Wednesday, October 21, 2009

Hari ini dan Semalam

Hari ini Selamat menyambut ulangtahun kelahiran ke 20 buat Shahmah. Dah wish kat Pesbuk..copy paste ajer la...

Happy Birthday to my dear son... semoga bertambah keimanan dan ketakwaan, menjadi anak yg soleh, mencapai sgala yg dihajatkan, mencapai kejayaan yg cemerlang gemilang dan terbilang dlm plajaran, dijauhkan dari segala kesusahan dan kesempitan, dimurahkan rezeki dan diberikan segala kebaikan dunia dan kebaikan akherat..dilindungi dari sgala kejahatan donia dan kejahatan akherat...

Masih praktikel kat JB nih.. Rasanya, hadiah istimewa utk birthday dia, adalah lulus lesen motor... hahahha... kelakar kan... 3 kali amek baru lulus.... punyer la payah...akhirnya, semalam dia sms, kata akhirnya lulus gak ujian lesen memandu (motor). Baru lah senang ati nak tunggang motor kat JB nu..

Ader motor, tpi tader lesen...aper kes kannnzz......
Semalam

Acik cuti ... gi ambil Zirah di Kolej Koler Pilah... Jalan menuju ke Kuala Pilah dah santekkk..

Sempat snap gamba sambil mandu tuh... pemandu berhemah ehh... bukan apa...jalan tu, lapang selapang2nya.... temporeri ni, jadik jalan sehala... untuk pergi koler pilah je... TAPI.... on way balik lepas amek Hazirah, acik tepaksa beratur fanjangggg...jalan jemmm tuuu... lama gak mnunggu, baru kereta yg beratur ni blh begerak. Hengatkan ada eksiden ka... ropa2 nya... Diorg duk buat kijer membaiki jalan dan yg sewaktu dengannya sebagai persediaan Majlis Pertabalan Yam Tuan Besar Negeri Sembilan yang baru pada 26hb Oktober nih... Aiiii...klu tadek upacara pertabalan ni, tk merasa la gaknya jalan yg selesa nih.. Seblm teluper..acik nak habaq, acik tenampak abang pulis trapik nyorok kat bakang satu keter biasa. adeiihh... Masa tu acik bawak keter ok je kot...idak ler laju...tpi masa pegi tuu....gulps....rasanya laju... acik tk pasan lak ...buatnya ada abg pulis trapik dgn kamera itu.... kannn....rezki perbendaharaan kajaan gak nnt...huhu..harap2 tader la kener saman... ekonomi tgh parah nih. Pastu perjalanan diteruskan....dan kami tepaksa melalui jalan lama yang mengkang mengkok ni semula...hehhe...baru adventure ekk... Beza dia....blh bawak laju lagik...sbb udah jadik jalan sehala.... dah, keter yang mengarah ke Koler Pilah ikut jalan baru.... maka jalan mnghala ke Seremban itu ana lah yg punya...hehhe.. Alhamdulillah...selamat sampai ..err...balik kampung dulu... menjengok emak sekejap...pastu baru balik Putrajaya dgn letihnya. Kemarin Ketika petang menjelang, acik terima panggilan tipon dari sepupu acik.. Kak Lang... mak aku tetinggal IC dia kat umah...dia dah masuk ward kat sepital selayang...tpi tadek IC la tuh... aku kener gi hantar ni.... ko bawak keter teman kan aku ye...aku tak geti ...! Gitu lah...tugas acik berterusan sebagai supir ini kazen...bila kuar je dari seremban, dia akan gunakan perkhidmatan acik. Lalu acik mintak izin dari bos untuk kuar balik kijer awal hari itu... alerrr...5 minit je awalnya.. takut nanti jalan jem. Balik rumah kejap, solat, salin baju, lalu vrooom terus ke arah Kepong, di mana Pakcik acik tunggu utk bawa kami ke spital Selayang. Jalan udah jem. Entah jalan mana yang acik ikut, tak tahu la... tapi jawoh rsanya...tambah dgn jem tu... tawu2 ...sampai kat Jinjang....dan nampak MRR2...entah le.. ikut mrr2 ke idak acik nih.. aritu cam ikut jalan lain..ni cam lain je.. Redah ajer lah... hari smakin gelap. Pak cik tu dah marah2.... bejanggut aku tunggu ...kener gi spital sebelum kul 7...lagi seploh minit.. Bejanggut?? alerr...gi lah cukur je janggut tu dulu... lilek la pakcik ...*gase nk kata centu..tpi tk bani...huhu Akhirnya selamat gak sampai umah pakcik tuh... Pokcik acik tu merengus2 marah...menyuruh kami park keter dan cepat masuk dlm keter Honda dia tuh.. tensen sungguh masa tu... sebab dia drive cam nak masuk F1... walopun umur dia dah lebih setgh abad... tpi bawak keter cam giler... tak mcm acik...bawak keter sopannnn je...err...err..femfuan kannn... ... *dah la jalan jem, penat balik dari kerja, gelabah tk geti jalannn...kener marah lagik...huhu..sabo jer la..* wahai pokcik ku... kami ni selamat sampai, dah bnyk2 bersyukur..... Dari pukul 2 aku bagitau suh antar itu IC...kul 7 baru sampai??!!? bebel lagik dlm keter sambil kami mendengar bunyik nafasnya yg kuat sbb beliau adalah pesakit asthma/lelah/semput yg teruk jugak. Masa dlm keter, pakcik tunjukkan mana jalan yang fatot acik ikut nnt...taapi..acik ingatkah??? Akhirnya selamat sampai spital on time.. takut pelawat tk dibenarkan masuk lagi... tu yg pakcik tu nk kejo sesgt. Hmm..gembira la mak sedara acik tu...sonok duk spital selayang, katanya.. (alerr... siang tdi udah gelabah tk tentu arah sbb tk bawak IC... heheh) Kejap je... pehtu kami bergerak meninggalkan spital tersbt. ..Pakcik belanja kami makan Chicken Chop kat Kepong tuh..mana tah... Adik Manja.... gitu la lebey kuwang. .. ilang tensen tdik...kira kaber la tu ekk..pas memarah kami tdi...huhu.. mekasih pakcik.. Balik, sekali lagi, acik gaser jalan tu jawoooh sgt.... hantamla...janji sampai...tah memana tah... acik ngikut je signbod nuju arah seremban ato Putrajaya...Alhamdulillah...semuanya selamat... Hari ni semula.

