Friday, August 8, 2008

Labah2 beracun

Hari ini tk ada apa2 yg istimewa berlaku. Tapi tah mengapa..sik tekenangkan sesuatu. Penah tak org berbual dalam hati.? Entah..acik cam tedengar suara-suara yg bebisik dlm ati.

Acik layannnnn jer...sampai acik rasa penin amat paler nih. Tengahari tadi, acik gi basuh keter dengan cik Ida.. Dah nk siap basuh...ujanpun turun. Selama ni, kalu acik tk basuh keter, ujan tk turunpun. Tetiap kali acik basuh, ujan turun.

Acik basuh keter jer...ujan turun. Ujan turun jer, acik basuh keter....uwaaaaaaaaaaaaaaa... Idakla nk salahkan Tuhan. Sesajer nak menguwaaaaaaaa...hehhe.. Tapi sepanjang 2 minggu lepas, keter acik mang terrible lah....segi rupa dan baunya.

Maklumla, jadik lori pengangkut buah. Baupun semacam jer...durian + rambutan= dutan Bangkai semutpun dah banyak dlm tuh...(semut yg terkorban sbb bau durian...) sesudah basuh keter tadi, acik pun drive dalam ujan renyai-renyai tuh menuju ke opis semula. Tetiber keluar sekor lelabah spesis aper tah...tpi cam spesis yg org kata beracun tuh. Acik panik..! Alamak...camne ni..baru masuk gear 3 nih.
Acik tepis, tolak lelabah tu jejauh..besar gak..kira lelabah remaja la. tangan sebelah lagi dok pegang stering lagi..pastu, lelabah tu hilang tah ke mana. Kerisauan acik belum berakhir. Acik dok bayangkan lelabah tu masuk dalam kain acik....gigit pulak tuh...adoooii... kemudian bayangkan jadik cam yg ada dapat dalam email, kesan gigitan lelabah beracun yang sampai berulat daging kita tuh...

Sungguh tk konsentret driving waktu tuh. Tapi acik berserah pada Tuhan. Tapi bio ler tk kener gigit. Sampai kat parking opis, acik lompat keluar dari kereta. Kibas2 kain, ketuk2 kosi tuh. Kot-kot lelabah tu menyorok. Tapi tk ada pun. Acik citer kat Cik Ida.

Dia relek jer cakap...ala kak..cakap jer kat lelabah tu, aku tk kaco kau...kau pegi lah main jejauh...! Boleh ke? Macam ni la lebey kurang lelabah yg ada dlm keter aku tadi tuh... Ni kesan gigitan labah-labah tu pada hari ke 9 !

Mana la aku tk seriau biler tenampak labah2 tu tadi. Agaknya masih bersembunyi bawah kosi tuh..... Ya Allah, selamatkanlah aku dari gigitan lelabah ni...selamatkan la aku dari segala mara bahaya aperpun jua. Amin. tambah skit lgi.. biler abahnajwa sebut pasal jadik spiderwoman..ni mungkin berita yg akan kluar kt sokkabar pasal acik... :) tukar je cicakman jadik 'pompuan lelabah'..

Ini keratan akhbar fake dlm citer cicakman 2 yg tah biler nk ditayangkan...shahmah jadi plakun tambahan dlm pilem nih, jadik pak pacak.... dia yg lgi amat penakut kt labah2... Shahmah begaya kat motosikal dalam pilem cicakman2 tu.

2 comments:

Abahnajwa said...

Cik..

jagnlah fobia sangat..mana tau acik jadi spiderwoman ker lepas kena gigit tu..haha..jimat duit petrol nak gi kerja..kan ok tu..

Hujan yek sana? Sini pun sama cik..hujan jer memanjang..ekekeke

lupakanje said...

baru arini ujan setlh beberapa minggu panas bedenting. ..ujan sebab acik basuh keter...hahah...
dari subuh..ujan renyai2 jer..pastu mendung seharian...tghari wktu kami pi basuh keter, time tu la ujan lebat la pulak... Alhamdulillah..ujan rahmat tuh...huhu..

Ha ah ekk..jadi spiderwoman?? hhehehe...spiderwoman mengganas di Putrajaya..ha...saper yg nk dipertanggungjawabkan...???? hehe..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-