Friday, January 30, 2009

Kolam air Panas Podeh

Hari Ahad lepas, acik sepatutnya menghadiri majlis walimatul urus salah seorang teman sepejabat. Tapi acik batalkan memandangkan kakak acik ni ngajak nemankan dia gi Waterworld Pedas.

Dia yang diserang Chikungunya dari tahun lepas, masih belum pulih sepenuhnya. Efek dari sakit tersebut memang dikatakan akan lambat sembuhnya. Kakinya selalu bengkak esp kalu kena berdiri lama2... err..chikungunya ke tu? Jadi, dia nak teraila gi rendam kaki kat air panas kat situ.. acik eskot je...tk hingin la mandi ..

Kakak tu pun tk bawak pakaian mandi, ingat nk beli je kat situ...mang aiii..bapak la mahalnya reger sepasang suar seteng tu je...dedekat 50... so, dia acik nasihatkan tk yah la berangan lebih, cukup stakat rendam kaki tu je.. tgkla aksi2 diorg kat tempat tuh..














Acik nengok air dia tk baper bersih, tpi orang duk lebur2 gak kat dalam tuh..




























Ni kakak acik, duk merati org lain kat kolam air panas tu...
ada yg dah memerah muka dik kepanasan. Boleh tahan gakla panasnya.




























Dalam kekhusyukan kakak acik tu merendam kaki dia...tetiber mata dia terpaku pada sorang tu... kaki dia... besau... cam kaki gajah... uwaaaaaaaaahh..org tu sakit untut.. dia cecepat bagi signal kat acik...

Dik, angah dah cukup dah....jom kita pi minum, suh Shahmah dtg amek kita... Aik....kan belumpun sejam.. acik jawab, masih tk pasan dgn signal dia.

Orang tu duk sebelah acik je...tpi idakle acik mandang ke kaki dia.. orang itu seorang wanita yg sedang tersnyum memandang acik...acikpun yg memangnya pemurah senyum, membalas senyumannya...tetiber air yg dimain2kannya itu terpecik pada acik...acik baek..tk marah... dia kata sori...acik kata, its ok..

Acik ikut je arahan kakak acik tdi. Maka kami berjalan ke arah cafe yg entah apa2 ..tk baper menyelerakan itu... order air ngan french fries je.. dan duduk di meja berhampiran.. Masa tu baru kakak acik bgitau pasal kaki orang tdi. Oooo....orang itu berpenyakit, lantas kakak acik itu tidak lalu mahu terus berada di situ...

Tapi dia tidak ada bukti yang kukuh menunjukkan wanita itu masuk sama dalam kolam air panas tersebut. Acik hanya nampak dia duduk di tepi kolam sambil membasahkan dirinya. Bagi acik, dia juga manusia yg tahu, manusia lain mesti jijik dengan penyakitnya.

Sudah tentu dia tahu menjaga agar penyakitnya tidak melibatkan orang lain. Entahlah.. hari ini hari dia sakit. gimana kalu esok lusa kena pulak kat kita...hingga orangpun takut mahu mendekati kita??? bukan mintak sakitla..tpi, kita perlu ingat, bahawa Allah boleh uji kita dengan apa pun ujian, bebiler masa kan..

Sambil mengunyah french fries, mata duk memerati orang2 yg datang kat situ... tanpa acik sedari, angin yang kuat menerbangkan french fries dlm kampit kecik itu...sempat selamatkan beberapa helai ajer...sib la air milo panas acik tu tak diterbangkan gak. Angin tersangatlah kuat rasa tiupannya. Tak lama pastu, Shahmah the driver sampai, dia dari Seremban...collect baju dia di rumah kawannya.

Si Mira n si Ika cousins dia mengekor sama....since tk mau join mak2 diorg kerana dpt rasa situasi yang akan membosankan di situ. Kakak acik memula kata nak dtg lagi terapi kaki dia ...tpi kejap lagi ayat dia da berubah...tk mo lah datang lagi...aper lagi setelah membuat kajian tentang sakit untut itu.. cehh...apa2 jer lah... Sekian.

