Monday, December 28, 2009

Esok kerja

Dah berapa hari tidak di update. Kenapa? Sebab PC kat rumah ini terpaksa dikongsi bersama dua anak yang bercuti. Jadi, sebagai seorang ibu mithali, kena lah bagi laluan pada mereka yang nak bermain game dan chatting dan donlod movie... errr... mithali sangatlah kan... Itu cuma alasan untuk tidak update entry di blog. Tapi sungguh haiiihh.. sementelahan pula dengan minggu cuti krismas ni. banyak movie2 menarik dimainkan di TV. Acik ambil peluang menonton, setelah sekian lama, asik menonton PC aje.

Kemudian, di kesempatan PC tidak dapat dimonopoli oleh diri nan sorang nih, maka barulah lemari baju yang penuh ni, dapat dikemaskan. Nampak! Hikmah setiap kejadian. Kalau dulu, hanya berebut guna PC dengan Hazirah. Tapi dalam bulan Disember nan syahdu ni, acik terpaksa jugak berebut dengan Nur Zayani. Iaitu, semenjak lappy dia rosak.

Selain dari itu, minggu ni, acik masak laksa. Uwaaaaaaaaaaahh...udah bertahun2 acik tidak masak laksa...tetiber, minggu ni pulak acik masak .... Bukan sebab apa....aritu balik kamfung, mak acik bagi bunga kantan.

Dah bbrapa kali dah dpt bunga kantan, tapi telah acik persiakan. Namun kali ini, acik dan 2 org anak yang ada nih, makan ler pepuas2. Sedap ato tak sedap....perut kami je. Janji tk ada yg sakit perut memakannya. Masa gi carik ikan kat Mydin bakang rumah ni...tk ada pulak jumpa ikan yang sedap dibuat laksa.

Last2 jumpa ikan sejuk beku kat cecelah sudut barangan beku itu. Ikan mambung. Ikan jugakkannnzz..!! Alhamdulillah, habis dah...hehehe...cerita je la kat sini. Minggu ni acik gi serbis keter dengan Chai yok.... kat Seri Kembangan. Rasa murah fulakk. Biasanya kena bayar lebih RM100. Tapi kat situ, tak sampai pun RM100.

Anyway, Shahmah kata, Alerrrr.... mesti guna minyak itam murah tuh... yg bukan sintetik....!!
Ye ler...mana la acik tawu... janji murah...ekekkee.. Hmmm... sebut pasal Shahmah, dia udah balik ke kolejnya di Seri Iskandar.

Cuti dia belum tamat... tapi dia dipanggil untuk menjadi Fasi untuk kemasukan siswa siswi baru di kolejnya.. nnt dia balik semula untuk mengambil baki barang yang masih tinggal...dan motorsikalnya. Nur Zayani pun baru acik antar pulang ke kolej malam ni...

Tapi dik sebab dia dekat je... nanti dia balik lagi sebab banyak lagi barang yg tinggal... isk...budak femfuan kannnzz... memacam mak nenek nak dibawaknya. Hazirahpun, yg balik bercuti Krismas dari hari Rabu aritu, dah acik hantar balik kolej di Kuala Pilah.

Sepanjang cuti, dia asik duk menung depan PC acik nih.... buat pendaftaran permohonan UPU / kursus apa yang nak dipilihnya untuk meneruskan pengajian selepas matrik kelak. Sibuk nanyer acik... mana la acik tawu. Acik kata, ikutla, apa kursus yang dia rasa dia mampu ikut. Dan pikirkan juga dari segi kerjaya juga. Entah apa lah yg dipilihnya.

Moga pilihannya tepat dan dapat. Pencapaiannya di Kolej tidak begitu memberangsangkan. Setakat ni hanya cukup untuk melayakkan beliau terus belajar di kolej tersebut. Kata orang, kalu result tk bagus, akan dilelong...maksudnya, akan di beri kursus yang tk baper nak laku. Atau kursus yang bukan yang jadik pilihan pelajar....betul ke? Kakak dia pun kata mcm tu. Entahla... acik pasrah je. Di samping mendoakan kejayaannya di dunia lebih2 lagilah di akherat.

waaaaaaaaaahh...semua mereka akan tamat pengajian tawon depan.... terutama Nur Zayani. Shahmah, masih memikirkan sama ada akan teruskan ke pringkat degree atau gi kerja.... Hazirah, akan menyambung ke pringkat Universiti pulak InsyaAllah. Sekejap je kan...

8 comments:

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN tq!

kakpah said...

acikkkkk!!!!! ...... mano POTAI!!!!!

my name is E said...

salam ochik...eh, achik...

bagus lar semuanya da nk konvo thun depan...rengan sket beban achik nk besarkan nk jager anak2x tueh..klu sunyi, E ley jadi anak angkat achik yer..hehehe

My Name Is E,

zino said...

semuga mereka semua terus berjaya...

Shifu67 said...

beli la sorang satu leppy.. baru la senanng tak berebut2

lupekanje said...

ann,
tk geti acik nk mmvote2 nih... naik bot nak la..hehhe


kakpahhh..
potai kat atas pokok lagiiii....



E,
ha ah..boleh...meh acik hangkat... tpi kener la salu masak chocolate cookies okeh...


zino,
mekasih, tu harapan semua ibubapa kann...


shifu,
semua udah ada sorang satu, kcuali hazirah yg blm masuk U lagik tuh..cumer lappy si kakak rosak fulak.. tdi dia sms, kata sudah baikpun... just kener reformat, elok je dia...
Emak dia semekin, idup kaiz pgi makan pgi...kaiz fetang, makan fetang.. selagi tk ada keperluan, tkkan dibelikan komputer/laptop tuh.

Mas said...

acik...mas datang nih....nak potai, nak potai..eh silap nak lappy...nak lappy.

lupekanje said...

mas,
mana? kata nk adiah kat acik lappy satu...?? heheh

Post a Comment

Terima kasih atas kunjungan dan komen anda.

APAKAH YANG DICARI DALAM HIDUP YANG SINGKAT INI? HARTA? PANGKAT? KASIH SAYANG MANUSIA?

Blogging Community, Blogosphere, Free Blog Submissions, Blog Directory, Article Submissions, Blog Traffic

Setiap yang bermula, akan berakhir...
Setiap yang baru akan menjadi lama...
Setiap yang bertemu akan berpisah...
Kalau sudah begitu, apa gunanya kita mulakan...
kalau sudah begitu, apa gunanya kita memiliki yang baru..
kalau sudah begitu, apa perlunya kita bertemu...
Jika yang bermula, akan ada akhirnya...
Jika yang baru, akan menjadi lama sudahnya..
Jika yang bertemu, akan terpisah juga penghujungnya
yang entah di mana dan bila..
Detik permulaan, ketentuan Tuhan...
Detik pengakhiran, Takdirnya Tuhan..
Yang baru, Tuhan yang jadikan
Kelakkan usang, fitrahnya begitu..
Pertemuan, adalah keizinan Allah
Perpisahan jua... adalah ketetapan Allah
Siapalah kita.. hanya hamba...
yang tidak berdaya...
cuma merancang,
tapi selalu pincang,
cuma berakal,
kekadang hilang akal,
cuma berusaha
tanpaNya kita tk berdaya.
-KC-