Sunday, February 28, 2010

ternganga lagik

Agaknya ditakdirkan tahun ni tahun mencarik kawan2 sedunia. Pagi ni acik dikejutkan dgn sms dari sepupu acik si cilot...ehh.. sheila di seremban.... katanya, aku jumpa kawan ko, Rosmini .... acik ingat dia main2, sbb dia mang salu kena kan acik.. lagi pun acik baru je sebut nama kawan ni kat entry acik bebaru ni. Kot2 la dia main2kan acik lepas baca entry tu. ko jgn memain... aku trajang kang... jawab acik....mang gegurau kasar ngan dia.. Betul lah...ada kat sebelah aku nih... Pastu, hp bebunyik.... dia tipon... dan pass kan kat kawan acik tuh... huhu...mang tekezut acik... camner dia leh kenal sedara mara acik.... Rupa2nya..dia kata, patern orang Linggi, sama je... Tapi acik tk cakap banyak.... sebab nak gi kuar gi kijer jap lagi..ni pun dah lambat. Ni Rosmini.... kedengaran suara dia sama je cam 34 tahun lepas.. Rosmini Omar? ... Ha ah... wah...siap nama penuh lagik... hahaha... ok...bagi nomor tipon.... ni nak gi kijer....nnt kita tipon ye... ok..ok... haaaaaaaa.....kan dah di takdirkan... agaknya dia cam dengar2 acik nyebut2 nama dia kat blog nih. Rupa-rupanya dia kat Somban je...puas haku carik ngko... orang Kg Sg Rambai (Nerambai), Lubuk Cino, anak buah Allahyarham Rosli Jalil... ehh... betul ke nama ni... salah seorang penerbit terkenal dulu2... bekas suami nya pelakun Robiah Suparman. Acik boleh ingat tu, sebab acik penah menapak gi umah dia berhari raya masa kekecik...darjah 6 masa tu, klu tk silap...masa tu dpt la jumpa Rubiah Suparman ngan arwah Rosli Jalil tu... vangger mak wehh...heheh.. Ye lah...walopun dah bepuluh tawon tk jumpa.... last jumpa tawon 1976... acik tawu.... ramai di kalangan ngkorang yg belum lahir lagik masa tu... kok ado pun, kak nora, kak pah, kak erna... yg umur sebaris dengan acik. Tuhan temukan dia dengan mak sedara acik pagi ni....dan dia tergerak pulak nk menanyer... Mak cik ni orang Linggi ke??? Pastu siap tanya nama acik... uhhh...teharu lagik... nampaknya, bukan acik je yang teringat kat diorang... diorangpun tringat kat acik... lap u pren.... dulu kita tk baper reti nk sebut istilah ni... ' FRIEND FOREVER' sekarang.... wlopun kita tk anto sms mender2 centu...namun, terbukti, kita tetap friend forever. Acik balik kampung kejap semalam dan acik sempat gi jumpa kawan acik si Rama... bagitau perkembangan terkini usaha menjejak kawan2 tu... dan mungkin agaknya akan menjadi realiti Reunion kami. InsyaAllah. Usaha tetap usaha untuk terus mencari mereka. Ada sorang tu acik jumpa kat Facebook. Tapi dia reject request acik.. aperkah??? Dia tk brani add nama sebrutal acik ni gaknya... tak kona sapo kau.... wakakkaka... Tak apa. Janji acik tau di mana nak carik dia nanti.. Hmmm...banyak gak jasa Facebook ni kat den.... Itu baik nya kalu letak nama penuh kat facebook atau kat internet. Kawan2 senang carik. Tapi yang bahaya nya, kena fikir gak... esp kalu ada hutang...senang orang nak carik tuntut hutang.. hehe.. eh...acik tk guna nama sebenar.... takut org nk tuntut utang ke? adeiiihh... idak ler.. cuma takut senang orang nak nayer kita gak... Agaknya acik kener tambah satu lagi blog... khas untuk citer pasal kawan2 lama je... nanti lah... dah ramai gak dpt trace nih.
Sekian.

2 comments:

Sharifah Hassan said...

Salam...

Hehheeh...jejak kasih nooo...saya pun! Dah lama mencari sapa la aku nih!

Erna said...

acik..akak pun ado kawan sedara ngan rosli jalil tu dulu..lupo lak akak namo e .. norsiah ko apo..samo maso sekolah kek astana raja tu..dah lamo bona acik..injin otak akak ytak sekuek acik agak e..

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-