Tuesday, January 13, 2009

Uji Kesabaran

Hujung minggu (sabtu) acik ni agak seronok... dpt jumpa sorang blogger kesayangan ramai..sesubuh golap lak tu..(naper jumpa dlm golap??? ) wlupun golap, cahaya wajahnya, tetap dpt kulihat dan ku kenali wlupun tk pnah skalipun bjumpa....uwaaaahh....

Acik rasa kerdil sungguh biler dgn SYA..atau dia yg tinggi sgt...sampai kener bongkok utk poluk arab acik...hahaha..sesungguhnya setiap kejadian itu ada hikmahnya..dlm ati, acik kato, 'acik lupekanje...naper kau ketot????' ungkunor jgn prasan lak ye..acik ngater diri sindri... acik kekecik dulu memang salu kener golak sbb bantut...memacm panggilan org kampung kat acik... ketot la...bentong la.....bantut la..si kenit la... si kiut la...(yg acik suker..wlupun acik reka je sendrik...)

Tapi acik bsyukur, kerana sependek2 acik....masih ramai lagi yang lebih pendek dari acik...mcm Ibrahim pendek....Param, Kamal pendek ...dll..mereka tu pun amat bersyukur, sbb ada lagi yg sedey, kakipun tak de...sekurang2nya, mereka ada gak kaki kan kankan...ha..jadilah org yg bersyukur. ok..sambung citer mini gathering arini...

Kami kuar sesama makan roti canai melayu dan minum nescafe kureng manis .. dapat borak2...sembang2....yg cuma ada tanda koma..tanpa ada noktah sehingga di hujung pertemuan..senornya kami keluar pepagi tu atas tujuan yang satu, menghantar anak mencari pengalaman bekerja..! Tapi kami bukan mendera anak.. walopun selepas menganto mereka, kami kluar bepoyer2 gitu.. Lepas perjumpaan tu, acik gi pejabat terus, OT beb..!!

Acik rancang nk OT sampai 3.30...tapi baru pukul 3, acik dapat panggilan tipon dari seorang kawan yang dah baper ari tk gi kije...sbb sakit.. KC, tolong saya....anto saya gi kecemasan, spital Putrajaya..tak tahan sakit paler nih.... Okeh...tunggu kat sana....acik datang..! Maka memecutla acik ke arah Presint 9, ekspot cik Zimah kat ERL Putrajaya Sentral sekali. Bapakla lama nunggu kat kecemasan tu...orang pulak semakin ramai. Si Nurul yang mengerang2 sakit tu nmpak serik sangat. Jam dah nak pukul 5. dari pukul 3 kmi sampai tu. ...lelama acik pun mintak diri nk kluar dari bilik menunggu tuh..pewot lapau...haus..dahaga..

Acik tgk jam, yg dah dedekat kul 5.... nak gi amek zirah yg kijer kat PICC tuh pulak... acik singgah meta kat umah Lyn tumpang solat.. berjumpa la pulak rezeki pengat pisang kat situ.. hmmm..aper lagi..belasah la..! Thanks lyn... dalam tak ndak tak ndak..licin gak semangkuk pengat... gambar? Ohh..tidak ada. Sepanjang peristiwa hari itu, acik blh tk bawak vcam acik.. errr..camner nk ngaku blogger tegar, klu sik tk bawak camera je..?? (wehh...acik blogger...bukan camera woman yek....aper punyer stetment..) Pehtu balik umah kejap. ngintai je...dan teruskan perjalanan ke PICC.

Sepatutnya acik nunggu zirah tipon, baru pegi sana. Tapi memandangkan acik ada plan laen, nk merayau-rayau ke kwasan berhampiran... maka acik pegi je...sms dia tanya dah siap ke belum... asik jawab lom abeh je... jam dah lebih kul 5 petang dah.

Lelama acik tepandang satu kawasan yg acik tgk ada banyak keter parking kat situ... takkan salah satu port 'Park n Ride' kat Putrajaya ni kot?? Maka acik masuk....dan tenampakla signboard 'Taman Seri Empangan'... Ooooo taman... dan acik rasa cam penah pegi tempat ni dolu.. bukan siang.. tapi malam.! aaaaaaaaaahh...peristiwa ittew...bia kusemadikan dalam keranda memoriku....waaaaaaaaaahhh..tk tahan.

Senornya acik pnah ke situ dengan segerombolan kenkawan... 4 keter klu tk silap... masa tu mencarik port utk bepiknik malam... hentah haper hangin acik, ndak la terima pelawaan bebudak muda tuh malam tu...join diorg gathering... maka kami gi kat Taman ni...tpi tutup! Tk blh masuk masa tu...so acik tk nmpak sgt apa yg ada kat situ...akhirnya kami lepaks kat Dataran Putra...depan Masejid Putrajaya tuh.. hohaa hohaa ....makan minum kat situ sampai tgh malam, pehtu balik..

bosannya shahmah dan zirah yg ikut sama masa tuh...insap diorg..tkkan hikut ummi nya gathering lagi lenkali.. hentah haper2 kan.. depa org muda...yg ummi hangpa duk nyebok skali wat per.. okeh..lenkali ummi pun tk buat lagi kuar ngan org2 ittew... baek lepaks kat rumah...Rumahku..sorgaku...gitu. Sambung balik citer tadi.. acik masuk la kat kawasan Tmn Seri Empangan tu...dan...waaaahhhh... acik terpegun... cantik sungguh rupernya tempat yg kami tk jadi lepak tuh.

