Sunday, July 27, 2008

Musim buah 2008

Semalam aku bekesempatan balik kampung walaupun tak masuk dalam plan awal untuk weekend ni. Asalnya aku dh rancang nak temankan Pn. Haida kt Pre. 9...since hubby dia out station..n dia sedang sarat mengandung.. acik rsa wajar ditemankan.. eventho dia confident duk sorang..
Tapi masa sembang2 ngan Yani, tetiber dia kata nk balik kampung pulokk minggu ni. Bukan senang acik nk dengar dia ndak balik kampung ni. Salu ajak asik tk ndak je. Asik ada meeting, ada training hoki lah...bla bla bla... tu yg previous week acik balik kg sensorang, biler dah sampai kampung, dia tipon, nak ikut....sabar jer lah.
Dalam pd tu, acik sms dengan shahmah, ajak2 ayam jer dia balik makan buah kat kampung....tup tup...dia ndak pulak balik..!!! huh...ghosak pogrem acik dgn Pn. Haida... Takper lah..demi anak.

Sorry yek Pn. Haida. Acik dapat temankan satu malam je. Tu pun rasa spesel sangat layanan Pn. Haida kat acik. Segan dan rasa menyusahkan pulak...hehhe...but I tell u what...the bubur pulut hitam.....really delicious....Cik Yus and I enjoyed it...2-3 kali tambah tu..



Ingat nak betolak awal pagi sabtu. Tapi cam biasa, Yanie mintak extend time ke pukul 10. Sebab ada training hoki. Shahmah yang dah balik dari petang kemarin dengan sorang kawan dia, si syukri, lagi sonok betolak lewat. Boleh bangun tidur lewat.
Akhirnya, dalam pukul 11 jugak kami bertolak. Ambil Yanie dengan kawan dia, combi, di Kolej 11. Combi mang dah penah ikut kami. Dia dah jadik biasa dengan acik..biler free jer...sure dia ikut yanie samada balik umah ataupun balik kampung.

Sampai kampung, terus target dapur... nenek diorang ni sedang masak sakan. Kami menyibuk jer lah...tokok tambah sikit... ikut permintaan. Si Yanie teringin sambal tempoyak colek feberet dia.. kejap je...nenek dia dah standby cili api tumbuk...just tambah tempoyak fresh tuh kt sambal cili api je. Acik pulak masak kicap lada itam Tauhu jepun kegemaran anak2 acik. Nenek dia cam tetau jer....dah siapkan bahan.

Kami mengadap makan tengahari dulu sebelum gi serang pokok2 buah depan rumah tu. Malangnya, derian tk baper banyak. Tak per..kami bukan kuat makan derian sangatpun.



Ni pokok moktan zirah....tk petik lagi...tunggu dia balik..







Ni satu lagi pokok moktan depan umah.... moktan gading.





Dik sebab badan dia kecik, Syukri jadik mangsa disuruh panjat atas bumbung garaj yang ada banyak rambutan








Shahmah ??? huh.....camni lah dia....cekak pinggang je...bukan reti nk sungguh2 kait bebuah ni. Dia tau siap je. Bila suh kutip baru dia kutip. Masa acik, yanie, combi n nenek dia sibuk kait manggis, dia ngan syukri leh pegi lanyak basikal buruk nenek dia gi round kampung.
Tengok gamba ni...cucu dan nenek manjat.


Yanie ni pulak mang tk leh jumpa pokok moktan...dia pulak beriye manjat. Suh kait moktan tu..dia kait yang hijau lagi... sebab mata dia yang rabun tuh.


Ni pulak manggis yang mak acik dah sesiap kait dan kumpulkan untuk cucu2 dia. Tapi acik rasa tk cukup, sebab tingat nk bawakkan Puan Sya n Pn. Haida yang ngandun tuh... Puan sya yg dah lama tingin nk manggis....(binjai tk gak dapat2...huhu..)
Jadi acik ajak Yanie ngan combi pi kait lagi.





Huh...mang banyak buahnya atas pokok...yang rendah2 pun banyak ....tengok combi, just petik jer....






Penuh keter acik isi bebuah ni. Belum campur ngan kepek pisang yang kenkawan order lagi. Derian segoni...moktan 3 goni, manggis 2 goni..

next time kita bawak lori....kata yanie..

Mang minggu depan kener balik lagi. Sebab zirah pulak coti. Dia belum merasa lagi buah2 kt kampung tahun ni. Ni sedang exam...kalu dia tgk blog ni, mesti dia tk sesabar nak balik.
So, harap2 buah2 tu tk habis lagi la minggu depan....hehehhe..
Tapi dia mesti tk sonok...sbb kakak abang dia dah balik minggu ni...dia sok, sensorang je ngan umi dia...mesti bosan...hehhe...

OKlah...nk gi OT... sok nk agih2kan buah tu kat opis... senornya acik bukan makan sangatpun. Mungkin sebab duk sorang2 ...tk ada geng nk berebut2 makan. Kat opis...acik beriyer la makan...
Sekian utk kali ni.


5 comments:

maR said...

Akak,
Orang kedah pon panggil moktan jugaak... Lamanya tak makan moktan.

Couple of days ago baru dapek makan fresh buah manggis.

Lebih sepuluh taun tak makan buah manggis. Bukan tak penah nampak kat kedai pon, tapi tak penahnya teringin nak terai :)

lupekanje said...

uuhh..akakpun tk mkn sgt. petik bagi org mkn je...semalam kait manggis lagi...keter penuh semut...uwaaaaaaaaaaaaaaa

my name is E said...

dusun kat kg byk tupai..E tmbk sekor tupai nieh..siat kulit dier n amek ekor tupai, E cuci dan keringkan sebetul2x nya dan jdikan ia sbgai penanda buku...

p/s : bukan m'aniaya binatang tp lps kene tembak jer tupai tueh da mati...amek lar ekor dier jdikan souvenir..

My Name Is E,

lupekanje said...

E...ngko buat ler keychain..best gak ekor tupai tu...blh geli2...hehhehe

my name is E said...

hahahaha...sng jer nk kejutkan mak bgun tdo...dier mmg geli dgn ekor tupai nieh...

p/s : ptua utk bgunkan org tido..petua baru...

hehehehe

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-