Monday, August 4, 2008

Mandi????


Salam... Acik terima email Fwd ni dari kenkawan pejabat.. mungkin ada yg dah penah terima. Tk per la...acik nk tnya sikit kekalau ada yg tau, kt bawah n3 nih..


Mandi
KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit: Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala : Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia : Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.

Mengikut kata org yg pos ni ...mandilah walaupun balik malam. Uuuuhh...Acik dh amalkan dari dulu, untuk tidak mandi malam. Sebab ramai nasihatkan gitu. Katanya nanti kena sakit tulang, paru-paru berair...kembang paru-paru etc. So, camana? Nampak gayanya, mandi air sejuk pun ok..mandi air panas pun ada baiknya. Kalu kerap sangat mandi air panas pun, orang kata, tk elok. Aper ke tk eloknya??
Acik ada pendapat dalam hal ni. Gini jer lah...apapun yang kita buat, bersederhana lah... tk salah mandi air panas. Tapi jgn kerap sngt. Mandi air sejuk pun bagus..tpi janganlah sejuk sangat...semput pulak jadiknya.
Perasan tak..klu lepas kita mandi air panas...kita akan rasa sejuk menggigil bila kluar dari bilik air. Tapi bila kita mandi air sejuk, suhu bilik, kita tk rasa sejuk pun pastu..hehe
takper la...aper2pun, kita mesti lah mandii!!!!!!!!!!!!!!! Jangan jadi kambing....tk mandi. Tapi kambing peliharaan sekarang pun mand
i gak...tk caya...tanya orang yang bela kambing...




mbekkk....

2 comments:

Abahnajwa said...

Terus abah tergelak pulak baca n3 ni.. Bukan hapa ..kalau winter kat sini kan..punyalah liat nak mandi..ada sekali tu heater pulak rosak..mandi ala2 P.Ramlee jer..patutlah stress memanjang..wakakaka..

lupakanje said...

isk...mesti sejuk kalu winter kan..klu acik kt tempat abahnajwa pun, mesti tk mandi gak tuh...mandi calit2 jer la..huhu.

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-