Wednesday, August 13, 2008

kener pukau...

Tengahari tadi, waktu acik sedang lepak2 menghabiskan minit2 terakhir rehat, tetiber acik diganggu dengan bunyi telefon pinjam acik tu...(telefon pinjam dari si Fizah Kecik, since HP acik rosak keypadnya...).. "Ummi...telefon akak balik !!!" Huh....bebudak ni, camtu la...reti miss call atau suh call balik jer...acik dah agak..ni mesti ada hal penting. Kalu tak..tak ada la tingat nak tipon acik pun. Kecuali si zirah yang salu tipon sajer2 sampai acik marah pulak....hehhe.. "Ha...pehal ni??" acik sergah si Yanie.. "ala ummi.... akak kat Jusco ni....handbag akak hilang.....akak tk sedar bila.. tadi kawan akak kata akak ada bawak...agaknya akak kener pukau kot....!!!" "Huh....hilang beg....camner kamu jaga reter ni???? aritu ilang kunci motor....arini ilang beg...sok ilang aper lagi... bla bla bla...!!!" acik tembak mesin gan acik kat dia...geram aku. Dah puas baru acik tanya.. "aper yang ada dalam beg tu??? duit ada tak??" "semua ada kat dalam tu...ic., duit, kad atm, mmcm kad lagi..duit ada 100.00, dan lagi satu, cube ummi teka...?" Sempat gak nak ajak acik main teka2...huh.. "tak kuasa la nk teka2...aper dia???" "Buku akaun asb akak!!!!" "Uwaaaaaaaaaaaaa....aper kehe kamu bawak buku tu...!! " acik geram tahap wonder woman dah.. "akak kan mang bawak gi memanapun akak pegi...huhu..., apa akak patut buat ni ummi??? tolong la...akak dah rasa lemah lutut ni...tk reti nak buat apa...akak dah carik merata....tak ada...!!" "betul ke dah carik tu......cicir ke...tah tetinggal memana ke...kamu tu lalai sikit..." "betullah ummi, akak ngan kekwn dah carik...kad matrik ada duk dalam keter kawan....beg tu jer akak pegang. "Pegi la buat repot polis... nanti umi block kan ATM kad kamu...." Acik terus tipon bank CIMB, suh block kan kad ATM si Yanie tu... Lega...pehtu acik cuba tipon PNB...tanya pasal kehilangan buku..apa patut buat... diaorg jawab, kener datang kat opis head quaters...aisay...mesti menyusahkan anak acik tu nanti... Acik ingatkan dia pas buat repot polis, pegi buat IC baru kat Serdang...memacam acik suh dia buat.. Tuptup petang tu dia tipoon, "Ummi......akak dah jumpa balik beg tu...tuan kedai kejar carik akak tdi.....huhu..." Sabo jer la.... !!! Sekarang dia kener buat kad atm baru....tu lah..tak ada kojo carik kojo... Duit, kad, ic semua ada dalam hand beg tu. Sebabkan perkara2 camni lah acik tak suka bawak handbag ke mana2..handbag pun acik tak ada...pecaya tak..?? Sebab acik tau, acik salu terlupa..bila pegi makan kat food court ke,salu tertinggal beg duit kat kosinya...klu gi umah ong kawin, pun tetinggal...dah kenyang perut.,acik salu terus bangun berlenggang gi kat keter....sib la sblm keter jalan, acik ingat ntuk amek semula... Sekarang duk menurun kat anak pulak. Kisahnya, memang bebetul si Yanie tu kener pukau. Hati-hati ye kenkawan...mangsa kener pukau salunya ong pompuan. Apa tak kener pukaunya....tengok baju cecantik...tengok kasut lawa2...tgk henbeg ke aper ke yang tengah sale....terus terpukau....tak ada sesaper yang memukau diorg ni...kcuali bembarang tu je..... hahaha...tu lah pompuan...eh...acik bukan species pompuan ke??? hehhe...betul la...tapi acik jarang la kener pukau sebab acik sedar, acik tak banyak duit...sbb tu mata ni salu acik jaga...jgn tengok sangat bembarang tu semua kat dalam kedai...nanti tk sedar terbagi duit tu kat kaunter pembayaran... takpun tk sedar beg ilang...anak ilang....tu lah dia, mangsa2 kener pukau sebenarnya... Dahla...acik ngantuk bangat nih...petang tdi main badminton ngan cik Yus and the gang...letih sesangat nih..komfem letak je kepala., mesti lelap. nanti acik modified balik n3 nih...adoi..ngantuknya.... ____________________________________________________ OK..skrg 3.20pagi, acik sambung balik citer.. seblm tu, nk bgitau.... KAKI ACIK SAKITTT...!!! Ha..puas hati..hehhe..padan dgn muka aku kan.. tataula kenapa...bangun je dari tdo, bukulali rasa cam sakit teseliuh. Balik dri main badminton smlm tk rasa apa pun...acik ada ke tepeleot kaki msa main tuh? Cam tak de..tpi dedekat nk teseliuh tu ada la...maknanya, dah tesalah urat gakla kan...tengkot la gi kijer sok ni. Tak dapat la acik bejalan penuh begaya.... Tingat kat kaki Ain Abahnajwa yg bengkak tu..takkanla bengkak kot kaki acik ni. Hopefully la tk jadik serious. Masa main tk hingat donia...melompat sana sini cam org memuda. Tak sedar diri dah 'banyak umur'. Tulang smua dah reput...ooppss..baru tingat nak minum susu utk menguatkan tulang...jap...nk minum...hmm..dah. Stok susu baru sampai. Dah baper hari acik tk pegi kedai..smlm baru tringat nak gi Carrefour sbb stok susu LF ngan jus oren acik da abih lama dah. Wlupun opis depan ngan Alamanda, tapi tak rajinnya acik nk drop by. Sebab tau, kalu