Sunday, August 10, 2008

pindah???

Arini acik pegi OT lagi cam semalam. Tapi awal sikit. Itupun biler Bos tipon kata nk datang gak opis. Memandangkan acik pegang kunci, acik rasa patutla jugak acik pegi. Sampai kat opis, acik buat la kije cam biasa. Bos tk jugak datang-datang. Alhamdulillah, meja acik dah clear arini. Kalu tidak, penuh dengan surat dan fail2.  

Bila orang tegur, acik kata : Ini lah tandanya orang buat keje...klu kemas ajer meja, maknanya tk buat keje la tu...hahah.. jangan marah.. Bos acik cuti sok dan lusa. So, acik merdeka.. boleh la mengabihkan keje2 memfailing yg menimbun2 tuh. Ni lah keje yang paling acik tk suka. Sama cam keje belah ikan bilis....leceh...sebab tu acik suka beli ikan bilis yang dah siap dibelah. Tapi jarang sangat makan ikan bilis ni. Terutama bila dah tau yang ikan bilis mengandungi banyak kandungan kolestrol.  

Acik sembang2 dgn kenkawan se OT yang ada harini. Tajuk utama berkisar tentang rancangan perpindahan kami ke Cyberjaya...memang sedey. Acik harap acik dapat la tukar ke Bahagian lain sebelum bahagian ni kener pindah ke sana. Letih tau pindah opis nih.  








 
Ni ler opis yang mungkin akan kami tinggalkan.  
Orang atasan tau arah jer pindah. Diorg tak rasa cam yang kami yang mengerjakan semua ni mengemas dan mengangkut bembarang. Sedangkan pindah dari tingkat bawah ke atas pun serik benar rasanya..apalagi nak pindah jejauh lagi. setakat untuk kepentingan diri, kepentinganBanyak risiko dan yang negatifnya yang acik pikirkan. Bukan pihak2 lain pun sama acik pikirkan.  

1. Naper la nk pindah, sedangkan kajaan dah umumkan penjimatan blanje...cut budget memacam dan tidak akan membuat pengambilan baru mahupun perpindah semua dibekukan untuk menjimatkan perbelanjaan.    

Kalu pindah, mesti akan melibatkan perbelanjaan yang besar...bangunan baru, pemasangan itu ini, penambahan kos sewa bangunan (MK Holding la untung....kerugian atas perabut atau peralatan yang mungkin terpaksa di robohkan, lemari meja yang mungkin akan rosak dan terpaksa pulak beli baru...partition yang terpaksa dipasang baru dan lain-lain perbelanjaan baru yang terpaksa ditanggung kerajaan nanti. 

Itu belum lagi kira budget kalu kami tepaksa hadiri kursus atau mesyuarat kat Putrajya..mesti nk claim....ehhh...mesti...mana boleh tk claim...lain la kalu nak pegi jer ada transport pejabat yang akan bawa kami atau customer kami...ini ternyata akan tambah lagi perbelanjaan. Ye ler..beli bas ke...coaster ke...mantainance transport tu lagi? 

Minyak lagi...Klu tk nak sediakan smua tu, tepaksa la kami buat claim setiap kali pegi ke Putrajaya atau memana biler kena gi out station..tu tk masuk belanja kami sendiri yang tepaksa ulangalik pegi keje ke sana, sedangkan sebelum ni, kami yg duduk kat sekitar sini senang hati gi keje dekat dan mudah...(tu lah guna sediakan kuarters utk kakitangan kajaan kan..memudahkan gi keje dan menjimatkan blanje ulang alik)..yg mana tinggal jauh tu, tepaksa berulang lagi jauh la...smua mereka ni merungut dan risau andai kami jadik dipindahkan.  

2. Yang tadi tu cerita kami...mungkin dikatakan kami ni selfish...ok...fine...cuma pikir kita di tempat customer kami pulak, yang majoritinya cikgu2 satu Mesia..Sian diorg tu...nanti proses2 cuti dan penempatan diorg akan jadik huru hara. 

