Monday, August 4, 2008

moktan lagi.

Dah lama tk update kan..sebab sibuk sangat acik ni sepanjang minggu. Cuma sempat mengintai2 dan mengomen blog org lain je...blog sendri tk sempat. Hari Khamis, seperti yang dirancangkan, zirah balik bercuti. Acik sempat la pegi joging 2 round kat shangri la dulu, pehtu terus gi Serdang tunggu dia sampai.

Tunggu punya tunggu punya tunggu....tk jugak sampai. Acik jadik kompius, dia ni balik ari khamis ke jemahat. Tetiber nenek dia tipon, Zirah balik bila? Jumaat kan???? tk la mak...arini..khamis..ni tgh tunggu dia ni.. acik tunggu lagi...tk gak ada...acik tipon kenkwn dia. Akhirnya adalah sorang yang angkat tipon tuh. Zirah balik bila...acik tanya. Kawan dia tu jawab, Pkul 2.30 hari Jemahat... Adoooiii........ Acik rasa buang masa je acik nunggu.. acik balik je umah.

Sampai kt rumah..terus nk solat asar..(dah lewatpun) ..bru nk solat, zirah tipon, Umie...adik dah sampai...!!!! Sudah!!!..aku solat dulu, pastu baru gi fetch dia. Letih badan. Ingatkan malam tu nk join knkawan celebrate birthday Puan Lin ... tapi dah penat...tk kuasa la.. Kensel . Baik berehat kat rumah. Acik tau, aku mesti dapatkan rehat yang cukup sebab lusanya acik nk balik kampung lagi...yea haaaaaaaaaaaaa...

Ye..kami balik pagi Sabtu tu, terus kami jalankan operasi mengumpul bebuah. Derian, mang tk baper nak ada. Yang ada tu lah moktan ngan manggis cam dalam gambar ni. Tengok aksi acik mengkait moktan tuh....siapa tau guna pengkait moktan yg guna gunting tu? Mantap sungguhkan acik mengguntingnya satu pas satu..pehtu acik gi kait manggis pulak.

Macam besa, kami balik ari je. lepas dah penuh keter ngan 3 goni moktan, satu kotak manggis..kami pun balik smula. Alasan, nk gi beli barang utk zirah. Tapi mang betui pun. Ada banyak barang yang zirah perlukan. Acik bawak dia gi carik buku kat Popular Bookstore Terminal 1 Seremban. Acik pun beli gak 2 novel Inggeris zaman tok naduk...sbb harga murah..RM5.90 jer sebuah. Acik nk improve English, kononnya. Ntah bila la nk baca. Acik penah baca satu novel Inggeris sampai habis. Tebal gak buku tuh. Selalunya tk habis atau tk penah start baca pun. Tpi tah camner, novel tu sedap giler jalan citernya... sesikit cam kisah idup acik lak.

Lepas tu, acik yang salu baik ati, sarankan sorang atau 2 org kawan baca buku tuh, tah saper tah..acik bagi pinjam, pehtu tk penah nampak2 lagi buku tu. Nk mintak, confirm tk ada yg ingat atau mengaku. Tajuk dia pun acik da lupa. Acik cuba carik kat Popular tu. Tapi nampaknya tk ada. Tak jumpapun. Acik beli dulu mang RM5 lebih jer.

Sinopsis ceritanya lebey kurang gini, ader sorang pompuan, zaman kekecik dia tragis, kuarge mati kener tembak masa perang, dia sendiri kener rape teruk gak la. Bila besar, dia jumpa sorang lelaki yang ambik dia jadi isteri. Pd awalnya dia payah nk accept laki tuh....sebab dia masih trauma kisah masa kekecik dia ..Tapi somi dia tu layan dia baik gak. ..bila cinta dah mula berputik, dah sayang dah, dah nk terima sepenuh hati suami dia tu, tetiber suami dia mninggal.

Adoi...acik baca bnyk kali bab ni.. dia nyesal sbb tk layan bebaik somi dia dari awal..sobs.. Mana lah buku kesayangan aku tu....acik sanggup beli lain sbb suka sangat kat citernya. Tapi acik lupa tajuk, camner acik nak carik. Anyway, kalu acik ternampak, mesti acik ingat semula tajuknya. Sebelum tu berhenti di Rantau, cam biasa, beli ikan Guppy 4 ekor.