Arini, acik coti gak....Hajat di hati nak gak ke sepital Putrajaya mendapatkan rawatan pesakit mental luar....tgklahh..klu rajin...sementara coti nih... sebelah petang nak gi jaga Mak Sedara yang akan dibedah di Hptl Selayang. Tijaaaaaaaaaaahh....pinjam GPS kau....acik tk geti jalannn nihh... Sekian.

9 comments:

sya said...

Selamat Hari Jadi pd Shahmah..

cHeRyNa PiReS said...

acik...lalu ampangan kan? kenapa acik tak nampak sha lintas jalan aritu:P

hihi...tuhlah dia...dulu sha tak caya bila ibu cakap org n9 suka balik kampung. tp skang mmg terbukti. dah brape blog dah nampak nieh:)

uji6june said...

ala Acik ..
apo yang susah bona
amik je Jalan Kuching
terus je ..

lepas je pasar borong Selayang
yang lama tu (belah kanan kalo
dari Jalan Kuching)
pastu himpit jalan belah kiri
naik flyover, belok kiri lagi
kat situ mesti ada signboard
nak ke Sepital Selayang

kalo tak amik flyover tu kang
takot terus pi Rawang plak

sonang yo ..

*

iina said...

Acik.. sabar itu sebahagian dari iman.. nasib juga dapek mkn chicken chop hehehe ;)

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

selamat pjg umo la aku ucap ke nasser wahab achik ni.....



acik...dont snap n drive...hahahaha

kak ina kl said...

salam dan happy birthday buat anak teruna kamu..mak oiii sampai 3 x ambil lesen...sabo ajelah..

my name is E said...

achik, E tade mende nak kater ler..cumer nk wish bday utk anak achik yg c shahmah tueh ler yer..hehehehe

My Name Is E,

lupekanje said...

sya,
tima kasih..

sha,
err...acik tk lalo pun ampangan..hehe..
acik hikut jalan Senawang...
klu org NS tu duk dedekat je...mang la salu balik kamfung sha..
cuber yg duk nunnn...utara mesia sana?


Uji..
dah bejaya pi ikut jalan kucin..
tpi balik, tk jumpa...tepaksa hikut jalan anjing...haha


iina,
ye...banyakkan besabar...akan ada hikmahnya...kannz


cikgooden,
hehe..tima kasih ats ucapan utk nassir wahab acik tuh.


kak ina KL..
ha..nk wat camne...salah org JPJ la tk luluskan...hahahha..bley tak centu?


My Name is E..
amvoooii...derek je ucapan ditujukan trus ke anak acik ye...heheh

hanimndroid said...

lahai shahmah br 20 ko. hahaha melopeh la dennn

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-