Friday, August 29, 2008

catatan mingguan

Hari ini dah hari jumaat...hari yang paling semua org suka. Sebab hari ni hari besar bagi orang Islam...sebab hari ni, hari terakhir bekerja dalam seminggu. Sebab sok hari sabtu dan ahad....COOTIIIIIIIII.... tambah pulak minggu ni...cuti sambut kemerdekaan dan cuti

Awal Ramadhan bagi negeri Johor, Kedah dan Melaka. Maka anak acik, si Zirahpun balik bercoti lagi...walaupun baru minggu lepas acik antar dia ke Puduraya untuk pulang ke asrama...pesal la makin dia nak abis sekolah, makin dia asik nk balik umah jer...sok time tunggu result spm sok mesti lebam2 dia duk umah..huhu..

Selain dari pogrem PLKN, kan elok klu ada pogrem khas untuk bebudak yang dah pekse SPM ni dari diorang duk umah sampai bosan habih...Takpun, bia ler result tu kuar cepat sikit. Cuti sebulan jer kat umah jadilah...tak pun sementara nak kuar result tu, suh diorang ni masuk je form 6...biler kuar result, barulah bertebaran kat mana yang patut.

Mana yang nak keje tu berikan kebenaran. Tapi pada yang tk ada pogrem apa2 tu, masuk kelas form 6 atau kelas khas untuk depa yang tunggu result.. Ajarlah apa yang patut. Dari depa buang masa kat umah atau lepak2 kat Shopping Complex. Nanti la, acik nak antar cadangan ni ke KPM, kat Dato' Seri Hishamuddin. Rasanya masa acik dedulu idak le lama sangat tunggu result SPM...err..ye ke....dah lupa la.

Acik nak buat ulasan selari untuk aktiviti sepanjang minggu kali ni. Dari Selasa hingga Rabu, acik ikut kursus Data Base kat Cyberjaya.

Bukan tak tau....tau la sesikit...tapi nk jugak join, sebab ada yang kita tau, org tak tau, dan ada yang orang tau, kita tak tau...
Hari pertama pergi, dari Putrajaya ke Cyberjaya, nampaknya acik tk ada masalah...pepagi buta dah sampai ke MMU tu.... Ye laaa...acik bukan penah sampai kat situ lagi. So, acik decide nk kuar awal2, senangla kalu tesesat...banyak masa ekstra. Acik ni kalu ikutkan, punctual pada masa....(ye lah tu..) ..legaaa bila dah sampai....dah la sensorang pi.. .
masa balik, acik bermasalah sikit....memula ikut orang...tah camner tetiber acik potong lak keter orang tu...lalu bila sampai kat trafik light, org tu ikut jalan lain, acik ikut arah lain...

Tapi sebab dik konfiden, acik teruskan je. Tapi tk gak nampak2 jalan keluar dari cyberjaya tuh...aper sudah jadi aku ni...
Akhirnya acik sampai balik kat trafik light di mana acik terpisah dengan geng yang acik ikut tadi. Dan acik cuba ikut jalan tu.... Hasilnya, acik berjaya juga sampai kePutrajaya. Tengok tu, Putrajaya ke Cyberjaya pun leh sesat..

Padahal dah selalu gak berurusan di TM point Cyberjaya untuk urusan apply telefon/streamyx dan nolong bawak Pn. Sya pun dah baper kali dah...tk penah pulak sesat camni...
Esoknya hari kedua kursus, Rabu...acik keluar lagi awal. Nak terai ikut jalan lain pulak. Komfiden je...masuk dari highway tu, terus nampak Jalan multimedia..ni patutnya dah dekat dah dengan MMU... acik terus ikut arah signboard.... tapi naper tk sampai2....??? #@%%$

Lama jugak acik memusing2...tah ke mana. Hingga nampaklah bangunan Emkay di mana department acik diura-ura akan dipindahkan. Kat situ rupa2nya. Ok jugak aper...hehhe..tpi tak mo lah sesat camni...!!! Pastu acik nampak signboard "Universiti Multimedia 100m"...lalu acik masuk kat lorong tu....jalan mati!!! aper kes nih....?? lalu acik keluar semula, dan jalan ke depan lagi...nampak pulak signboard "Universiti Multimedia 500m"..... kali ni baru jumpa...hampers betul.... sib la still belum lewat.

Bayangkan, perjalanan yang sepatutnya 10 minit tu, jadik dekat sejam...merayau tk tentu hala kat Cyberjaya. Agaknya sebab acik dah niat centu. Niat awal acik, nanti kalu sampai awal, acik nak merayau2..nk familiarkan diri dengan jalan2 kat CYberjaya ni. Nah.... kan dapat dah!

Arini makan tengahari best kat sini.. acik rasa nak tambah....tapi teringatkan berat badan dah makin naik...acik kontrol la...dah la dah lama tk joging. Habis kursus arini awal sikit... TIma kasih pada Cik Syifa yang ngajar kami sehingga esoknya...(acik tk dpt nak hadir sbb exam pulak..!)

Balik dari Kursus, acik tk nak buang masa sesat lagi. Jadi acik konvoi bebetul ngan sorang tu...ala, lupa la nama dia... terus ke Putrajaya dengan jayanya...tk sesat...hehhe Tapi sebabkan kunci rumah pada sepupu acik yang tumpang bermalam., acik terpaksa tunggu untuk program seterusnya hari itu...main badminton!

Sempat la ke Alamanda, mencari shuttle cock. Kali ni main badminton dengan kawan-kawan si ayu, sepupu tu dan dengan Cik Yus. Setengah mati main single dari pukul 6- 8.00mlm. Gegiler betui Cik Yus ni...puasa pun nak main gak lagi.