18 comments:

kakpah said...

tak ada orang yang nak diri dia sakit. Kita ni kalau dapat tau yang kita sakit dengan apa daya pun mesti berusaha untuk sembuh kan? Macamlah akak acik tu. Dia nak sembuh dan taknaklah menambahkan penyakit dia. Orang yang kena untut tu pun macam tugak la perasaan dia agaknya. Moral of the story kita tak leh nak salahkan sapa sapa. Doakan kedua-duanya sembuh.
Cik, kpah dah lamo tak poi air paneh podeh tu. Umang ai.. dah jadi komersial lak.

lupekanje said...

ye kpah..sentiasa kita sesamo doa, agar diberikan kesihatan.
Tapi, klu sakitpun, kifarah dosa...kata ustaz acik, stiap denyut sakit tu, adalah pengampunan dosa kita dari Tuhan. Janji kita redha dan besyukur gak dgn sakit tuh.
ha ah kpah..adh kmesial lamo dah tompek tuh...seploh hinggit klu nk masuk. Dedulu masa acik kekocik, ikut maksdara, free je masuk situ. skrg da jadik waterworld..

Tijah Lawa said...

skrg air eh dah cam tak boseh bona kan? dulu2 masa blm komesyel dulu osah joneh eh air. skrg ni mahal kemain tapi mentenen kureng. mandi ulu bondo yo la. sojukkk...nyaman.

lupekanje said...

tijah,
boto tuh...air eeeh kelabu asap yo maso acik gi tuh..pehtu masuk lak reramai dlm tuh...
last acik poiee...tah tujuh blas tawon lopeh gak eh..masa bebaru dikomesialkan..tupun tk baper besih dah airnya...klu tk silap, dulu ada dibuat bilik2 utk mandi sensorang... tpi bile pegi lagi sekali, dah tk ada pulak....kener beramai2 gitu.

Ungku Nor said...

kitorg nak poie sg klah minggu ni.
tu yo mang bosih air eh. air dairek dari mato air paneh.

takdo kitar semulo punyo air doh..hehehe.

acik, tijah mo kak pah nak juin ko?
nuuun kek sungkai, ateh sikit dari tg malim.

lyn said...

rendam kaki dalam air panas cam best je tapi karang nak hilang penyakit kot yang lain pulak datang. so rendam je lah kat umah. kan senang. 4 sure kita je yang guna air tu.

lupekanje said...

ungkunor,
bestnyer...tapi acik raso jauh nabona la pulak..hehe..

lyn,
air paneh masak sendiri tu tk de garam galian magnesium, kalsium bla bla yg dari belerang tuh....huhu..

sya said...

Masa sya lalu aritu nampak gak kolam air panas tu tapi orang kata kolam tu dah tak pure dah.. dia orang masak air tu. Entah ye ntah tidak.. tapi org Melaka banyak ke Ganun aje

lupekanje said...

Ntahla sya...acik tk baper suka pun tempat tu..klu tk disebabkan kakak tuh..mmg jauh lainnya dari dulu....

isha said...

wow...nice pic...keep enjoying like this.

lupekanje said...

thx isha...

kakpah said...

tumpang lalu..tumpang lalu.. Ungku, Umang ai jaoh he. Tak kojo kpah nak join doh.

xiiinam said...

Lain kali kita pergi 'Hot Spring' kat Sungkai Perak nak? Cantik tempatnya..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
err...ckLah pun tak pernah pergi sebenarnya..

lupekanje said...

okeh..cklah pi dulu..hehe...pehtu blh komen n tindakan sterusnya.

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

hot spring sungkai?..menarik la cik lah.

er..acik, salam..

best jugak berendam dalam air panas...melancar perjalanan darah.

cuma, yg untut tu...isk.sik..kesian dia.

p/s: aku ingatkan nassier wahab kat gambaq bawah, rupanya shahmah..he he he..

lupekanje said...

ha...blh le balik kg skali ye cikgooden..

shahmah tuh...hehe..Ramlee JR gak tu.

Shifu67 said...

dah lama tak dengar & nampak org sakit untut ni.... ni kira special kes la ni....

lupekanje said...

memang jarangkan...acikpn baru first time tgk nih.

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-