Bekejar kat putrajaya, nak lapor diri...orang putrajaya suh pi cyberjaya...orang cyberjaya sambut dan uruskan pelaporan diri mereka, tapi penempatan, kena pulak pegi semula ke Putrajaya...kener bahagian sumber manusia atau bahagian sekolah yang uruskan tempat mana mereka nak posting. 

Letih diorg...yang ada kereta tak apa la. Tu pun nak kira gak duit minyak..mesti kira!!Yang tk ada transport...yg dari sabah sarawak? yang baru balik dari obesi?? Confirm nnt persatuan guru NUTP dgn suara yg lantang, mengkomen sistem pengurusan kat sini nnt. Menyusahkan hidup guru-guru yang menabur ilmu kat anak2 di Malaysia. Ye ler...dulu, tujuan utama buat putrajaya ni, nk kumpulkan sistem pentadbiran kat satu tempat...kerja boleh lebih lancar dan efisien. 

Tetiber, klu jadik kami ni pindah, udah...besepahhh pentadbirannya. Menyusahkan rakyat. Akibatnya, pengurusan slow tidak lancar dan banyak ralat..ye ler...dah bahagian yang saling berkait antara satu sama lain, duk berjauhan...tk kira proses birokrasi lagi. Klu semua blh settle satu tempat, tak apa gak...boleh ke?? 

Tak tahan la kami nk uruskan smua tu...sakit mental weii..klu kamu gak nk buat penempatan. Bebanan kerja yang berlebihan dalam sektor krajaan menyebabkan ramai kakitangan awam yang sakit mental..! (berita utama di surat khabar tk lama lagi...hahahha)  

3. selain dari itu..acik mikirkan, klu pindah...mesti nk ubah2 barang...produk utama kami, fail cikgu2, invoice2 pembayaran, surat2 permohonan, tawaran, klulusan, dan dalam proses pemindahan tu, tak dpt tidak, mesti ada fail yang hilang. 

Surat yang bercampur aduk, walau camner sistematik pun kami akan cuba buatkan. Letih tau...!! 

Bos aper tau...tau marah jer biler fail tk jumpa. heheh..bos, jgn marah. Bahagian ni dah berpindah tah berapa kli, sejak dari pejabat bahagian ni kat KL lagi...dipindahkan ke Putrajaya, pastu ada cawangan yang pindah pulak ke blok lain, pehtu yg kat blok lain tu diarah pulak pindah ke blok asal balik dan ada cawangan yang kat aras bawah, pindah pulak aras atas...pindah2 tempat pulak...dan sekarang nk pindah pulak ke cyberjaya...adoiiiiii....tah baper banyak la barang yang ilang...fail yg hilang di tengah jalan tuh.. Dah...sekian, luahan rasa utk legakan otak. 

Acik harap, aperpun keputusan pihak pengurusan, mesti ada hikmahnya. Tapi bia la acik pindah keje tempat lain dulu...hahahha... Pn Haida dah lepaskan diri dah..acik biler lagi...sedey gak masa majlis perpisahan utk beliau ari jemahat aritu...sobs..ye ler puan...tempat jatuh lagi dikenang. so, jangan la lupakan kami kat sini walaupun puan tk penah jatuh cam acik...kami yang salu buat puan tension, sbb kami salu membising. ....moga tempat baru nanti akan beri kepuasan bekerja tahap maksimum pada puan. 

Bubur pulut itam puan, tetap dalam ingatan acik. Tu lah antara penguat persahabatan kita......err...sedey ni...sobbs..semua budi baik puan tk akan acik lupakan. Nanti kita sembang2 kat google yek...huhu..acik tk leh nangis...kcuali tgk industan..nangis dlm hati jer masa kita abiskan saat2 akhir bersama tuh...ala..jiwang pulak acik nih..sobss..doa acik lagi..moga slamatla menyambut kelahiran baby nanti...jgn lupa bgitau mak tok ni ye...klu pun tk dpt nk pi jadik bidan nnt, dapat doakan dari jauhpun jadik la... sekian.  