Acik kekdg telupa yang dia tu puasa, acik gi belasah dia teteruk...hahha.. Malamnya Ayu belanja makan western food kat F1, Seri Kembangan. 1st time acik gi kat situ... boleh tahan ekk...hehhe...tima kasih yuyu..


Hari Khamis pulak, pepagi buta lagi acik dah keluar, untuk attend exam kat Angkasapuri. Haritu dh survey jalan dengan Shahmah...harap2 tk sesat la... tapi acik tesalah masuk jalan nak gi ke Highway baru Putrajya-KL di MPE.

So, acik pusing smula masuk Putrajaya...sebelum terlajak lebih jauh... nanti ikut jln Sg Besi jugak aku akhirnya...huhu.. Kali ni, Alhamdulillah...jalan dan lorong yang betul... dan sampai jugak akhirnya dengan selamat ke Angkasapuri.

Ingatkan nk tunggu bebetul 1/2 jam sebelum sesi ujian suara bermula.. rupa2nya dah ramai kat dalam tu. Acik dapat giliran ke 22. Acik pandang keliling, semua yang amek pekse ni acik tk kenal.

Yang acik kenal, urusetia tu, kakitangan RTM, kebetulan sedara acik. Tapi dia pun bebuat tk tau je. Tk pe la. Acik duduk kat sebelah sorang budak muda pompuan, masam jer muka dia...malas la acik nak tegur. Hasrat hati nak gak beramah mesra sebab tgk smua kat bilik tu berbual dengan partner yang duduk sebelah mereka.

Tpi tengok muka budak tu, acik tk ada mood nak tegur...patut ke...??? hehe.. lepas dia dipanggil, orang lain duduk kat sebelah acik. Muka dia ceria sikit.. lalu acik tegur dia. Dan diapun begitu peramah dengan acik.

Ha...macam ni baru boleh gi... blh share pasaan gabra masa tu. Panel yang bagi taklimat tu, acik tk kenal. Sebab acik sendiri jarang bukak radio kebangsaan ni...hehe.. ..Budak sebelah acik tu pun tk kenal, sebab dia bukan staff RTM. Tambahan- acik dah kenal..  

Majoriti yang amek ujian ni, kat bilik acik tu, adalah staff RTM sendiri. Payahlah rasanya. Tapi bak kata bos acik...rezeki Tuhan tentukan. Kami diminta baca teks berita dalam bahasa melayu dan bahasa Inggeris.


Kemudian diminta deraf salah satu tajuk pengacara yang diberikan. Acik pilih jadi wartawan lokasi seperti yang di anjurkan dik Tn. Hj. Mus.... mudah sikit. Merasalah acik masuk studio kat IPTAR tuh...suara dirakam dan akan dinilaikan untuk pemarkahan.

Entahla....rasanya lancar jer acik baca berita tu... baik sikit la dari Karam singh Walia ...hhahaha.. kalu acik lawa dan muda sikit...mesti acik ditawarkan jadi pembaca berita kt RTM ni...heheh.. Sorang lagi yg sesama pekse.. DJ radio KLFM...ahaa... Nazie... acik tk kenal...until acik dpt trace kat website RTM... oOOOoo.. geng mamaranggie ye...

Sekejap jer ruper nya. Bila dah selesai, acik tnya urusetia tu... "dah abih ke?? boleh balik dah???" "yer...blh balik..." uwaaaaaaaaaaaahhh..legernya rasa. .. tak tau lah bila result nya keluar pulak...klu lulus, samada ada periksa amali lagi, ataupun panggil interview... jawatan Penerbit Rancangan B41 nih. Pasni satu ujian lagi.... nak balik... takut sesat lagi..
 
Tapi Alhamdulillah...camner pegi...camtu lah balik... acik selamat sampai umah... wahhhh...acik dah pandai tengok jalan..hahaha... (belagakla pulak...) ..balik tu, acik terus gi office...rindu kat office....biasalah..pekerja cemerlang. Tapi bukan buat keje pun. Merapu je.. al maklumla.... bercoti tanpa rekod. Saper blh marah...haha.

 
Hari Jumaat, Dept kami adakan majlis baca Yassin dan tahlil sempena Ramadhan. Acik dilantik jadik jurugambar... bestnya... malam tu jugak acik proses burn ke CD . Meriah kali ni. Kalau biasanya, kami buat dalam unit di aras kami je....kali ni, jemput seluruh dept termasuk yang dari Blok lain di E2. Petang/malam, si Yanie balik rumah... dan malam acik gi fetch Zirah kat Perhentian Serdang. Fuhhh... tu lah dia...kesibukan acik sepanjang minggu ni.

Hingga tk dpt nak hapdet blog... ni tah berapa kali sambung, baru siap tulis... ambil dari draft. tak apa...catatan utk kenangan acik... reference utk acik, penah gi multimedia U, penah baca berita di studio RTM... penah sesat....dan pernah tk sesat. Sekian.

1 comments:

Orange Juice said...

Salam, maaf la sbb komen di post yg lama... Cuma nak mintak tips psl saya pun exam utk penerbit rancangan b41 tu minggu depan.. Nak tanya, masa nak baca teks berita tu, pihak RTM yg sediakan ke? lepas tu yg nak kena baca bahasa Inggeris, kita kena buat atau mereka yg sediakan? ada tak kita sendiri kena tulis teks berita nya? Terima kasih didahulukan.. :)

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-