Thursday, February 18, 2010

Camne nk menabung duit...

Ada sesaper nk upah acik mesin rumput ke....jadik driver ke...ato mandikan kucin ke...mandikan ikan ke... nk kumpul duit nih.... nk repair laptop shahmah yg rosak tuh.. huhu...sian tak bunyiknya... kat mana ye ada contest2 blog yg nk bagi adiah duit...hehhe.. teruk bena dah desperate nya kan...adeiiihhhhhhhhh... Kalau lah game street racing kat pesbuk tu boleh bagi duit bebetul...dah kayo acik... duit acik dah berbillion2 kat situ... duk dendiam je, duit masuk bejota2 dalam masa satu minit. Tinggal lagi halal haram je la...sbb sumber duit tu antaranya dari property casino (ada 7 buah) ngan niteclub yg acik beli dari hasil lomba keter tuh... lain2 yg halal tu ada gak...pendapatan dari hakmilik pulau persendirian je dalam sejam dpt $200,000.... Takpun cam game country story tu.....tanam2 sayur...jual....daaaaaahh banyak duit... ada gakla duit sesikit kat situ...sampai mampu la anto2 adiah kat kenkawan pesbuk yg lain...hahha...hadiah maya je lahpun. Apa nak jadi tah kat acik ni...dah makin malas nak nulis... nanti2 la... citer banyak...tpi mood yg tadek... hmmmhhh... Tapi teringat pulak satu peristiwa penting hari ini. Acik dapat contact kawan yang dah lebih 30 tahun tk jumpa, tk contact.. Ianya bermula dari masa acik balik kampung aritu lagi. ..masa cuti raya cina... acik tegur sorang kelasmet yg duk niaga kat Linggi tu .. jejaka berbangsa India... bernama Rama... Sembang punya sembang, sampai lupa nak bayar duit beras yg acik belikan untuk emak acik tu.. (acik tolong belikan je...duitnya, mak acik bagi...boley..?) Antara topik perbincangan, tentang kabar kawan2 lama... tersebut la akan ini Rama... hendak buat Reunion dengan kawan2 sekolah di kampung ni... waaaaaaaaaaaahh...acik suka... acik memang tk renti2 mencari dan menteris *baca men trace... kawan2 lama... (maklumla, duk sensorang kat rumah...asik kijer berangan nostalgia lelama je..) Rama ada bagi sikit info tentang kawan2 yg penah ditemuinya. So, acik carik la diorg kat internet yg borderless nih. Carik punya carik, sangkut la kat sorang yg acik saspek, salah sorang dari 6 jahanam...errr...tk la...hehe.. salah seorang yg pnah sesama buat bising dalam kelas dari sekolah rendah dulu lagi... (acik senornya yg paling bising... agaknya la... sampai kena lepuk dgn cikgu Ros tuh..) Dengan takut2 berani nya, acik email kawan yg acik saspek nih. Nama dia Subarmaniam Kannan.. Dan dia reply... klu dia nyamar ato tipu masa tupun, acik pecaya gak.... tpi bila acik attachkan gambar masa kelas ni... dan dia balas, dgn bulatkan gambar dia... acik yakin yg pasti... komfem la..ni dia orangnya... pangkah satu... dah jumpa...hahah.. Dan dia pakar sains komputer....skrg jadi lecturer dan sdg menyiapkan pHd dia... maka tk blh la acik nak sorokkan blog ni dari pengetahuan dia... pandai u carik ye... Thank you Subar...actually I prefer to call u Subra....like long long time ago... and I still looking out for the others... Ravindran (dedengarnya bukak klinik kat Nilai..Klinik Ravi..) Devaky G... (cikgu somewhere around KL), M. Krija....tk tau la kat mana dia.. Wong Jee Lan.. (last skali Mr Hau pak sedara dia yg salu korek Bun*** tu kata dia kat LOndon bridge is falling down..) , Hon Wai Leng, Goh Poi Geok, Zul Hamid, Zul Ali Utan,( cam yg digelar dik Mr. David-cikgu basa inggeris masa sklh rendah), Zul Razak, Zul Aziz... (ramai zulkipli kat kelas acik dulu..)... yg lelain malas nk sebut...sbb diorg acik tahu kat mana...kebanyakannya lah... temasuk la Zaharimah Kadir yg jadik Doktor pakar kat Spital Semban, Fidah Md Attas yg dah jadik bini ahli politik... (dulunya lecturer), Liza Rauf dan Halimah Hj Ketetel/Mokhtar yang dah bukak tadika/taska/neseri sendiri punya....Siti Mariam atlet sekolah yg sesama merempit beskal dgn acik dulupun, dah jadik cikgu yg pastinya cikgu yg penyayang somewhere around Kg. Pandan kot... Fazni Ghafar dan Rozita Hamid, sahabat baik yang sungguh bersopan santun dan sgt penyayang...pun da jadik cikgu... Salmi anak cikgu Bond/abu Bakar... pun jadik cikgu lepas balik belajar di Ostolia.. Sallehudin Ibrahim dan Noraini anak Pak Chin, pun cikgu... iskk..ramai ekkk jadi cikgu... Selain dari yg bekerja cikgu tu... ada gak yg lain yg duk rumah jadi surirumah sepenuh masa, yg kerja sendiri...yg jadi kerani cam acik ni ha.. hmmm..nk wat camne...janji rezki halal beb.. Senornya acik salu gak tingat kat diorg yg lelain cam Rosiah Yasin, Zarida MdNor, Nora Rais, Rosmini Omar, Noraini Jusoh, Noriah Ahmad/Tamin dan sesemua la...yg acik tk dpt trace lagi.. acik nk sebut sesemua nama...tpi nnt tk larat ngkorang nak baca..heheh.. Tapi... entah2 acik je yg tingat kat diorg... diorg tah hingat tah tidak kat acik..

Nak carik kat FB, tak ramai rasanya yg baya2 acik ni yg rajin ato minat lepak depan PC camni... kecuali yg cam Subra@ Subar ni...yg mang keje dia ngadap PC/laptop.. tk pe la...moga perancangan reunion kami akan jadik kenyataan.... kan Rama kann... *Rama kata, ada antara knkwan kami yg dah dpt title Datuk.... alerrr....datuk yg ada cucu2 tuh...hehhe.. Tak sabar rasanya nak gathering ngan diorg...mesti rupa dah lain2 masing2... cam acik ni la...dulu kecit, kuwos, comey je.... skrg dah gumuks...dan dah berkedut muka dah... Yang lelaki misti ramai yg dah botak kepala, tk pun dah putih rambut mereka... yg pempuan blh lindung2 lagi tang rambut putih tuh..tpi kedut2 tu nak sorok mana? Hmmm..panjang gak citer rapuan acik kali ni.. sekian..

0 comments:

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-