berenti.. mesti sikit sebanyak melibatkan kos...kajaan skrg kempen langkah penjimatan dlm segala hal. JIMAT??? Huh....malam aritu, kajaan dok bakar bunga api ke langit....bejota-jota habih tu...pehtu suh kita bjimat... adoiii....letih mikir. Tak paham la...baik toksah cakap..klu bagi acik sejotapun cukupla untuk acik tanggung idup sampai acik mati. Ada belen lagi tu utk bgi anak cucu.. Semalam dpt memo dari bos, menyeru langkah penjimatan di opis. Acik siap deraf email nk kasi kat bos tu, mintak tambah satu lagi dalam senarai apa2 yg nk dijimatkan tu... antara isi email yg acik deraf tu: saya dan lain-lain kakitangan Bahagian ini ingin juga memohon satu lagi langkah penjimatan dan perbelanjaan berhemah untuk disenaraikan iaitu, elakkan perpindahan seperti ura-ura yang kami dengar tentang perpindahan ke Cyberjaya. Jika ianya akan merupakan satu arahan, kami terpaksa patuh. Tetapi sekiranya ia masih dalam peringkat perbincangan, kami merayu agar ianya dipertimbangkan tidak akan dilaksanakan. Bunyinya memang macam masing-masing dengan masalah peribadi..(jauh dari tempat tinggal..tak ada transport.. payah nak hantar anak ke sekolah..dll) tapi kami memikirkan ianya juga satu pembaziran di samping risiko2 lain yang akan berlaku yang berkaitan. Fail yang hilang, kepenatan tk diambil kira lagi, peralatan yang rosak, agak2nya berapalah kerugian dan perbelanjaan untuk perpindahan-perpindahan tersebut di samping berapa penggunaan masa yang kita ambil untuk menguruskan perpindahan ini..Tiga jenis pembaziran akan berlaku. 1. Pembaziran wang 2. Pembaziran masa 3. Pembaziran tenaga Apalagi jika kali ini kita berpindah ke tempat baru, yang mana banyak kerja penyelenggaraan, pemasangan terpaksa dilakukan. Itu belum lagi kita dengar apa pandangan pelanggan kita yang akan rasa terbeban dengan perubahan ini. Kalau dahulu semua urusan dalam satu tempat, walaupun berlainan blok (Itupun mereka merungut penat..)..Kalau pindah ni, mesti lagi merungut dan silap2 masuk dalam media massa.. ini bukan langkah penjimatan yang diuar-uarkan. waaahhh..bergegar tk bunyiknya. Lebih kurang cam isi dalam N3 acik sebelum ni...tajuk Pindah tu. Tapi acik tk send gak email ni..takut pulak acik di cop sebagai parti pembangkang walaupun ramai yg menyokong....hahaha. Eh...tadi acik nak cerita apa yer... ooo..pasal kelalaian dan kelalokan anak dara acik tu. Ishh..mang risau gak acik kat minah sorang ni. Mula la mikir cam sya pikir...camner la kalu kawin nanti...mesti fenin somi dia. Kener carik menantu yg sabar dan caring habih ni. Kalu idak, porak poranda la sbb asik ilang barang je...huwaaaaaaaaa.. Ye la....aritu kes ilang kunci motor jadik cam gini gak...last2 minit baru jumpa kunci...bekejar acik ngan dianya gi woksyop nak kensel tukar kunci baru.....dah pomen tu bukak skru nak ganti kunci baru motor tu, sib la sempat kensel. Taim-taim dia tk dpt loan PTPTN ni, memacam hal pulak yang jadi yg kener guna duit sesia duit lagi. Tapi tu lah kan.. mender dah nak jadi.... Acik senornya dalam dilemma lain gak skrg ni. Minggu depan acik terpilih utk satu kursus yang mang minat giler la... kursusnya 3 hari...Tapi hari pertama, keter acik mati Roadtax ngan insurans. Dan hari ke3, acik kener attend exam SPA. Penyelesaiannya, acik kener ambil coti sebelum kursus tu utk gi renew Insurans & Rdtax keter lebih awal nmpaknya kali ni...dan hari exam tu, pihak urusetia kursus bagi kebenaran excuse dgn syarat bawak salinan surat panggilan exam tu nanti. Kalu idak, tk dapat sijil...huuhu.. Tak dpt sijil pun tk kisah senornya. Janji dapat ilmu. Sijil acik dah tebal dah tu. OKlah..acik nak tdo sesi kedua pulak ni. ingat nak sambung basuh kain, tapi takut lak ganggu jiran atas bawah sebelah menyebelah rumah ni.. maklumla ...duk apartment..kener jaga hati semua jiran...nanti diorg kata, makhluk mana pulak yg buang tebiat basuh baju sesubuh giler ni! Taim org nak tdo...!! Kira acik ni jiran yang sungguh baik la sbb ndak jaga ati jiran-jiran....(huwaaaaa....) ..acik tk ndak jadik cam jiran atas rumah acik nih....salu ketuk2, bunyik cam mendrill pun ada, mengergaji pun ada...tah buat apa tah tk sesudah...kenkadang ada jiran yang menumbuk sambal...ketang-ketung ketang ketung...memalam.tak reti la nak alas ngan kain kasik pelahan sikit bunyik tuh.. geram tul..yang ye nya taim kita nak berehat. Tah saper tah org atas ni..tk kenal pun..hehhe.. elok gak tk kenal tu...klu tak nanti takut bila sama lif, acik jeling2 maut kat dia...hahaha.. ehh...sambung lagi menceceh...tu lah...sesekali hapdet...menjela kan. Tapi acik tk ada gamba la kali ni..mesti bosan baca..tk kisahla...janji acik puas hati dpt menceceh sensorang kat sini sekali2. Dah... nk gi tdo lagi nih. ader 2 jam lagi...blh mimpi satu round...haha. sekian.

