Thursday, April 21, 2011

Cergas dan cerdas

Minggu ini adalah minggu mengaktifkan diri acik.
Hari Isnin, berjogging dengan Nurul Munirah & sepupu dia.  Setelah berapa lama acik tidak berjogging.  Asik tangguh..tangguh...tangguh...tangguh...

Maka petang isnin itu akhirnya terlaksana tanggung acik pada tubuh badan acik yg semakin mereput ini.
Satu round je.  Sebab menghormati Nurul yang pers taim jogging. Bukan gitu Nurul?  Nanti kalu cramp saper nak hangkat dia?  Acikk???? Oh tidakk...tegolek lah kau di situ, dan acik akan teruskan larian 3km acik dengan kejamnya...hehe

Balik dari jogging sekitar pukul 7 gitu.  Mungkin langitpun kagum tengok acik jogging hari tu...makan Allah hadiah pelangi di langit petang...MasyaAllah..Subhanallah

Nampak tak? kalau tak nampak...makna nya ngkorang tak mandi pagi tadi..haha..gurau je.  Pepenat acik menyabung nyawa taw, nk amek gambar ni sambil memandu ketika lalu di jalan Presint Diplomatik ni.  Sib bek tadek bapak polisi.  Gambar diambil dgn henpon Sony eriksen seken hen acik je.  Kira ok la...
Ye lah...bahaya memandu sambil amek gamba ..lenkali acik tk buat lagi.

Hari Selasa pulak acik gi berenang dengan Nurul, Aishah dan Rahimah.  Plan asal nak jogging lagi petang tu.  Tapi bila dongak langit, langit cerah.  Sekian lama acik dok tangguh-tangguh rancangan nak pergi berenang dik sebabkan cuaca tidak mengizinkan. Maka peluang udah sampai.  Pelan mengejut dibuat dan itulah hasil..kehadiran 3 orang kawan2 memeriahkan swimming pool Presint 9 itu malam.  Eh..lupa pulak, si kecil Emer Albukhary pun sama, mencemar swimming pool tersebut....
Ketika sampai, hanya ada seorang perenang negara sahaja di situ.  Campur kami ada 5 orang + 1 kanak2 kecil itu. Wahhhhhh..rasa macam kolam mak bapak kami je.....berenang sesuka hati ibarat Dugong mendapat air.  Alhamdulillah.... Sungguh bahagia sekali.  Tapi dugong ini ternyata sudah tuha.....reput tulang sudah.  Hanya mampu melakukan 5-6 lap yang dibuat secara ansuran sahaja.  Tak apa.  Latihan akan diteruskan.  Praktis mek perfek.
Tgklah semangat dan kegembiraan kawan-kawan acik ni ha....



8 comments:

Kak Nora said...

Elok berenang, boleh kuatkan otot-otot dan sendi. Tapi acik kena ambik juga makanan tambahan untuk maintain kesihatan.

lupekanje said...

Kak Nora...
ok kak...acik memang selalu tambah makanan...err...tambah makanan dgn makanan tambahan tk sama ekk..hehe..
thx kak.

rosdiana said...

perghh dahsyat..
gaya hidup yang sihat.
saya nih lari kejar anak pun rasa nak pecah dah dada, kaki kejang segala..
dasar femalass!

kak Erna said...

acik..nak ikut..
yang tak ponah akak buek seumur hidup..beronang..he he.
acik kato kek situ tak ramai..tu yang akak teringin tu..
akak ni dari kocik sampi tuo ni..cukup malau nak mandi kolam ko..mandi laut ko..kalau ado orang ramai.
kalau pi taman tema air tu..akak dok ateh pelampung..kaki je basah..

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

lupekanje said...

kak erna,
meh ler datang sini. tpi jgn dtg time ujan...
payah nak carik kolam asing lelaki pmpuan ni kak....tpi kat pusat aquatik somban tu asing kak...bulih je gi kat situ. Ramai pun ikut taim kat...kekdang klu bebudak U serbu, riuh rendah gak. Hehe..


Zuwairi aiman,
terima kasih....nnt saya ziarah anda...insyaAllah.

Mak Su said...

sy kalu berenang, is more to walking in the water, hahaha

lupekanje said...

wOS...Eh..tececer lak..
Ape kater bawak anak2 wos smua masuk dlm pool tu..cer main kekejar dgn diowang sesama..hehe

Mak Su, walking in the water sama mcm walking on the air...hehe..cer terai..cer terai..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-