Payah nk dapat ikan Guppy murah semurah harga kat situ. RM0.50 sahaja seekor. Acik ni bukan apa..acik bela ikan, salu tk panjang umur ikan tuh..seminggu dua..Innalillah jer ikan kecik tu. Tangan panas...kata orang...hehe..Sabo je lah. Tapi ndak gak beli. Kat Serdang dan sekitarnya, harga ikan tu menjangkau dari 1.50 - 2.00 seekor. Hari Ahad, acik ingat nk gi keje. Sbelum hantar zirah balik (sampai puduraya je). Tapi mikirkan, jenis ibu aper la aku nih....anak balik sesekalipun, nk tinggalkan, gi keje masa coti2. So, acik kensel la gi keje...masak sarapan spesel utk dia dan kakak dia si Yani ..(balik tetengah malam dgn sorang kawan dia....minah ni mang gini..biler teragak je balik umah)..

Lebey kurang kul 10, acik pegi lah hantar zirah ke Puduraya. Tiket bas dah dibeli dik kawan dia. Actually, ni first time acik drive sorang2 ke KL. Acik kan fobia masuk KL.... Kalu antar gak zirah ke Puduraya, mesti ajak kawan acik, si Maria atau Cik Ida tunjuk jalan. Kali ni acik branikan diri...ingat balik laluan yg diorg penah tunjukkan utk sampai ke Puduraya. Alhamdulillah...acik sampai dn balik pun dengan selamatnya.... marvellous....heheh.. dah dapat improve keyakinan diri masuk KL. Acik jadik fobia since last 5-6 years ago...masa tu acik gi umah kakak acik kt USJ.. Acik dengan yakinnya keluar ke Serdang (bukan jauh sgtpun) ikut jalan Puchong.

Sampai la Serdang. Tapi time balik, acik blh tk jumpa jalan nak masuk ke USJ..byr tol dekat nk RM10....pi mai pimai tang tu gak...sampai dah magrib...lelama acik tekad...acik carik signboard ke Seremban, acik balik Seremban....hahahha...lawak sungguh...aderke sampai masuk tetengah KL tu..carik jln nak ke USJ...dahla sorang2. Acik kompius dengan susur2 yang tah ke mana2 tuh. Signboard pun tk betul (dah...salahkan signboard lak..)

Since that la acik jadik fobia nk masuk KL. Sekali lagi jadik, masa acik kener gi exam KPSL kt KL Tahun lepas...hari pertama dan kedua Shahmah drive. Pegi dan balik. Hari ketiga ader ke patut dia tinggalkan acik, pegi bepoyer2 ngan kenkawan dia kt Midvalley... dan kata, Umi balik sendiri...senang jer jalan...tgk signboard...!! Dia tak tau ke umi dia ni susah nk ingat jalan. ... rasa baran acik masa tu..tpi terai gakla drive balik.

Minyak dah la tinggal seciput. Duit lak ada sekeping RM50, dh bagi pulak kat Shahmah yg nk bebelanja.. Acik pusing, pusing, ikut jer jalan yg tah memana...tak gak sesampai. Tpon knkawan tanya jalan, diorg kata acik dah telepas jalan..tah apa2.. camner tah..sampai kat highway puchong tol yg kedua dah...duit ada baper sen tah. takut tk cukup nk bayar tol...terus acik tipon shahmah...suh dia datang selamatkan acik yg dah gabra..kat R&R tol tuh.

Sibla dia sabar ngan umi dia yg tgh marah tu. DIa minta tlg kawan dia antar dia gi kat acik...bagi duit dan tunjuk arah jalan... huhu..rupernya acik dah dekat nk sampai...tol tu pun singgit namploh sen je....cukupla duit acik yang ada tu. Tapi sebab gabra...trauma sesat, acik memarah dia. Siannn shahmah.. Dahlah..citer pasal trauma acik la pulak. tgkla gamba besama zirah dan nenek dia kt kampung...acik respek la ngan mak acik.

Walaupun dah tua, dia masih larat panjat pokok moktan, hah....tgk tu..dia gergaji dahan moktan tuh...stamina dia still cam org memuda..orang muda pun tk larat buat keje cam dia buat nih...maybe sebab dia dah biasa duk sorang2 kt kampung, nk mintak tolong orang, payah...jadi, smua keje dia buat sendiri...tk harap orang lelaki..dan acik menurun sesikit sikap cam mak acik tu... Tgklah, betapa lemahnya zirah menarik dahan moktan tu...





















 Minah perasan.






Dah nk balik Pontian.

2 comments:

Abahnajwa said...

Alamak Cikkk..

Zalim betul tunjuk gambar rambutan dengan manggis dah dah dikupas tau kat abah..

Waaaaa..Nak balik kampunggg...Nak balik kampunggg

lupekanje said...

hehe..sorry ye Abahnajwa..ntah camner la blh termasuk gamba tu..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-