Ada taman menan...(klu kekecik dlu mesti eksaited nk naik buai tuh) .. ada tasik/empangan yang saujana mata memandang... ada owang deting..(ooooopppss... yg ni sungguh nyakitkan mato den...) ... Maka acik nikmatilah smua tu sambei maen sms ngan sya...ajak dia lepak sama.. tapi dia tk leh la pulak... ada hal.. pehtu sms Lyn... set...dia kata nnt kita piknik bawak makanan2 gi situ ujung minggu.. tapi pehtu dia kata dia da penah gi situpun...hahah..tk erannnla. Cehh...awat tk habaq acik ...dan dia kata ada satu lagi tempat yg the very attractip dedekat situ gak... Ooooooooooo...ye ke.. tpi lom siap lagi... laaaaaaa...under construction lgik ropernya...ok...perbualan sms tamat.

Ari dah maghrib...si zirah ni tk gak call lagi... (Ehh...acik telupa nk bgitau dia yg acik ada kat bawah PICC ni je nunggu dia... sajer..bukan lupa..) sebab acik nk cepat sampai biler dia kata dia dah abeh keje tu... Maka acik solat dulu kat surau yg disediakan kat taman tu. Lepas solat, sya tipon, kata dia dah sampai nk amek anak dia dah..ehhh..naper zirah tk kabo acikpun kata dia dah slesei keje.. tak leh jadik... acik sms dia.. 'adik dah otw balik....dah nak sampai Alamanda dah...supervisor antar!..' adoooooiiihhh..... @^%$##@^ ...betuah betul la budak nih..

Sabo jer la acik yg exhausted rasa arini sbb tk bebalik umah lagi sebab kuar dari subuh hadam tuh...tetiber jadik camni.! Tapi acik kontrol....tak marahhhhh....acik suker.....

yup....acik dpt kontrol marah sbb arini:
1. sonok dpt jumpa sya..
2. sonok dpt lepak kat taman tu wlupun sensorang...damai raso jiwo..kojap yo..
3. rasa salah sendiri...sbb sblm ni suh zirah gi dan balik kijer sendiri.. bengang sbb kener jadik kuli dia... sebab tu dia mintak tulun supervisor dia anto balik...

DAN...ACIK SENDIRI TK BGITAU DIA YG ACIK DAH SAMPA DAN TUNGGU DIA DEDEKAT SITU!!! ha...kan..salah sendiri tuh namanya. Sebab tu cool jer balik umah malam tuh.. huh..bukan senang aku tk memarah camni.

Pehtu, besoknya pulak dgn besusah payah, sya mai hantaq Chicken Pie lagi kasik kat acik...uwaaaahh..teharunyer acik dpt raso air tgn dio.. mekasih yo.. lenkali kita leh joging sesamo, maen betminton ke.. tkpun beborak laiee... sambei2 anak kito besusah payah mencarik rejeki...hahaha.. keji tul mak2 diorg tuh... mak saper la gaknyer ye...

Sesemua pristwa ujung minggu tu acik tk ambik gamba...camne leh jadik camni ye... ala...luper la.. lenkali la... rugi tau tk hambik gambo kat taman tu. Bulan mengambang penuh...macam yg kat blog Zamz kata...malam tu, bulan paling dekat atau paling besar kita blh nampak dari bumi... ishh...pesal la tk baca N3 dia tuh awal2... mesti acik bawak gak kamera acik tuh. Tak per...lenkali ekk...errrr..biler lagi tawonnya bulan nak besar centu gaknya??? Sekian..sambungan lenkali...(err...ada sambung lagik?)

12 comments:

en_me said...

luper? lupekanje larrr akak ittewww.. ehehe

Ungku Nor said...

Aciiikkkkk..nanti kasik map buleh??
kitorg nak pi terjah gak la.

acik nak join tak?

lupekanje said...

en_me,
en_me itteww kaa...hehehe...

ungkunor,
map gi mana? taman sorgaloka itukah??? bawah PICC je....terjah lahh....klu da smpai, roger acik...acik mai carik pudin karamel je...har har har...(golak pompuan jahat..)

che-mie said...

penat den baca

lupekanje said...

salam che-mie,
ok...tarik nafas..lepas...tarik..lepas..take a break...heheh

sya said...

Achik.. kejam sungguh mak2 ni kan.. sya pun happy dpt jumpa achik.. dr atas PICC ni nampak taman tu cantik sungguh. Kat area situ ada swimming pool tau.. nanti sya nak abwa arif ke sana

lupekanje said...

ader ke? aisay...camne acik tatau....empangan ada la nampak...klu buat terjunan bebas...fuuuyyyooo...gerenti padam punye...hehhee..

Anonymous said...

HAHAHA... baca tang gerenti padam tu tak tahan.

amboi depa, jelesnya.. kalau jumpa sya nak peluk arab kena gingjat kaki dulu ka? bab ketot bantut kalu timbang berat tak?

memang kijam mak2 budak ni, anak2 depa kerah suh keje, depa pi bersantai2 lagik. kena repot ke teledera nih.

dizz said...

camno leh jadi anonymous lak tu. silap.

lupekanje said...

best kak teh...lenkali mai bcoti tanpa suami kat sini, kami bawak gi empangan tuh..hehehe..jahat nk colek bini orang laks..
kita blh jogging, piknik makan2..pakat wat potluck bagai..blh tenjet2 kaki peluk arab ngan sya skali..hahaha..(dasar org tk cukup tinggi..)

KAKTINY said...

acik tu kan.. mmg hobi ler tuh.. kalu sampai taknak bagitau org.. suke lah camtu yer.. hihihi... kan dh dudok sorang2.. kehkehkeh...

lupekanje said...

tiny turner..
eh..bila lak tuka nama...heheh...
jgn tatau... sepi itu indah...
acik mang duduk sorang2..tpi klu bediri...acik ramai2...wlopun tk sama tinggi....muahahah

dah..gi buat assignment..nk acik tulun ke???

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-