Friday, January 9, 2009

Bubur Asyura 2

Selamat Hari Jumaat pada semua... Akhirnya, mang dapat la rasa bubur asyura idaman hati.. Version Kedah yo.... Penghargaan buat Kak Nab yg besusah payah menunaikan hajat ibu2 tk mengandun nih... Ni pulak sumbingan acik... Kek kain Batik.. boleh la...walaupun tk se unibers ungkunor...hehhe setelah dipotong2...untuk menayangkan kebatikannya ye.. Ni aksi syima yg dah mencemar cup cake buatan tangan Lyn... Carrot cake buatan Cik Jijah...uwaaahh..mabelles. Makanan utama....nasik lomak buah bidaro.. Boli yo... Puding jagung merah menyalo Lyn.. Dan...nin dia cupcakes Lyn yg amat indah dan halus buatannya...yeahh...masyaAllah.. .phewwiiitttt...
Arini tk ada tazkirah...sbb acik bz...rehat ni nk gi Hospital Selayang..lawat suami opismet yg demam denggi....Moga En. Hazly akan sembuh dan pulih sihat seperti sediakala...aamin.

18 comments:

kakpiah said...

dah pat lima tawon saya tak mkn bubur asyura nih cik..
kalo dedolu kt kg siap ada majlis gotong royong buat bubur nih..

lupekanje said...

petang Ahad ni komuniti kuarters acik ngaco bubur asyura...

Ungku Nor said...

acik..budak TIJAH yang goma buek kek batik tu.
ese pun goma gak..
goma makan yo..ahakss

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

awat buboq asyura acik takde debu-debu tepung...tepung..tepung apa ke namanya ntah,...he he he..

13may said...

perghh!!! bestnya...

lapar plak jadinya :D

lupekanje said...

ungkunor,
diorg suh acik goreng bihun...acik ngelat...baik acik buat kek batik...heheh..

cikgooden,
tu kuih ape tu cikgu....topang gomak apo???

13may,
orang buat, lagi sodap....tpi acik tdi makan sikit, dah kenyang..
sikit je...
nasik lemak sebungkus, bubur asyura pat potong,
Apam kelapa tuh 3 potong, cupcake 2 ketul, kek carot 3 ketul...ha...kan dh cakap...sikit je acik makan...hehe...

Tie said...

Eh..first time tgk bubur asyura versi kedah. Aduh..memang minat bab bubur2 nih...Versi ganu dan klate manis macam kuih...Tie kurang gemar.. Tie suka yang Johor punya.. Versi kedah rasa macam mana??

maza said...

maza suka bubur asyura yg johor punya jugak...sama mcm Tie, mungkin kebetulan kami senegeri agaknya...hahahahaha


satu lagi, sejak akhir2 nie maza terpaksa kurangkan makanan bergula (tetapi selalu gak membelasah aje), demi kesihatan, konon2 boleh panjangkan umur...

hahahahaha

http://mazaaida.blog.friendster.com

lupekanje said...

Salam tie,
Kedah pun manis...tatau la kok ada yg jenis tk manis..cam penah makan je..tpi da lupa...mayb tu jenis asyura selatan..Hmm..I laikk jugak yg Johor punyer..

Salam maza,
yup...klu dah sindri tk dpt pantang tu...heheh...biler nk makan je...wlupun tk blh...katalah...anggap ubat je...hahah..
acik salu ckp centuh klu nak makan seafood.

sabiqahAnuar said...

adei mmg laa...biasiswa kpm mmg menjadi tempat idaman kalbu-syorga makanan n potluck..ehhehe

Kak Nora said...

Bubur Asyura bukan untuk saya betapa sedap sekali pun. Sorry. Tapi baru ni ada kawan tu beri bubur asyura style Arab (sebab dia keturunan Arab), macam bubur caca (betul ke spellingnya?) tapi isinya ada anika kacang. Okey juga.

lupekanje said...

ieqa..
misti rindukan..saat2 ittew...hahah..

Kak Nora,
Acik senornya idak le suka sgt pun..hehe..tapi setahun sekali acik misti tringin je...dah dpt seketul dua cukupla..
Tapi klu bubur nasik biasa tuh, letak santan,...dagin, sayur2, dan aper aje yg ader yg blh dilebur...acik blh makan sampai 4 mangkuk...hehhe..buruk tebiatkan...

xiiinam751 said...

Salam....
selalu tgk nickname lupekanje ni kt blog orang....baru hari ni singgah...nice blog...

Juadah tu....buat TIPAH CEMBURU!!!hu..hu...
Nak jugak!Nak jugak!

lupekanje said...

salam cklah,
tima ksih dtg mnjengok..
mehle potluck sesama...dtg opis acik..heheh

en_me said...

demam denggi kerr cikugunya kerr.. siannyerr

sya said...

Kek batik tu tak sempat rasa pun.. habis dikejakan kakak ngan anak2. Hish

lupekanje said...

en_me,
demam denggi..Alhamdulillah...dah dibenarkan balik umah...hampir pulih..

sya,
tak per...nnt bebiler rajin, acik buat lagi...pehtu kita gi piknik sesama...haha...err..piknik...jogging...makan...


eehhh...mana tuan umah ni..tk hapdet2 blog...tapi ngaku blogger tegar...hehhe..

Tijah Lawa said...

wuishhh...lawa kain batik tu. elok susunan eh. cano buek eh tu cik? ajar la kit ah...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-