Thursday, January 29, 2009

Jalan-jalan Cari Ikan

Hari : Sabtu
Waktu : 6.30 ptg. Lepas delegasi sya balik, acik jump in keter kakak acik, (acik kan pemandu pelancung... :) ) untuk ke Perkampungan Nelayan kat Pasir Panjang, Port Dickson.

















Kami menuju ke Kg Teluk, Pasir Panjang. Sampai di jeti, ada beberapa orang duk cokoh kat situ. kami pun join la..


















Signboard yg menarik perhatian kami.

















lalu kat jeti yg penuh dgn jala2 nelayan tuh
















Shahmah dgn muka buhsan..nyesal ikut..
.















penunggu2 kat sini pun sama bosan...nunggu nelayan balik dari laut.




















Bot2 yg tesadai samada baru balik dari laut atau menunggu masa untuk digunakan perkhidmatannya.



Kucing2 yg lepaks kat atas jaring/jejala itu. Kalau di blog zamz, cerita kucing2 yang gemok, tpi kat sini, kucing2nya tidak semontel mana..susah agaknya hidup nelayan2 kat sini.

























Seekor belangkas yg dah terkorban dik keganasan manusia.

















Pokcik tu kata 7.30 baru balik bot2 ikan tuh..so kami gi sini ...berdekatan dgn jeti tuh

















Gambar di ambil dari Medan Ikan bakar . Menunggu pesanan makanan sambil menikmati pemandangan yang indah..


















Jalan di atas jeti nih...bawah medan ikan bakar tuh. depa ni duk bergambaq ataih titi/jeti nih..
















Big smile from Shahmah. Ikhlas ke sengeh tuh.
















Gambar dari Medan Ikan Bakar...



Otak2 yg acik dah telan..Lala goreng berlada....sodappppppppppp.. Menyaksikan sunset
Burung pun tunggu sunset
Dah la tu...balik semayang...

Nelayan itu dah nak mendarat. apakala di tanya...hmm...sambey geleng2 kepala... untuk makan sendiri je


Gitu la kisahnya...kami nunggu dari 6.30 ptg....hingga 7.30..still tarak ikan.. susah agaknya kehidupan nelayan kat sini...atau musim ikan tak banyak nih. Last2, esoknya, kami gi pasau je..beli ikan2 fresh ... telaksana hajat org putraheight nak makan sesedap.. sekian


16 comments:

xiiinam said...

Wadduh buk.. tempat kayak gini!

jiwa cklah terus jd sentimental serta merta!

sampai hati....
tk bawak cklah

en_me said...

hingatkannns tunggu gerhana matahari kelmarin.. uhuhu

lupekanje said...

cklah,
ha..mang tk jauh dari Kem Bina Semangat tu...diorg dok bekayak dedekat sini ler.
nnt kita dtg bekayak okeh..!!

lupekanje said...

en_me,

acik blh telupa pasal gerhana tu..pdhal mang tetunggu2 dgn info yg ada.

Ungku Nor said...

lama sungguh rasanya tak berjalan2 ke area belah sana..

gambar2 acik ni buat mood tukar jadik sentimentel je la.

aishifa said...

ohh lala goreng berlada tu nampak sungguh sedap.. especially kalau pecah kan telur.. perghh.. tak hengat...

lupekanje said...

ungkunor,
acik kan..maleh je nk citer kesentimentalan jiwa acik nih masa kat sini....pegilah..jenguk2 sedara mara kat situ..mereka merinduimu ungku.....

aishifa,
telur acik hadkan utk puding karamel je...jgn nk kasik acik pensan sbb ketinggian kolestrol..cukuplah dgn lalal ittew...huhu..
nk stori, BIL acik tepaksa tambah sepinggan lagi lala tu...dan yg mengabehkannya, acik la...

dizz said...

baru dpt tengok, nak gambar sunset tu cantik.

lupekanje said...

hehe..sori kak...line kat kaunter depan ni poblem..ke smua kpm poblem..hentahla..

kakpah said...

kalau dapat ikan baru naik dari lauk, pastu bakar, mak ai sedapnya. Dah lama tak merasa ikan yang benar-benar fresh. Dulu dulu dulu bila ke trengganu singgah rumah kawan yang kebetulan di tepi laut. Naik ikan dari laut, rembat. manis... sekarang ni makan ikan air batu je.

lupekanje said...

berair mulut acik haa kak pah ....

izman said...

otak2 tu mesti bestkan. nak pulak makan panas2 tepi laut.

opss... salam ziarah.

sabiqahAnuar said...

huhu kak chah, best aa sambil layan gambar2 pemandangan kak chah kat pD ni sambil dgr lagu uji rashid kat blog kak chah ni..adeii 'masuk' aaa, layan jiwang jups saya =)

lupekanje said...

izman,
tima kasih dtg mnziarah..
sedapkan otak2 tu..2x order gak tu..hehe

ieqa,
peminat retro gk ke ni?

[S]itie [B]Um [B]Um said...

sy suke lala

lupekanje said...

[S]itie [B]Um [B]Um,
acik pun suka...tpi tk leh mkn bebanyak..huhu..antara makanan yg berklestrol tinggi kan..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-