...yeaaaaahaaaa.. Masa rehat yang dikira panjang tu...*Manusia mana penah rasa cukup..!!!* acik dan rakan2 guna untuk pergi menziarah KPSU kami, Pn. Azian (2nd big bos dlm opis acik..) dan tgk baby dia... Aina Maisarah. hmmm...tak ada citer lain acik ni kan...sik citer baby jer...tk kisah la...suka ati acikla nk citer aper..heheh.. mamaranggie blh tgk ni...moga slamat bsalin cam diorg2 ni.. Baby ni dah 2 bulan lebih, baru kami berkesempatan ziarah... cuber tgk baby ni masa dalam perut dan masa dah kuar dri perut... Bukan senang tau nak melahirkan baby ni... bermula dari proses dalam kandungan, mabuk, pening, loyer..muntah2...serek tau.. tu tk kira yang kes komplikasi turun darah, tekanan darah rendah dn memacam lagi..setiap ibu ada rasa susah memasing sepanjang masa mengandun tuh. Tgk si Marissa Zoey (yg kt tetengah)... mama (ke mummy ke...ntah..) punyer la serek nk dptkan dia.. kuar masuk sepital... menangis meraungpun pnah... sbb payahnya nk jaga dia masa dalam kandungan...akhirnya, Alhamdulillah...slamat gak kuar baby yg kiut miut nih.. cam tu gak dgn si danish (gamba belah kiri skali) , tah baper kali la emak dia amek coti rehat..ke EL ke...MC ke... sbb nk jaga dia yg kt dlm perut... sama gak dgn si maisarah...tpi sbb dah anak ke 3, pn Azian dh biasa (kot..) banak..hehhe..dah sarat ngandun pun still rempit naik motor.. tak mcm baby2 lain tu..smua anak sulung.. temasuk la yg kt bawah nii.. Baby Mirza n mom Dan yg ni... Baby Damia Dan akhir skali yg ni... The mother ...late Lata Mageshkar The baby ...Twinkle. Sabo je lah... Oklah...acik tk nak merapu...siyes nii...hehe Nak tanya, aper pangai pelik ngkorang...tk kira lah ibu atau ayah sepanjang masa mengandunkan anak??? Acik nk citer pangai pelik acik... Anak acik 3 orang.. ngidam??? hmmm..biasalah..senornya bukan ngidam sngt pun. Sajer ngengader nk makan buah peberet acik.... cempedak n rambutan... salunya tingin moktan la.. ni kira tk la baper pelik sangat kan... tapi yang pelik sikit la...sikit jer...bagi acik.. acik.. suka... makan.... BEDAK TALKUM !!!!! Tiga2 orang anak, acik gasak menjilat serbuk bedak tuh... kiranya klu masa tk ngandun, setabung bedak sederhana besar tu, tahan lah agak2 2 tahun (lebih ....sbb acik jarang pakai bedak..) ..tpi dlm tempoh 9 bulan ngandun, acik bejaya habiskan satu tabung bedak...untuk setiap seorang anak ...!! Pantang tk ada orang nampak je...acik tonggengkan bedak, pehtu jilat seksikit...lama2 banyak la..haha..sib tk ada org nampak..buruk pangai kan... beselera sungguh acik makan bedak tu...mang rasa sedap sungguh.. ntah haper2 kan.. Dahla mabuk cam setengah nk mati... org biasa klu ngandun badan naik tembam gitu..tapi acik...rasa cam tinggal kulit ngan tulang je...sbb bila makan je, kluar balik...makan je kluar..makan je kluar...kluar je makan... Gitu lah ketiga2 orang anak sampai dedekat 9 bulan setiap seorang.. Alhamdulillah, setakat ni mereka memiliki antibodi yang tidak berbeza dari anak2 lain yang sihat...walaupun banyak makan bedak masa dalam kandungan...hehhe.. Ok..nnt acik sambung citer pengalaman besalin lak..nk kongsi citer ..

6 comments:

Ungku Nor said...

agak2 ada lagi kemungkinan tak untuk acik mengendong lagi?
saya nak borong bedak baby johnson ekstra nih..ekekeke

lupakanje said...

hahaha..kilang da tutup...selamat la bedak2 tu...

sabiqahAnuar said...

hehehe kak chah putih melepak laa bby dalam perut makan bedak taklum...hehe
emm mama sy masa pregnant wth me dia suka sgt bau minyak petrol, haha sb tu till now i pon suka bau petrol tu, hehehe- bahaya, bahaya

lupakanje said...

patut pun anak dia sampai da besar ni dok mkaji bahan kimia je tk sudah...hehhe.
mana ada anak akak tu putih sgt pung..ingatkan kok kluar jer dari pewot, putih bedebu...haha..

izawani/JEEN said...

Akak... seruper la dengan anak saya... suka makan bedak... Bila orang nak bedakkan adik dia atau dia sendiri, tadah tangan... lepas tu dia pun jilat...

Kalau buat milo atau susu pun cam tu gak... tadah tangan dan jilat... ekekeke...

lupakanje said...

rasanya tk bahaya makan bedak..kan ke bedak tu dibuat dari tepung jagung/beras, baking soda... dan perfume ...
bukan talcum powder dlm woodworking tuh..(kalsium karbonat tuh..ok gak per..hehe..)

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-