6 comments:

Abahnajwa said...

Alahai Acik..

Mesti darah climb high to the upstairs (bak kata Julie Dahlan) agaknya masa dapat khabar tu..Ish..ish..ish.. Bahaya betul yek?

Ainpun pernah kena gak dulu dia kata..orang tu kat bus stand tunjuk batu merah ke hapa tah..habis luncur barang keas semua duit ringgit..

Bahaya betul..hati2 lah lain kali..

lupekanje said...

hehe..lawak tu abah..
citer batu merah tu dah lama dulu kan. Takpe kalu barang ilang, jgn orang ilang. Barang blh kita carik ganti smula...orang???
Di mana...kanku carik ganti bak kata PRamlee....huhu..

dizz said...

laaa dah dpt balik, alhamdulillah... sib baik, tapi cen lain kali ic tu yg nak kena jaga bebetul, duit takpe leh cari, tapi kalau IC dpt kat indon ke vietnam ke... banyak dah dok dengar kes depa nyamar jadi org tempatan, kawin dgn org lain guna identiti org local, buat loan, buat jenayah, sampai berkurun lama.. nnti masalah2 tu ditanggung oleh tuan yg original tu.. naya naya, bahayaaaaaaaaa.

lupakanje said...

ha ler....tu yg marah kat dia..lenkali tk payah bawak henbeg, da tau salu lalai dan mata rabun..huhu...
ummi dia pun salu centu...kakk...jgn lupa contact ahad nih...

izawani/JEEN said...

Fuh.. panjang entry... letih baca...

Hehehe... anak dah besar cara anak dah besar... semua ada cara nak memengsankan mak dia... hahahaha

lupakanje said...

sok sok pensan ngan pangai menantu lak gaknya..haha...jauhkanla..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-