  Pn. Haida: Dahhh...jgn nangis cik Ida ooiii...nanti klu mnikah, jgn lupa jemput saya...tingin gulai batang pisang.... :)
   

















acik tk sempat merasa kueh tiramisu Pn. Lin sbb leka amek gamba...uwaaaaaaaaa.. tgk gamba jer ler yg amek kat hanieliza nih. 



  Antara juadah (desert) hidangan jamuan/bacaan Yasin

  Ehh..ader 3 org sorok bola dlm baju...hahaha..cuber teka, bola saper kuar dulu... (Ujung thn ni masa utk beristirehat sbb smua pegawai banak...yahooo...)...
 









 Babai Pn. Haida..punch card penutup di BT

5 comments:

Abahnajwa said...

Acik..

Ler..pindah lagik ya cik..Tulah abah setuju 120% apa yang acik kata tu..membazir jer pindah2 ni..

Kita anak bilis ni camnilah kan cik..layan jer lahh..

Eh cik..betul ker ikan bilis banyak kolestrol cik? aduiii..patutlah hari tu abah gi klinik dia kata kolestrol tinggi..asyik makan wife punya nasi lemak ikan bilis jer..alahai..kena kurangkan nii..

Salam dari Liverpool

lupakanje said...

betul la abah wei..biler sbt kita ni ikan bilis...acik heran, naper Dept acik ni dianggap cam tk bperanan penting kt KPM ni..sdgkan kami menguruskn masa depan pendidik anak2 se malaysia..!..
diorg kata, kolestrol kt ikan bilis paling tinggi dari makanan lain tuh..ntahle..kkdg jer pantang..hahah

sya said...

Amboi keja hari Ahad... rajinnya.. bab makan2 tu yg bestkan bila ada yg meninggalkan opis

Ida said...

Maktok. huhu.. sodih sy dgr..mcm betul jek kena pindah ni ye? sabar la ye. sy pun terasa tempias beban nak pindah memindah ni.. mmg ler mkn masa.. and penat.. pas tu nak start balik keje... mesti lama sebab byk benda not in place lagi..

kem salam kat semua.. saya kat tmt baru ni.. hectic sgt.. slalu nak chat pun belah ptg.. byk meeting .. huhu..

bila nak jupa ni.. dah rindu.. haha betul la .. sy doakan maktok dapt le cepat2 tukar sblm pindah.. haha.. marah bos kalau dia tau

lupakanje said...

sya

bab makan mang best ..hehhe...kami salu buat kt opis nih..klu bebudak PKS tamat kontrakpun kkdg buat jamuan gak. salunya baca yassin, pehtu makan. Pendekata, bebiler teragak, kumpul duit, jalannn..bab makan mang besatu hati sungguh kami...huhu..
Keje tepaksa la sya..
Salu diingatkan, OT bukan utk carik duit tambahan..tapi nk nyiapkan keje. Tapi acik serampang 2 mata....duit OT utk bayo bil2...n serbis keter dll. heheh..nk marah, marahla...saper nk tolong acik kalu tk acik sndiri...haha..

Ida

Ingat saper tdi..ooo..sian dia...lagi bnyk meeting ye.. lelama nnt biasa la tu..
Kompetensi dah berangkut semalam. Kami masih tk ada keputusan lagi..rsa cam kener gi juga la. ..
aminnn...moga dapatla pindah ke bhgn lain dulu..hehe..semalam dpt surat dri BSM..ingtkan surat pindah...tapi surat g kursus..
la...
kami smua pun rindu kt Ida. Salu dgr ada suara panggil..."Huzzzzzz...." suara ketawa....dah tak ada dah...
Nnt kita jumpa la..take care..jaga baby dlm perut..jgn angkat barang beberat...
Pindah ke tempat baru ni satu je..lepas dari satu masalah, jumpa ngan masalah lain plak...sama lah cam kami yg nk kener tukar ni..mesti bnyk masalah menanti kat sana...

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-